Шеррі бренді (sherry brandy) — іспанський міцний алкогольний напій з оригінальним смаком міцністю від 36 до 45 %. Ні до коньяку, ні до вишні цей алкоголь відношення не має. Неправильний переклад з англійської мови зробив свою справу-традиційний бренді з хересу став загальновідомим Шеррі-бренді.
Чому цінителям благородного Європейського алкоголю варто неодмінно спробувати цей старовинний Іспанський напій, як правильно вибирати і навчитися відрізняти підробку. Про це та багато іншого розповімо далі.
- Історія Шеррі бренді та цікаві факти
- Відмінності Шеррі бренді від інших видів бренді
- Смакоароматичні особливості, міцність, калорійність
- Технологія виробництва і склад
- Сорти Шеррі бренді
- Популярні марки
- Don Pelayo (Дон Пелайо), 36%
- Cardenal Mendoza (Кардинал Мендоса), 40%
- Veterano (Ветерано), 30%
- Torres( Торрес), 38%
- Як вибрати бренді
- Як правильно вживати Шеррі бренді
- Відео огляд: що потрібно знати про Шеррі бренді (Хересний бренді)
Історія Шеррі бренді та цікаві факти
У жаркій Іспанії є Регіон Андалусія, де розташований знаменитий «Хересний трикутник» між містами Херес-де-ла-Фронтера, Санлукар-де-Баррамеда і Ель-Пуерто-де-Санта-Марія. У давнину ці території населяли кочівники-holandas. У лікувальних цілях вони використовували спирт, видобутий з дикого винограду. Згодом дистилят стали зберігати і транспортувати в дубових бочках. Виноградний алкоголь користувався попитом і добре продавався.
До появи бренді з хересу привела випадковість. З невідомої причини купець з Голландії відмовився купувати андалузький спирт і повернув всю партії продавцеві. Зберігати дистилят було ніде, нещасний торговець розлив рідину в бочки з-під хересу і забув про них.
На них натрапили випадково через кілька років, коли очищали територію порту від залежаного товару. Першою думкою було вилити все в море, але хтось із докерів продегустував вміст старих бочок і дуже здивувався. Смак забутого спирту різко відрізнявся від початкового — замість різкого, що дере горло він став м'яким, витонченим. Так народився Brandy de Jerez.
Шеррі бренді був особливо популярний в Англії за часів Тюдорів, поступаючись лише віскі. Його також використовували для кріплення бордоських вин.
Відмінності Шеррі бренді від інших видів бренді
Іспанська sherry brandy не слід плутати з іншими типами бренді . Він хоч і виробляється з виноградного дистиляту, як і інші види цього алкоголю, проте має свої відмінні риси:
- Сувора територіальність виробництва (тільки в регіоні Херес);
- Витримка в хересних» ароматизованих " бочках;
- Витримка за технологією Солера і Кріадера;
- Дистилят з-під певних сортів винограду.
Основною визначальною смаку майбутнього Шеррі-бренді є вид хересу, раніше знаходився в бочках. Після солодкого Pedro Ximénez виходить яскравий, насичений смак і аромат, сухі Fino/Manzanilla дають легкий, витончений напій.
Смакоароматичні особливості, міцність, калорійність
Строгих органолептичних стандартів у хересного бренді немає. На смак і аромат іспанського "коньяку" впливає маса факторів: термін витримки, купаж, місце виробництва, якість вихідної сировини. Кожна нова партія напою може володіти своїми особливими властивостями. Однак кілька спільних рис Виділити все-таки можна:
- Яскраво-золотистий, бурштиновий або мідний відтінок, ідеальна прозорість на світло. Зустрічаються варіанти кавового кольору;
- Смак фруктовий, з відтінками деревної кори і свіжої деревини. Іноді миготять шоколад, горішки, чорнослив і сухе яблуко;
- Аромат фруктовий, іноді з нотками шоколаду, кави, дубових гілок.
Міцність Шеррі-бренді становить 36-45 градусів. Калорійність-приблизно 240 Ккал на 100 г напою.
Технологія виробництва і склад
Для Шеррі-бренді використовують виноград сортів Айрен і Паломіно. Склад основи класичний-перебродивший виноградний сік. Його методом перегонки перетворюють в спирт, який потім витримують в дубовій деревині.
В залежності від способу перегонки отримують два види дистиляту:
- Holandas міцністю 70%. Бражку проганяють через колону, яку нагрівають, спалюючи деревину дуба. На виході виходить надзвичайно ароматний напій.
- Destilado міцністю 70-95% . Вино пропускають через дистиляційну колону безперервної дії двічі. Алкоголь стає міцним, але втрачає більшу частину купажу, виходить прісним. Цей метод використовується дуже рідко.
Потім Сирець поміщають в бочки з європейського або американського дуба, які три роки стояли з хересом Педро Хіменес, Мансанілья, фіно, Олоросо. Витримку проводять методом solera-бочки встановлюють багатоярусної пірамідою, розташовуючи старе бренді внизу. Його періодично відбирають для реалізації, але ніколи не спустошують тару повністю. Місце, що звільнилося заповнюють спиртом з бочок зверху.
З таким підходом складно визначити точний вік бренді, але іспанцям це і не потрібно. Вони більше цінують можливість отримати з року в рік велику партію алкоголю, однорідного за хімічним складом і органолептичними властивостями.
Сорти Шеррі бренді
Традиційно Шеррі бренді класифікують за термінами витримки, деякі виробники враховують Вміст летких домішок:
- Solera . Зберігається 6-12 місяців в бочках. Летких речовин не більше 2 г на літр;
- Solera Reserva. зріє в деревині від року до 3 років. Летких домішок в такому Шеррі-бренді 2,5 г на літр.
- Solera Gran Reserva . Витримка 10 років і більше. Летючих компонентів - 3 г на літр.
Чим вище концентрація летких речовин, тим яскравіше смак і аромат напою.
Популярні марки
Марок дійсно хорошого Шеррі-бренді не так вже й багато. Назвемо найвідоміші види, які давно здобули любов споживачів.
Don Pelayo (Дон Пелайо), 36%
Одна з найстаріших марок, налічує більше 100 років. За цей час м'який смак і багатий купаж нітрохи не змінилися. Якість і приємна ціна — ось що забезпечило бренді Don Pelayo заслужене визнання.
Особливо хороший бренді Don Pelayo Solera Reserva міцністю 38%. М'який зігріваючий смак з нотками ванілі гармонійно поєднується з тонким ароматом горіхів і фруктів. У послевкусии простежуються деревні мотиви. Колір насичений, бурштиновий.
Cardenal Mendoza (Кардинал Мендоса), 40%
Ще один іспанський Шеррі-бренді з історією. Саме цей напій віддає перевагу королівська сім'я Іспанії, вершки європейського суспільства і навіть папа Римський.
Хересні бренді цієї марки відрізняються солодким, терпкуватим смаком з нотками фруктів і ягід. Аромат солодкуватий, з крапелькою спирту, відтінками дуба, ванілі і тютюну. У післясмаку дубово-фруктові мотиви. Дуже питкий і смачний бренді.
Veterano (Ветерано), 30%
Недорогий і якісний алкоголь з Андалузії. Виробляється компанією Osborne, заснована в XVIII столітті британцем Томасом Осборном. Витримується в обвугленій деревині, володіє ніжним і маслянистим солодкуватим смаком. Аромат інтенсивний, з нотками горіхів, дуба, іриски.
Torres( Торрес), 38%
Головний іспанський бренд з виробництва Шеррі-бренді. Brandy de Jerez випускає з 1928 року, але саме підприємство існує з середини XIX століття. Найвідоміший продукт-Torres 10 Gran Reserva. Напій відрізняється яскравим, повним, фруктовим смаком і складним ароматом з нотками спецій, горіхів, ванілі. І може бути, зайвої солодкістю.
Як вибрати бренді
Шеррі-бренді входить до категорії алкоголю, який часто підробляють. Щоб не нарватися на фальсифікат в красивій пляшці, краще купувати напій в спеціалізованих магазинах і звертати увагу на наступні деталі:
- Наявність акцизної марки. будь-який міцний алкоголь в Україні маркується. Це гарантія того, що він перевірений і безпечний;
- Етикетка . Рівна, всі букви чіткі, малюнки яскраві. Можна потерти букви вологим пальцем. Якщо вони змащуються, то покупку краще відкласти;
- Структура рідини і бульбашки . Оригінальний бренді прозорий і без осаду. Фальшивий піниться при струшуванні пляшки;
- Запах . Шеррі-бренді якісного виробництва має характерний аромат фруктів або шоколаду. Спирт, що б'є в ніс ледь відкрита пробка, не обіцяє нічого хорошого;
- Смак . Якщо напій не відповідає заявленим смаковим характеристикам: гіркий, занадто солодкий або в ньому присутній виразний сторонній смак, краще його не пити.
Як правильно вживати Шеррі бренді
Щоб відчути повноту смаку і аромату хересного бренді, його подають охолодженим до 10-15 °C або в склянці з кубиками льоду. Келих повинен бути неодмінно сніфтер . Напій трохи гріють в руках перед тим, як спробувати.
Кращі закуски до Шеррі бренді:
- Бутерброди з лососем та червоною ікрою;
- М'ясні та сирні нарізки;
- Оливки;
- Болгарський солодкий перець;
- Крекери з паштетом;
- Солодкі фрукти;
- Арахіс і волоський горіх;
- Чорний шоколад, морозиво.
Не рекомендується подавати до бренді лимон, жирне м'ясо, гострі і рибні страви.
З чим п'ють бренді-вибір правильних закусок і компонентів для змішування →
Шеррі-бренді — напій, який приємно скрасить самотній вечір, виступить подарунком на ювілей або забезпечить веселощі в компанії друзів. Головне-знайти свій улюблений бренд серед різноманіття іспанського алкоголю.
Автор: Валентина
спеціально для byhaem.in.ua