Мартіні-це марка вироблених в Італії кріплених вин на основі полину і прянощів — вермутів. Напій був створений у другій половині XIX століття двома партнерами мартіні і Россі. В даний час бренд Martini перейшов у володіння концерну компанії Bacardi Limited.
За довгі роки існування з'явилося багато нових модифікацій італійського напою, що в підсумку призвело до створення цілої лінійки Мартіні. В її основу були покладені як характерні особливості полинового вина, так і різноманітність за рівнем міцності, властиві тому чи іншому виду вермуту. Нижче представлені всі різновиди Martini з історією та особливостями виробництва.
- Історія та цікаві факти про Мартіні
- Склад і особливості виробництва
- Види вермуту Мартіні
- Rosato (Росато)
- Rose (Розе)
- Rosso (Россо)
- Fiero (Фієро)
- Bianco (Б'янко)
- D'oro (Доро)
- Extra Dry (Екстра Драй)
- Spirito (Спіріто)
- Brut (Брют)
- Asti (Асті)
- Bitter (Біттер)
- Prosecco
- Як пити мартіні в чистому вигляді
- Чим закушувати
- Чим розбавляти вермут
- Як вибрати Мартіні
- Корисне відео: як вибрати і пити мартіні, склад, види
Історія та цікаві факти про Мартіні
Мартіні позачасовий. Незважаючи на захоплення численними коктейлями і творіннями міксологів, Martini як і раніше в наших серцях. Це один з основних продуктів бару, який замовляють в чистому вигляді або розбавляють іншими інгредієнтами, дотримуючись класичного рецепту.
Мартіні — це більше, ніж вермут. Це історія майстерності та відданості своїй справі. Це історія двох геніальних людей: талановитого підприємця Алессандро Мартіні і майстра-травника Луїджі Россі. У 1863 році вони створили вермут Мартіні, який існує вже більше 150 років.
Місце, спочатку Вибране для будинку Мартіні, не було випадковим. Крихітну село Песіоне віддали перевагу через її близькості до виноградників П'ємонту, торгових точок Турина і порту Генуї.
Справи в винокурні пішли так добре, що вже через два роки компанія вийшла на новий рівень виробництва. Саме тоді з'явився прообраз легендарної етикетки, яка присутні на пляшках мартіні і сьогодні.
У 1864 році був проведений перший в історії компанії вермут на експорт. Ящики з напоєм вирушили до США. До 1860 року бренд завоював світову популярність. Ще через 5 років за результатами минулої в Дубліні міжнародної виставки Мартіні удостоївся медалі За кращу якість. Потім послідували нагороди на інших престижних виставках світу.
У 1878 році відкрився експорт лінійки Martini в Україну. Ввозився широкий асортимент напоїв, серед яких був не тільки знаменитий вермут, а й ряд ігристих вин. Через рік фірма в черговий раз змінила власників і отримала назву, під якою відома донині — «MARTINI amp; ROSSI».
У 1893 році Умберто I (король Італії на той час) дозволив розмістити герб країни на фірмовій етикетці продукції. Після злиття з Бакарді в 1992 році утворився новий лейбл «BACARDI-MARTINI».
Зараз мартіні виробляють на Бермудських островах. Справжніми прийнято вважати тільки ті, що мають фірмову етикетку зі знаком короля Умберто.
Склад і особливості виробництва
Головним складовим італійського вермуту є сухе вино. Коли рецепт знаходився на стадії розробки, використовували тільки білий сорт винограду.
Крім основного інгредієнта, до складу мартіні входять Альпійська полин, безліч трав і спецій, а також карамелізований сироп. Трави надають вермуту злегка гіркий присмак і неповторний квітково-медовий аромат. Палітру смаків доповнюють лимонна цедра, мускат, кориця, м'ята, ромашка, ревінь, деревій, ялівець, кардамон.
У деяких видах мартіні можна зустріти:
- Тропічні фрукти;
- Мед;
- Корінь імбиру;
- Дягель;
- Ваніль та інші інгредієнти.
Кожен інгредієнт напою обов'язково піддається процесу дегідрування, після чого переробляється в дрібну крихту. Потім подрібнену сировину настоюється в розчині з води і спирту протягом трьох тижнів.
Коли трави і спеції віддали весь аромат, рідина очищається від осаду за допомогою фільтрації. Після цього до складу вводиться сіль і цукор, напій охолоджується приблизно до температури -5 °С.
Знову процідивши вміст, градуси протягом тижня підвищують до 14,9-18%. Завершальний етап-розлив напою в пляшки і відправка в льох на один рік.
Звичайно, це приблизна технологія виробництва італійського вермуту. Справжня рецептура ретельно охороняється. До того ж у кожного виду Мартіні свої особливості виготовлення і витримки.
Види вермуту Мартіні
Компанія випускає велику кількість вермутів. Ми добре знаємо Мартіні Bianco, Rosato, Rose, Rosso та Extra Dry. Але це далеко не єдині продукти в лінійці.
Кожен сорт має свій смак, аромат, колір і міцність. Не всі варіанти з перерахованих нижче можна придбати на території Україні. Щоб спробувати їх, доведеться відправитися на батьківщину Мартіні – в Італію.
Rosato (Росато)
Для створення цього різновиду Мартіні змішують біле і червоне вино. Любитель Rosato відзначають, що його аромат нагадує запах букета квітів.
Колір у напою – рожевий, смак — з пряними нотками гвоздики, кориці і мускату. На ринку з'явився в 1980 році.
Міцність Розато — 15%.
Rose (Розе)
Історія цього напою почалася в 2009 році. Рожеве напівсухе шампанське Rose володіє легким смаком і неповторним ароматом фруктів. Таке поєднання з'явилося завдяки винограду, який вирощують тільки на території Венето і П'ємонту.
Міцність Розі – 16%.
Rosso (Россо)
З вермуту Rosso почалася історія будинку Мартіні. Він з'явився в 1863 році. Відрізняється насиченим ароматом і гіркуватим смаком спецій. Поєднання трав і винограду дуже гармонійне. Темно-бурштиновий відтінок напою надає карамель.
Мартіні чудово поєднується з льодом і часточками лимона. Легко пити в чистому вигляді.
Міцність Россо — 16%
Fiero (Фієро)
Цей вермут виділяє аромат червоних апельсинів і меду. З першого ковтка відчувається м'який грейпфрутовий смак з відтінками меду. Вермут був створений в 1998 для експорту в країни Західної Європи.
Міцність Фієро — 15%.
Детальніше про коктейль Мартіні Фієро читайте тутrarr;
Bianco (Б'янко)
Білий сорт Мартіні має ванільний аромат. Виробляється з вина і етилового спирту, очищеного за унікальною технологією. Смак Bianco м'якше інших вермутів, але присутність полину та інших трав відчувається виразніше.
На ринку напій з'явився на початку ХХ століття і дуже сподобався жінкам. Рекомендується пити в чистому вигляді, можна змішувати з газованою водою. Детальніше про те, як приготувати коктейль Джеймса Бонда з сухим білим вермутом у себе на кухні →
Міцність Б'янко — 16%.
D'oro( Доро)
Людям Німеччини та Данії особливо подобаються білі вина з фруктовим відтінком. Тому спеціально для них в 1998 був розроблений Мартіні D'oro. На українському ринку його немає.
Напій виділяє мускатний і цитрусовий аромат, присутні нотки меду, ванілі і коріандру.
Міцність Доро — 9%.
Extra Dry (Екстра Драй)
Мартіні з приємним запахом квітів, малини і лимонної цедри почали випускати в 1900 році. Колір напою солом'яно-жовтий, смак різкуватий. У Extra Dry всього 3% цукру, тому вермут сухий.
Міцність Екстра Драй — 18%.
Spirito (Спіріто)
Один з найміцніших і молодих вермутів італійського виробництва. Був створений в 2013 році спеціально для чоловіків.
Мартіні виділяє аромат ванілі і трав, володіє гіркувато-солодким смаком. Він виготовляється за складними технологіями, які виробник не розкриває. Першою країною продажів стала Україна.
Міцність Спіріто — 33%.
Brut (Брют)
Вермут цієї марки був придуманий в 1876 році. Створювалося сухе ігристе вино в якості альтернативи шампанському. В основу лягли два сорти винограду-Просекко і Піно. Напій з малою часткою цукру. На смак м'який, трохи різкуватий, з переважанням сухих нот персика.
Міцність Мартіні Брют — 12%.
Asti (Асті)
Один з головних інгредієнтів при виготовленні цього ігристого вина — ягоди. Мартіні виділяє аромат меду, яблук і соковитого персика. Виготовляється за унікальною рецептурою методом неповного зброджування. Подають охолодженим. Смак шампанського яскравий і солодкий.
Міцність Асті — 7%.
Bitter (Біттер)
По міцності Біттер займає друге місце після Spirito. Виробляється на основі спирту. Цим пояснюється високий вміст алкоголю.
Мартіні рубінового кольору з легким присмаком гіркоти рекомендується пити в чистому вигляді з льодом або розбавляти тоніком, соком. У складі напою більше 30 видів трав, квітів і фруктів. Точний рецепт вина невідомий, тому повторити його неможливо.
Міцність Мартіні Біттер — 25%.
Prosecco
Сухе Шампанське з ягід з однойменною назвою. Prosecco відрізняється від інших видів мартіні складним смаком з нотками яблука і персика. В ароматі відчувається соковита груша в поєднанні з квітами. Подається в охолодженому вигляді.
Міцність Просекко — 12%.
Смачні коктейлі з "Просекко": 15 кращих рецептів для дому →
Як пити мартіні в чистому вигляді
Цей напій на травах прийнято подавати як аперитив. Він добре розпалює апетит і служить відмінною прелюдією до ситного обіду. Більш міцний екстра Драй можна пити як основне «алкогольне супровід» обіду або вечері.
Температура при подачі Мартіні не повинна перевищувати 10-12 ° С.охолоджувати потрібно відразу все пляшку, а не окремі келихи.
Подають вермут в «мартінках» – конусоподібних келихах на високій ніжці. Вважається, що в такому посуді напій довше залишиться охолодженим. Якщо немає коктейльних келихів, Полинове вино розливають у високі склянки з товстим дном. Рокси і хайболли стануть в нагоді тим, хто вважає за краще пити мартіні з льодом. Мартіні Асті подають у келиху флюте.
В якості прикраси підійдуть оливки. Деякі вважають за краще мариновану цибулину, наприклад, в коктейлі Гібсон . Ніякого смаку напою ці аксесуари не надають, але їх можна використовувати як закуску. Пити мартіні потрібно повільно, невеликими ковтками. Іноді вермут подають з трубочкою. Але з нею вино втрачає частину смаку.
Коктейль мартіні з оливкою: кращі рецепти для домашнього приготування →
Чим закушувати
Страви, що подаються разом з напоєм, залежать від часу і виду Мартіні. Зазвичай вермут не закушують, оскільки п'ють до або під час їжі. Але іноді буває потрібна закуска.
Що можна подати до цього виду алкоголю:
- Канапе з авокадо і червоною рибою;
- Нарізку шинки;
- Смажене м'ясо;
- Шоколадне морозиво;
- Сирну або фруктову нарізку.
Чим розбавляти вермут
Трав'яний відтінок чистого Мартіні не всім до смаку. Особливо складно пити класичний сухий Martini Extra Dry. Ось звідки пішла мода на коктейлі з вермуту і газованої води або соку.
Тонік — універсальний варіант для змішування з мартіні. Підходить до будь-якого виду вермуту і обстановці. У коктейль можна додати сироп або лікер за смаком.
Подібно до того, які коктейлі з мартіні та Спрайтом можна приготувати вдома →
У багатьох барах світу вермут Martini розбавляють соками . Варіантів тут набагато більше.
З білим Б'янко добре поєднуються цитрусовий і ананасовий фреші, екстра Драй приємно пити з грушевим соком. М'якість Доро і Росато підкреслює прозорий яблучний нектар. А пряний Россо краще пити з гранатовим, вишневим або лимонним фрешем. До Asti підходить виноградний або яблучний напої.
Пропорції змішування залежать від уподобань людини. Бармени рекомендують дотримуватися таких пропорцій: дві частини спиртного до однієї частини соку або тоніка.
Детальніше про те, як пити і з чим можна змішувати вермут →
Як вибрати Мартіні
Купувати напій краще в спеціалізованому магазині. Там менше ризик купити підробку, завжди можна подивитися документи на обраний вид алкоголю, а продавці-консультанти дадуть відповідь на всі питання. Варто звернути увагу на градуси спиртного. Велика частина Мартіні містить 15-16% спирту. Цифри в 14, 19 або 20% повинні насторожити.
Перевагу при виборі слід віддавати десятирічним вермутам. Якщо в Мартіні присутній ялівець, після цього терміну смак стає менш яскравим і приємним.
Справжній вермут Martini — закордонний продукт. Має бути присутня акцизна марка, етикетка виготовлена з якісного паперу, рівно приклеєна. На денці пляшки не повинно бути заглиблень. Що стосується вартості, якісний напій не може коштувати дешево. Якщо пляшка оцінюється дешевше, ніж в інших алкогольних бутиках, відмовтеся від покупки. Це напевно фальсифікат.
Автор: Дмитро Жаров,
спеціально для byhaem.in.ua