домашній коньяк. Альтернативні варіанти приготування благородного французького алкоголю

Домашній коньяк – прекрасний аналог дорогому французькому напою. Цінителі благородного еліксиру точно знають, що магазинні аналоги середньої ціни програють за якістю навіть найпростішим імітацій. У покупному продукті можуть бути присутніми ароматизатори, шкідливі добавки, а в якості алкогольної основи часто береться низькоякісний спирт.

домашний коньяк

Рецепти коньяку в домашніх умовах різноманітні і напрочуд прості. Настільки, що впорається і новачок у виноробстві.

Характеристики коньяку

Імітаційний коньяк в домашніх умовах – міцний алкоголь, близько 42%. Колір його варіюється від світло-бурштинового до коричневого. Аромат напою яскравий, з дубовими нотками і безпосередньо пов'язаний з використаними при виготовленні спеціями.

Смак м'який, розкривається повільно, післясмак пряне.

Вибір та підготовка інгредієнтів

До підбору сировини для виготовлення коньяку своїми руками в домашніх умовах потрібно підходити відповідально. Від обраних продуктів залежить якість напою-імітації.

Перший і головний компонент домашнього коньяку-алкоголь:

  • Виноградний дистилят подвійного перегону;
  • Попередньо розведений до 50° спирт;
  • Якісна магазинна горілка;
  • Самогон, що пройшов мінімум 2 фази очищення, міцністю близько 43%.

Вибираючи за основу Саморобний самогон, необхідно упевнитися, що в ньому не міститься сторонніх домішок, сивушних масел.

Другий за важливістю компонент-це деревна складова – Дубова тріска або кора . Завдяки якій, напій – як оригінальний, так і імітаційний – знаходить всі свої характеристики – аромат, смак і колір. Будинки бочки використовують рідко.

Популярні аналоги, які допоможуть приготувати коньяк будинку:

  • Дубова тріска, продається в інтернет-магазинах і спеціалізованих крамницях;
  • Аптечна кора дуба;
  • Приготована власноруч дубова кора.

Спеції, трави та інші додаткові продукти, які позначені в рецепті домашнього коньяку, повинні бути свіжими і відповідати стандартам якості.

Основні рецепти домашнього коньяку

Зробити коньяк своїми руками можна, вибравши рецепт з будь-якої алкогольної основою, міцність якої не менше 40%.

Домашній коньяк на спирту

домашний коньяк
Коньяк зі спирту, настояний на дубовій корі

Цей рецепт приготування коньяку в домашніх умовах передбачає використання спирту, розведеного водою до 42°. настоянка-імітація порівнянна за ароматом і смаком з справжнім коньяком.

Склад:

  • 3 л розведеного до 42°спирту;
  • 2 ч. л. паленого цукру;
  • 3 гвоздички;
  • 1/2 ч. л. меленого мускатного горіха;
  • 3 ст. л. дубової кори;
  • Ваніль на кінчику ножа (за бажанням).

Технологія виготовлення коньяку в домашніх умовах:

  1. Алкоголь вилити в скляну ємність.
  2. Цукор обсмажити на сковорідці до карамельного кольору. Остудити і додати до спирту.
  3. Дубову кору залити окропом. Витримати 15 хвилин. Злити воду, а сировину перекласти в ємність.
  4. Відправити в тару гвоздику, ваніль, мускатний горіх.
  5. Розмішати всі компоненти дерев'яною ложкою.
  6. Закрити тару і прибрати на місяць в льох. Кожні 3 дні збовтувати бутель з настоянкою.
  7. Готове сусло процідити. Розфасувати по пляшечках.

Міцність настойки – близько 39%. Термін зберігання - 3 роки.

Домашній коньяк на самогоні

домашний коньяк
домашня імітація коньяку на самогоні

Цей варіант настоянки-імітації дозволяє швидко зробити домашній коньяк. Всього за 3-е діб!

Склад:

  • 3 л очищеного самогону;
  • 7 бутонів гвоздики;
  • Щіпка кмину і стільки ж ванільного цукру;
  • 1 ст. л. крупнолистового чорного чаю;
  • 1 ст. л. внутрішніх перегородок з волоського горіха;
  • На кінчику ножа лимонна кислота.

Технологія виготовлення коньяку в домашніх умовах:

  1. Самогон влити в підходящу за обсягом скляну тару.
  2. Додати всі компоненти.
  3. В останню чергу насипати лимонку.
  4. Наполягати 3 доби в темному приміщенні при температурі не нижче 23°C.
  5. Процідіть кілька разів.

Тривалому зберіганню такий напій не підлягає.

Рецепти коньяку в домашніх умовах передбачають використання самогону без запаху сивушних масел. Якщо від алкоголю виходить неприємний аромат, потрібно очистити самогонку за допомогою марганцю (на 3 л достатньо однієї щіпки порошку). Процес триває не більше 24 годин, потім алкоголь проціджують через ватний фільтр.

Більше рецептів домашнього коньяку з самогону →

Домашній коньяк на винограді

домашний коньяк
домашній коньяк на винному спирті

Найкращий коньяк в домашніх умовах виходить з винного спирту. Цей спосіб досить складний і займає багато часу. Адже для початку потрібно зробити молоде вино, а потім тричі перегнати його через самогонний апарат. Після повного циклу перегонки винний спирт можна використовувати.

Склад:

  • 3 л винного спирту міцністю 40-45%;
  • 25 дубових кілочків;
  • 50 г карамелізованого цукру;
  • Щіпка лимонної кислоти.

Технологія виготовлення коньяку в домашніх умовах:

  1. Тонкі дубові кілочки укласти в ємність.
  2. Залити туди підготовлений розведений спирт.
  3. Закатати скляну тару металевою кришкою.
  4. Наполягати протягом року в підвалі.
  5. Цукор обсмажити до карамельного кольору на гарячій і сухій сковороді.
  6. Дістати настоянку, додати в неї охолоджену карамель і лимонну кислоту.
  7. Закрити герметично ємність і настоювати ще пару тижнів.
  8. Готовий алкоголь профільтрувати і розлити по дрібній тарі.

При помутнінні коньяк на винограді потрібно витримати тиждень в холодильнику, він знову стане прозорим.

Домашній коньяк на горілці

домашний коньяк
напій-імітація на горілчаній базі

Самому зробити коньяк в домашніх умовах просто, навіть якщо під рукою немає кори дуба. У деяких рецептах коньяку альтернативою цій сировині стає ароматна свіжомелена кава.

Склад:

  • 3 л горілки;
  • 3 ст. л. цукру;
  • 3 ст. л. натуральної кави;
  • 15 бутонів гвоздики;
  • 1 ч.л. порошку кориці.

Технологія виготовлення коньяку в домашніх умовах:

  1. У невеликій банці з'єднати цукор, каву і корицю.
  2. Влити склянку горілки. Розмішати продукти до розчинення цукру.
  3. Вилити рідину в тару, додати туди весь інший алкоголь, кинути гвоздику.
  4. Закрити ємність і прибрати в льох на 14 днів.
  5. Перед дегустацією настоянку-імітацію потрібно кілька разів процідити через марлево-ватний фільтр.

Добавки

Рецепти саморобного коньяку припускають наявність в складі різних добавок, які дають незвичайний аромат і смак напою.

Шоколад

Цей продукт надає напою тонкий шоколадний аромат і темний відтінок. Робити коньяк в домашніх умовах рекомендується тільки з темного гіркого шоколаду.

Перед змішуванням компонентів його розтоплюють зручним способом, злегка остуджують і вже після з'єднують з алкоголем. Детальніше про шоколадний коньяк →

Різні горіхи

У рецептах приготування коньяку використовуються перегородки і ядра волоського горіха, мигдаль і кедрові горішки. Горіхи дають насичений колір і аромат напою. Смак таких настоянок має притаманну горіхам терпкість. Детальніше про мигдальний коньяк →

Дубова кора

Кращі рецепти коньяку в домашніх умовах обов'язково припускають наявність в складі деревної сировини. Саме воно робить імітацію гранично схожою на оригінальний напій, витриманий в дубових бочках. Колір настойки-Бурштиновий, аромат-деревний, а смак терпко-пряний.

Кава

Можна зробити коньяк в домашніх умовах і з натурального меленої кави. Такий напій буде мати коричневий відтінок, коньячно-кавовий аромат і кавове післясмак.

Імбир

Корінь імбиру має виражений аромат і смак. Всі свої властивості він віддає алкоголю при наполяганні. Тому коньяк виходить досить пряним.

Імітації знаменитих напоїв

Деякі різновиди імітаційного напою носять назви оригінальних рецептів справжнього коньяку. Вони багато в чому схожі за своїми смаковими і ароматичними якостями на фабричні напої.

Коктебель

домашний коньяк
Домашня імітація коньяку Коктебель

Імітація коньяку відомої Кримської марки в домашніх умовах має нескладну рецептуру і за смаком дуже схожа на заводський напій.

Склад:

  • 3 л очищеного самогону, 45%;
  • 0,5 кг родзинок;
  • 2 ст. л. перегородок волоського горіха;
  • 2 г лимонної кислоти;
  • 1 ст. л. чорного чаю;
  • 1 ст. л. ванільного цукру;
  • 6 бутонів гвоздики;
  • 1 ч. л. кмину;
  • 5 горошин запашного перцю.

Технологія виготовлення коньяку в домашніх умовах:

  1. Родзинки помити, обсушити.
  2. В скляну ємність влити алкогольну базу.
  3. Слідом відправити родзинки, перегородки, чай, ванільний цукор, кмин, перець і гвоздику.
  4. Всипати лимонну кислоту.
  5. Закриту ємність струсити.
  6. Витримати 60 днів.
  7. Потім пролити через фільтр.

При бажанні зробити напій в більшій або меншій кількості пропорції продуктів для коньяку в домашніх умовах слід перерахувати.

Латгальський коньяк

домашний коньяк
Коньяк по-латгальски, виготовлений своїми руками

Рецепт справжнього коньяку по-латгальски простий у виконанні. Напій має м'який смак з терпкими і пряними нотками, приємний аромат і бурштиновий відтінок.

Склад:

  • 2 л спирту, 45%;
  • 4 ч. л. цукру;
  • 2 ст. л. дубової тріски або кори;
  • 6 бутонів гвоздики;
  • 1/2 ч.л. мускатного горіха і стільки ж коріандру.

Технологія правильного виготовлення коньяку в домашніх умовах:

  1. Запарити киплячою водою тріску, настоювати хвилин 15. Вилити воду, сировину промити і обсушити.
  2. Укласти тріску в тару.
  3. Влити алкоголь.
  4. Додати цукор і спеції.
  5. Ретельно збовтати склад.
  6. Наполягати 30 днів.
  7. Перед вживанням процідити настоянку.

Щоб зробити справжній коньяк з м'яким смаком і приємним запахом, після 10 дня настоювання його слід пробувати кожен день.

Як пити домашній коньяк

Коньяк, зроблений в домашніх умовах, вживають так само, як і оригінальну версію напою. Настоянка-імітація подається у великих келихах з завужені верхом, наповнених на чверть. Ідеальна температура для дегустації – кімнатна.

домашний коньяк
високі келихи, наповнені коньяком

Справжній коньяк не заїдають і у великих кількостях не вживають. А ось домашня імітація нерідко використовується як основний алкогольний напій.

Як закуску до неї допустимо використовувати:

  • Нежирні паштети та м'ясо;
  • Фрукти;
  • Сир;
  • Морепродукти;
  • Десерти та гіркий шоколад.

Домашні імітації коньяку мають ряд корисних властивостей. Настоянку п'ють в невеликих дозах (не більше 50 мл) у вечірній час. Для зігріваючого ефекту напій додають в чай або каву.