Настоянка на горобині чорноплідної (аронії) – це не тільки смачний алкогольний напій, але і джерело цінних речовин. Тинктура знижує кров'яний тиск, нормалізує кількість холестерину в крові, покращує травлення. Високий вміст йоду корисно людям з порушенням роботи щитовидної залози. Антоціани борються з раковими клітинами і зупиняють запалення, сприяють омолодженню організму.
Аронія невибаглива, щорічно плодоносить, красиво цвіте. Стиглі ягоди мають приємний терпко-солодкий смак і аромат, легко віддають сік. Все це робить аронію прекрасним матеріалом для приготування домашніх плодових настоянок.
- Вибір та підготовка інгредієнтів
- Рецепти настоянки на чорноплідній горобині на горілці
- Класичний рецепт
- З вишневим листям
- З медом
- З яблуками
- З м'ятою
- З дубовою корою
- З червоної і чорної горобини
- Рецепти настоянки з аронії на спирту
- З лимоном
- З сушених ягід
- З гвоздикою
- 100 листя
- Рецепт настоянки з чорноплідної горобини на коньяку
- Користь, шкода і протипоказання
- Правила вживання і зберігання настоянки з черноплодки
Вибір та підготовка інгредієнтів
Збирати черноплодку краще в жовтні-листопаді, після легких заморозків. Потрапивши під холоду, вона стає соковитіше і солодше, але погано зберігається. Тому готувати настоянку потрібно відразу. Ягоди перебирають, видаляють листя і гілочки, сміття, промивають під холодною проточною водою. Дрібні плоди прибирають-вони сильно гірчать.
Якщо немає свіжих ягід, настоянку можна приготувати з сушених або заморожених плодів. У першому випадку сировини беруть наполовину менше, ніж зазначено в рецепті.
В якості алкогольної основи підійде звичайна горілка, розбавлений до 40-50% спирт, домашній самогон. Якщо нічого з перерахованого немає, беруть навіть коньяк. Для поліпшення смаку можна використовувати добавки: Спеції, трави, мед, цедру лимона або апельсина.
Рецепти настоянки на чорноплідній горобині на горілці
Найчастіше в домашніх умовах роблять настоянки з чорноплідної горобини на горілці. Технологія приготування дуже проста і доступна. Головне-чітко слідувати інструкції і дотримуватися пропорції продуктів.
Замість горілки можна взяти домашній самогон. На смак така заміна майже не вплине. Детальніше про те, як приготувати настоянку чорноплідної горобини на самогоні: популярні рецепти →
Класичний рецепт
Найпростіший рецепт настоянки з черноплодки. Освоївши його, можна братися і за інші, більш складні. Використовувати краще свіжі ягоди, з морозива сировини напій виходить не таким смачним.
Склад:
- Плоди аронії - 1 кг;
- Горілка - 1 л;
- Цукор – 400 г.
Рецепт:
- Ягоди перебрати, промити в холодній воді. Висипати на рушник, обсушити при кімнатній температурі.
- Перекласти плоди в трилітрову банку, додати цукор і залити горілкою так, щоб вона на палець перекривала ягоди.
- Горловину прикрити марлею, прибрати ємність в затемнене приміщення на 2 місяці.
- Після настоювання алкоголь процідити і розфасувати по пляшках.
- Перед дегустацією дати настоянці дозріти ще 3-4 дні.
Цікаво, що черноплодку можна використовувати 2 рази. Напій від вторинної сировини вийде м'якше, делікатніше, залишиться таким же смачним.
З вишневим листям
Вишневі листя додадуть настоянці з чорної горобини особливий аромат і якусь пікантність. Такий напій не соромно поставити на стіл або взяти з собою в якості подарунка.
Склад:
- Черноплодка-0,5 кг;
- Листя вишні - 70-100 шт.;
- Цукор — 200 г;
- Горілка - 700 мл;
- Вода — 1,5 л.
Рецепт:
- Чисті, обсушені плоди аронії і вишневі листя залити водою, проварити 15 хвилин з моменту закипання.
- Потім остудіть до 40-50 °c, процідіть.
- Додати цукор, розмішати до повного розчинення.
- Влити горілку, розлити настоянку по пляшках, щільно закрити і залишити в холодильнику на 4-5 днів.
З медом
Настоянка з черноплодки з медом стане прикрасою святкового столу або відмінним доповненням до літнього вечора. Такий напій особливо корисний, але зловживати ним не варто – це алкоголь.
Склад:
- Чорноплідна горобина-300 г;
- Мед — 100 г;
- Цедра лимона - 1 чайна ложка;
- Горілка-500 мл.
Рецепт:
- Чисті ягоди розчавити товкачем, але не в кашу, а так, щоб кожна ягідка була просто злегка прим'ята і дала сік.
- Скласти масу в скляну тару, додати цедру і мед, залити горілкою.
- Добре закрити і прибрати в підвал на півтора місяці. Вміст потрібно періодично струшувати.
- Готову настоянку процідити і прибрати в холодильник ще на 10 днів.
З яблуками
Настоянка чорноплідної горобини з яблуками виходить терпка, солодка з невеликою кислинкою в послевкусии.
Склад:
- Яблука-400 г;
- Чорноплідна горобина-400 г;
- Мед — 2 ст. л.;
- Цукор — 400 г;
- Горілка - 700 мл;
- Вода - 1 л.
Рецепт:
- Підготувати фрукти і ягоди: яблука вимити, прибрати серцевину. Порізати дрібними шматочками. Аронію обдати водою і обсушити на паперовому рушнику.
- У воду додати цукор і довести до кипіння. Всипати ягоди і яблука. Кип'ятити 5-8 хвилин.
- Остудити і залити суміш в банку відповідного обсягу, додати горілку.
- Ємність залишити в темному місці на 3 тижні, періодично перемішуючи.
- Потім процідити масу через сито або марлю 2 рази, додати мед і залишити ще на 5-7 днів.
Настоянку з аронії і яблук на горілці зберігають в пляшках з темного скла в холодильнику.
З м'ятою
М'ята надає будь-якому напою приємний холодок і освіжає в спекотний день. У поєднанні з чорноплідною горобиною смак у домашній настоянки вийде вишуканий і незвичайний.
Склад:
- М'ята свіжа - 10-15 листочків;
- Горобина чорноплідна-500 г;
- Цедра лимона - 1 ч. ложка;
- Горілка - 700 мл;
- Цукор — 300 г.
Рецепт:
- Горобину промити, розім'яти до появи соку і засипати в банку.
- Додати цукор і цедру лимона, розім'яті листочки м'яти.
- Залити все горілкою, закрити кришкою, збовтати і в прохолодне приміщення на 3 місяці.
- Готову настоянку процідити і залишити ще на день перед вживанням.
Напій небажано вживати людям з низьким кров'яним тиском. М'ята може посилити гіпотонію.
З дубовою корою
nbsp;
Облагородити настоянку з чорноплідної горобини в домашніх умовах допоможе кора дуба. Вона додасть терпкі нотки деревини і зробить домашній напій трохи міцніше.
Склад:
- Горілка - 1 л;
- Черноплодка-800 г;
- Кора дуба - 1 ст. л.;
- Мед — 100 г.
Рецепт:
- Плоди змішати з цукром і злегка розім'яти.
- Переклавши зміст в банку, залити горілкою.
- Всипати дубову кору і додати мед, перемішати.
- Закупорити посудину і прибрати в темне місце на 5 місяців. Щотижня струшувати.
- Процідити готову настоянку через марлю і розлити по пляшках.
З червоної і чорної горобини
Поєднання двох видів горобини — гірко-солодкої червоної і в'язкої чорної дає дивовижний смак готової настоянці.
Склад:
- Червона горобина-500 г;
- Чорноплідна горобина-500 г;
- Горілка - 1 л;
- Мед-3 ст. л.
Рецепт:
- Ягоди перебрати, обдати водою, закласти в банку в цілому вигляді, залити горілкою, додати мед. Перемішавши.
- Залишити в темному приміщенні на 2 тижні.
- Відфільтруйте і розлийте по пляшках.
Рецепти настоянки з аронії на спирту
Любителі домашнього алкоголю стверджують, що настоянка з аронії на спирту виходить більш насиченою за смаком, ніж аналог на горілці. Правда це чи ні, можна визначити тільки при дегустації.
З лимоном
Настоянка чорноплідної горобини на лимоні виходить кислуватою, терпкою, нагадує лимонад, але в'яже сильніше.
Склад:
- Горобина чорноплідна-600 г;
- Спирт — 600 мл;
- Лимон - 3 шт.;
- Вода — 600 мл;
- Цукор — 300 г.
Рецепт:
- Чисті ягоди чорноплідної горобини цільними закласти в банку.
- Всипати цукор, додати воду.
- Видавити сік з лимонів, туди ж відправити вичавлені лимони.
- Масу залити спиртом, перемішати, закрити і прибрати в темне місце при кімнатній температурі.
- Через три тижні настоянку процідити і можна дегустувати.
З сушених ягід
Якщо свіжих плодів немає, виручать сушені заготовки з осені. Аронія навіть в сухому вигляді не втрачає корисних властивостей і аромату. Тільки для рецептів, розрахованих на свіжі ягоди, її потрібно брати в два рази менше.
Склад:
- Спирт 50% — 1 л;
- Аронія сушена — 500 г;
- Цукор — 400 г.
Рецепт:
- Сухі плоди подрібнити в блендері і пересипають в банку.
- Масу змішати з цукром.
- Залити спиртом і енергійно перемішати.
- Суміш настоювати 4 місяці в погребі. Після процідити через два шари марлі.
П'ють настоянку з сушеної аронії на спирту охолодженої.
З гвоздикою
Пряність додасть напою з чорноплідної горобини пікантний смак і посилить зігріваючі властивості. На основі такої настоянки можна приготувати глінтвейн.
Склад:
- Горобина чорноплідна - 1 кг;
- Спирт-500 мл;
- Гвоздика — 2-3 шт.;
- Цукор — 300 г.
Рецепт:
- Ягоди промити і розім'яти до стану кашки або збити в блендері. Перекласти в банку.
- Додати цукор, гвоздику, розмішати дерев'яною ложкою.
- Залишити банку на 2 дні під марлею, щоб суміш настоялася.
- Після влити спирт і прибрати в холодне місце на 3 тижні.
- Готовий напій процідити і розлити в пляшки.
100 листя
Незважаючи на велику кількість інгредієнтів, зробити настоянку з чорноплідної горобини за цим рецептом дуже просто.
Склад:
- Горобина чорноплідна-500 г;
- Листя смородини - 33 шт.;
- Вишневі листя - 33 шт.;
- Листя малини - 33 шт.;
- Спирт-500 мл;
- Цукор — 250 г;
- Вода — 800 мл;
- Лимонна кислота — 1 ч. л.
Рецепт:
- Промити листя, обсушити, покласти в каструлю.
- Туди ж всипати ягоди аронії.
- Залити водою, проварити 30 хвилин під кришкою. Остудити до теплого стану, процідити.
- Додати цукор і лимонну кислоту. Перемішати до повного розчинення.
- Влити в відвар кімнатної температури спирт.
- Закрити і прибрати на п'ять днів в підвал.
- Готову настоянку процідити і розфасувати по пляшках.
Рецепт настоянки з чорноплідної горобини на коньяку
Знаменитий колись напій, який сьогодні складно знайти в магазинах. Зате можна приготувати в домашніх умовах і згадати минулі часи.
Склад:
- Коньяк-500 мл;
- Ягоди чорноплідної горобини-300 г;
- Цукровий пісок-30 г;
- Ванілін-5 г.
Рецепт:
- Чисті ягоди розім'яти до пюреобразного стану або пропустити через м'ясорубку на великому ножі.
- Цукор обсмажити на сухій сковороді до коричневого відтінку.
- Суміш з ягід перекласти в банку, всипати цукор, залити коньяк. Рідина повинна покривати ягоди на 2-3 см.
- Закрийте банку і поставте в холодильник на місяць. Періодично струшувати.
- Готову настоянку процідити через сито, додати ванілін. Зберігати в тарі з темного скла.
Користь, шкода і протипоказання
Чорноплідна горобина-джерело вітамінів і корисних для людини мікроелементів. У помірних кількостях алкоголь з неї має ряд лікувальних властивостей:
- Підвищує імунітет;
- Попереджає йододефіцит;
- Служить профілактикою захворювань щитовидної залози;
- Стимулює моторику кишечника;
- Зміцнює стінки судин:
- Покращує сон;
- Активізує мозкову діяльність.
Але захоплення навіть таким корисним продуктом може завдати організму шкоди. Якщо не дотримуватися заходів, настоянка з черноплодки на спирту або горілці негативно відіб'ється на роботі організму, порушить обмін речовин, викличе інтоксикацію і похмілля.
Не можна вживати настоянку з чорноплідної горобини людям, які страждають:
- Гіпотонія;
- Гастритом і запорами;
- Виразкою 12-палої кишки;
- Тромбофлебітом.
Правила вживання і зберігання настоянки з черноплодки
Щоб домашній напій з аронії зберігав свої смакові якості і корисні властивості довго, його потрібно зберігати в темному місці при температурі +10-19 °C. в таких умовах настоянка залишається придатною для вживання 3 роки.
Як пити настоянку на черноплодки, залежить від мети:
- Якщо з її допомогою хочеться поправити здоров'я, тинктуру приймають курсами: кожен день по 3 чайних ложки протягом місяця. Для нормалізації сну і заспокоєння нервової системи настойку п'ють по 30 г на ніч.
- Як аперитив алкоголь додають в чай, каву і випічку.
- Як десертний напій споживають в розумних межах з ситної закускою.
Приготування настоянки з чорноплідної горобини в домашніх умовах не викликає складнощів, доставляє багато користі і задоволення. Напій легко зберігати і не соромно поставити на стіл гостям.
Автор: Валентина Малишева,
спеціально для byhaem.in.ua