З чим п'ють бренді? Цим питанням задаються не тільки початківці винокури, вперше пригощають своїм алкоголем гостей, а й організатори солідних ділових зустрічей. Нікому не хочеться вдарити обличчям в бруд перед друзями, колегами і партнерами.
На цей рахунок є ряд загальноприйнятих рекомендацій, яких дотримуються в культурному суспільстві. Отже, давайте розбиратися, як пити бренді правильно, ніж його доречно закушувати або запивати.
Основні правила вживання бренді
Щоб насолодитися цим елітним алкоголем, потрібна відповідна атмосфера. Краще пити його в ресторані або в спеціальному дегустаційному залі. Для посиденьок на кухні з друзями бренді-не найкращий вибір.
Перед дегустацією келих з алкоголем повільно повертають, щоб рідина розтеклася по стінках. Цей нехитрий прийом витягує зі спиртного максимум смакоароматики.
Важливо: енергійно збовтувати бренді як вино не рекомендується.
Як подавати коньяк
Правильна подача допомагає найбільш повно розкрити смак спиртного і підкреслює культурний статус господаря дегустації.
Бренді краще не подавати на веселих вечірках. Навряд чи в таких умовах вдасться відчути тонкий смак і аромат цього напою. Подібний алкоголь вживається на розмірених зустрічах старих друзів або партнерів по бізнесу. Він стане непоганим доповненням для задушевної бесіди, а гості в спокійній обстановці зможуть гідно оцінити його органолептичні якості.
З бренді часто подають безалкогольні напої. Ідеальним варіантом буде кава або чай. Прийнято спочатку випивати чашку міцної кави, а потім пригубити спиртне. Після цього (але не раніше) можна закурити сигару.
Важливо: куріння до дегустації не дозволить розкуштувати нюанси смаку, оскільки «забиває» рецептори продуктами Gorenje тютюну.
Келихи
Рекомендується подавати коньяк у склянці, призначеній для коньяку. Правильне його назва — сніфтер або балон. Він ніколи не заповнюється повністю на весь обсяг (150-200 мл). Спиртне можна налити тільки до найширшої точки чаші.
Температура подачі
Якщо на вулиці спека, алкоголь краще трохи охолодити. Оптимальною температурою подачі вважається 16 0 .
В інший час перед тим як зробити ковток, спиртне рекомендується трохи підігріти природним чином. Це допоможе зробити його смак і запах більш насиченими. Для цього келих кілька хвилин тримають в руці.
Порада: весь цей час за правилами етикету з гостями потрібно вести бесіду, не акцентуючи уваги на напої.
Як пити коньяк
Традиційно коньяк п'ють невеликими ковтками. Це дозволяє відчути його смак і вважається ознакою хорошого тону.
Чим можна розбавити
Якщо ви не є прихильником міцного спиртного, то можете розбавити бренді мінеральною водою або натуральним освітленим соком без м'якоті. Яблучний бренді (кальвадос) п'ють з яблучним або апельсиновим фрешем. Виноградний алкоголь розбавляють виноградним.
Можна пити бренді і з колою. При змішуванні напоїв в пропорції 1: 5 виходить популярний коктейль бренді-кола. Однак наркологи радять бути з ним обережніше — мікс викликає швидке сп'яніння і важке похмілля.
В чистому вигляді
Це класика. У келих можна кинути кілька кубиків льоду або попередньо охолоджених спеціальних коктейльних каменів.
Чи можна запивати бренді
Бренді зазвичай не запивають. Принаймні під час дегустації. Навіть кава сервірують перед подачею спиртного, а не після і не разом з ним. У XX столітті з'явилася традиція "закурювати" бренді. Тому разом з алкоголем на стіл можна подати міцні сигари.
Порада: щоб очистити рецептори перед вживанням бренді, можна прополоскати рот або зробити кілька ковтків мінеральної води з нейтральним смаком.
Чим закушувати бренді
Як правило, бренді не закушують. Згідно з правилами етикету, після дегустації можна дозволити собі часточку шоколаду. Якщо ж спиртне розносять під час великого застілля, то до нього сервірують м'ясні страви, міцні жирні сири (Пармезан, Рокфор). Багатство смаку підкреслюють морепродукти-омари, устриці, лосось. Ванільні нотки в бренді відмінно доповнюють десерти. Можна вибрати гіркий шоколад, суфле, тістечка з вершками. Добре підходять до алкоголю грибні страви.
Порада: не варто закушувати бренді копченостями. Яскравий аромат і смак переб'ють нюанси купажу.
З чим пити коктейлі з бренді
Під час приготування коктейлів бренді заважають з іншими спиртними напоями, соком і навіть вершками.
Харакірі
Склад
бренді | 60 мл |
Тріпл сек | 60 мл |
апельсиновий сік | 40 мл |
Крижана крихта | 100г |
Рецепт:
- Змішати всі інгредієнти в шейкері.
- Процідіть напій через ситечко в келих.
- Прикрасьте часточкою апельсина.
Сепаратор
Коктейль для любителів вершкового смаку. Незважаючи на неоднозначний склад, мікс виходить смачним.
Склад
бренді | 20 мл |
Лікер Baileys | 20 мл |
жирні вершки | 30 мл |
Лід | 3-4 кубики |
Рецепт:
- Змішайте коньяк, Бейліс і вершки в шейкері.
- Перелити напій в келих з льодом.
- Перемішати.
Подають коктейль без оформлення.
Коктейлі з Бейлісом-хіт-лист чудових рецептів для домашньої вечірки
Бренді-мартіні (мартіні з бренді та тоніком)
Це чоловічий напій, але завдяки додаванню тоніка він припаде до смаку і прекрасній половині людства.
Склад
бренді | 25 мл |
Мартіні | 50 мл |
Тонік | 100 мл |
Лід | 3-4 кубики |
Рецепт:
- Змішати всі інгредієнти в шейкері.
- Процідіть через ситечко в склянку.
- Прикрасити скибочкою лимона
Подібне про те, які коктейлі з мартіні і тоніком можна приготувати вдома →
Важливо: коктейлі з бренді виходять міцними і запросто можуть «звалити» непідготовлену людину. Подавати їх потрібно з обережністю.
Бренді, як і коньяк – це алкоголь для «вищого світу». Його п'ють під час ділових зустрічей і неквапливих застіль. Нехтування правилами подачі і сервірування вважається поганим тоном і може сильно похитнути імідж приймаючої сторони.
Автор: Оксана Колодкіна,
спеціально для byhaem.in.ua