Сама перевірена часом і людьми настоянка — з чорноплідної і червоної горобини. Як кулінарний інгредієнт, ця ягода не зовсім цікава. Звичайно, знайти рецепти з використанням чорноплідної і червоної горобинки можливо. Серед них і варення, і всілякі джеми. А ще на ній виходить відмінна наливка. Який тільки рецепт для її приготування не використовують винороби. Є безліч рецептур з додаванням горілки, коньяку та інших алкогольних напоїв.
Загальна технологія приготування горобинових наливок
Домашня наливка з горобини (як червоної, так і чорноплідної) — це корисний напій. Щоб приготувати її потрібно збирати тільки найсоковитіші, стиглі ягоди. Бажано знімати їх після перших же заморозків. У цьому випадку вони не будуть гіркими. Те ж стосується чорноплідної горобини. Якщо ж заморозків не було, а плоди вже зібрані, їх можна на пару годин прибрати в морозилку.
В якості алкогольної основи для приготування наливки зазвичай вибирають:
- Горілку;
- Спирт 40%-45%;
- Самогон.
Можна, звичайно, готувати на червоній горобині настоянку шляхом природного бродіння, без спиртової основи. Однак на це буде потрібно багато часу, тому що вона бродить досить погано.
Змішавши плоди з алкоголем і додатковими інгредієнтами (якщо вони є), майбутню наливку прибирають настоюватися. Кожен рецепт вимагає певної кількості часу для приготування.
Детальніше про те, як приготувати наливку з горобини червоної →
Рецепти на горілці і без неї
Є маса рецептур, які допоможуть самостійно, в домашніх умовах приготувати найрізноманітніші наливки з горобинових плодів:
- Швидкий рецепт. Це один з найпростіших способів зробити смачну настоянку всього лише за 3 тижні. Буде потрібно 2 кг ягід, літр горілки і стільки ж води, кілограм цукру. Плоди ретельно перебирають і миють. Окремо в каструлю виливається вода, і додається цукор. Все доводиться до кипіння, а потім вариться рівно 5 хвилин. При цьому обов'язково потрібно знімати піну. Отриманим сиропом заливають ягоди. Після того як вони охолонуть, їх перекладають в банку, заливають горілкою, щільно закривають кришкою, залишають в темному місці на 20 днів. Готовий напій проціджують і розливають по пляшках.
- «Греноболь» — унікальний і ароматний рецепт. Для приготування потрібно 800 гр. цукрового піску, 2 л соку з горобини, 24 бутона гвоздики, 10 гр. кориці, 5 л горілки, роздроблені вишневі кісточки і листя (приблизно по 200 гр. кожна). Всі інгредієнти змішуються, настоюються пару годин. Потім все проціджують і розливається по ємностей для зберігання. Така наливка повинна настоятися ще місяць. Тоді вона вбере весь аромат приправ.
- Медовий рецепт на коньяку. Червона горобина, на відміну від чорноплідної, дуже довго виділяє сік. Тому зазвичай наполягання алкоголю на цій ягоді досить тривалий. Цей рецепт доведеться вистоювати протягом трьох місяців. Але його головна родзинка — в додаткових інгредієнтах. Буде потрібно 0,5 кг горобини, літр коньяку, 2 великі ложки меду, 1 ложка кори дуба. Все складається в скляну ємність і забирається в прохолодне приміщення на 3 місяці. Напій слід процідити і додатково ще настояти, поки він не стане світлим. Тільки потім його можна вживати.
- Ягоди з гілочками. Черговий рецепт наливки має на увазі використання не тільки зрілої червоної горобини, а й молодих гілочок цього дерева. Головне — очистити їх від кори. Вони додадуть дивовижний аромат і смак напою. Плоди і гілки укладаються в бутель, заливаються алкогольної основою і залишаються на 4 дні. Тільки потім настій проціджують і може подаватися на стіл.
Такі напої вийдуть навіть у початківця майстра або любителя. Можна спробувати їх все, щоб вибрати найбільш смачний варіант.
Детальніше про приготування наливки з чорноплідної горобини →
«Осіння »
Дуже популярною рецептурою вважається горобинова наливка під назвою «Осіння». Для неї не потрібно багато інгредієнтів. Тільки:
- 800 гр. цукри;
- 1 кг горобини;
- ? склянки горілки.
Промиті ягоди укладають в скляну ємність і засипають цукром. В такому стані їх прибирають на 1,5 місяці в темне місце. Цей час буде відбуватися природне бродіння. Тільки потім в суміш додають горілку і витримують ще 3 місяці. Після закінчення цього періоду Горобиновий напій проціджують і зберігають у пляшках.
Простий варіант на коньяку
Найпростішим варіантом вважається горобинова наливка на коньяку без зайвих інгредієнтів. Потрібно тільки пляшка коньяку і побільше ягід. У ємність на 2/3 висоти засипають плоди. Зверху все заливається алкоголем і настоюється рівно 3 тижні. Напій придбає коричневий колір і Горобиновий аромат. Потім його проціджують і закупорюють в пляшки, бажано з темного скла.
Користь горобинового алкоголю
Різноманітні настоянки з горобинових плодів — це джерело аскорбінової кислоти, вітамінів групи А, Е і в.Горобина (як червона, так і чорноплідна) зміцнює імунітет і сприяє поліпшенню роботи мозку. А ті фітонциди, які містяться в цих ягодах, здатні боротися з багатьма бактеріями і грибками в організмі людини. Тому алкогольні настоянки на плодах цього дерева по праву вважаються лікарськими. Їх можна використовувати, щоб:
- Вилікувати гастрит;
- Захистити організм від хвороб;
- Позбавити від геморою;
- Врятувати від атеросклерозу.
Горобинову настоянку на горілці або іншому алкоголі дуже любили раніше на Русі. Сьогодні її теж продовжують цінувати багато.