з чим п'ють бренді-вибір правильних закусок і компонентів для змішування

З чим п'ють бренді? Цим питанням задаються не тільки початківці винокури, вперше пригощають своїм алкоголем гостей, а й організатори солідних ділових зустрічей. Нікому не хочеться вдарити обличчям в бруд перед друзями, колегами і партнерами.

с чем пьют бренди

На цей рахунок є ряд загальноприйнятих рекомендацій, яких дотримуються в культурному суспільстві. Отже, давайте розбиратися, як пити бренді правильно, ніж його доречно закушувати або запивати.

Основні правила вживання бренді

Щоб насолодитися цим елітним алкоголем, потрібна відповідна атмосфера. Краще пити його в ресторані або в спеціальному дегустаційному залі. Для посиденьок на кухні з друзями бренді-не найкращий вибір.

Перед дегустацією келих з алкоголем повільно повертають, щоб рідина розтеклася по стінках. Цей нехитрий прийом витягує зі спиртного максимум смакоароматики.

Важливо: енергійно збовтувати бренді як вино не рекомендується.

Як подавати коньяк

Правильна подача допомагає найбільш повно розкрити смак спиртного і підкреслює культурний статус господаря дегустації.

Бренді краще не подавати на веселих вечірках. Навряд чи в таких умовах вдасться відчути тонкий смак і аромат цього напою. Подібний алкоголь вживається на розмірених зустрічах старих друзів або партнерів по бізнесу. Він стане непоганим доповненням для задушевної бесіди, а гості в спокійній обстановці зможуть гідно оцінити його органолептичні якості.

З бренді часто подають безалкогольні напої. Ідеальним варіантом буде кава або чай. Прийнято спочатку випивати чашку міцної кави, а потім пригубити спиртне. Після цього (але не раніше) можна закурити сигару.

Важливо: куріння до дегустації не дозволить розкуштувати нюанси смаку, оскільки «забиває» рецептори продуктами Gorenje тютюну.

Келихи

Рекомендується подавати коньяк у склянці, призначеній для коньяку. Правильне його назва — сніфтер або балон. Він ніколи не заповнюється повністю на весь обсяг (150-200 мл). Спиртне можна налити тільки до найширшої точки чаші.

Температура подачі

Якщо на вулиці спека, алкоголь краще трохи охолодити. Оптимальною температурою подачі вважається 16 0 .

В інший час перед тим як зробити ковток, спиртне рекомендується трохи підігріти природним чином. Це допоможе зробити його смак і запах більш насиченими. Для цього келих кілька хвилин тримають в руці.

Порада: весь цей час за правилами етикету з гостями потрібно вести бесіду, не акцентуючи уваги на напої.

Як пити коньяк

Традиційно коньяк п'ють невеликими ковтками. Це дозволяє відчути його смак і вважається ознакою хорошого тону.

Чим можна розбавити

Якщо ви не є прихильником міцного спиртного, то можете розбавити бренді мінеральною водою або натуральним освітленим соком без м'якоті. Яблучний бренді (кальвадос) п'ють з яблучним або апельсиновим фрешем. Виноградний алкоголь розбавляють виноградним.

Можна пити бренді і з колою. При змішуванні напоїв в пропорції 1: 5 виходить популярний коктейль бренді-кола. Однак наркологи радять бути з ним обережніше — мікс викликає швидке сп'яніння і важке похмілля.

В чистому вигляді

Це класика. У келих можна кинути кілька кубиків льоду або попередньо охолоджених спеціальних коктейльних каменів.

Чи можна запивати бренді

Бренді зазвичай не запивають. Принаймні під час дегустації. Навіть кава сервірують перед подачею спиртного, а не після і не разом з ним. У XX столітті з'явилася традиція "закурювати" бренді. Тому разом з алкоголем на стіл можна подати міцні сигари.

Порада: щоб очистити рецептори перед вживанням бренді, можна прополоскати рот або зробити кілька ковтків мінеральної води з нейтральним смаком.

Чим закушувати бренді

Як правило, бренді не закушують. Згідно з правилами етикету, після дегустації можна дозволити собі часточку шоколаду. Якщо ж спиртне розносять під час великого застілля, то до нього сервірують м'ясні страви, міцні жирні сири (Пармезан, Рокфор). Багатство смаку підкреслюють морепродукти-омари, устриці, лосось. Ванільні нотки в бренді відмінно доповнюють десерти. Можна вибрати гіркий шоколад, суфле, тістечка з вершками. Добре підходять до алкоголю грибні страви.

Порада: не варто закушувати бренді копченостями. Яскравий аромат і смак переб'ють нюанси купажу.

З чим пити коктейлі з бренді

Під час приготування коктейлів бренді заважають з іншими спиртними напоями, соком і навіть вершками.

Харакірі

Склад

бренді 60 мл
Тріпл сек 60 мл
апельсиновий сік 40 мл
Крижана крихта 100г

Рецепт:

  1. Змішати всі інгредієнти в шейкері.
  2. Процідіть напій через ситечко в келих.
  3. Прикрасьте часточкою апельсина.

Сепаратор

Коктейль для любителів вершкового смаку. Незважаючи на неоднозначний склад, мікс виходить смачним.

Склад

бренді 20 мл
Лікер Baileys 20 мл
жирні вершки 30 мл
Лід 3-4 кубики

Рецепт:

  1. Змішайте коньяк, Бейліс і вершки в шейкері.
  2. Перелити напій в келих з льодом.
  3. Перемішати.

Подають коктейль без оформлення.

Коктейлі з Бейлісом-хіт-лист чудових рецептів для домашньої вечірки

Бренді-мартіні (мартіні з бренді та тоніком)

Це чоловічий напій, але завдяки додаванню тоніка він припаде до смаку і прекрасній половині людства.

Склад

бренді 25 мл
Мартіні 50 мл
Тонік 100 мл
Лід 3-4 кубики

Рецепт:

  1. Змішати всі інгредієнти в шейкері.
  2. Процідіть через ситечко в склянку.
  3. Прикрасити скибочкою лимона

Подібне про те, які коктейлі з мартіні і тоніком можна приготувати вдома →

Важливо: коктейлі з бренді виходять міцними і запросто можуть «звалити» непідготовлену людину. Подавати їх потрібно з обережністю.

Бренді, як і коньяк – це алкоголь для «вищого світу». Його п'ють під час ділових зустрічей і неквапливих застіль. Нехтування правилами подачі і сервірування вважається поганим тоном і може сильно похитнути імідж приймаючої сторони.

Автор: Оксана Колодкіна,
спеціально для byhaem.in.ua