Чим коньяк відрізняється від арманьяку-7 відмінностей в напоях

Коньяк і арманьяк — міцні алкогольні напої, різновиди бренді. Обидва родом з Франції. Датою створення коньяку називають кінець XIV століття, арманьяк з'явився на півсотні років раніше. На їх виготовлення йде один сорт винограду, тому в смаку багато спільного. І все-таки це різні напої.

коньяк и арманьяк

Ми допоможемо розібратися, в чому відмінність коньяку від арманьяка, який продукт краще і чи варто їх взагалі порівнювати.

Що таке коньяк і арманьяк

По суті і коньяк, і арманьяк — це дистилят виноградних вин, вироблених на території Франції і витриманих в бочках з дуба. Але арманьяк (armagnac) має більш давню і цікаву історію.

Перша згадка про цей алкоголь датується 1461 роком, батьківщиною вважається герцогство Гасконь. Золотий напій має своєрідний смак і такий же волелюбний характер, як народ цієї маленької провінції. Однак, незважаючи на відмінну якість, він менш відомий, ніж коньяк. Злий жарт з продуктом зіграло його походження. Область Арманьяк, де виробляли напій, не мала виходу до моря.

З коньяком все простіше. Не дарма французи жартують, що придумали його, щоб подарувати світу, а арманьяк залишити собі.

Місцем створення напою вважаються виноградники Шаранта, причиною появи — затримки з відвантаженням суден, що переправляли виноградний дистилят в інші регіони. Виявилося, що від тривалого зберігання в бочках він тільки виграє. Так французи познайомили з коником спочатку Північну Європу, потім Америку і Схід.

Схожі риси напоїв

у склянці коньяк і арманьяк виглядають однаково

Основна схожість напоїв в тому, що вони обидва відносяться до класу міцного алкоголю і є підвидом бренді. Сировиною для виготовлення в тому і іншому випадку є білий виноград сорту Уньї Блан. Приблизно 60-80% арманьяку і 90% коньяку робиться з нього.

І останнє, що об'єднує напої — Регіон виготовлення. Обидва з'явилися на світ у Франції.

Відмінності між коньяком та арманьяком

Виробники коньяку і арманьяка давно сперечаються - чий алкоголь краще і самобутніше? Відповісти на це питання можна, якщо детально розглянути відмінності.

Географія виробництва

Батьківщина коньяку – околиці французького міста Шаранта. Саме там виробляється алкоголь, який законодавчими актами Європейського Союзу визначено як «Коньяк».

Міцні напої, вироблені в інших областях Франції, і тим більше поза країною, не мають право іменуватися коньяком. Це бренді.

Арманьяк — син Гасконі і брат Незрівнянного Д'артаньяна. Місце його виготовлення офіційно визначено в 1909 році, а за областю Арманьяк законодавчо закріплено право виробляти напій з однойменною назвою.

Склад і сорти винограду

Більша частина коньяку та арманьяку виготовляється з одного сорту винограду Ugni Blanc, але у разі неврожаю допустимо використовувати інші сорти пізнього терміну дозрівання з високою кислотністю.

Менш строго підбирають сировину для арманьяка. На його виготовлення йдуть десятки сортів.

Причому беруть не тільки сік, але і мезгу, через що з'являється різниця в смаку між коньяком і арманьком. Останній виходить більш терпким і важким, а в спекотне літо — більш сухим, ніж виготовлений в дощовий сезон.

Коньяк готують виключно з винограду Ugni Blanc, Colombard і Folle Blanche.

Особливості виробництва

безперервний арманьячний аламбік - апарат для отримання арманьяка

Незважаючи на загальний процес дистиляції, відмінності в технології все ж є.

Таблиця — відмінності виробництва коньяку і арманьяка.

процес виробництва / напій Коньяк Арманьяк
сировина використовують тільки сік беруть сік і мезгу
Дистиляція метод подвійної перегонки в аламбіку процес безперервного типу в апараті Вердьє
витримка в ємностях з лімузенського дуба в бочках з чорного гасконського дуба
Купаж використовують спирти різного року в основному теж продукт ассамбляжа, але на експорт йде арманьяк з сировини одного року

Домашній коньяк: альтернативні варіанти приготування благородного французького алкоголю →

Витримка і терміни зберігання

найкраще коньяк і арманьяк зберігаються в спеціально обладнаних підвалах

Щоб отримати якісний алкоголь, коньяк витримують в бочках не менше трьох років. Для арманьяка правила інші. Його витримують по черзі в декількох бочках. У Нових — від 6 до 12 місяців, потім в старих-поки не досягне потрібної витримки. Іноді до 50 років, але частіше 25-30 років.

Тривалість зберігання напоїв після розливу залежить від багатьох факторів:

  • Температура в приміщенні-оптимальна 5-15 ° C;
  • Освітленості-краще напівтемрява або темрява;
  • Положення-тільки вертикально.

В непочатой пляшці і коньяк, а арманьяк зберігаються необмежено довго. Відкриту пляшку потрібно допити за 3-4 місяці, інакше спирт вивітриться і смак погіршиться.

Міцність і смакоароматичні особливості

В результаті несхожості виробничих процесів з'являються відмінності в міцності і смаку. Коньяк на виході набуває аромат ванілі, прянощів, шкіри. Відсоток спирту-73-77%, смак більш елегантний. Арманьяк в чорних бочках стає терпким, маслянистим, в'язким, з яскравим ароматом, але менш міцним — 50-70%.

Правила вживання

Коньяк п'ють не закушуючи, щоб не перебивати насичений смак і тонкий аромат. Його можна використовувати для змішувань коктейлів. Багато в якості доповнення до напою люблять викурити сигару.

Арманьяк вживають тільки в чистому вигляді, змішують з водою, содовою, соком. Подають в звичайному келиху для коньяку, зігрівають в долонях, щоб аромат став яскравіше і стійкіше. Напій добре поєднується з шоколадом, фруктовими десертами, чорною кавою, але кращий варіант — страви гасконської кухні. Білий арманьяк подають до копченого лосося.

Вартість

Арманьяк — продукт унікальний, його виробництво обмежене, а сам напій менш розкручений, тому ціни вище. Найпростіший варіант Chateau de Laubade VSOP, 0.7 л можна придбати за 1750 грн. Вінтажний або класу НД, наприклад, Darroze, Les Grands Assemblages 60 ans d’age, Bas-Armagnac, 0.7 л обійдеться в 60 тис. грн.

Щоб придбати коньяк з приємним смаком і від хорошого виробника, доведеться витратити від 700 до 10000 грн. за 0,7 л.

Зведена таблиця відмінностей коньяку і арманьяку

Щоб було простіше розібратися, чим коньяк відрізняється від арманьяка, зберемо всі відмінності в зведену таблицю.

порівняльні характеристики Коньяк Арманьяк
сорт винограду Фоль Бланш, Уньї Блан " і Коломбар Бако 22а, Фоль Бланш і ще більше десятка сортів
кліматичні особливості клімат помірний і холодні зими переважає сонячна, спекотна погода
вартість від 625 до 9500 грн. від 1700 до 60000 грн.
територія виробництва Регіон Шаранта на південному заході Франції Гасконь, Південна провінція Франції
вміст етилового спирту на виході 70%, готовий продукт-40% на виході 50-70%
витримка від 2 років і більше рік і більше
технологія приготування Подвійна перегонка безперервна дистиляція

Що краще: арманьяк або коньяк

Сказати, що краще — коньяк або арманьяк — неможливо. Кожен з них має свою історію, смакоароматичні якості, технологію і зону виробництва. Обидва напої-це перш за все якість і прагнення до досконалості. Справжні цінителі самі вирішать, на чому зупинитися. А недосвідченому споживачеві підкажемо:

  • Палітра ароматів і смаків більш насичена у арманьяка;
  • Коньяк не може похвалитися великою різноманітністю амбре і смакових ноток. Але саме сталість є фішкою напою.

Щоб відчути різницю і зрозуміти, що краще — потрібно спробувати. Спочатку пригубте коньяк з його ванільно-пряними тонами і зігріває округлістю. Потім візьміть арманьяк. Він здасться більш терпким і інтенсивним, з нотками тютюну, сандалу, мускусу. Можливо, саме цей смак припаде Вам до душі.

Автор: Дмитро Жаров,
спеціально для byhaem.in.ua