Під елітним самогоном мається на увазі будь-який алкогольний напій, який проходить дві або більше перегонок. Дивно, але коньяк, віскі, джин, ракія, сливовниця, текіла, ром, можна віднести до самогонного алкогольного напою, оскільки процес отримання їх грунтується на процесі перегонки спиртовмісної суміші.
Так віскі вперше почали гнати в монастирських приміщеннях Шотландії та Ірландії з кращого сорту ячменю. Коньяк спочатку готувався як концентрат для приготування вина, потім його почали вживати в готовому вигляді. Джин є самогонним алкоголем, які прийшли з Нідерландів, до складу цього напою здавна входили окремі сорти ячменю.
Ракія — Балканський фруктовий самогон, для приготування якого використовують перегонку фруктових плодів. До її складу можуть входити персики, яблука, виноград та інші фрукти.
Текіла — Американська різновид елітного самогонного спирту, який роблять всупереч громадській думці не з кактуса, а агави.
До складу піратського напою рому входить простий цукровий очерет.
У нас же звикли до самогонки приготовленої білоруським або українським способом: на картоплі або рідше на ячмені .
Сьогодні самогон на промислових виробництвах проходить очищення через вугілля активоване або за допомогою молока. Однак другий варіант ( очищення молоком ) дорогий. Проте, на цьому напої можна завжди заробити непогані гроші. Однак правильність процесу приготування і можливості заробити залежить не тільки від досвіду і вміння, а й технологічності виробництва.
Яке обладнання підібрати для вигонки самогону?
Для створення домашнього виробництва, підприємцю знадобитися хороше обладнання. Саморобний апарат тут явно не підходить.
Для виробництва самогону можна вибрати на ринку:
- Проточні самогони
- Портативні апарати
Як працює апарат проточного типу?
Розглянемо детально процес вигонки. Потрапляючи в змійовик, пари самогону контактують з його стінками змійовикового холодильника і починають охолоджуватися, перетворюватися в конденсат, в підготовлену ємність у вигляді самогону. Тому змійовик можна назвати найбільш важливою частиною оснащення.
При покупці агрегату зверніть увагу на довжину трубки змійовика. Чим довше трубка, тим більше гідравлічний опір, і тим більше відбувається контакт з охолоджуючою водою.
Має значення і розмір перетину трубки. При великому перетині опір знижується, а площа контакту по довжині трубки збільшується.
Якщо стінки трубки тонкі, то знижується теплопровідність і її міцність. Апарат проточного типу має різну швидкість перегонки в залежності, від розміру ємності, характеристик змійовика і інших факторів. В агрегати середніх розмірів здатні виробляти 2-3 літра на годину. Тому для підтримки хорошої швидкості вироблення промислової потужності необхідно придбати кілька десятків апаратів.
Трохи про міні апаратах. Основний плюс міні апарату полягає в тому, що він займає мало площі, а протягом години можна отримати до 250 мл самогонного спирту. Це зручно для домашнього користування. Швидкість перегонки на такому обладнанні буде невелика, тому не варто розраховувати на продаж алкоголю.
Який апарат вибрати?
Вам, як починаючому підприємцю і любителю можна підібрати оснащення таких виробників як « Добровар », « Гріналко Лайт », « Домовичок » та інші. У комплектацію такого обладнання входить не тільки перегінний бак, але і випарний куб.
В інтернеті можна для перегонки спирту вибрати апарати з різним об'ємом бака від 13 до 36 л. деякі виробники, наприклад, «Брендмастер» робить обладнання на обсяг бака в 80 л.
При цьому обов'язково зверніть увагу, дистиляційний апарат може бути тоді надійним, якщо його склад комплектуючих матеріалів зроблений з металів, які не піддаються окисленню і руйнування. В ідеалі, якщо бак виконаний з якісної нержавіючої сталі. Іноді до складу обладнання входять Комбіновані компоненти з алюмінію і міді або алюмінії і нержавіючої сталі.
Як отримати самогон і яке додаткове обладнання купити?
Для отримання браги знадобиться наступний склад: 6 кг цукру, 27-30 л води, 0,5 кг, дріжджів. Для початку цукор висипається в ємність, заливається теплою водою 30-40°з, додаються дріжджі, потім поставити в тепле місце. Раз на добу заквашений розчин перемішують. Через тиждень, брага готова. Основна ознака готовності — гіркота і негаснуча сірник.
У фільмах часто показують, що самогон нагадує каламутну рідину. насправді напій в кінці повинен вийти чистим як сльоза.
Для процесу перегонки і отримання дійсного якісного продукту вам знадобиться активоване вугілля. Він не є каталізатором або смакової надбавкою, а потрібен в якості фільтра, щоб прибрати зайвий сивушний присмак, і альдегіди при цьому залишається тільки м'який смак і фортеця. Купити вугілля можна в будь-якому спеціалізованому інтернет магазині.
Однак для фільтрації потрібен не тільки вугілля, але і спеціальна колона з вмістом для очищення. Використовується колона для активованого вугілля наступним чином: прилад під'єднують до самогонного апарату при початку відбору фракції, тобто спирту. На вигонки, перед тим як потрапити в ємність рідина проходить очищення через активовану суміш. Таким чином, вугілля дозволяє прибрати шкідливі домішки, залишається після перегонки і очищення через вугілля тільки м'якість.
Перша перегонка. Для початку встановіть апарат на газову або електричну установку. Це може бути проста Побутова або портативна плита. У промисловому масштабі використовується спеціальна газова установка. Після установки, залийте 60-65% ємності самогонного апарату витриманою брагою. Перевірте в обладнанні всі з'єднання, щоб в ньому не було протікання.
Спирт після першої перегонки містить безліч токсинів, тому пити його не варто. Тому в домашніх умовах в рідину після першого процесу додайте молока 1 частина до шести. У промислових умовах спирт після першого процесу вигідніше і дешевше очищати через активоване вугілля, як описано вище.
Після процесу другої перегонки спирт охолоджується і розбавляється очищеною водою до 40%.
Як заробити на виробництві напою?
Збут самогону можливий дідівським способом з-під підлоги. Однак чинним законодавством заборонено займатися самогоноварінням нелегально. Вам потрібно зареєструвати ваше підприємство зробити ліцензію на виробництво алкогольних напоїв.
Чому легальне виробництво самогону може бути вигідною справою? По-перше, для цього можна використовувати будь-яку сировину, що має в своєму складі цукру: пшеницю, ячмінь, Картопляні відходи, зіпсовані фрукти. Однак, для того щоб виробляти напій легально і заробити на продажу, необхідно розробити рецептуру, згідно ТЗ або ТУ. При цьому можна, назвати цей продукт, більш красивим словом «Американська текіла» або «Білоруська горілка», додати до всього коротку історію і бренд готовий.
Однак, вам доведеться домовитися з виробниками і постачальниками брендованих пляшок, розробити дизайн наклейки вашого невеликого підприємства, потім офіційно заробляти на своєму продукті. Логотип наклейки можна зробити самостійно або замовити його в найближчій друкарні.
Готовий товар можна законно реалізовувати через продуктові магазини, що мають відповідну ліцензію, через ярмарки. Але для того, щоб ваш товар не тільки законно, але і успішно продавався, необхідно рекламувати його, за допомогою листівок, календариків, при цьому вказуйте на рекламі не тільки свою юридичну адресу, але місця розташування реалізаторів (дистриб'юторів).
Надалі можна буде заробити, розробивши серію самогонного алкогольного напою на фруктах, травах та інших натуральних добавках.
Як розрахувати собівартість продукту?
Щоб заробити на даному продукті, потрібно з'ясувати витрати на ресурси для приготування та енергоносії.
Для отримання 100 л браги потрібно:
- 250 г сухих дріжджів (210 грн.);
- 44 кг цукру (710 грн.);
- Приблизні витрати — 920 грн.
З 100 л браги отримаємо 20 л самогону. 920/20=46 грн. Це собівартість 1 л.як бачите дешевше будь горілки, тому при накрутці в 20-30% ви зможете складати конкуренцію будь горілці на ринку.