настоянка з чорноплідної горобини (аронії) в домашніх умовах — 12 простих рецептів

Настоянка на горобині чорноплідної (аронії) – це не тільки смачний алкогольний напій, але і джерело цінних речовин. Тинктура знижує кров'яний тиск, нормалізує кількість холестерину в крові, покращує травлення. Високий вміст йоду корисно людям з порушенням роботи щитовидної залози. Антоціани борються з раковими клітинами і зупиняють запалення, сприяють омолодженню організму.

настойка на рябине черноплодной

Аронія невибаглива, щорічно плодоносить, красиво цвіте. Стиглі ягоди мають приємний терпко-солодкий смак і аромат, легко віддають сік. Все це робить аронію прекрасним матеріалом для приготування домашніх плодових настоянок.

Вибір та підготовка інгредієнтів

Збирати черноплодку краще в жовтні-листопаді, після легких заморозків. Потрапивши під холоду, вона стає соковитіше і солодше, але погано зберігається. Тому готувати настоянку потрібно відразу. Ягоди перебирають, видаляють листя і гілочки, сміття, промивають під холодною проточною водою. Дрібні плоди прибирають-вони сильно гірчать.

Якщо немає свіжих ягід, настоянку можна приготувати з сушених або заморожених плодів. У першому випадку сировини беруть наполовину менше, ніж зазначено в рецепті.

В якості алкогольної основи підійде звичайна горілка, розбавлений до 40-50% спирт, домашній самогон. Якщо нічого з перерахованого немає, беруть навіть коньяк. Для поліпшення смаку можна використовувати добавки: Спеції, трави, мед, цедру лимона або апельсина.

Рецепти настоянки на чорноплідній горобині на горілці

Найчастіше в домашніх умовах роблять настоянки з чорноплідної горобини на горілці. Технологія приготування дуже проста і доступна. Головне-чітко слідувати інструкції і дотримуватися пропорції продуктів.

Замість горілки можна взяти домашній самогон. На смак така заміна майже не вплине. Детальніше про те, як приготувати настоянку чорноплідної горобини на самогоні: популярні рецепти →

Класичний рецепт

Найпростіший рецепт настоянки з черноплодки. Освоївши його, можна братися і за інші, більш складні. Використовувати краще свіжі ягоди, з морозива сировини напій виходить не таким смачним.

Склад:

  • Плоди аронії - 1 кг;
  • Горілка - 1 л;
  • Цукор – 400 г.

Рецепт:

  1. Ягоди перебрати, промити в холодній воді. Висипати на рушник, обсушити при кімнатній температурі.
  2. Перекласти плоди в трилітрову банку, додати цукор і залити горілкою так, щоб вона на палець перекривала ягоди.
  3. Горловину прикрити марлею, прибрати ємність в затемнене приміщення на 2 місяці.
  4. Після настоювання алкоголь процідити і розфасувати по пляшках.
  5. Перед дегустацією дати настоянці дозріти ще 3-4 дні.

Цікаво, що черноплодку можна використовувати 2 рази. Напій від вторинної сировини вийде м'якше, делікатніше, залишиться таким же смачним.

З вишневим листям

Вишневі листя додадуть настоянці з чорної горобини особливий аромат і якусь пікантність. Такий напій не соромно поставити на стіл або взяти з собою в якості подарунка.

Склад:

  • Черноплодка-0,5 кг;
  • Листя вишні - 70-100 шт.;
  • Цукор — 200 г;
  • Горілка - 700 мл;
  • Вода — 1,5 л.

Рецепт:

  1. Чисті, обсушені плоди аронії і вишневі листя залити водою, проварити 15 хвилин з моменту закипання.
  2. Потім остудіть до 40-50 °c, процідіть.
  3. Додати цукор, розмішати до повного розчинення.
  4. Влити горілку, розлити настоянку по пляшках, щільно закрити і залишити в холодильнику на 4-5 днів.

З медом


Настоянка з черноплодки з медом стане прикрасою святкового столу або відмінним доповненням до літнього вечора. Такий напій особливо корисний, але зловживати ним не варто – це алкоголь.

Склад:

  • Чорноплідна горобина-300 г;
  • Мед — 100 г;
  • Цедра лимона - 1 чайна ложка;
  • Горілка-500 мл.

Рецепт:

  1. Чисті ягоди розчавити товкачем, але не в кашу, а так, щоб кожна ягідка була просто злегка прим'ята і дала сік.
  2. Скласти масу в скляну тару, додати цедру і мед, залити горілкою.
  3. Добре закрити і прибрати в підвал на півтора місяці. Вміст потрібно періодично струшувати.
  4. Готову настоянку процідити і прибрати в холодильник ще на 10 днів.

З яблуками

Настоянка чорноплідної горобини з яблуками виходить терпка, солодка з невеликою кислинкою в послевкусии.

Склад:

  • Яблука-400 г;
  • Чорноплідна горобина-400 г;
  • Мед — 2 ст. л.;
  • Цукор — 400 г;
  • Горілка - 700 мл;
  • Вода - 1 л.

Рецепт:

  1. Підготувати фрукти і ягоди: яблука вимити, прибрати серцевину. Порізати дрібними шматочками. Аронію обдати водою і обсушити на паперовому рушнику.
  2. У воду додати цукор і довести до кипіння. Всипати ягоди і яблука. Кип'ятити 5-8 хвилин.
  3. Остудити і залити суміш в банку відповідного обсягу, додати горілку.
  4. Ємність залишити в темному місці на 3 тижні, періодично перемішуючи.
  5. Потім процідити масу через сито або марлю 2 рази, додати мед і залишити ще на 5-7 днів.

Настоянку з аронії і яблук на горілці зберігають в пляшках з темного скла в холодильнику.

З м'ятою

М'ята надає будь-якому напою приємний холодок і освіжає в спекотний день. У поєднанні з чорноплідною горобиною смак у домашній настоянки вийде вишуканий і незвичайний.

Склад:

  • М'ята свіжа - 10-15 листочків;
  • Горобина чорноплідна-500 г;
  • Цедра лимона - 1 ч. ложка;
  • Горілка - 700 мл;
  • Цукор — 300 г.

Рецепт:

  1. Горобину промити, розім'яти до появи соку і засипати в банку.
  2. Додати цукор і цедру лимона, розім'яті листочки м'яти.
  3. Залити все горілкою, закрити кришкою, збовтати і в прохолодне приміщення на 3 місяці.
  4. Готову настоянку процідити і залишити ще на день перед вживанням.

Напій небажано вживати людям з низьким кров'яним тиском. М'ята може посилити гіпотонію.

З дубовою корою

&#nbsp;

Облагородити настоянку з чорноплідної горобини в домашніх умовах допоможе кора дуба. Вона додасть терпкі нотки деревини і зробить домашній напій трохи міцніше.

Склад:

  • Горілка - 1 л;
  • Черноплодка-800 г;
  • Кора дуба - 1 ст. л.;
  • Мед — 100 г.

Рецепт:

  1. Плоди змішати з цукром і злегка розім'яти.
  2. Переклавши зміст в банку, залити горілкою.
  3. Всипати дубову кору і додати мед, перемішати.
  4. Закупорити посудину і прибрати в темне місце на 5 місяців. Щотижня струшувати.
  5. Процідити готову настоянку через марлю і розлити по пляшках.

З червоної і чорної горобини

Поєднання двох видів горобини — гірко-солодкої червоної і в'язкої чорної дає дивовижний смак готової настоянці.

Склад:

  • Червона горобина-500 г;
  • Чорноплідна горобина-500 г;
  • Горілка - 1 л;
  • Мед-3 ст. л.

Рецепт:

  • Ягоди перебрати, обдати водою, закласти в банку в цілому вигляді, залити горілкою, додати мед. Перемішавши.
  • Залишити в темному приміщенні на 2 тижні.
  • Відфільтруйте і розлийте по пляшках.

Рецепти настоянки з аронії на спирту

Любителі домашнього алкоголю стверджують, що настоянка з аронії на спирту виходить більш насиченою за смаком, ніж аналог на горілці. Правда це чи ні, можна визначити тільки при дегустації.

З лимоном

Настоянка чорноплідної горобини на лимоні виходить кислуватою, терпкою, нагадує лимонад, але в'яже сильніше.

Склад:

  • Горобина чорноплідна-600 г;
  • Спирт — 600 мл;
  • Лимон - 3 шт.;
  • Вода — 600 мл;
  • Цукор — 300 г.

Рецепт:

  1. Чисті ягоди чорноплідної горобини цільними закласти в банку.
  2. Всипати цукор, додати воду.
  3. Видавити сік з лимонів, туди ж відправити вичавлені лимони.
  4. Масу залити спиртом, перемішати, закрити і прибрати в темне місце при кімнатній температурі.
  5. Через три тижні настоянку процідити і можна дегустувати.

З сушених ягід

Якщо свіжих плодів немає, виручать сушені заготовки з осені. Аронія навіть в сухому вигляді не втрачає корисних властивостей і аромату. Тільки для рецептів, розрахованих на свіжі ягоди, її потрібно брати в два рази менше.

Склад:

  • Спирт 50% — 1 л;
  • Аронія сушена — 500 г;
  • Цукор — 400 г.

Рецепт:

  1. Сухі плоди подрібнити в блендері і пересипають в банку.
  2. Масу змішати з цукром.
  3. Залити спиртом і енергійно перемішати.
  4. Суміш настоювати 4 місяці в погребі. Після процідити через два шари марлі.

П'ють настоянку з сушеної аронії на спирту охолодженої.

З гвоздикою

Пряність додасть напою з чорноплідної горобини пікантний смак і посилить зігріваючі властивості. На основі такої настоянки можна приготувати глінтвейн.

Склад:

  • Горобина чорноплідна - 1 кг;
  • Спирт-500 мл;
  • Гвоздика — 2-3 шт.;
  • Цукор — 300 г.

Рецепт:

  1. Ягоди промити і розім'яти до стану кашки або збити в блендері. Перекласти в банку.
  2. Додати цукор, гвоздику, розмішати дерев'яною ложкою.
  3. Залишити банку на 2 дні під марлею, щоб суміш настоялася.
  4. Після влити спирт і прибрати в холодне місце на 3 тижні.
  5. Готовий напій процідити і розлити в пляшки.

100 листя

Незважаючи на велику кількість інгредієнтів, зробити настоянку з чорноплідної горобини за цим рецептом дуже просто.

Склад:

  • Горобина чорноплідна-500 г;
  • Листя смородини - 33 шт.;
  • Вишневі листя - 33 шт.;
  • Листя малини - 33 шт.;
  • Спирт-500 мл;
  • Цукор — 250 г;
  • Вода — 800 мл;
  • Лимонна кислота — 1 ч. л.

Рецепт:

  1. Промити листя, обсушити, покласти в каструлю.
  2. Туди ж всипати ягоди аронії.
  3. Залити водою, проварити 30 хвилин під кришкою. Остудити до теплого стану, процідити.
  4. Додати цукор і лимонну кислоту. Перемішати до повного розчинення.
  5. Влити в відвар кімнатної температури спирт.
  6. Закрити і прибрати на п'ять днів в підвал.
  7. Готову настоянку процідити і розфасувати по пляшках.

Рецепт настоянки з чорноплідної горобини на коньяку

Знаменитий колись напій, який сьогодні складно знайти в магазинах. Зате можна приготувати в домашніх умовах і згадати минулі часи.

Склад:

  • Коньяк-500 мл;
  • Ягоди чорноплідної горобини-300 г;
  • Цукровий пісок-30 г;
  • Ванілін-5 г.

Рецепт:

  1. Чисті ягоди розім'яти до пюреобразного стану або пропустити через м'ясорубку на великому ножі.
  2. Цукор обсмажити на сухій сковороді до коричневого відтінку.
  3. Суміш з ягід перекласти в банку, всипати цукор, залити коньяк. Рідина повинна покривати ягоди на 2-3 см.
  4. Закрийте банку і поставте в холодильник на місяць. Періодично струшувати.
  5. Готову настоянку процідити через сито, додати ванілін. Зберігати в тарі з темного скла.

Користь, шкода і протипоказання

настойка на рябине черноплодной

Чорноплідна горобина-джерело вітамінів і корисних для людини мікроелементів. У помірних кількостях алкоголь з неї має ряд лікувальних властивостей:

  • Підвищує імунітет;
  • Попереджає йододефіцит;
  • Служить профілактикою захворювань щитовидної залози;
  • Стимулює моторику кишечника;
  • Зміцнює стінки судин:
  • Покращує сон;
  • Активізує мозкову діяльність.

Але захоплення навіть таким корисним продуктом може завдати організму шкоди. Якщо не дотримуватися заходів, настоянка з черноплодки на спирту або горілці негативно відіб'ється на роботі організму, порушить обмін речовин, викличе інтоксикацію і похмілля.

Не можна вживати настоянку з чорноплідної горобини людям, які страждають:

  • Гіпотонія;
  • Гастритом і запорами;
  • Виразкою 12-палої кишки;
  • Тромбофлебітом.

Правила вживання і зберігання настоянки з черноплодки

Щоб домашній напій з аронії зберігав свої смакові якості і корисні властивості довго, його потрібно зберігати в темному місці при температурі +10-19 °C. в таких умовах настоянка залишається придатною для вживання 3 роки.

Як пити настоянку на черноплодки, залежить від мети:

  • Якщо з її допомогою хочеться поправити здоров'я, тинктуру приймають курсами: кожен день по 3 чайних ложки протягом місяця. Для нормалізації сну і заспокоєння нервової системи настойку п'ють по 30 г на ніч.
  • Як аперитив алкоголь додають в чай, каву і випічку.
  • Як десертний напій споживають в розумних межах з ситної закускою.

Приготування настоянки з чорноплідної горобини в домашніх умовах не викликає складнощів, доставляє багато користі і задоволення. Напій легко зберігати і не соромно поставити на стіл гостям.

Автор: Валентина Малишева,
спеціально для byhaem.in.ua