Самогон з пшениці — це поширений напій, який почали готувати з давніх пір. Солод являє собою головний інгредієнт для самогону. Напій популярний до сьогоднішнього дня, а рецепти приготування завжди були широко відомі в суспільстві тому, що жодне святковий захід не обходилося без самогону.
Отримання зернового солоду
Для цього використовуються лише цілі насіння з хорошою здатністю до проростання. Зерна, що пустили паростки, являють собою солод. Під впливом вологи починається зростання і розщеплення крохмалю. Для того, щоб зернятка не витрачали накопичилися поживні речовини, їх зростання зупиняється за допомогою сушіння. Без пророщеного солоду нереально створити спиртні напої.
Рецепт виготовлення не може вимагати додавання жита або ячменю. Для спрощення роботи в майбутньому розміри зерна по можливості повинні бути однаковими. Використовувати їх можна тільки після закінчення двомісячного терміну після збору.
Знадобиться також багато води, якість очищення якої має бути дуже високим. Для браги можна використовувати джерельну, відстояну або відфільтровану воду. Зерна не будуть добре проростати в домашніх умовах при високому вмісті важких металів або хлору. Необхідно робити проби на схожість для визначення рівня якості підібраного насіння. При розмоканні протягом декількох днів виявляється кількість пророслих зерен. Домашній солод можна створювати за допомогою насіння з хорошою схожістю, коли на сотню проростає дев'яносто і більше. Якщо відсоток якісного насіння менше, краще застосувати їх в інших цілях, а не для створення браги.
Приготування сусла
Розварювання
Для цього послужить парогенератор. Для зернової культури не підійде відкритий вогонь.
Нержавіюча сталь може бути використана в якості ємності для суміші. Рецепт розварювання полягає в наступному: насіння заливаються водою при температурі 50 з з розрахунком 4 л.на 1 кг. суміш повинна бути нагріта до 55-60 С. її потрібно постійно розмішувати. Ферменти почнуть свою активність при постійному утриманні вищезазначених показників протягом 15 хвилин.
Після цього температуру сусла піднімаємо ще на 5 з і залишаємо на 15 хв.потім необхідно переключити парогенератор на максимальну продуктивність і довести суміш до кипіння. Зерна крупного помелу будуть розварюватися довше. Рецепт розрахований на нормальну тривалість цієї процедури від 1,5 до 2 ч.в домашніх умовах.
Оцукрювання
Після охолодження сусла до 65 З додається солодове молоко. Ємність закривається, утеплюється і збовтується кожні 20 хв.
Час оцукрювання займає від 1,5 до 2 ч.Шанс розвитку бактерій дуже високий, тому бажано не допускати зниження температури. Процес оцукрювання буде припинений, якщо температура буде перевищувати 70 С.
якщо сусло стає солодким, процедура проходить успішно. Не варто довіряти результатам перевірки якості даного процесу методом зняття йодної проби.
Охолодження
Осахаренное сусло потрібно підготувати до зброджування. Рецепт вимагатиме прискореного охолодження до 28-30 з з додаванням дріжджів. Для цього можна застосувати мідну трубку, скручену в спіраль, по якій протікає холодна вода з великим напором. Уповільнення процесу охолодження сприятиме розмноженню мікроорганізмів в осахаренном суслі.
Внесення дріжджів
Температура змести повинна становити приблизно 28-30 Сдля якісного дріжджування. Формування браги сповільнюється при зниженні температури. Підвищення стане причиною формування« диких » дріжджів, що сприяють зменшенню виходу спиртів.
Рецепт самогону з пшеничного сусла
Пшенична суміш пересипається в каструлю і заливається водою і засипається 1,5 кг цукру. Все це розмішується і залишається на тиждень в темному прохолодному місці. По завершенні зазначеного терміну необхідно долити ще 15 л.води і додати 5 кг цукру. Остаточний етап створення браги проходить 4 дні. Самогон буде солодкуватим, якщо брага стояла занадто довго. Розвиток процесу бродіння необхідно постійно відстежувати.
такий рецепт має величезну перевагу. Самогон можна створювати кілька разів всього з однієї партії зерна. Суміш повинна обов'язково відстоятися в теплі, а потім її можна переганяти. Найякісніший самогон можна отримати після третьої вигонки.
Самогон з пшениці без дріжджів
Даний рецепт створення самогону з пшеничного зерна вимагає іншого методу створення браги . Пророщені зерна для цього попередньо висушуються в духовці і розтираються в борошно.
Необхідно розмішати борошно з цукром перед тим як починати заливку водою для того, щоб уникнути утворення грудок. Для бродіння суміш необхідно поставити в теплому місці на 4 дні. Коли брага буде готова, можна приступати до наступного етапу перегонки самогону без дріжджів. Для цього знадобиться звичайний самогонний апарат або парогенератор. В якості альтернативи можна застосувати нескладну технологію дистиляції.
Навіть якщо вся процедура перегонки дотримувалася правильно, досить часто в готовому самогоні залишаються сивушні масла, що наділяють його неприємним смаком, а також речовинами, що заподіюють шкоду організму людини, що сприяють появі похмільного синдрому, головного болю. Для підвищення смакових властивостей самогону необхідно очистити його. Для цього існує безліч різних способів, придуманих в народі.
Смакові властивості самогону з різного виду зерна
Вівсяна горілка відрізняється різким і гострим смаком. Щоб точніше визначити якість такого напою, його не потрібно підсолажівать.
Горілка з пшеничної браги солодка і м'яка і має пивний присмак завдяки додаванню ячмінного зерна.
Ячмінна самогонка має присмак віскі. Краще переганяти такий напій тільки один раз, щоб не зіпсувати смак.
Фортеця і жорсткість напою підвищується завдяки застосуванню житньої браги, а смак такої горілки залишається приємним.