Домашній коньяк – прекрасний аналог дорогому французькому напою. Цінителі благородного еліксиру точно знають, що магазинні аналоги середньої ціни програють за якістю навіть найпростішим імітацій. У покупному продукті можуть бути присутніми ароматизатори, шкідливі добавки, а в якості алкогольної основи часто береться низькоякісний спирт.
Рецепти коньяку в домашніх умовах різноманітні і напрочуд прості. Настільки, що впорається і новачок у виноробстві.
- Характеристики коньяку
- Вибір та підготовка інгредієнтів
- Основні рецепти домашнього коньяку
- Домашній коньяк на спирту
- Домашній коньяк на самогоні
- Домашній коньяк на винограді
- Домашній коньяк на горілці
- Добавки
- Шоколад
- Різні горіхи
- Дубова кора
- Кава
- Імбир
- Імітації знаменитих напоїв
- Коктебель
- Латгальський коньяк
- Як пити домашній коньяк
Характеристики коньяку
Імітаційний коньяк в домашніх умовах – міцний алкоголь, близько 42%. Колір його варіюється від світло-бурштинового до коричневого. Аромат напою яскравий, з дубовими нотками і безпосередньо пов'язаний з використаними при виготовленні спеціями.
Смак м'який, розкривається повільно, післясмак пряне.
Вибір та підготовка інгредієнтів
До підбору сировини для виготовлення коньяку своїми руками в домашніх умовах потрібно підходити відповідально. Від обраних продуктів залежить якість напою-імітації.
Перший і головний компонент домашнього коньяку-алкоголь:
- Виноградний дистилят подвійного перегону;
- Попередньо розведений до 50° спирт;
- Якісна магазинна горілка;
- Самогон, що пройшов мінімум 2 фази очищення, міцністю близько 43%.
Вибираючи за основу Саморобний самогон, необхідно упевнитися, що в ньому не міститься сторонніх домішок, сивушних масел.
Другий за важливістю компонент-це деревна складова – Дубова тріска або кора . Завдяки якій, напій – як оригінальний, так і імітаційний – знаходить всі свої характеристики – аромат, смак і колір. Будинки бочки використовують рідко.
Популярні аналоги, які допоможуть приготувати коньяк будинку:
- Дубова тріска, продається в інтернет-магазинах і спеціалізованих крамницях;
- Аптечна кора дуба;
- Приготована власноруч дубова кора.
Спеції, трави та інші додаткові продукти, які позначені в рецепті домашнього коньяку, повинні бути свіжими і відповідати стандартам якості.
Основні рецепти домашнього коньяку
Зробити коньяк своїми руками можна, вибравши рецепт з будь-якої алкогольної основою, міцність якої не менше 40%.
Домашній коньяк на спирту
Цей рецепт приготування коньяку в домашніх умовах передбачає використання спирту, розведеного водою до 42°. настоянка-імітація порівнянна за ароматом і смаком з справжнім коньяком.
Склад:
- 3 л розведеного до 42°спирту;
- 2 ч. л. паленого цукру;
- 3 гвоздички;
- 1/2 ч. л. меленого мускатного горіха;
- 3 ст. л. дубової кори;
- Ваніль на кінчику ножа (за бажанням).
Технологія виготовлення коньяку в домашніх умовах:
- Алкоголь вилити в скляну ємність.
- Цукор обсмажити на сковорідці до карамельного кольору. Остудити і додати до спирту.
- Дубову кору залити окропом. Витримати 15 хвилин. Злити воду, а сировину перекласти в ємність.
- Відправити в тару гвоздику, ваніль, мускатний горіх.
- Розмішати всі компоненти дерев'яною ложкою.
- Закрити тару і прибрати на місяць в льох. Кожні 3 дні збовтувати бутель з настоянкою.
- Готове сусло процідити. Розфасувати по пляшечках.
Міцність настойки – близько 39%. Термін зберігання - 3 роки.
Домашній коньяк на самогоні
Цей варіант настоянки-імітації дозволяє швидко зробити домашній коньяк. Всього за 3-е діб!
Склад:
- 3 л очищеного самогону;
- 7 бутонів гвоздики;
- Щіпка кмину і стільки ж ванільного цукру;
- 1 ст. л. крупнолистового чорного чаю;
- 1 ст. л. внутрішніх перегородок з волоського горіха;
- На кінчику ножа лимонна кислота.
Технологія виготовлення коньяку в домашніх умовах:
- Самогон влити в підходящу за обсягом скляну тару.
- Додати всі компоненти.
- В останню чергу насипати лимонку.
- Наполягати 3 доби в темному приміщенні при температурі не нижче 23°C.
- Процідіть кілька разів.
Тривалому зберіганню такий напій не підлягає.
Рецепти коньяку в домашніх умовах передбачають використання самогону без запаху сивушних масел. Якщо від алкоголю виходить неприємний аромат, потрібно очистити самогонку за допомогою марганцю (на 3 л достатньо однієї щіпки порошку). Процес триває не більше 24 годин, потім алкоголь проціджують через ватний фільтр.
Більше рецептів домашнього коньяку з самогону →
Домашній коньяк на винограді
Найкращий коньяк в домашніх умовах виходить з винного спирту. Цей спосіб досить складний і займає багато часу. Адже для початку потрібно зробити молоде вино, а потім тричі перегнати його через самогонний апарат. Після повного циклу перегонки винний спирт можна використовувати.
Склад:
- 3 л винного спирту міцністю 40-45%;
- 25 дубових кілочків;
- 50 г карамелізованого цукру;
- Щіпка лимонної кислоти.
Технологія виготовлення коньяку в домашніх умовах:
- Тонкі дубові кілочки укласти в ємність.
- Залити туди підготовлений розведений спирт.
- Закатати скляну тару металевою кришкою.
- Наполягати протягом року в підвалі.
- Цукор обсмажити до карамельного кольору на гарячій і сухій сковороді.
- Дістати настоянку, додати в неї охолоджену карамель і лимонну кислоту.
- Закрити герметично ємність і настоювати ще пару тижнів.
- Готовий алкоголь профільтрувати і розлити по дрібній тарі.
При помутнінні коньяк на винограді потрібно витримати тиждень в холодильнику, він знову стане прозорим.
Домашній коньяк на горілці
Самому зробити коньяк в домашніх умовах просто, навіть якщо під рукою немає кори дуба. У деяких рецептах коньяку альтернативою цій сировині стає ароматна свіжомелена кава.
Склад:
- 3 л горілки;
- 3 ст. л. цукру;
- 3 ст. л. натуральної кави;
- 15 бутонів гвоздики;
- 1 ч.л. порошку кориці.
Технологія виготовлення коньяку в домашніх умовах:
- У невеликій банці з'єднати цукор, каву і корицю.
- Влити склянку горілки. Розмішати продукти до розчинення цукру.
- Вилити рідину в тару, додати туди весь інший алкоголь, кинути гвоздику.
- Закрити ємність і прибрати в льох на 14 днів.
- Перед дегустацією настоянку-імітацію потрібно кілька разів процідити через марлево-ватний фільтр.
Добавки
Рецепти саморобного коньяку припускають наявність в складі різних добавок, які дають незвичайний аромат і смак напою.
Шоколад
Цей продукт надає напою тонкий шоколадний аромат і темний відтінок. Робити коньяк в домашніх умовах рекомендується тільки з темного гіркого шоколаду.
Перед змішуванням компонентів його розтоплюють зручним способом, злегка остуджують і вже після з'єднують з алкоголем. Детальніше про шоколадний коньяк →
Різні горіхи
У рецептах приготування коньяку використовуються перегородки і ядра волоського горіха, мигдаль і кедрові горішки. Горіхи дають насичений колір і аромат напою. Смак таких настоянок має притаманну горіхам терпкість. Детальніше про мигдальний коньяк →
Дубова кора
Кращі рецепти коньяку в домашніх умовах обов'язково припускають наявність в складі деревної сировини. Саме воно робить імітацію гранично схожою на оригінальний напій, витриманий в дубових бочках. Колір настойки-Бурштиновий, аромат-деревний, а смак терпко-пряний.
Кава
Можна зробити коньяк в домашніх умовах і з натурального меленої кави. Такий напій буде мати коричневий відтінок, коньячно-кавовий аромат і кавове післясмак.
Імбир
Корінь імбиру має виражений аромат і смак. Всі свої властивості він віддає алкоголю при наполяганні. Тому коньяк виходить досить пряним.
Імітації знаменитих напоїв
Деякі різновиди імітаційного напою носять назви оригінальних рецептів справжнього коньяку. Вони багато в чому схожі за своїми смаковими і ароматичними якостями на фабричні напої.
Коктебель
Імітація коньяку відомої Кримської марки в домашніх умовах має нескладну рецептуру і за смаком дуже схожа на заводський напій.
Склад:
- 3 л очищеного самогону, 45%;
- 0,5 кг родзинок;
- 2 ст. л. перегородок волоського горіха;
- 2 г лимонної кислоти;
- 1 ст. л. чорного чаю;
- 1 ст. л. ванільного цукру;
- 6 бутонів гвоздики;
- 1 ч. л. кмину;
- 5 горошин запашного перцю.
Технологія виготовлення коньяку в домашніх умовах:
- Родзинки помити, обсушити.
- В скляну ємність влити алкогольну базу.
- Слідом відправити родзинки, перегородки, чай, ванільний цукор, кмин, перець і гвоздику.
- Всипати лимонну кислоту.
- Закриту ємність струсити.
- Витримати 60 днів.
- Потім пролити через фільтр.
При бажанні зробити напій в більшій або меншій кількості пропорції продуктів для коньяку в домашніх умовах слід перерахувати.
Латгальський коньяк
Рецепт справжнього коньяку по-латгальски простий у виконанні. Напій має м'який смак з терпкими і пряними нотками, приємний аромат і бурштиновий відтінок.
Склад:
- 2 л спирту, 45%;
- 4 ч. л. цукру;
- 2 ст. л. дубової тріски або кори;
- 6 бутонів гвоздики;
- 1/2 ч.л. мускатного горіха і стільки ж коріандру.
Технологія правильного виготовлення коньяку в домашніх умовах:
- Запарити киплячою водою тріску, настоювати хвилин 15. Вилити воду, сировину промити і обсушити.
- Укласти тріску в тару.
- Влити алкоголь.
- Додати цукор і спеції.
- Ретельно збовтати склад.
- Наполягати 30 днів.
- Перед вживанням процідити настоянку.
Щоб зробити справжній коньяк з м'яким смаком і приємним запахом, після 10 дня настоювання його слід пробувати кожен день.
Як пити домашній коньяк
Коньяк, зроблений в домашніх умовах, вживають так само, як і оригінальну версію напою. Настоянка-імітація подається у великих келихах з завужені верхом, наповнених на чверть. Ідеальна температура для дегустації – кімнатна.
Справжній коньяк не заїдають і у великих кількостях не вживають. А ось домашня імітація нерідко використовується як основний алкогольний напій.
Як закуску до неї допустимо використовувати:
- Нежирні паштети та м'ясо;
- Фрукти;
- Сир;
- Морепродукти;
- Десерти та гіркий шоколад.
Домашні імітації коньяку мають ряд корисних властивостей. Настоянку п'ють в невеликих дозах (не більше 50 мл) у вечірній час. Для зігріваючого ефекту напій додають в чай або каву.