Рецепти настоянки чорноплідної горобини на самогоні - легко приготувати в домашніх умовах

Рецепти самогону з чорноплідної горобини є у кожного винокура. Настоянку на аронії, так ще називають ягоду, частіше використовують як лікарський засіб, ніж вживають її для задоволення. У чорноплідній горобині багато аскорбінової кислоти, вітаміну P, йоду та інших, важливих для організму сполук.

настойка из чернорлодной рябины

Настоянка на аронії має масу корисних властивостей: підвищує імунітет, попереджає розвиток атеросклерозу, прибирає набряклість, заспокоює нервову систему. Це єдиний алкогольний напій, дозволений гіпертонікам. Приготувати домашню настоянку під силу починаючому самогоннику.

Як вибрати та підготувати інгредієнти

Настоянку чорноплідної горобини на самогоні роблять як зі свіжих, так і з сушених ягід. Свої якості горобина зберігає в будь-якій формі. Але соковиті ягоди дають напою яскравий аромат і смак. Тому для настоянки частіше вибирають плоди, зняті з дерева:

  • Урожай збирають пізньої осені, після перших заморозків. Саме тоді горобина стає солодкою, м'ясистої, втрачає притаманну їй гіркоту.
  • Відбирають ягоди рівні, стиглі, без гнилі. Знімають листя, плодоніжки, дрібне сміття.
  • Ягідки промивають і обсушують.

Сушеної аронії для настоянки беруть удвічі менше. Її в'яжучі властивості вище, ніж у свіжої горобини. Перед використанням сухі ягоди порціями подрібнюють в ступці. Час витримки ягід в Самогоні збільшують в 2 рази.

черноплодная рябина для настойки

Основою для напою служить фруктовий, ягідний або цукровий самогон. Можна додати ром або коньяк. Очищений алкоголь перед виготовленням настойки слід розбавити до 45-45°.

Черноплодка відмінно гармонує з родзинками, цедрою цитрусів, гвоздикою, бадьяном і корицею. Інші спеції перебивають смак ягоди, тому не бажані в напої.

Простий покроковий рецепт

Цей рецепт настоянки з самогону на чорноплідній горобині відрізняється простотою і швидкістю приготування. Перед виготовленням напою ягоди необхідно заморозити в морозильній камері.

Настойка на черноплодной рябинеІнгредієнти:

  • Горобина - 2 кг;
  • Розведений спирт (близько 50°).

Рецепт:

  1. Очистити ягоди від сміття і перебрати. Не мити.
  2. Підготувати банку об'ємом 3 л.
  3. Засипати в неї ягоди.
  4. Залити алкоголем, щоб були покриті всі ягоди. Але залишалося мінімум 2 см вільного простору.
  5. Накрити кришкою тару. Прибрати настоюватися на 4 дні в темне місце.
  6. Готовий самогон профільтрувати через ватно-марлевий фільтр.

При бажанні на початку виготовлення в напій можна покласти 200-300 г цукрового піску.

Термін зберігання самогону в темному місці необмежений.

Рецепт з лимоном

Настойка на черноплодной рябинеСамогон на чорноплідній горобині з лимоном відрізняється від інших різновидів настоянок приємним ароматом і невеликою кислинкою.

Інгредієнти:

  • Горобина-0,5 кг;
  • Алкоголь-0,5 л;
  • Вода – 200 мл;
  • Цукор – 200 г;
  • 3 великих лимона.

Рецепт:

  1. Перебрати ягоди, промити, обсушити і висипати в скляну тару.
  2. Цукор змішати з водою. Закип'ятити і проварити протягом п'яти хвилин після закипання.
  3. Охолоджений сироп вилити до ягід.
  4. Лимони вимити. Зняти цедру теркою, не зачіпаючи білу прошарок. Вичавити з м'якоті сік.
  5. У банку до ягід і сиропу додати лимонний сік і цедру.
  6. Додати алкоголь.
  7. Все ретельно розмішати, закрити щільно і на 21 день відправити настоюватися в темне місце.
  8. Процідити через фільтр.
  9. Розфасувати в пляшки і залишити дозрівати ще на 14 днів.

При змішуванні інгредієнтів потрібно стежити, щоб в настоянку не потрапила лимонна м'якоть. Фрукт переб'є смак ягід. А самогон вийде в результаті занадто кислим.

Термін зберігання настойки – 3 роки.

Більше рецептів приготування настоянки з чорноплідної горобини →

Рецепт з медом

настойки черноплодной рябины на самогоне с медомСолодка і м'яка виходить настоянка аронії на самогоні з додаванням меду. Напій не тільки смачний, але і корисний.

Інгредієнти:

  • Чорноплідна горобина-500 г;
  • Самогон-500 мл;
  • Рідкий мед - 60 г.

Рецепт:

  1. Горобину перебрати, промити і скласти в скляну ємність.
  2. Додати рідкий квітковий мед і самогон. Ретельно розмішати компоненти.
  3. Щільно закрити ємність кришкою.
  4. Витримати 2,5–3 місяці в темному місці при кімнатній температурі.
  5. Раз в тиждень ємність з вмістом гарненько струшувати.
  6. Готову настоянку профільтрувати і розфасувати по скляних пляшках.

Щоб отримати унікальний за смаком і кольором напій, корисний для серцево-судинної системи, в настоянку слід додати 1 ч.л. дубової кори.

При зберіганні алкогольного напою в погребі термін придатності необмежений.

Рецепт з прянощами

Настойка на черноплодной рябинеУ смаку і ароматі настоянки за цим рецептом вгадуються східні нотки. Складно повірити, що основний компонент напою – чорноплідна горобина.

Інгредієнти:

  • Аронія - 1,5 кг;
  • Цукор – 500 г;
  • Самогон - 1 л;
  • Гвоздика – 3 бутони.

Для отримання м'якого смаку цукор можна замінити на 200 г рідкого меду.

Рецепт:

  1. Промиті обсушені ягоди перетерти з цукровим піском.
  2. У ступці розчавити гвоздику.
  3. З'єднати продукти і залишити в ємності, накривши марлею, на добу.
  4. Залити алкоголь в настояну ягідну масу.
  5. Закрити кришкою і залишити настоюватися на 2 місяці при кімнатній температурі в темному місці.
  6. Готову настоянку пролити через фільтр з марлі.
  7. Розфасувати по пляшках.

Термін зберігання настойки – до 3-х років.

Горобиново-апельсинова настоянка з ваніллю

Настойка на черноплодной рябинеНіжний аромат, ні з чим не порівнянний смак і приємний рубіновий колір дає поєднання горобини, апельсина і ванілі. Підсумковий напій більше нагадує лікер, ніж звичайну настоянку.

Інгредієнти:

  • Апельсин - 1 шт.;
  • Чорноплідна горобина - 1 кг;
  • Самогон - 1 л;
  • Ванілін - 1 пакетик;
  • Цукор – 300 г (або 100 г рідкого квіткового меду).

Рецепт:

  1. Перебрати горобину, промити і обсушити.
  2. Потовкти дерев'яним товкачем і засипати цукровим піском.
  3. Зрізати з апельсина цедру, не зачіпаючи білу прошарок.
  4. Віджати сік, процідити від м'якоті.
  5. З'єднати ягоди, апельсиновий сік, цедру і ваніль.
  6. Влити алкоголь. Перемішавши.
  7. Накрити ємність кришкою з невеликим отвором або марлею. Напій під час настоювання буде бродити.
  8. Залиште на 45 днів у темному місці.
  9. Для кращого змішування смаків необхідно збовтувати самогон 2 рази в тиждень.
  10. В останній тиждень настоювання напій не перемішувати.
  11. Готовий лікер профільтрувати і розлити в скляний посуд.

Дегустацію самогону рекомендується проводити після 3-місячної витримки.

Термін зберігання лікеру – 2-3 роки в темному місці.

Більше рецептів настоянок на самогоні в домашніх умовах →

Як зберігати і пити настоянку

Настойка на черноплодной рябинеНастоянки на аронії мають різний термін зберігання, який залежить від використовуваної для його приготування рецептури. Незмінно одне-зберігається напій виключно в темному прохолодному місці в скляній тарі. Ідеально-в підвалі. Малокомпонентні різновиди настойки можуть довго зберігатися без шкоди смаковим якостям.

Самогон, настояний на чорноплідній горобині, – рідко стає центральною «фігурою» застіль. Виняток-солодкі і пряні різновиди настоянки, які більше нагадують лікери.

Частіше настойку на черноплодке використовують як лікарський і профілактичний засіб. Щоденна норма вживання від 30 до 50 мл напою. Один курс триває 2-3 тижні. Настоянка з аронії протипоказана при зниженому тиску.

Ми розглянули 5 рецептів самогону з чорноплідної горобини, але їх може бути більше. Всі вони готуються просто і з доступних продуктів. У будь-якому рецепті цукор можна замінити рідким медом. А проявивши фантазію і використовуючи спеції, з якими поєднується аронія, можна створити свій неповторний напій.

Автор: Євгенія Гончарова,
спеціально для byhaem.in.ua

Корисне відео c рецептом настоянки з чорноплідної горобини