настоянка з мандаринових кірок на самогоні, спирті — горілці-кращі рецепти з цедри і м'якоті цитрусових

Настоянка самогону на мандаринових кірках – один з популярних варіантів пустити в справу ароматну цедру. Напій готується швидко, виходить яскравим і ароматним, з характерним цитрусовим післясмаком. Вживати його можна в будь-який час. За рахунок м'якості п'ється легко і подобається жінкам, хоч і має гарну фортецею.

настойка самогона на мандариновых корках

Нижче розповімо про процес приготування настоянки, виборі і підготовці інгредієнтів, а також наведемо ряд популярних рецептів з кірок і м'якоті цитрусових.

Вибір та підготовка інгредієнтів

Якість, ароматичні і смакові характеристики майбутньої настоянки з мандаринових кірок безпосередньо залежать від правильності вибору витратної сировини, його підготовки.

Поради щодо вибору мандаринів:

  • Плоди повинні бути стиглими, пружними, навіть твердими, яскраво-оранжевого відтінку;
  • На поверхні не повинно бути вм'ятин, темних ділянок, гнилі;
  • Найкраще купувати мандарини з яскраво вираженим ароматом.

Перед зняттям шкірки плоди миють в теплій воді щіткою, щоб видалити віск і парафін, добре просушують.

Якщо для настоянки потрібні кірки мандарина, їх знімають руками. Любителі легкої гіркуватості можуть взяти тільки цедру. Її зрізають спеціальним ножем або використовують тертку. Товщина цедри не повинна перевищувати 2 мм.

В якості алкогольної основи беруть домашній самогон міцністю не вище 50%. Можна використовувати горілку або спирт; останній перед настоюванням на мандаринових кірках розбавляють водою до питного стану.

Рецепти настоянки на мандаринових кірках на горілці

Найпростіший варіант – приготувати настоянку з мандаринових кірок на горілці. Економити на алкоголі не можна: він повинен бути високої якості, без смакових і ароматичних добавок.

На цедрі з мандариновим соком

Настойка из мандариновых корок на самогоне, спирте, водке
Настоянка за цим рецептом виходить яскравою, ароматною, але через низьку міцності основи наполягати напій потрібно довше.

Інгредієнти:

  • Мандарини - 10 шт.;
  • Мандариновий сік – 200 мл;
  • Горілка - 1 літр;
  • Цукор – 70 г.


Рецепт:

  1. Вимити плоди, зняти цедру без білої оболонки.
  2. З'єднати її з горілкою, прибрати в темне місце на 14 днів.
  3. Через два тижні вміст процідити, додати сік і цукор, добре розмішати.
  4. Наполягайте ще сім днів.

З ялівцем

Настоянка на кірках мандаринів з ялівцем буде володіти «лісовим» присмаком, сподобається любителям джина.

Інгредієнти:

  • Горілка – 1000 мл;
  • Ялівець - 20 ягід;
  • Свіжі кірки-з 8 мандаринів;
  • Цукор – 50 грам.

Рецепт:

  1. Помити мандарини, зняти цедру.
  2. За допомогою качалки розчавити ягоди ялівцю.
  3. Горілку перелити в чисту ємність, додати ягоди ялівцю, цедру мандарина.
  4. Перемішати вміст.
  5. Банку закрити, перенести в темне місце.

Через три тижні рідину процідити через марлю, покласти цукор, ще раз ретельно перемішати. Через 3 дні можна приступати до дегустації.

Для додання настоянці яскравого ялівцевого аромату в банку з горілкою можна покласти кілька гілочок ялівцю.

Пряна

Складний, але цікавий рецепт мандаринової горілки, який виділяється безліччю смакових відтінків.


Інгредієнти:

  • Корки — з 10 мандаринів;
  • Горілка – самогон) - 1000 мл;
  • Цукор – 100 г;
  • Кориця – 1/2 чайної ложки або 2 палички;
  • Ванільний цукор – 20 грам;
  • Бадьян – 4 суцвіття.

Рецепт:

  1. Зняти з мандаринів кірки, подрібнити.
  2. Всі компоненти, крім цукру, помістити в чисту банку. Туди ж влити горілку.
  3. Вміст перемішати.
  4. Наполягати напій 7 днів в темному приміщенні, ємність кожен день струшувати.

Окремо приготувати солодкий сироп , змішавши 100 г цукру з такою ж кількістю води. Суміш проварити на повільному вогні, охолодити, перелити в мандаринову настоянку. Перемішати, залишити ще на тиждень і профільтрувати повторно. Можна приступати до дегустації.

Детальніше про те, як приготувати мандаринову настоянку →

Настоянка на мандаринових кірках на спирту

При використанні спирту настоянка виходить більш терпкою. Але наполягати її потрібно менше за часом.

Класичний рецепт

Найпростіший рецепт приготування настоянки з мандаринових кірок на спирту.

Інгредієнти:

  • Мандаринові кірки-200 г;
  • Спирт міцністю 96% — 3 л;

Рецепт:

  1. Кірки дрібно порізати.
  2. Подрібнену масу перекласти в миску, залити окропом. Через хвилину гарячу воду злити.
  3. Перекласти цедру в банку, залити спиртом.
  4. Наполягайте тиждень у затемненому місці.

Готовий напій процідити, розвести чистою водою до 40% і можна подавати до столу.

З м'якоттю мандаринів

В даному рецепті крім кірок використовується м'якоть мандаринів. Готова настоянка виходить яскраво-оранжевого кольору, з вираженим гіркуватим смаком.

Інгредієнти:

  • Мандарини — 7 шт.;
  • Спирт-500 мл;
  • Кориця - 2 палички;
  • Цукор – 100 г;
  • Вода – 150 мл.

Рецепт:

  1. Зняти з мандаринів шкірку, подрібнити її ножем, пересипати в банку.
  2. Туди ж додати корицю і спирт.
  3. Через тиждень процідити рідину через марлю.
  4. Подрібніть м'якоть 7 мандаринів у блендері.
  5. Додати в суміш цукор і воду, перемішати, поставити на вогонь.
  6. Прокип'ятити 2 хвилини, остудити.

Змішати настоянку з м'якоттю мандаринів, прибрати ще на 7-10 діб в темне місце. Потім знову процідити і можна ставити на стіл.

З лимонною цедрою

Настоянка на мандаринових кірках з лимоном відрізняється насиченим ароматом і м'яким, злегка кислуватим смаком. Щоб зробити напій смачніше, додають цукор.

Інгредієнти:

  • Мандаринові кірки-70 г;
  • Лимонна цедра-30 г;
  • Спирт – 1 літр;
  • Вода – 200 мл;
  • Цукор – 200 г.

Рецепт:

  1. Кірки подрібнити, разом з цедрою скласти в банку, залити спиртом.
  2. Окремо приготувати цукровий сироп, перелити його в ємність з корочками.
  3. Прибрати настоянку в темне місце на тиждень.

Готовий напій процідити. При бажанні можна додати в настоянку 100 мл свіжого лимонного соку. В цьому випадку потрібно збільшити частку цукру до 400 мл.спиртне вийде дуже ароматним, з приємною освіжаючою кислинкою.

Більше рецептів самогону з лимоном для приготування вдома →

Рецепти з мандаринових кірок на самогоні

Настоянка з шкірки мандаринів на основі самогону – найпопулярніший і бюджетний варіант приготування домашнього алкоголю.

Класична настоянка

Приготування класичного мандаринового самогону не викличе труднощів, але новачкам краще не відступати від рецепта.

Інгредієнти:

  • Самогон - 1000 мл;
  • Соковиті мандарини - 10 шт.;
  • Цукор – 70 грам.

Рецепт:

  1. Зрізати з плодів шкірку, подрібнити, залити самогоном.
  2. Наполягати три тижні в затемненому приміщенні.
  3. Готову настоянку процідити, додати цукор, перемішати.
  4. Витримати при кімнатній температурі ще 5-7 днів.

З кавою

Рецепт настоянки самогону на мандаринових кірках з кавою досить специфічний. Напій має незвичайний смак, який сподобається любителям екзотичних видів алкоголю.

Інгредієнти:

  • Мандаринова цедра - 100 г;
  • Кава-8 зерен;
  • Самогон - 1000 мл.

Рецепт:

  1. Залити зерна кави самогоном.
  2. Додати подрібнені кірки, закрити банку.
  3. Через 4 тижні відфільтрувати отриманий напій, розлити по пляшках, відправити на зберігання в льох або холодильник.

Через 2-3 тижні можна вживати.

Швидкий рецепт

Якщо потрібно зробити настоянку швидко, можна скористатися простим Експрес-рецептом. З ним ви отримаєте готовий напій через тиждень.

Інгредієнти:

  • Цедра мандарина - 100 г;
  • Самогон – 1 літр.

Рецепт:

  • Зняти цедру з плодів за допомогою терки.
  • З'єднати її з самогоном і підігріти до 60 градусів.
  • Прибрати настоянку в шафу.

Через тиждень можна пити. Готовий напій мало чим відрізняється від більш витриманих аналогів за ароматичними і смаковими характеристиками.

З ваніллю

Простий, але цікавий за смаком рецепт домашньої настоянки. Сподобається жіночій аудиторії.

Інгредієнти:

  • Кориця – 1 ч. л.;
  • Цукор – 200 г;
  • Чистий самогон-1000 мл;
  • Мандарини - 10 шт.;
  • Ванілін - 15 г.

Рецепт:

  1. Зняти з мандаринів шкірку, подрібнити, залити її самогоном, прибрати на витримку.
  2. Через три тижні настоянку процідити, додати ванілін і корицю.
  3. Прибрати напій ще на тиждень.

Потім рідину знову пропустити через марлю, всипати цукор і витримати ще 4 дні в холодильнику, після чого можна приступати до дегустації.

З сушеною цедрою лимона

Додавання до настоянки з мандаринових кірок сушеної цедри лимона дозволяє отримати більш м'який напій зі складною композицією аромату і смаку.

Інгредієнти:

  • Лимонна цедра - 10 г;
  • Мандаринові кірки - з 10 плодів;
  • Самогон - 1000 мл.

Рецепт:

  1. Зняти шкірку з мандаринів.
  2. Цедру лимона запарити окропом, віджати.
  3. Залити все самогоном.
  4. Ємність закрити і поставити в темне приміщення на 2 тижні.

Готову настоянку процідити, розлити по пляшках. Зберігати в холодильнику.

З лимоном

Доступний рецепт мандаринівки на самогоні з додаванням лимона.

Інгредієнти:

  • Цукор – 50 г;
  • Самогон - 1000 мл;
  • Мандарини - 4 шт.;
  • Лимони - 2 шт.

Рецепт:

  1. З мандаринів зрізати цедру, з лимонів видавити сік.
  2. Залити все самогоном, засипати цукор.
  3. Прибрати суміш на 3 тижні в льох.
  4. Після процідити і можна пропонувати гостям.

Настоянка на сушених мандаринових кірках

Настоянка на сушених мандаринових корочках виходить з ароматом і смаком благородного напою. Якщо підсмажити цедру в духовці, напій придбає коньячні нотки.

Інгредієнти:

  • Сухі кірки — 40 г;
  • Самогон-800 мл:
  • Цукор – 1 ст. л.

Рецепт:

  1. Кірки запарити на 1-2 хвилини в окропі, після чого залити самогоном.
  2. Додати цукор.
  3. Поставити на витримку протягом 21-25 днів.
  4. Готовий напій процідити.

Настоянку можна пити відразу, але знавці радять дати їй «відпочити» тиждень.

Секрети приготування смачної настоянки на мандаринових кірках

Щоб приготувати смачну настоянку самогону на мандаринових кірках, рекомендується взяти на озброєння наступні поради:

  • Приділити увагу вибору алкоголю - якщо це самогон, він повинен проходити подвійну перегонку;
  • Вибирати тільки хороші, Зрілі мандарини, не економити на сировині;
  • Очищені кірки заливати самогоном повністю, щоб не допустити контакту з киснем.

Для поліпшення смакових характеристик напою досить дати йому настоятися протягом декількох місяців — чим довше, тим якісніше буде настоянка. Відповідні місця для тривалого зберігання-холодильник, льох, підвал.

Користь і особливості вживання настоянки

Мандарини містять велику кількість вітамінів, мінералів, ефірних масел, які корисні для людського організму. У процесі приготування настоянки велика їх частина переходить в напій.

Цінні властивості мандаринового самогону:

  • Зміцнює імунітет;
  • Сприяє швидкому виведенню токсинів з організму;
  • Сприяє підтримці загального тонусу;
  • Знижують ризик розвитку вірусних захворювань;
  • Покращує апетит;
  • Стимулює обмін речовин.

Не можна забувати, що настоянка самогону на мандаринових кірках подразнюють діє на стінки шлунка, підсилює його секрецію. Через це напій має ряд протипоказань:

  • Камені в жовчному міхурі;
  • Пієлонефрит;
  • Виразка шлунка;
  • Підвищена кислотність через гастрит;
  • Алергічні реакції, які проявляються на цитрусові;
  • Сечокам'яна хвороба;
  • Ентероколіти, коліти, різні захворювання кишкового тракту.

Вживати готову «мандаринку» потрібно в помірних кількостях через її високу фортеці. Подавати настоянку прийнято як аперитив, але можна використовувати і як основу для коктейлів. В якості закуски підійдуть цитрусові, банани, ківі, яблука, ананаси.

Пити настоянку мандаринових кірок на самогоні легко і приємно, фортеця практично не відчувається. Тому варто бути акуратним і не захоплюватися смачним алкоголем.

Автор: Павло Капцевич,
спеціально для byhaem.in.ua