горобина на коньяку: як приготувати смачну настоянку родом з СРСР

Рябина на коньякеГоробина на коньяку – популярна алкогольна настоянка радянських часів. Саме при СРСР її виготовляли на виробництві. Звичайно, і зараз в магазинах продають заводську «горобинівку», але смак її відрізняється від радянської.

Вся справа у використанні різних ароматизаторів та добавок. Саме тому багато хто робить наливку самостійно. Тим більше що перевірених рецептів чимало.

Для приготування алкогольного напою беруть як чорноплідну, так і червону горобину. Змішувати плоди двох сортів не рекомендується. Краще настояти їх окремо.

Характеристики горобини на коньяку

Наливка з червоної або чорноплідної горобини на коньяку – напій м'який, ароматний і приголомшливо смачний. Міцність настойки в середньому становить 30-35°.

Колір залежить від обраного сорту. Якщо настоянку роблять з червоною різновиди, то відтінок напою буде червоним. Якщо використовується чорноплідна горобина-колір виходить темним, практично чорним.

Свіжі плоди горобини багаті корисними речовинами і вітамінами. Тому настоянка має масу корисних властивостей і часто використовується як лікарський засіб. Вона надає на організм наступну дію:

  • Сечогінний;
  • Антимікробна;
  • Антиоксидантна;
  • Імуностимулююча;
  • Жарознижуюче;
  • Протизапальний.

В настоянці містяться пектини, органічні сполуки, вітаміни A, B, E, C, дубильні речовини.

Настоянка на коньяку з чорноплідної горобини , так само як і з червоною, у великих кількостях може викликати таке неприємне явище, як похмілля. А при хронічних захворюваннях - їх загострення .

Вибір та підготовка інгредієнтів

Важливий етап в приготуванні домашньої настоянки – підготовка компонентів. Коньяк можна використовувати будь-який-магазинний або домашній . В останньому випадку рекомендується брати алкогольний продукт, зроблений за класичним рецептом.

Горобину для настоянки збирають у віддалених від дороги місцях після перших заморозків.

Рябина для настойки на коньяке
грона горобини в снігу можна збирати

У цей період вона втрачає гіркоту, стає м'якою і смачною. Алгоритм підготовки нескладний:

  • Плоди знімають з плодоніжок;
  • Гнилі та пошкоджені плоди видаляють;
  • Горобину промивають і дають стекти рідини;
  • Потім ягідки розминають, якщо інше не передбачено рецептом.


Підсолоджують коньяк з чорноплідної (або червоною) горобини в домашніх умовах цукром або медом. Перевага віддається рідкому квітковому меду.

Щоб напій був міцнішим і мав терпкий смак, при наполяганні в ємність з іншими продуктами рекомендується покласти кілька горобинових гілочок.

Рецепти

Технологій приготування домашньої настоянки на коньяку відомо багато. Серед них прості і вимагають досвіду рецепти. Час витримки напою становить не менше місяця. А термін зберігання готового алкоголю не повинен перевищувати 3 років. Після закінчення цього часу корисність напою знижується, а смакові якості псуються.

Простий рецепт з червоної горобини

Рябина на коньяке
настоянка з горобини на коньяку, приготована за традиційною рецептурою

Цей рецепт горобини на коньяку найпоширеніший. Він відрізняється простотою приготування. Смак настоянки солодкуватий з терпким присмаком. До речі, замість червоної горобини, можна використовувати і ягоди черноплодки.

Склад:

  • 1 л коньяку;
  • 0,6 кг плодів червоної горобини;
  • 120 г цукрового піску.

Технологія:

  1. Перебрати і промити ягоди. Обсушивши.
  2. На розпеченій сковороді обсмажити цукровий пісок до карамельного відтінку. Дайте охолонути до кімнатної температури.
  3. Пюрировать горобинові ягоди за допомогою блендера.
  4. Кашку скласти в скляну тару.
  5. Додати палений цукор. Перемішати масу до однорідності.
  6. Влити коньяк.
  7. Закрити ємність і гарненько струсити вміст.
  8. Витримати настоянку протягом місяця в темному приміщенні з температурою не менше 20°C.
  9. Щодня струшувати посудину з алкоголем.
  10. Після закінчення терміну витримки напій двічі процідити через ватний фільтр. Ягідну кашку добре віджати.

Зберігати коньяк з горобини, приготований в домашніх умовах за простим рецептом, слід не більше 2 років в погребі.

Настоянка з чорноплідної горобини на коньяку

Рябина на коньяке
напій з чорноплідної горобини, настояної на коньяку

Цей рецепт чорноплідної горобини на коньяку складніше в технології. Але сили, вкладені в створення напою, окупляться. Адже настоянка з терпким смаком і невеликою кислинкою дуже схожа на елітні лікери.

Склад:

  • 1 кг чорноплідної горобини;
  • 300 мл меду (краще квітковий);
  • 0,5 л коньяку;
  • На кінчику ножа – ванілін.

Технологія:

  1. Підготувати черноплодку – перебрати, промити під проточною водою і обсушити.
  2. Розкласти ягідки на деку. Встановити його в духову шафу і прогріти горобину протягом 15 хвилин при 60°C.
  3. Дайте ягодам охолонути. Скласти їх в скляну тару.
  4. Влити коньяк. Перемішавши.
  5. Закупорену ємність прибрати на 3 тижні в світле приміщення з температурою не нижче 20°C. можна тримати на підвіконні, але стежити, щоб на тару не потрапляли прямі сонячні промені.
  6. Щодня струшувати посудину з суслом.
  7. Настоянку процідити. Ягоди не віджимати.
  8. Отриману рідину перелити в окрему тару. Щільно закрити і поставити в холодильник.
  9. До ягодам додати ванілін і рідкий мед. Перемішати продукти.
  10. Закрити ємність кришкою і залишити на 3 тижні в теплому світлому місці. Мед повинен повністю розчинитися.
  11. Процідити горобину з медом. Ягоди гарненько віджати.
  12. Отриманий медовий сироп з'єднати з алкогольним настоєм. Перемішати і прибрати дня на 3 в холодильник для дозрівання.

Горобина на коньяку з цедрою лимона

Рябина на коньяке
настоянка на коньяку з горобинового соку

Цей досить простий рецепт коньяку з горобини в домашніх умовах ускладнюється тільки однією деталлю – з горобини потрібно видавити сік. Зробити це буде легше, якщо обдати ягоди окропом, перемолоти їх через м'ясорубку або подрібнити в блендері, а потім віджати з маси сік.

Склад:

  • 2 кг горобини;
  • 1 паличка кориці;
  • 1 л коньяку;
  • 1 кг цукру;
  • 1/2 лимона;
  • 1 л води.

Технологія:

  1. Перебрати, промити горобину. Видавити з плодів сік.
  2. Вимити лимон і акуратно зрізати цедру, не зачіпаючи білу прошарок.
  3. В емальовану каструлю відповідного обсягу влити літр води. Додати корицю, цукор і зрізану цедру.
  4. Доведіть до кипіння на помірному вогні. Дати сиропу покипіти хвилин 10. Піну, що утворюється при варінні, обов'язково знімати.
  5. Остудіть сироп до 22-25°C.
  6. З'єднати з соком горобини. Розмішавши.
  7. Перелити отриману рідину в скляну ємність. Потім додати коньяк. Закупорити і струсити.
  8. Витримати настойку місяць в теплому приміщенні без доступу світла.
  9. Профільтрувати. Розлити по пляшечках.

Термін зберігання горобини на коньяку в холодильнику становить 2 роки.

Детальніше про те, як приготувати настоянку з ягід горобини →

Як пити горобину на коньяку

Напій п'ють як аперитив охолодженим з невеликих чарок. Кращою закускою для напівсолодкої або терпкою настоянки з горобини стануть гарячі м'ясні страви. Якщо ж напій вийшов солодким, то його варто подавати до десертів в кінці трапези.

У великих кількостях настойку вживати не рекомендується. Горобина має властивість знижувати тиск.

Рябина на коньяке
настоянка з горобини на коньяку домашня

З метою оздоровлення настоянка з горобини на коньяку вживається щодня у вечірній час в малих кількостях (не більше 50 мл). Можна пити в чистому вигляді або додавати алкоголь в чай. Але перш рекомендується порадитися з лікарем.

Рецепти горобини на коньяку в домашніх умовах не уявляють складності як для досвідчених виноробів, так і для початківців. Головна умова виробництва домашнього алкоголю вищої якості-це точне дотримання інструкції і підбір якісних продуктів. Напій підійде для відпочинку в душевній компанії, для загального оздоровлення організму і зміцнення імунітету. Але тільки за умови споживання його в міру.