Хороший домашній самогон за смаковими якостями не можна порівнювати з благородними спиртними напоями. Конкуренцію з коньяком,
дорогими винами, віскі, брендового горілкою він не витримує. З іншого боку, якщо в самогон додати обліпиху, приготувати настоянку, використовуючи цілющі ягоди, листя, кору рослини, з розряду звичайного алкоголю він переходить в категорію лікувальних зілля, рекомендованих при різних недугах для зовнішнього і внутрішнього застосування. Не кажучи про смак забористого напою — він стає більш витонченим, без неприємної віддушки, післясмаку.
Корисні властивості
Звучить шаблонно, але обліпиха дійсно джерело корисних речовин. Простіше сказати, чого немає в цьому унікальному рослині, ніж перераховувати, які природні елементи, мінерали, органічні сполуки, кислоти, вітаміни в ньому містяться.
У свіжої ягоди навіть запах явно лікарський. Важливо, що після переробки цілющі властивості не втрачаються. Якщо правильно зробити настоянку обліпихи на самогоні цінність продукту, як лікарського засобу, примножиться.
У вітамінному складі продукту особливо виділяють:
- Аскорбінову кислоту, вітамін С. імуномодулятор, незамінний для профілактики і лікування сезонного авітамінозу, простудних, вірусних захворювань.
- Вітамін К.Антигеморагічний (кровоспинний) елемент, регулює ступінь згортання крові, бере участь в синтезі білка.
- Вітамін Е. природний антиоксидант, радіопротектор. Необхідний для нормальної проліферації клітин, місцевого метаболізму. Сприяє насиченню тканин киснем, зміцнює, тонізує стінки судин, перешкоджає накопиченню в крові холестерину.
- Бета-каротин, вітамін А.потужний антиоксидант, важлива складова окислювально-відновних процесів, загального і місцевого метаболізму. Регулює синтез білків, гальмує процес старіння, зміцнює імунну систему.
Крім того, в обліписі і, відповідно, обліпихи домашньому самогоні у великій кількості містяться вітаміни групи В, Н, РР, мікроелементи (кальцій, калій, магній, залізо, натрій, фосфор), насичені жирні і тритерпенові кислоти (бурштинова, яблучна, виннокаменная, щавлева і ін.). Присутні в ній не менш важливі для організму людини моно - і дисахариди, флавоноїди, р-активні сполуки, фенолокислоти.
Застосування в народній медицині
Цілющі властивості самогону на обліписі визнані навіть офіційною медициною. З огляду на імуномодулюючу, ранозагоювальну, легке знеболююче, протимікробну, протизапальну, антиоксидантну дію складу, лікарі рекомендують застосовувати обліпиху, настояну на самогоні ( горілці , медичному спирті) як частина допоміжної, відновної терапії при різних захворюваннях, в тому числі системних.
У медицині народної таку настойку успішно використовують з незапам'ятних часів в якості ефективного протизастудного і жовчогінний засіб, для лікування виразкової хвороби, зниження артеріального тиску. Виражені лікувальні властивості продукту проявляються в боротьбі з недокрів'ям, анемією, судинними, дерматологічними, інфекційними захворюваннями.
Самогонну настойку на обліписі успішно застосовують при лікуванні гінекологічних хвороб, безпліддя, проблеми із зачаттям, дітонародженням. При регулярному прийомі всередину в невеликих кількостях позитивно впливає на чоловічу потенцію, жіноче лібідо. Корисна при лікуванні гострих і хронічних захворювань сечостатевої системи.
Домашня обліпихова настоянка прекрасно справляється із завданням загоєння ран, сприяє активній регенерації клітин, відновленню м'яких тканин шкірного покриву, слизових. Застосовується в якості зовнішнього засобу в боротьбі з псоріазом, екземою, підліткової хворобою акне. Допомагає позбутися від алергічних висипань на шкірі, зменшує вогнища запалення, знімає роздратування. У розумних дозах самогон, настояний на ягодах і листі обліпихи, рекомендований для прийому всередину і полоскання волосся навіть при лікуванні облисіння.
Рецепт приготування
Щоб приготувати настоянку з обліпихи, відбирають стиглі, непорчені ягоди насиченого жовто-оранжевого кольору. Свіжі плоди перебирають, видаляють мусорінкі, запліснявілі, підгнилі ягідки. Висипають в банку.
Щоб правильно зробити лікувальну настоянку, самогон потрібно брати якісний, подвійний перегонки. Перед заливкою його обов'язково піддають очищенню абсорбентом (вугілля), фільтрації.
Класичний рецепт передбачає використання ягід обліпихи (0,5 кг), чистого самогону (0,5 л), цукру (75 г). При бажанні цукор можна замінити липовим або квітковим медом (100-150 г). Мед додасть настоянці м'якість, поліпшить смак. Додатково, для додання напою тонкого аромату, до складу можна ввести прянощі — перець, корицю, гвоздику, цедру лимона або апельсина.
Етапи приготування настоянки обліпихи на самогоні:
- Помити ягоди.
- Засипати в чисту скляну банку.
- Додати цукор (мед).
- Подрібнити до стану кашки.
- Влити алкогольну складову.
- Закрити ємність кришкою, добре струсити.
- Банку поставити в темне сухе приміщення з середньою температурою повітря 20-25°С.
- Наполягати протягом 20-25 діб. Кожні 3-4 дні банку з настойкою струшувати.
- Готову настоянку акуратно перелити в іншу ємність, намагаючись відцідити осад.
- Профільтрувати до отримання прозорого кольору через щільну полотняну тканину, складену в кілька шарів марлю, Вату.
- Розлити по пляшечках, щільно закупорити.
При дотриманні умов зберігання (темне, холодне місце) користуватися самогоном обліпихи можна протягом трьох років.
Увага! будучи продуктом з яскраво вираженими цілющими властивостями, обліпихова спиртова настоянка має ряд протипоказань. Застосовувати засіб потрібно з обережністю при гострих формах гепатиту, холециститу, панкреатиту, жовчнокам'яної хвороби. Протипоказанням до застосування настойки обліпихи на алкогольній основі є деякі хронічні хвороби травної системи, алергія на каротин. Не рекомендується використовувати зілля людям із захворюваннями печінки, підшлункової залози, жовчного міхура.