У багатьох дачників на ділянках росте Аронія — чорноплідна горобина. Це дивно вдячна рослина люблять не тільки за те, що воно не вимагає практично ніякого догляду, а навесні радує пишним цвітом, але і за унікальні смакові і цілющі властивості плодів. Ягоди аронії застосовуються в кулінарії і домашньому виноробстві. Настоянки з горобини на спиртовій основі роблять за різними рецептами, з додаванням ароматних трав, прянощів, фруктів. Особливо добре поєднується чорна горобина з яблуками і медом.
Стиглі ягоди для домашніх настоянок і наливок використовують не будь-які, а добірні — найбільші, соковиті непорчені. Збирають урожай аронії після настання перших холодів. Перед тим як залити свіжі ягоди алкоголем, їх відокремлюють від кистей, перебирають, ретельно миють.
Якщо настоянка з горобини готується на основі висушених ягід, рекомендоване в рецепті кількість ділять на 2. Алкогольна основа напою — горілка, сортування, розведений водою до 45% медичний або ректифікаційний спирт, коньяк.
Детальніше про те, як приготувати горобинову настоянку →
Рецепт горобинової настоянки з цукром
У цьому напої всього три компоненти, готується він за дуже простим рецептом, але в підсумку виходить неймовірно смачним. В роботі знадобляться:
- Ягоди горобини чорної — 1 кг.
- Самогон (горілка) — 1 л.
- Цукор — 300-500 г.
Технологія приготування:
- Добірну чисту ягоду засипати в 3 л банку.
- Влити алкоголь, щоб він покривав горобину на 2-3 см.
- Засипати цукор. Перемішавши.
- Банку закрити, поставити в темне тепле місце.
- Наполягати напій 2-2,5 місяці. Раз в 4-5 днів струшувати, не відкриваючи кришки.
- Після закінчення покладеного терміну процідити через 2-3 шари марлі, розлити по пляшках.
Приготована з дотриманням технології настоянка з горобини з цукром має коньячний колір, приємно пахне лісовими ягодами і має чудовий м'який смак. Зберігати її можна в коморі протягом декількох років.
Детальніше про приготування настоянки чорноплідної горобини на самогоні →
Рецепт настоянки горобини на коньяку
Цей рецепт ще простіше у виконанні, ніж попередній, але з одним маленьким нюансом: спробувати коньячну настоянку з чорної горобини можна буде через кілька місяців після закладки продуктів. Але очікування повністю виправдано, тому як на виході виходить спиртний напій, здатний скласти конкуренцію найвідомішим сортам коньяку.
Інгредієнти:
- Ягоди аронії — 250 г.
- Коньяк — 0,5 мл.
- Кора дуба — 1 ст. л.
- Мед — 1 ст. л.
Всі компоненти змішують в одній ємності і вливають коньяк. Банку щільно закупорюють і залишають в темному прохолодному приміщенні терміном на 3 місяці.
Настоянку проціджують, переливають в чисту пляшку і відстоюють ще кілька місяців. Спробувати можна буде тільки після того, як напій повністю освітлити.
Рецепт " Ніжинської горобини»
Для приготування настоянки можна взяти ємність будь-якого обсягу. Тарою може служити навіть дерев'яний бочонок для вина. Кількість ягід беруть таке, яке знадобиться для заповнення підготовленої ємності до самого верху.
Послідовність приготування " Ніжинської горобини»:
- Ягоди перебирають, миють холодною водою, обсушують.
- Засипають в ємність по саме горлечко. Ущільнювати, струшувати ягоди не потрібно.
- Заливають спиртом або самогоном міцністю 45-50 градусів до тих пір, поки не горобина не буде повністю покрита алкоголем.
- Ємність щільно закупорюють і переносять в холодний підвал. В процесі настоювання ягоди розбухають і вбирають в себе спиртовий розчин, тому починаючи з другого дня і потім кожні 3-4 доби потрібно підливати алкоголь в банку з настоянкою.
- Секрет цього рецепту полягає в тому, що ягоди повинні залишатися цілими весь час. Тому якщо для настоювання використовується бочонок, то через 2 тижні напій потрібно обережно злити і знову залити їм ягоди. Скляні банки можна просто перевернути догори дном і поставити назад. Повторювати таку процедуру слід раз в 2 тижні.
Через 6-8 тижнів «Ніжинську горобину» на самогоні можна буде дегустувати. Перед вживанням напій слід процідити і перелити порційно в чисті пляшки.
Настоянка з черноплодки і яблук
Існують різні рецепти виготовлення настоянки з аронії та яблук. Пропонуємо два варіанти: Класична на горілці з горобини чорної і яблук, а також горобинівка швидкого приготування. Пропорції інгредієнтів в обох випадках однакові:
- Горобина — 800 г.
- Яблука кисло-солодкі — 800 г.
- Горілка (хороший самогон) — 1400 мл.
- Вода — 2 л.
- Цукор — 800 г
- Мед — 4 ст. л.
Спочатку потрібно обробити плоди. Відібрати тільки соковиті великі ягоди горобини, помити і просушити їх. У яблук вирізати насіннєві коробочки, нарізати разом з шкіркою на дрібні шматочки або просто натерти на тертці.
Перший варіант приготування настоянки:
- Воду влити в каструлю, додати цукор, довести до кипіння.
- Для отримання соку всипати горобину, прокип'ятити 5 хвилин.
- Ягідний сироп остудити, перелити в 5 л банку.
- Залити горілкою.
- Наполягати 3 тижні в теплі. Через кожні 2-3 дні збовтувати вміст банки.
- Напій процідити, відфільтрувати.
- Ввести мед і настоювати ще 7 днів.
Готову горобинову настоянку з яблуками злити з осаду, розлити по пляшках.
Другий варіант:
- Пропустіть ягоди через м'ясорубку.
- Отриману масу разом з соком проварити з подрібненими яблуками в цукровому сиропі 10 хвилин.
- Остудити, перелити в ємність відповідного обсягу, залити 1 л горілки.
На наступний день можна продегустувати настоянку.
Детальніше про те, як приготувати самогон на горобині →
Настоянка горобинова запашна
Якщо до основних інгредієнтів спиртової настоянки на горобині додати прянощі, аромат напою придбає незвичайні пікантні нотки.
Для приготування запашної горобинівки необхідно взяти:
- Ягоди аронії — 1,5 кг.
- Цукор — 500 г.
- Гвоздика — 3 бутони.
- Горілка -1 л.
Перебрану, чисту горобину засипають в банку з широким горлом і тиснуть товкачем для отримання соку. У цю масу додають цукор, добре розмішують. Кидають гвоздику, накривають горлечко банки марлею і залишають суміш в темному теплому місці на 2 доби.
Потім ягідну масу заливають горілкою, банку щільно закупорюють. Наполягають розчин протягом 1,5-2 місяці в темному місці при температурі 18-25°C. готову ароматну настоянку на горобині проціджують через вату і розливають по пляшках. Термін зберігання такого напою — 3 роки.
Більше рецептів приготування настоянки з чорноплідної горобини →