Одним з найвідоміших міцних напоїв в історії є самогон. Щоб готувати смачний і якісний самогон в домашніх умовах потрібно мати досвід і підходити до справи з розумом. Якщо ви тільки починаєте освоювати систему приготування напою, то через недосвідченість можете отримати досить каламутну рідину.
Весь процес приготування складається з декількох етапів і вимагає чіткого дотримання всіх технологій і кількості доданих компонентів. Крім цього дуже важливо правильно підбирати сировину, яке буде основою вашого напою, і проводити правильну очистку продукту на виході. І не забувайте про наявність необхідного обладнання, без якого вигонка сама по собі неможлива.
Так чому ж самогонка мутніє?
Найчастіше основною причиною є недотримання технологій і пропорцій приготування, в зв'язку з чим під час перегонки напій мутніє і стає негарного кольору, а чим мутніше самогон, тим гірше виходить його якість. Дуже важливо під час приготування стежити за температурою вигону. Коли ви залили готову бражку в самогонний апарат і почали нагрівати, відбувається процес випаровування етилового спирту, а починається він тільки при температурі 80°С.після цього треба позбутися від шкідливих сивушних масел, які до речі і обіляють самогон, роблячи його каламутним. Вони починають йти тільки після досягнення температури в 90°С. тому не варто квапити процес, напій повинен нагріватися поступово і необхідно стежити, щоб температура не перевищувала 90°С.
Другим варіантом помутніння, може бути перебір з Брагою в самогонному апараті. Через це бражка в процесі перегону починає надходити в трубку і відразу ж в вашу підготовлену для чистої рідини ємність.
Третім варіантом помутніння напою є використання поганого самогонного апарату. Вибирати якісний апарат дуже важливо, від нього буде залежати якість напою, його кількість і, звичайно ж, чистота. Якщо ваш апарат зроблений професійно, то всі ці проблеми не стануть на вашому шляху.
Напевно, кожен задавався питанням, чому в кіно самогон завжди мутний? Може саме в такому стані він набагато смачніше? Ні, каламутний він не смачніше, а навіть шкідливий для здоров'я, має неприємний запах і низьку якість. У кіно самогон спеціально підфарбовують, щоб глядачам було зрозуміло, що це саме самогон, а не горілка. Роблять такий колір за допомогою молока, березового соку або яєць. Але правильний і смачний самогон, саме той, який чистий як сльоза!
Технологія правильної перегонки напою, щоб уникнути помутніння
Весь процес виробництва самогону — це безліч етапів, в яких бере участь певна кількість компонентів, ємностей і техніки. Дуже важливо при приготуванні стежити за температурним режимом. Технологія приготування має наступні етапи:
- Підготовка необхідних інгредієнтів
- Приготування браги і процес бродіння
- Процес перегонки
- Очищення напою
- Додатково можна надати самогону будь-який колір, запах або незвичайні смакові якості.
Якщо не дотримуватися всі технології і вимоги, то мутний, погано пахне і неякісний самогон вам забезпечений. Дуже важливо щоб брага не перебродила, інакше вийде напій з неприємним запахом. Якщо ж не встежити за температурою під час перегонки і рідина закипить, то на виході напій буде каламутним.
Якщо дотримуватися всіх правил на кожному етапі і стежити за додаванням інгредієнтів в зазначених кількостях, то самогон вийде злегка мутний, але від цього легко позбутися, застосувавши різні способи очищення .
Варіанти очищення напою
За допомогою марганцівки
Найстарішим і поширеним варіантом очистити самогон є Марганець . Його варто проводити перед повторною перегонкою. Не варто очищати самогон марганцівкою, якщо ви плануєте тільки одну перегонку або по завершенні Другої. Від використання марганцю, PH самогону починає змінюватися, він стає більш кислим також від марганцівки залишаються частинки перманганату калію, які дуже згубно впливають на роботу шлунка. На смак напій, очищений марганцем, стає жорстким.
Щоб очистити самогон даними способом необхідно помістити отриманий напій з міцністю в 30-45° в балон розміром в 3 л і додати в нього аптечну марганцівку, добре перемішати і запечатати балон. Залишити суміш працювати на кілька днів. Напій стане кристально чистим як сльоза, а марганець осяде на дно балона.
За допомогою активованого вугілля
Щоб очистити самогон від шкідливих сивушних масел найчастіше використовують саме активоване вугілля. Є два варіанти застосування активованого кута. У першому варіанті вам знадобиться воронка, яку ви занурюєте в підготовлену ємність, а в саму воронку слід покласти кілька шарів вати обмотаних марлею. На них вже можна викладати роздроблений активоване вугілля. Необхідно повторити процедуру переливу кілька разів, замінюючи при цьому вугілля. У другому варіанті вугілля дрібно дроблять, щоб отримати порошок в кількості 210 г і засипають в балон з самогоном, залишають на два тижні, протягом яких струшують рідину. Після чого пропускають самогон через кілька шарів вати.
Ще про спосіб очищення самогону кокосовим вугіллям →
За допомогою молока
Даний спосіб можна використовувати, тільки якщо ви плануєте повторну перегонку. Чому даний спосіб підходить тільки для повторної перегонки? Тому що позбутися від каламутності і самого молока буде досить складно. На 3 л самогону потрібно 310 мл молока. Добре перемішуємо, а коли молоко згорнеться, необхідно процідити. Якщо самогон все ще мутний, то необхідно зробити перегонку.
Очищення способом виморожування
Даний спосіб замінює процес повторної перегонки. Буде потрібно самогон з фортецею в 45°, який поміщається в зручну тару і ставиться в морозильник. Вода, що залишилася в Самогоні, замерзне, і залишиться тільки злити спирт, а утворився лід викинути. При замерзанні вся непридатна рідина, сивушні масла і вода замерзають і кристалізуються на стінках балона. У вас вийде чистий самогон з великим градусом фортеці.
За допомогою масла
Чому масло підходить для очищення самогону? Тому що сивушні масла добре розчиняються саме в рослинному маслі. У той час як спирт і вода немає. Цей спосіб можна використовувати, тільки якщо планується повторна перегонка. Напій необхідно розвести водою, щоб довести до фортеці в 25°. Виливаємо в бутель, заповнюючи його на 2/3. Далі, додаємо рослинне масло, його потрібно 20 г на кожен 1 л підготовленого напою.
Перемішуємо і закупорюємо ємність. Струсіть бутель протягом декількох хвилин. Під час струшування суміш стане каламутною, але після закінчення почне світлішати і розшаровуватися. Розчин необхідно залишити на добу. На наступний день, за допомогою трубочки акуратно відокремлюємо самогон від масла. Після чого проціджуємо його через марлю і повторюємо перегонку.
Процес повторної перегонки
Ще одним якісним варіантом позбутися від каламуті і зробити самогон чистим, є повторна перегонка, іноді, якщо самогон все одно залишається каламутним, його переганяють і втретє. Даний процес значно покращує якість напою. Після очищення марганцем, маслом або молоком, друга перегонка обов'язкове! Даний процес займає як мінімум три години, але він коштує витраченого часу, якщо ви хочете отримати якісний, чистий продукт без неприємного запаху.
Готовий самогон розбавляється чистою водою , щоб фортеця стала приблизно 30°, переганяти вдруге самогон з великим градусом небезпечно. Щоб самогон не став каламутним, за правилами його слід додавати в воду, а не воду в сам напій. Після розведення, його необхідно очистити, за допомогою деревного вугілля і відфільтрувати. І можна приступати до другої перегонки. Процес складається з трьох етапів — це голова-БІГ-хвіст.
Рідина, яка виходить спочатку — це голова, її пити не можна, це десь 200 мл.далі слід прогін, який придатний до вживання. Прогін закінчується в той момент, коли градус починає падати до 45. Після цього вже йде хвіст. Пити його не можна, але можна застосувати в приготуванні наступної браги. В результаті на виході виходить відмінний міцний самогон в 65-75°. Він вже кристально чистий і якісний, його можна розбавити і знімати пробу!
Калькулятор другої перегонки самогону (відбору голів і хвостів) →