домашня настоянка з імбиру-кращі рецепти на горілці, спирті і самогоні

Імбирна настоянка — пекуча, ароматна, пряна, але в той же час м'яка і елегантна. Настільки тонка, що більшість дегустаторів засумніваються в її домашньому приготуванні. І це добре. До чого платити більше 1,2 тис. грн за популярний King's Ginger, коли можна зробити не гірше.

настойка из имбиря

Ми розглянемо кілька варіантів настоянок з кореня імбиру, які по достоїнству оцінили любителі саморобного алкоголю. Приготувавши напій за нашими рецептами в домашніх умовах, ви будете мати під рукою надійний засіб від застуди і відмінний компонент для коктейлів.

Користь і шкода

Якщо не зловживати напоєм і застосовувати його за призначенням, можна зміцнити імунну систему, поліпшити обмін речовин, попередити розвиток атеросклерозу.

Компоненти імбиру впливають на організм людини наступним чином:

  • Мають знеболюючу дію;
  • Покращують роботу органів зору, шлунково-кишкового тракту і пам'яті;
  • Боротьба із застудою та запаленням;
  • Допомагають у схудненні.

Але імбир підходить не всім і може замість користі завдати шкоди здоров'ю.

Алкогольна настоянка протипоказана:

  • При гастриті та виразковій хворобі;
  • Якщо є алергія на компоненти продукту;
  • Людям з проблемами печінки та жовчного міхура;
  • Вагітним і годуючим жінкам.

Щоб отримати максимальну користь і не нашкодити організму, імбирний напій потрібно правильно приготувати.

Класичні рецепти

Класичні варіації настойки з імбиру готуються легко і не забирають багато часу. Головне-не економити на інгредієнтах. Алкоголь потрібно брати якісний, без домішок, корінь імбиру без пошкоджень, гладкий і щільний.

На горілці

Настоянку на імбирі і горілці готують в лікувальних цілях. Її застосовують зовнішньо як розтирання або приймають всередину.

Буде потрібно:

  • Горілка - 1 л;
  • Корінь імбиру - 350-450 г.

Рецепт:

  1. Корінь імбиру добре вимити, можна почистити.
  2. Нарізати на пластинки товщиною 0,5 см.
  3. Укласти в банку, залити горілкою.
  4. Прибрати банку в холодне, темне місце. Щодня струшувати.

Через два тижні настоянку відфільтрувати через марлю і залишити в холодильнику ще на пару днів.

Імбирна горілка зі свіжого кореня буде м'якою і пряною, з тонким ароматом, з висушеного — гострою.

На спирту

Настоянка з імбиру за цим рецептом виходить в міру міцною і ароматною, допомагає впоратися із застудою, швидко прогріває організм. Оскільки спирт в чистому вигляді може небезпечний, його розводять чистою водою до 40-45%.

Буде потрібно:

  • Вода – 550 мл;
  • Медичний спирт - 270 мл;
  • Імбирний корінь-300 г.

Рецепт:

  1. Розвести спирт до питного фортеці.
  2. Вимити, очистити і порізати корінь імбиру.
  3. Скласти в банку, залити алкоголем і прибрати на 10-14 днів в темне місце. Через день струшувати.
  4. Готовий напій процідити через марлю, розлити по пляшках.

Якщо спиртова настоянка імбиру вийшла каламутною, можна додатково профільтрувати через вату. Термін зберігання - 2 роки.

На самогоні

Зробити настоянку з імбиру можна і на самогоні , вийде міцний, пікантний напій для чоловіків.

Буде потрібно:

  • Імбирний корінь-0,5 г;
  • Якісний домашній самогон - 1 л.

Рецепт:

  1. Вимити корінь імбиру, натерти на крупній тертці.
  2. Викласти в скляну банку, залити самогоном.
  3. Залишити настоянку на 15 днів в приміщенні з кімнатною температурою подалі від сонячних променів.
  4. Готовий напій процідити і розлити по пляшках.

Збовтувати посудину потрібно раз в 2 дня. Зберігати готову настоянку в холодильнику або підвалі. Термін придатності - до двох років.

Детальніше про настоянки на самогоні: ТОП-20 рецептів для домашнього приготування →

Настоянки з кореня імбиру з добавками

Щоб приготувати тільки корисну, але і смачну настоянку з імбиру, необхідно використовувати різні добавки.

З лимоном і медом


Імбирна настоянка з медом і лимоном легко п'ється, має солодкувато-пряний смак і яскравий аромат цитрусів. Це чудовий аперитив і засіб для підняття настрою.

Буде потрібно:

  • Сіль-щіпка;
  • Лимон - 1 шт.;
  • Мед – 1 ч. л;
  • Горілка-0,5 л;
  • Імбир-35 г.

Рецепт:

  1. Помити і натерти корінь на тертці.
  2. Вимити лимон, зняти цедру (важливо, щоб білий шар під нею залишився цілим).
  3. Перекласти все в скляну ємність, залити горілкою.
  4. Щільно закрити посудину і збовтати вміст.
  5. Прибрати на пару днів в темне, прохолодне місце.
  6. Відфільтруйте суміш через марлю і розлийте в пляшки.

Напій готується швидко. Вже через півгодини настоювання можна отримати, напій з приємним смаком і цілющими властивостями. Але краще витримати довше.

З медом

Мед робить настоянку з імбиру солодкою і ароматною, надає м'якість, збільшує корисні властивості.

Буде потрібно:

  • Горілка - 1 л;
  • Імбир-45 г;
  • Мед – 140 г.

Рецепт:

  1. Вимити і крупно натерти імбирний корінь.
  2. Покласти суміш в банку, додати мед і горілку.
  3. Добре перемішати вміст, щільно закрити посудину.
  4. Залишити в темному приміщенні на 14 днів.
  5. Готовий напій процідити і відразу подавати до столу.

Детальніше про те, як приготувати медову настоянку →

З хріном

У настоянки з хроном і імбиром гострий, пекучий смак і яскравий аромат. Вона викликає апетит, але вимагає обережності. Якщо випити багато, можуть з'явитися болі в шлунку, печія. Для пом'якшення складу використовують мед.

Буде потрібно:

  • Горілка - 1 л;
  • Корінь свіжого імбиру-3 см;
  • Мед – 1 ст. л;
  • Хрін – 100 г;
  • Свіжі або сухі черносмородиновые листя – 4 шт.

Рецепт:

  1. Очистіть і наріжте корінь хрону на шматочки.
  2. Залишити на 2-3 години на столі, щоб пішла волога.
  3. Почистити імбирний корінь, нарізати кружечками.
  4. Скласти імбир і хрін в скляний посуд, додати мед і смородинові листя.
  5. Залити горілкою.
  6. Залишити в прохолодному місці на 7-9 днів, щодня збовтувати.
  7. Розлити настоянку по пляшках і дати настоятися пару днів.

Детальніше про те, як приготувати хріновуху на самогоні →

З калгану та імбиру

Настоянка з імбиру і кореня калгану корисна для чоловіків. Її застосовують в народній медицині при статевому безсиллі, для відновлення лібідо, попередження простатиту.

Буде потрібно:

  • Свіжий корінь калгану - 150 г;
  • Горілка - 1 л;
  • Імбир сушений-40 г;
  • Кориця – 15 г.

Рецепт:

  1. Вимити і очистити коріння калгану, дрібно нарізати.
  2. Викласти в скляну посудину всі інгредієнти, залити алкоголем.
  3. Закрити ємність і прибрати в прохолодне місце на 1,5-2 місяці.
  4. Процідити вміст за допомогою щільної тканини і розлити в посудини для зберігання.

З огляду на протизапальні властивості імбиру і калгану, настойку використовують зовнішньо в якості хорошого знеболюючого засобу при суглобових болях.

Старовинний тибетський рецепт

Один з найкорисніших варіантів напою. Вважається, що настоянка, приготована за старовинним тибетським рецептом, продовжує життя, зберігає сили і розум до 100 років.

Буде потрібно:

  • Корінь імбиру – 270 г;
  • Спирт 40% - 0,5 л;
  • Натуральний мед-0,5 ст. л.

Рецепт:

  1. Подрібнений корінь укласти в банку, залити спиртом.
  2. Ємність закупорити і прибрати в прохолодне, темне приміщення.
  3. Протягом 14 днів настій регулярно струшувати.
  4. Вміст процідити через марлю в іншу посудину.
  5. Додайте мед і поставте в холодильник ще на 2 дні.

Цей рецепт багато років передається з покоління в покоління і славиться своїми лікувальними властивостями.

Безалкогольна настоянка

Рецепт безалкогольної імбирної настоянки підходить для дітей і тих, хто не вживає алкогольну продукцію.

Буде потрібно:

  • Лимонний сік - 1 ч. л.;
  • Рідкий мед-0,5 ст. л.;
  • Вода-0,5 л.;
  • Імбирний корінь-35 г.

Рецепт:

  1. Підготувати імбир (помити, очистити, натерти на тертці).
  2. Покласти в емальовану каструлю і залити водою.
  3. Поставити ємність на плиту і прогріти на повільному вогні 15 хвилин.
  4. Остудити і профільтрувати вміст.
  5. В охолоджену настоянку додати сік лимона і рідкий мед. Перемішати, дати настоятися.

Зберігають безалкогольну настоянку з імбиру в холодильнику не довше двох тижнів.

З каркаде та імбиру

Напій з каркаде і імбиру зігріває, бадьорить і піднімає тонус. Ці два інгредієнти прекрасно поєднуються, посилюючи корисні властивості один одного, але можуть спровокувати стрибок артеріального тиску.

Буде потрібно:

  • Імбир-70 г;
  • Дистилят 45% - 2,5 л;
  • Сухий каркаде - ½ склянки;
  • Цукровий пісок-45 г.

Рецепт:

  1. Помістити каркаде в ємність з дистилятом.
  2. Додати туди ж подрібнений імбир.
  3. Посластіть цукром і закупорити кришкою.
  4. Прибрати посудину в прохолодне місце, затемнене місце. Не забувати струшувати 2-3 рази в тиждень.
  5. Процідити настойку настою через марлю, потім профільтрувати за допомогою ватних дисків.

Смак настоянки залежить від якості використовуваних інгредієнтів, тому до вибору продуктів слід підходити уважно.

З перцем

Імбирна настоянка з перцем зігріває тіло і душу в найхолодніші дні, допомагає швидше впоратися із застудою.

Буде потрібно:

  • Пекучий перець – 1 шт.;
  • Мед – 120 г;
  • Плоди ялівцю - 7-8 шт.;
  • Горілка-0,5 л.;
  • Імбир-50 г.

Рецепт:

  1. Підготувати корінь імбиру (вимити, натерти на тертці).
  2. Скласти всі інгредієнти в одну ємність.
  3. Залити горілкою, закрити і гарненько збовтати.
  4. Залишити на 2 тижні в прохолодному приміщенні.
  5. Через 14 днів добре профільтрувати відвар і розлити по пляшках.

Щоб смак став більш насиченим, потрібно витримувати настоянку ще 5-7 днів в холодильнику.

Детальніше про те, як приготувати перцеву настоянку →

З м'ятою

Отримати ароматний і корисний напій можна, якщо додати в настоянку гілочки м'яти.

Буде потрібно:

  • Мед – 2 ст. л.;
  • Імбирний корінь – сухий) - 2 ст. л.;
  • Горілка-0,5 л.;
  • М'ята-3-4 гілочки.

Рецепт:

  1. У скляну ємність укласти всі продукти, м'яту попередньо пом'яти.
  2. Залити алкоголем.
  3. Поставте банку в темне місце на 12-15 днів.
  4. Профільтрувати готовий напій через марлю, розлити і прибрати на зберігання.

Настоянка з імбиру і м'яти допомагає позбутися від кашлю, заспокоює нервову систему і сприятливо впливає на внутрішні органи.

Імбирний ель

Газований імбирний ель легко зробити в домашніх умовах, якщо дотримуватися запропонованої рецептури.

Буде потрібно:

  • Сухі дріжджі - 1/3 ст. л.;
  • Вода-1,5 склянки;
  • Цукровий пісок - 10 ст. л.;
  • Сіль-щіпка;
  • Лимон – 2 шт.;
  • Корінь імбиру - 5 см.

Рецепт:

  1. Суміш цукру, води і солі проварити на повільному вогні до отримання однорідної маси.
  2. Остудити сироп до кімнатної температури, видавити в нього лимонний сік, додати розведені дріжджі і натертий корінь імбиру.
  3. Перелити сусло в пластикову пляшку, залишивши місце для бродіння. Добре загвинтити кришку.
  4. Прибрати на 1-2 дні в теплому місці.
  5. Коли пляшка стане твердою, перенести її в прохолодне місце на тиждень для витримки.
  6. Обережно відкрити, процідити вміст, розлити по пляшках. Через 3-4 години можна приступати до дегустації.

Зберігають домашній Ginger Ale в холодильнику 10-12 днів.

З корицею

Імбирна горілка з корицею виходить ароматною, красивого золотистого відтінку.

Буде потрібно:

  • Лимон – 1шт;
  • Мелена кориця (на лезі ножа);
  • Мед – 1 ч. л.;
  • Свіжий корінь імбиру-25 г;
  • Горілка-0,5 л.

Рецепт:

  1. Ошпарити лимон окропом, зняти цедру.
  2. Помити, очистити і нарізати часточками імбир.
  3. Змішати в ємності цедру і подрібнений корінь.
  4. Додати інші інгредієнти, залити алкоголем.
  5. Закупорити бутель, прибрати в льох на 2 тижні. Збовтувати кожні 3 дні.
  6. Добре процідити вміст і дати настоятися в прохолодному місці ще 5-6 днів.

Щоб позбутися від каламуті, можна відфільтрувати настоянку через вату.

З часником

Часниково-імбирна настоянка зміцнює і чистить судини позбавляє від шкідливих мікробів в шлунково-кишковому тракті.

Буде потрібно:

  • Горілка - 1 л;
  • Свіжий часник - 230 г;
  • Імбир – 230 г.

Рецепт:

  1. Очистити і перемолоти в блендері головки часнику і імбир.
  2. Залити суміш алкоголем.
  3. Залиште на три тижні в темному місці.
  4. Профільтрувати вміст і прибрати на зберігання в холодильник.

З грейпфрутом

Настоянка з імбиру з грейпфрутом прискорює обмін речовин, виводить з організму шкідливі речовини.

Буде потрібно:

  1. Лимон - 4 шт.;
  2. Вода – 150 мл.;
  3. Корінь імбиру-4 см.;
  4. Грейпфрут - 1 шт.;
  5. Горілка - 1 л.

Рецепт:

  1. Вимити і нарізати тонкими пластинами імбирний корінь.
  2. Зняти з цитрусових шкірку, нарізати кружечками.
  3. Все скласти в банку, залити алкоголем і водою.
  4. Закупорити ємність і гарненько збовтати.
  5. Прибрати посудину на тиждень в темне приміщення.
  6. Фільтрувати і розлити в пляшки.

Щоб настоянка не мала гіркого присмаку, з цитрусових потрібно видалити насіння.

Детальніше про те, як приготувати настоянку на грейпфруті →

З чорницею

Напій з імбиру і чорниці використовують для профілактики застуди і поліпшення зору.

Буде потрібно:

  • Чорниця – 1 склянка;
  • Натертий імбирний корінь – 3 ст. л.;
  • Мед – 5 ч. л.;
  • Горілка-0,5 л.

Рецепт:

  1. Розім'яти ягоди, змішати з імбиром.
  2. Залити спиртним.
  3. Щільно закрити банку, добре струсити.
  4. Прибрати в темне приміщення на 14 діб.
  5. Віджати м'якоть і процідити рідину через марлю. Можна відфільтрувати через вату.

Більше рецептів домашніх настоянок →

Правила вживання імбирної настоянки

Імбирну настоянку не пропонують гостям на вечірці. Це лікувальний напій, який приймають строго по нормі і після консультації з лікарем.

У загальному випадку настоянку п'ють двічі на день, вранці і ввечері. Чайну ложку розводять в 100 мл чистої води і вживають за півгодини до їди. Якщо в шлунку відчувається дискомфорт і печіння, краще приймати засіб після прийому їжі.

Тим, хто хоче схуднути, рекомендується пити по 1 ст.л. настоянки перед сніданком і обідом. Щоб зменшити шкідливий вплив на шлунково-кишкового тракту, засіб запивають молоком.

Імбирну настоянку з успіхом застосовують для підтримки здоров'я і в якості компонента домашніх коктейлів. Але робити це слід з оглядкою, прислухаючись до організму і порад лікарів. Інакше замість користі можна завдати відчутної шкоди організму.

Автор: Дмитро Жаров,
спеціально для byhaem.in.ua