Святковий пунш - 18 кращих алкогольних рецептів для приготування в домашніх умовах

Пунш – група холодних і гарячих коктейлів, які найчастіше готуються на основі спиртного, але зустрічаються і безалкогольні варіанти. Напій містить велику кількість ягід, фруктів і соків, може зігріти в зимову холоднечу і освіжити в спеку.

пунш

Мікс універсальний і підійде для будь-якого випадку, в нього можна додавати щось своє, кожен раз отримуючи нові варіації. Розглянемо класичний рецепт пуншу і різні його види, а також дізнаємося, як приготувати напій вдома.

Історична довідка

Слово «пунш» в звичному для нас значенні бере початок з мови хінді, діалекту Центральної та Північної Індії. Там суміш алкоголю з соком любили і ніяк не популяризували, просто століттями жили з нею. Все змінилося, після того, як в країну прянощів прийшли британські солдати. Вони швидко оцінили своєрідний коктейль і відвезли рецепт до Англії, звідки він поширився по всьому світу.

Перша документальна згадка про пунш з'являється в документах Британської Ост-Індійської компанії в 1632 році.

В Індії напій називався «панч», що означає «п'ять» — за кількістю складових інгредієнтів. Спочатку в нього входили:

  • Фруктовий сік;
  • Вода;
  • Мед;
  • Спеції;
  • Алкоголь.

На початку XVII століття пунш виготовляли з бренді або вина. Після захоплення Ямайки головним компонентом став ром.

Сучасний пунш є збірним терміном для безлічі схожих напоїв. До їх складу входять найрізноманітніші інгредієнти, постійним залишається тільки фруктовий сік. Напій може подаватися гарячим або охолодженим, бути безалкогольним.

Рекомендації перед приготуванням пуншу

Пунш нескладно приготувати в домашніх умовах. Це затишне заняття для вогкого осіннього дня або морозного зимового вечора, а влітку можна зробити відмінний охолоджуючий мікс з ягодами і фруктами.

Головне в приготуванні пуншу – вибір алкоголю. Не потрібно купувати Вантажні напої, витончений смак дорогого спиртного загубиться на тлі ароматних плодів і спецій. Краще зупинитися на алкоголі середньої якості з гідним букетом.

Отже, як приготувати алкогольний пунш самостійно:

  • Не напружуйтесь. Поставтеся до процесу з фантазією.
  • Не обмежуйтеся класичним рецептом, експериментуйте, міняйте компоненти. Таким чином можна нескінченно насолоджуватися різними смаками.
  • Користуйтеся красивими, свіжими фруктами і ягодами. Частина з них можна розчавити, додавши напою насиченості. Якщо здається, що смаку недостатньо, можна використовувати сиропи.
  • Для приготування холодного напою потрібно лід, потрібно подбати про це заздалегідь. Полегшать процес приготування щипці і відерце для льоду.


Напій роблять у великій емальованій або скляній ємності, потім переливають в спеціальні чаші — пунш-Болли напівкруглої або кулястої форми, третина якої заповнюють нарізаними плодами. Якщо пунш готується з великим відсотком спиртного, то в якості підсолоджувача використовують мед.

Пунш з горілкою виходить найміцнішим. У смаку може відчуватися легка спиртуозність, її «гасять» свіжими яблуками або соком. Напої, приготовані на основі коньяку, віскі, лікеру, вважаються середніми по міцності. Вони дозволяють розкритися фруктовим ноткам. Пунш з шампанським більше нагадує лимонад, він виходить газованим, практично безалкогольним, ефектно виглядає в склянках. П'ють такий мікс охолодженим.

Якщо потрібно зробити пунш солодшим, то варто скористатися медом або тростинним цукром. Надати кислинку можна за допомогою апельсинової або лимонної цедри.

Порада: Пробуйте приготований пунш перед подачею на стіл, щоб вчасно підкоригувати смак і не зіпсувати вечірку.

Рецепти приготування гарячого алкогольного пуншу

Гарячий пунш — данина вогким, вітряним вечорам туманного Альбіону. Напій допомагав зігрітися, уберігав від застуди, піднімав настрій і скрашував погану погоду.

Класичний з ромом


Класичний пунш складається з 5 традиційних інгредієнтів. Приготувати його на нашу рецептом зможе навіть новачок в барному справі.

листовий чорний чай 2 ч. л.
Вода 750 мл
цукор 3 ст. л.
Ром світлий Бакарді 350 мл
Лимон 1 шт.

Рецепт:

  1. Заварити і настояти чай 15 хвилин. Процідити через дрібне ситечко.
  2. Вичавити в нього сік лимона, додати ром і цукор.
  3. Все перемішати, вилити в глибоку емальовану ємність.
  4. Варити 15 хвилин на повільному вогні.
  5. Подавати теплим.

Порада: для ромового пуншу краще використовувати світлі сорти.

Классический Пунш. Зимний напиток. Новогоднее настроение. Класичний Пунш. Зимовий напій. Новорічний настрій.

Імбирний

Імбирний алкогольний пунш рекомендують пити в період застуд. Вважається, що він підвищує захисні сили організму і знищує віруси.

свіжий імбир 80 г
цукор 250г
свіжозаварений чай 150г
Вода 150г
червоне вино 600г
лимонний сік 1 шт.
Гвоздика за смаком

Рецепт:

  1. Очистіть імбир, наріжте кружечками. Потомить 10 хвилин на слабкому вогні, не доводячи до кипіння.
  2. Окремо з цукру і гвоздики зварити солодкий сироп. Процідивши.
  3. Нагріти вино, влити свіжовичавлений сік лимона. Все змішати.
  4. Доведіть пунш до кипіння.
  5. Перед подачею нагріти склянки.

Більше коктейлів з вином: ТОП-18 рецептів для незабутньої вечірки→

Малиновий

Ще один рецепт алкогольного пуншу з зігріваючим ефектом проти застуди. Якщо в будинку немає свіжої малини, можна взяти заморожену або використовувати варення з банки.

Вода 1 л
Лимон 1 шт.
чорний сухий чай 5 ч. л.
Ром ½ ст.
Коньяк ½ ст.

Рецепт:

  1. Заварити міцний чай, залишити на 15 хвилин для настоювання.
  2. Додайте всі компоненти.
  3. Варіть на повільному вогні, що не перевищує 60 °C, 10 хвилин.
  4. Накрийте кришкою, дайте настоятися 20 хвилин, подавайте теплим.
  5. При бажанні прикрасити ягодами малини.
Лайфхак от Бармена - Малиновый пунш [Рецепты Chester] Лайфхак від Бармена-малиновий пунш [рецепти Честера]

Журавлинний

Журавлину можна використовувати не тільки для приготування традиційного морсу, але і як компонент смачного зігріваючого алкогольного пуншу.

журавлинний морс 250 мл
гаряча вода 400 мл
Ром 50 мл
лимонна цедра 1 ст. л.
журавлина 300г
горілка 100 мл
цукор 2 ст. л.
кориця 2 палички

Рецепт:

  1. Поставити на слабкий вогонь ром і морс, всипати цукор.
  2. Варіть, помішуючи, до повного розчинення цукру.
  3. Покласти журавлину і прянощі, довести до кипіння. Зменшити вогонь, томити 2 хвилини.
  4. Накрити кришкою, дати настоятися 10 хвилин, процідити.
  5. Додати гарячу воду і відразу подавати до столу.

Вишневий

Вишневий алкогольний пунш за смаком як компот. П'ється легко, незважаючи на солідну дозу спиртного в рецепті. Готувати його можна як зі свіжої, так і замороженої ягоди.

Ром 300 мл
Вишневий нектар 300 мл
цукор 2 ст. л.
Лимон 1 шт.
Гвоздика 2-3 шт.
імбир щіпка
кориця за смаком

Рецепт:

  1. У ємність налити вишневий нектар, додати спеції з цукром.
  2. Нагрійте рідину до 70 °C, помішуючи до повного розчинення цукру.
  3. Вичавити лимонний сік, ще раз перемішати і процідити.
  4. Додайте алкоголь, доведіть до кипіння і негайно зніміть з вогню.
  5. Подавати гарячим.

Обліпиха

Обліпиховий зігріваючий пунш відрізняється чудовим ароматом і смаком. Він робить благотворний вплив на нервову систему, підвищує імунітет.

коньяк або коньяк 60 мл
обліпихове варення 60 г
Мед 60 г
зелений чай 400 мл
Лимон 3 дольки
Лайм 2 Клинки

Рецепт:

  1. Зварити зелений чай, залишити на 15 хвилин для настоювання. Процідивши.
  2. Додайте алкоголь і варення з обліпихи, покладіть 2 часточки лимона. Варити на повільному вогні 15 хвилин.
  3. Додати мед, перемішати і процідити.
  4. Розлити в келихи. Однією часточкою цитруса прикрасити келих.

Коктейлі з коньяком: 15 рецептів для домашнього виготовлення →

Яєчний

Яєчний пунш воліють пити Європейські гурмани. Алкогольний коктейль виходить тягучим, але приємним на смак.

Коньяк 250 мл
свіжозаварений чай 1 л
червоне вино 0,75 л
яєчні жовтки 6 шт.
Лимон 1 шт.
цукрова пудра 300 г
Гвоздика 3 бутони
кориця щіпка

Рецепт:

  1. Заварити чорний міцний чай, настояти.
  2. Додати прянощі і подрібнену цедру лимона, влити вино і сік лимона.
  3. Проварити суміш на слабкому вогні 10 хвилин.
  4. Акуратно збити жовтки з цукровою пудрою, змішати з коньяком і повільно ввести в чайно-винну суміш.
  5. Розлити у високі келихи. Для прикраси можна використовувати шоколадну стружку.

Апельсиновий

Для приготування апельсинового алкогольного пуншу слід брати стиглі, соковиті і солодкі фрукти.

бренді 100 мл
яблучний сік з м'якоттю 1 л.
лимонний сік 100 мл
Апельсин 3 шт.
Лимонна вербена 1 гілочка
Лимон 1 шт.

Рецепт:

  1. Налити в ємність бренді з яблучним нектаром, нагріти до кипіння.
  2. Додати сік лимона.
  3. Апельсини нарізати часточками, покласти в алкогольно-яблучну суміш. Туди ж опустити гілочку лимонної вербени.
  4. Потомить напій 10 хвилин на слабкому вогні.
  5. Подавайте, прикрасивши склянки апельсиновими клинами.

Яблучний

Яблучний пунш можна готувати як з вина, так і з горілки. Вино дозволяється брати біле або червоне, використовувати в рецепті кальвадос.

яблучний нектар 250 мл
червоне сухе вино 350 мл
яблуко 1 шт.
кориця 2 палички
Бадьян 1 Зірочка
Гвоздика 2 бутони
Мед 2 ст. л.

Рецепт:

  1. Розігріти вино до кипіння, додати всі компоненти.
  2. Проварити 5 хвилин, зняти з вогню.
  3. У трохи остигнула суміш покласти мед, перемішати і відразу подавати до столу.

Цікаво: зігріваючий пунш краще розкриє свій смак, якщо в нього додати дрібку солі.

Кава

Цей алкогольний пунш відрізняється неповторним кавовим ароматом. З нього можна почати святковий ранок, щоб на весь день зарядитися бадьорістю і хорошим настроєм.

Ром 500 мл
Коньяк 100 мл
Кава гаряча 750 мл
цукор 2 ст. л.
Гвоздика 2-3 бутони
кориця за смаком
Лимон 1 шт.

Рецепт:

  1. Влити спиртне в ємність, додати спеції, поставити на вогонь.
  2. Доведіть до температури 65 °C, додайте заздалегідь приготовлену каву та цукор.
  3. Нагріти, помішуючи, до повного розчинення цукру, вичавити сік з лимона.
  4. Залишити пунш під кришкою настоюватися 10 хвилин.
  5. Подавати гарячим.

Шоколадний

Жінки і дівчата напевно оцінять цей напій — яскравий, насичений і дуже шоколадний. А якщо виключити з рецепта алкоголь і додати молока, вийде відмінний дитячий коктейль.

темний шоколад 100г
Молоко 250 мл
мелена Кава 2 ч. л.
Ром 500 мл
кориця за смаком
Гвоздика 2 бутони
Кардамон щіпка

Рецепт:

  1. Змішати всі компоненти, крім рому, довести до кипіння. Додати спеції.
  2. Трохи остудити напій і акуратно влити ром.
  3. Дати настоятися 5 хвилин і подавати до столу.

Пити шоколадний пунш потрібно гарячим і свіжим. Зберігати його не можна.

Різдвяний

Алкогольний пунш за цим рецептом можна приготувати на Різдво чи Новий рік. Прекрасний святковий варіант, допоможе зігрітися після катання з гірки або битви сніжками.

Більше коктейлів на Новий рік-26 кращих алкогольних і безалкогольних рецептів для свята →

чайна заварка 4 ч. л.
Гвоздика 2 шт.
кориця за смаком
Вода 1 л.
цукор 250г
вино червоне столове 1,5 л
Апельсин 4 шт.
Лимон 2 шт.

Рецепт:

  1. Залити гарячою водою спеції і чай, залишити настоюватися 5 хв.потім процідити в ємність.
  2. Додайте вино, цитрусові та цукор. Перемішавши.
  3. Нагріти до температури 70 °C, зняти з вогню.
  4. На стіл ставити гарячим.

Порада: Різдвяний пунш можна оригінально прикрасити, зробивши цукрову окантовку келиха.

Рецепти приготування холодного алкогольного пуншу

У теплу пору року легко приготувати холодний алкогольний пунш. Він добре втамовує спрагу, бадьорить, не викликає різкого сп'яніння. В середньому, в такому напої 18-25% об.

Цитрусові

Кислинка цитрусових добре поєднується з лікером, саме його краще використовувати в якості основи. Якщо на кухні раптом немає лимонів, але є Лімончелло — ви нічого не втратите. Смак трохи зміниться, але не в гіршу сторону.

лікер будь-який 0,7 л
мандарини 5 шт. + 5 шт.
Апельсин 1 шт.
лимонний сік 300 мл
Вода 300 мл
Мед 50 г
Лимон 2 шт.
мандаринове пюре 500г

Рецепт:

  1. Першу партію мандаринів очистити, подрібнити в блендері.
  2. Нагріти в ємності воду, додати сік лимона, пюре з мандаринів, лікер і мед. Перемішавши.
  3. Поставити суміш в холодильник, охолоджувати близько 5 годин.
  4. Перед подачею на дно ємності покласти залишилися часточки мандаринів, залити їх пуншем.

Гавайський

Соковито, яскраво, ароматно — все, як і повинно бути на Гаваях. Простий і швидкий рецепт домашнього бару.

сік лайма 40 мл
апельсиновий нектар 80 мл
Ананасовий нектар 80 мл
горілка 30 мл
Лікер Amaretto 40 мл
Лікер Southern Comfort 40 мл
гранатовий сік за смаком

Рецепт:

  1. Налити охолоджені соки і лікери в шейкер, гарненько збовтати.
  2. Перелити у високі склянки.
  3. Додайте гранатовий сік за бажанням.
  4. Можна покласти кубики льоду, фруктові часточки.

Ягідний

Простий рецепт холодного алкогольного пуншу, у виготовленні якого можна використовувати будь-які варіації літніх ягід.

Малина 50 г
Полуниця 50 г
червона смородина 50 г
шампанське 300г
цукровий сироп 1 ст. л.
біле сухе вино 300г

Рецепт:

  1. Полуницю нарізати на половинки, з'єднати з іншими ягодами.
  2. Додати цукровий сироп. Дати настоятися, щоб ягоди дали сік.
  3. Залити охолодженим вином, перемішати.
  4. Подавати в келихах для шампанського.
  5. Прикрасьте кубиками льоду та ягодами.

Більше коктейлів з шампанським-20 найкращих рецептів для приготування вдома →

З імбиром

Імбирний алкогольний пунш готують не тільки взимку, але і влітку. Склад напою, правда, інший, але смак як і раніше відмінний.

яблучний нектар 0,5 л
апельсиновий сік 350 мл
імбирний ель 0,5 л
Лимонад 0,75 л
горілка 200 мл

Рецепт:

  1. Налити в ємність охолоджені соки і лимонад, горілку.
  2. Прибрати на півгодини-годину в холодильник.
  3. Перед подачею додайте імбирний ель для характерного шипіння.
  4. Покласти в келихи кубики льоду і ягоди.

Фруктовий

Склад фруктового пуншу можна вибирати виходячи зі своїх уподобань. Найбільш популярна варіація-абрикос, персик або ананас з апельсином.

Вода 1 склянка
сік з апельсина 300 мл
яблучний нектар 300 мл
Ананасовий або абрикосовий нектар 400 мл
біле вино 300 мл
Крем-сода 1 л
імбирне пиво 0,5 л
цукор 100г
літні ягоди та фрукти за смаком

Рецепт:

  1. Воду нагріти на невеликому вогні, додати цукор, проварити 10 хвилин.
  2. Нарізати на половинки будь-які фрукти і ягоди, покласти їх в пунш-болл.
  3. Налити соки, вино.
  4. Залиште на годину для охолодження.
  5. Перед подачею додайте пиво з крем-содою, щоб пунш шипів.

Карибський

Для приготування Карибського алкогольного пуншу використовують тільки ром. Інший алкоголь не підходить.

білий ром Бакарді 30 мл
Коричневий ром 30 мл
апельсиновий сік 40 мл
лимонний сік 10 мл
Ананасовий нектар 80 мл
гранатовий сироп 5 мл

Рецепт:

  1. Всі інгредієнти перемішати в шейкері з льодом.
  2. Процідити через ситечко або стрейнер.
  3. Подавайте у високих келихах з кубиками льоду, скибочкою ананаса, листям м'яти.

Порада: в якості шейкера можна використовувати літрову банку з кришкою.

Малиновий

Оригінальний і простий алкогольний пунш з горілкою, для приготування якого не потрібно багато часу.

свіжовичавлений сік малини 100 мл
горілка 50 мл
цукрова пудра 100г
збиті або концентровані вершки 500 мл
Малина для прикраси 3 шт. на склянку

Рецепт:

  1. Збити вершки, ввести горілку з малиновим соком, всипати цукрову пудру. Акуратно перемішати.
  2. Розлити пунш по склянках.
  3. Прикрасити малиною.

Важливо: для приготування холодного пуншу беруть тільки охолоджені компоненти.

Рекомендації щодо подачі та вживання пуншу

Зазвичай пунш готують для великих компаній. Це відмінна ідея, яка дозволить не організовувати міні-бар і не працювати весь вечір барменом.

Як правильно подавати пунш:

  • Температура подачі напою-не більше 65 °С. при більш високому градусі алкоголь починає гірчити;
  • Гарячий пунш розливають у термостійкі склянки. Якщо такого посуду немає, можна скористатися термокружкой і келихами з товстими стінками і дном;
  • Пунш, як правило, не потребує закуски. Але ставити на святковий стіл тільки посуд з напоєм не зовсім зручно, тому до нього подають фрукти, м'ясну нарізку, випічку, десерти;
  • З яблучним пуншем добре поєднуються сухофрукти, особливо чорнослив;
  • До гарячого пуншу підійде тонко нарізаний твердий сир, тушкована риба. Можна запропонувати горішки, гіркий шоколад.

Алкогольний пунш – універсальний напій. Його можна приготувати для пишного торжества або потягувати в колі сім'ї зимовим вечором. Головне — не перестаратися. У коктейлі є спиртне, тому вагітним, підліткам і водіям краще звернути увагу на безалкогольні рецепти пуншу.

Автор: Світлана Позднікіна,
спеціально для byhaem.in.ua

Відео рецепт: як швидко приготувати пунш для вечірки