Бренді (brandy) — це група міцних алкогольних напоїв, отриманих шляхом дистиляції виноградного вина або фруктової (ягідної) бражки. До нього відносяться знайомі нам коньяк, арманьяк, кальвадос, сливовиця.
Напій прийнято вживати після їжі, злегка підігрітим, з келихів у формі тюльпана або звичайних роксів. Висока міцність бренді (від 40 до 60%) дозволяє використовувати його для створення коктейлів, розводити водою або додавати лід. Фруктовий алкоголь можна сміливо поєднувати з м'ясною нарізкою, сирами, ікрою і червоною рибою.
- Історія бренді та цікаві факти
- Смакоароматичні особливості, міцність і калорійність напою
- Склад бренді
- Різновиди бренді
- По сировині
- За способом витримки
- По терміну витримки
- Кращі марки бренді
- Tsantali Tsipouro Abaton
- ST-Remy
- Emperador Brandy
- Pisco Tres Erres Reservado
- Argonaut Brandy Fat Thumb
- Як вибрати бренді
- Корисне відео: що таке бренді і його види
Історія бренді та цікаві факти
Варіантів походження бренді кілька. За однією з версій напій з'явився в XII столітті через проблеми з транспортуванням. Купці, бажаючи взяти на борт більше бочок з вином, переганяли його, а на місці розводили водою.
Але виявилося, що зберігався в дереві дистилят стає краще, ніж продукт, з якого він був отриманий. Так з'явився спочатку brandywine-перегнане вино, а потім і бренді.
У XIV столітті brandewijn став надзвичайно популярний. Його навіть заливали в градусники замість ртуті. А деякі марки бренді, які подавали до столу аристократам, готували з цілими фруктами всередині пляшки. Для цього до гілки груші або яблуні прив'язували скляну посудину, всередину поміщали маленький плід. До осені він визрівав, пляшку знімали і заливали в неї бренді.
Смакоароматичні особливості, міцність і калорійність напою
На смак, запах і колір напою впливають термін витримки, купаж, тип сировини і місце виготовлення. Якихось спеціальних органолептичних стандартів у бренді не існує, але є кілька властивостей, які об'єднують цю категорію напоїв:
- У смаку переважають фруктові нотки, доповнені тонами дерева. Можуть промайнути чорнослив, шоколад, горіхи.
- Колір частіше яскраво-золотистий або мідний. Фруктовий бренді прозорий.
- Міцність досягає 40-60 градусів, але може бути і вище — 86-90%.
Коньяк трохи солодший, ніж віскі, з фруктовими нотками, що нагадують вино, з якого він виготовляється.
Калорійність коньяку залежить від використовуваної сировини. У фруктових напоїв і коньяку в 100 г приблизно 240 ккал, у кальвадосу – 225 ккал.
З чим п'ють бренді: вибір закусок, ніж можна розбавити →
Склад бренді
Склад бренді різноманітний. Французький коньяк готується з певних видів винограду, вирощеного в регіоні Шаранте. Для кальвадосу беруть яблука, а сливовицю роблять зі слив.
Сировиною може служити перебродив сік, кісточки, фруктові вичавки, стебла, що залишилися після віджиму соку.
Різновиди бренді
Бренді під однією назвою об'єднує десятки алкогольних напоїв. Щоб не заплутатися, створена їх класифікація за групами.
По сировині
Сировину, з якої виготовляють коньяк, можна розділити на три види:
- Виноград. для дистиляції беруть сік або молоде виноградне вино. Готовий продукт виходить міцністю не нижче 37-38%. До виноградного бренді відносяться коньяк, арманьяк, Шеррі-бренді, Піско, раки.
- Виноградні віджимання. для виробництва використовують все, що залишилося після віджиму винограду. Прикладом таких напоїв є італійська граппа або балканська ракія.
- Фрукти. в перегонку йдуть будь-які фрукти і ягоди, крім винограду. Найчастіше це яблука, груші, сливи, абрикоси. Типовим представником фруктового бренді є французький кальвадос .
У світі налічується більше двох десятків способів приготування виноградного бренді, а разом з вичавкою і фруктами їх кількість може дійти до півсотні.
За способом витримки
Бренді може дозрівати одним із трьох способів:
- Витримка в бочці. найчастіше використовують деревину дуба. Такий напій набуває золотистий Колір, терпкість в смаку і аромат дерева.
- Процес Solera. Система була придумана в Іспанії. Рідина заливають в дерев'яні бочки, розставлені по типу піраміди. З нижніх судин забирають дистилят, заповнюючи зверху відсутню кількість алкоголю. Таким чином молодий спирт насичується смаковими якостями старого.
- Витримка відсутня. Метод використовується для бренді з віджимань або фруктів. У підсумку виходить безбарвна рідина з солодкуватим смаком.
По терміну витримки
Градація по терміну витримки вважається за зірками:
- 1 зірка - три роки витримки;
- 2 зірки - чотири роки витримки;
- 3 зірки - п'ять років витримки;
Кращий бренді отримує маркування VSOP (Very Superior Old Pale). Нею нагороджують напої, вік яких не менше 18 років.
По таблиці Hennessy виділяють п'ять категорій:
- A. C. – вік не перевищує двох років.
- V. S. – трирічні напої.
- V. S. O. P. – чотирирічні бренді, що носять звання благородних.
- V. V. S. O. P. – п'ятирічні напої, які робляться переважно з винограду.
- X. O. – найкращі алкоголь, витриманий довше шести років.
Бренді і коньяк-в чому відмінність, що краще вибрати, як не сплутати коньяк і бренді при покупці →
Кращі марки бренді
Сьогодні бренді виробляють всі країни світу. Хорошим вважається алкоголь з Франції, непоганий асортимент пропонують Італія, США та Іспанія. Не відстають від лідерів і країни СНД.
Щоб не заплутатися в такому різноманітті, пропонуємо список кращих марок бренді, які потрібно спробувати в першу чергу.
Tsantali Tsipouro Abaton
Грецький бренді з гори Афон. Вміст спирту - 38 відсотків. Виготовляється шляхом дворазової дистиляції в мідних кубах . Для розливу в пляшки відбирається середня частина спирту і розводиться водою.
Самі греки вважають ципуро горілкою. Смак алкоголю м'який, тонкий. Ідеально підходить до солоної риби, смаженого м'яса. Рекомендується пити з льодом.
Бренді відноситься до середнього сегменту, може коштувати 600 до 1700 грн за 500 мл.
ST-Remy
Хороший французький бренді міцністю 40%. Виробляється з кращих сортів винограду. Смак ніжний, збалансований, з фруктово-деревним смаком і чудовим післясмаком ванілі. В ароматі тони ванілі гармонійно поєднуються з деревом і суницею. Бренді чудовий в чистому вигляді, з льодом або в коктейлях.
У лінійку Сен-Ремі входять:
- St-Rémy Signature;
- St-Rémy XO;
- St-Rémy VSOP;
- St-Rémy Cask Finish Collection.
Напій належить до середнього сегменту, одна пляшка 0,7 л коштує від 1250 грн.
Emperador Brandy
Найпопулярніший бренді у світі походить з Філіппін. Містить 40% спирту. Відрізняється яскраво вираженим бурштиновим кольором, насиченим, збалансованим смаком фруктів з нотками мигдалю і дерева. В ароматі відчувається виноград. Напій підходить для будь-якого випадку.
Виробник орієнтується на бюджетний сегмент, хоча може запропонувати і дорогі напої.
Pisco Tres Erres Reservado
Один з найкращих виноградних коньяків на ринку. Виробник-Compania Pisquera de Chile з Чилі. Вважається найстарішим Піско, витримується в дубових бочках не менше півроку. Смак яскравий, виражений, з солодкими фруктовими відтінками і цитрусовим післясмаком. Аромат деревний, з нотками фруктів, горіхів і кокоса. Колір золотистий.
Піско Трес Еррес Резервадо відноситься до напоїв преміум-класу, але ціни на нього досить бюджетні. Пляшка 0,7 л коштує від 1250 грн.
Argonaut Brandy Fat Thumb
Цей американський бренді на ринку з'явився недавно, але вже став популярним. Купаж міцністю 43% готується з суміші 8 різних спиртів і brandy Coffey Still, взятого з дубової бочки. У смаку присутній карамелізована груша, горіх, ваніль, нотки бурбона.
У 2019 році бренді виграв бронзову премію на конкурсі ADI та срібну медаль на Міжнародному конкурсі алкогольних напоїв у Нью-Йорку. Відноситься до середнього цінового сегменту.
Як вибрати бренді
Найпростіший спосіб купити хороший бренді – пошукати його в магазині з перевіреною репутацією. Консультанти допоможуть вибрати якісний алкоголь за гідною ціною.
Якщо ж у всьому хочеться розібратися самостійно, ось кілька порад:
- Зовнішній вигляд пляшки повинен бути акуратним. Криво наклеєна етикетка-ознака підробки. Відсутність акцизної марки-червоний прапор, що говорить про можливу підробку.
- Аромат справжнього бренді повинен бути фруктовим або квітковим. Якщо відчувається різкий спиртовий запах-алкоголь неякісний.
- Можна перевернути пляшку кілька разів. На якість це не вплине, зате допоможе визначити підробку. Поганий бренді схожий на забарвлену воду, часто має каламутний осад. Якщо у напою є бульбашки, то на поверхню повинні підніматися спочатку великі, потім дрібні.
- Смак – останній критерій. Хороший напій віддає нотками сировини, з якого виробляється.
Хороший, якісний бренд повинен продаватися тільки в скляних пляшках. Ніяких пластикових ємностей і бочок. Пробка виконана з дерева або силікону, металева говорить про підробку.
Бренді – міцний алкоголь з багатою історією і різноманітністю вибору. Витративши трохи часу на пошуки, можна купити чудовий продукт, який не поступається за якістю кращим французьким сортам. Такий напій підійде як для хороших посиденьок, так і для подарунка друзям і колегам.
Автор: Євген Граматикаті,
спеціально для byhaem.in.ua