Імбирна настоянка — пекуча, ароматна, пряна, але в той же час м'яка і елегантна. Настільки тонка, що більшість дегустаторів засумніваються в її домашньому приготуванні. І це добре. До чого платити більше 1,2 тис. грн за популярний King's Ginger, коли можна зробити не гірше.
Ми розглянемо кілька варіантів настоянок з кореня імбиру, які по достоїнству оцінили любителі саморобного алкоголю. Приготувавши напій за нашими рецептами в домашніх умовах, ви будете мати під рукою надійний засіб від застуди і відмінний компонент для коктейлів.
- Користь і шкода
- Класичні рецепти
- На горілці
- На спирту
- На самогоні
- Настоянки з кореня імбиру з добавками
- З лимоном і медом
- З медом
- З хріном
- З калгану та імбиру
- Старий тибетський рецепт
- Безалкогольна настоянка
- З каркаде та імбиру
- З перцем
- З м'ятою
- Імбирний ель
- З корицею
- З часником
- З грейпфрутом
- З чорницею
- Правила вживання імбирної настоянки
Користь і шкода
Якщо не зловживати напоєм і застосовувати його за призначенням, можна зміцнити імунну систему, поліпшити обмін речовин, попередити розвиток атеросклерозу.
Компоненти імбиру впливають на організм людини наступним чином:
- Мають знеболюючу дію;
- Покращують роботу органів зору, шлунково-кишкового тракту і пам'яті;
- Боротьба із застудою та запаленням;
- Допомагають у схудненні.
Але імбир підходить не всім і може замість користі завдати шкоди здоров'ю.
Алкогольна настоянка протипоказана:
- При гастриті та виразковій хворобі;
- Якщо є алергія на компоненти продукту;
- Людям з проблемами печінки та жовчного міхура;
- Вагітним і годуючим жінкам.
Щоб отримати максимальну користь і не нашкодити організму, імбирний напій потрібно правильно приготувати.
Класичні рецепти
Класичні варіації настойки з імбиру готуються легко і не забирають багато часу. Головне-не економити на інгредієнтах. Алкоголь потрібно брати якісний, без домішок, корінь імбиру без пошкоджень, гладкий і щільний.
На горілці
Настоянку на імбирі і горілці готують в лікувальних цілях. Її застосовують зовнішньо як розтирання або приймають всередину.
Буде потрібно:
- Горілка - 1 л;
- Корінь імбиру - 350-450 г.
Рецепт:
- Корінь імбиру добре вимити, можна почистити.
- Нарізати на пластинки товщиною 0,5 см.
- Укласти в банку, залити горілкою.
- Прибрати банку в холодне, темне місце. Щодня струшувати.
Через два тижні настоянку відфільтрувати через марлю і залишити в холодильнику ще на пару днів.
Імбирна горілка зі свіжого кореня буде м'якою і пряною, з тонким ароматом, з висушеного — гострою.
На спирту
Настоянка з імбиру за цим рецептом виходить в міру міцною і ароматною, допомагає впоратися із застудою, швидко прогріває організм. Оскільки спирт в чистому вигляді може небезпечний, його розводять чистою водою до 40-45%.
Буде потрібно:
- Вода – 550 мл;
- Медичний спирт - 270 мл;
- Імбирний корінь-300 г.
Рецепт:
- Розвести спирт до питного фортеці.
- Вимити, очистити і порізати корінь імбиру.
- Скласти в банку, залити алкоголем і прибрати на 10-14 днів в темне місце. Через день струшувати.
- Готовий напій процідити через марлю, розлити по пляшках.
Якщо спиртова настоянка імбиру вийшла каламутною, можна додатково профільтрувати через вату. Термін зберігання - 2 роки.
На самогоні
Зробити настоянку з імбиру можна і на самогоні , вийде міцний, пікантний напій для чоловіків.
Буде потрібно:
- Імбирний корінь-0,5 г;
- Якісний домашній самогон - 1 л.
Рецепт:
- Вимити корінь імбиру, натерти на крупній тертці.
- Викласти в скляну банку, залити самогоном.
- Залишити настоянку на 15 днів в приміщенні з кімнатною температурою подалі від сонячних променів.
- Готовий напій процідити і розлити по пляшках.
Збовтувати посудину потрібно раз в 2 дня. Зберігати готову настоянку в холодильнику або підвалі. Термін придатності - до двох років.
Детальніше про настоянки на самогоні: ТОП-20 рецептів для домашнього приготування →
Настоянки з кореня імбиру з добавками
Щоб приготувати тільки корисну, але і смачну настоянку з імбиру, необхідно використовувати різні добавки.
З лимоном і медом
Імбирна настоянка з медом і лимоном легко п'ється, має солодкувато-пряний смак і яскравий аромат цитрусів. Це чудовий аперитив і засіб для підняття настрою.
Буде потрібно:
- Сіль-щіпка;
- Лимон - 1 шт.;
- Мед – 1 ч. л;
- Горілка-0,5 л;
- Імбир-35 г.
Рецепт:
- Помити і натерти корінь на тертці.
- Вимити лимон, зняти цедру (важливо, щоб білий шар під нею залишився цілим).
- Перекласти все в скляну ємність, залити горілкою.
- Щільно закрити посудину і збовтати вміст.
- Прибрати на пару днів в темне, прохолодне місце.
- Відфільтруйте суміш через марлю і розлийте в пляшки.
Напій готується швидко. Вже через півгодини настоювання можна отримати, напій з приємним смаком і цілющими властивостями. Але краще витримати довше.
З медом
Мед робить настоянку з імбиру солодкою і ароматною, надає м'якість, збільшує корисні властивості.
Буде потрібно:
- Горілка - 1 л;
- Імбир-45 г;
- Мед – 140 г.
Рецепт:
- Вимити і крупно натерти імбирний корінь.
- Покласти суміш в банку, додати мед і горілку.
- Добре перемішати вміст, щільно закрити посудину.
- Залишити в темному приміщенні на 14 днів.
- Готовий напій процідити і відразу подавати до столу.
Детальніше про те, як приготувати медову настоянку →
З хріном
У настоянки з хроном і імбиром гострий, пекучий смак і яскравий аромат. Вона викликає апетит, але вимагає обережності. Якщо випити багато, можуть з'явитися болі в шлунку, печія. Для пом'якшення складу використовують мед.
Буде потрібно:
- Горілка - 1 л;
- Корінь свіжого імбиру-3 см;
- Мед – 1 ст. л;
- Хрін – 100 г;
- Свіжі або сухі черносмородиновые листя – 4 шт.
Рецепт:
- Очистіть і наріжте корінь хрону на шматочки.
- Залишити на 2-3 години на столі, щоб пішла волога.
- Почистити імбирний корінь, нарізати кружечками.
- Скласти імбир і хрін в скляний посуд, додати мед і смородинові листя.
- Залити горілкою.
- Залишити в прохолодному місці на 7-9 днів, щодня збовтувати.
- Розлити настоянку по пляшках і дати настоятися пару днів.
Детальніше про те, як приготувати хріновуху на самогоні →
З калгану та імбиру
Настоянка з імбиру і кореня калгану корисна для чоловіків. Її застосовують в народній медицині при статевому безсиллі, для відновлення лібідо, попередження простатиту.
Буде потрібно:
- Свіжий корінь калгану - 150 г;
- Горілка - 1 л;
- Імбир сушений-40 г;
- Кориця – 15 г.
Рецепт:
- Вимити і очистити коріння калгану, дрібно нарізати.
- Викласти в скляну посудину всі інгредієнти, залити алкоголем.
- Закрити ємність і прибрати в прохолодне місце на 1,5-2 місяці.
- Процідити вміст за допомогою щільної тканини і розлити в посудини для зберігання.
З огляду на протизапальні властивості імбиру і калгану, настойку використовують зовнішньо в якості хорошого знеболюючого засобу при суглобових болях.
Старовинний тибетський рецепт
Один з найкорисніших варіантів напою. Вважається, що настоянка, приготована за старовинним тибетським рецептом, продовжує життя, зберігає сили і розум до 100 років.
Буде потрібно:
- Корінь імбиру – 270 г;
- Спирт 40% - 0,5 л;
- Натуральний мед-0,5 ст. л.
Рецепт:
- Подрібнений корінь укласти в банку, залити спиртом.
- Ємність закупорити і прибрати в прохолодне, темне приміщення.
- Протягом 14 днів настій регулярно струшувати.
- Вміст процідити через марлю в іншу посудину.
- Додайте мед і поставте в холодильник ще на 2 дні.
Цей рецепт багато років передається з покоління в покоління і славиться своїми лікувальними властивостями.
Безалкогольна настоянка
Рецепт безалкогольної імбирної настоянки підходить для дітей і тих, хто не вживає алкогольну продукцію.
Буде потрібно:
- Лимонний сік - 1 ч. л.;
- Рідкий мед-0,5 ст. л.;
- Вода-0,5 л.;
- Імбирний корінь-35 г.
Рецепт:
- Підготувати імбир (помити, очистити, натерти на тертці).
- Покласти в емальовану каструлю і залити водою.
- Поставити ємність на плиту і прогріти на повільному вогні 15 хвилин.
- Остудити і профільтрувати вміст.
- В охолоджену настоянку додати сік лимона і рідкий мед. Перемішати, дати настоятися.
Зберігають безалкогольну настоянку з імбиру в холодильнику не довше двох тижнів.
З каркаде та імбиру
Напій з каркаде і імбиру зігріває, бадьорить і піднімає тонус. Ці два інгредієнти прекрасно поєднуються, посилюючи корисні властивості один одного, але можуть спровокувати стрибок артеріального тиску.
Буде потрібно:
- Імбир-70 г;
- Дистилят 45% - 2,5 л;
- Сухий каркаде - ½ склянки;
- Цукровий пісок-45 г.
Рецепт:
- Помістити каркаде в ємність з дистилятом.
- Додати туди ж подрібнений імбир.
- Посластіть цукром і закупорити кришкою.
- Прибрати посудину в прохолодне місце, затемнене місце. Не забувати струшувати 2-3 рази в тиждень.
- Процідити настойку настою через марлю, потім профільтрувати за допомогою ватних дисків.
Смак настоянки залежить від якості використовуваних інгредієнтів, тому до вибору продуктів слід підходити уважно.
З перцем
Імбирна настоянка з перцем зігріває тіло і душу в найхолодніші дні, допомагає швидше впоратися із застудою.
Буде потрібно:
- Пекучий перець – 1 шт.;
- Мед – 120 г;
- Плоди ялівцю - 7-8 шт.;
- Горілка-0,5 л.;
- Імбир-50 г.
Рецепт:
- Підготувати корінь імбиру (вимити, натерти на тертці).
- Скласти всі інгредієнти в одну ємність.
- Залити горілкою, закрити і гарненько збовтати.
- Залишити на 2 тижні в прохолодному приміщенні.
- Через 14 днів добре профільтрувати відвар і розлити по пляшках.
Щоб смак став більш насиченим, потрібно витримувати настоянку ще 5-7 днів в холодильнику.
Детальніше про те, як приготувати перцеву настоянку →
З м'ятою
Отримати ароматний і корисний напій можна, якщо додати в настоянку гілочки м'яти.
Буде потрібно:
- Мед – 2 ст. л.;
- Імбирний корінь – сухий) - 2 ст. л.;
- Горілка-0,5 л.;
- М'ята-3-4 гілочки.
Рецепт:
- У скляну ємність укласти всі продукти, м'яту попередньо пом'яти.
- Залити алкоголем.
- Поставте банку в темне місце на 12-15 днів.
- Профільтрувати готовий напій через марлю, розлити і прибрати на зберігання.
Настоянка з імбиру і м'яти допомагає позбутися від кашлю, заспокоює нервову систему і сприятливо впливає на внутрішні органи.
Імбирний ель
Газований імбирний ель легко зробити в домашніх умовах, якщо дотримуватися запропонованої рецептури.
Буде потрібно:
- Сухі дріжджі - 1/3 ст. л.;
- Вода-1,5 склянки;
- Цукровий пісок - 10 ст. л.;
- Сіль-щіпка;
- Лимон – 2 шт.;
- Корінь імбиру - 5 см.
Рецепт:
- Суміш цукру, води і солі проварити на повільному вогні до отримання однорідної маси.
- Остудити сироп до кімнатної температури, видавити в нього лимонний сік, додати розведені дріжджі і натертий корінь імбиру.
- Перелити сусло в пластикову пляшку, залишивши місце для бродіння. Добре загвинтити кришку.
- Прибрати на 1-2 дні в теплому місці.
- Коли пляшка стане твердою, перенести її в прохолодне місце на тиждень для витримки.
- Обережно відкрити, процідити вміст, розлити по пляшках. Через 3-4 години можна приступати до дегустації.
Зберігають домашній Ginger Ale в холодильнику 10-12 днів.
З корицею
Імбирна горілка з корицею виходить ароматною, красивого золотистого відтінку.
Буде потрібно:
- Лимон – 1шт;
- Мелена кориця (на лезі ножа);
- Мед – 1 ч. л.;
- Свіжий корінь імбиру-25 г;
- Горілка-0,5 л.
Рецепт:
- Ошпарити лимон окропом, зняти цедру.
- Помити, очистити і нарізати часточками імбир.
- Змішати в ємності цедру і подрібнений корінь.
- Додати інші інгредієнти, залити алкоголем.
- Закупорити бутель, прибрати в льох на 2 тижні. Збовтувати кожні 3 дні.
- Добре процідити вміст і дати настоятися в прохолодному місці ще 5-6 днів.
Щоб позбутися від каламуті, можна відфільтрувати настоянку через вату.
З часником
Часниково-імбирна настоянка зміцнює і чистить судини позбавляє від шкідливих мікробів в шлунково-кишковому тракті.
Буде потрібно:
- Горілка - 1 л;
- Свіжий часник - 230 г;
- Імбир – 230 г.
Рецепт:
- Очистити і перемолоти в блендері головки часнику і імбир.
- Залити суміш алкоголем.
- Залиште на три тижні в темному місці.
- Профільтрувати вміст і прибрати на зберігання в холодильник.
З грейпфрутом
Настоянка з імбиру з грейпфрутом прискорює обмін речовин, виводить з організму шкідливі речовини.
Буде потрібно:
- Лимон - 4 шт.;
- Вода – 150 мл.;
- Корінь імбиру-4 см.;
- Грейпфрут - 1 шт.;
- Горілка - 1 л.
Рецепт:
- Вимити і нарізати тонкими пластинами імбирний корінь.
- Зняти з цитрусових шкірку, нарізати кружечками.
- Все скласти в банку, залити алкоголем і водою.
- Закупорити ємність і гарненько збовтати.
- Прибрати посудину на тиждень в темне приміщення.
- Фільтрувати і розлити в пляшки.
Щоб настоянка не мала гіркого присмаку, з цитрусових потрібно видалити насіння.
Детальніше про те, як приготувати настоянку на грейпфруті →
З чорницею
Напій з імбиру і чорниці використовують для профілактики застуди і поліпшення зору.
Буде потрібно:
- Чорниця – 1 склянка;
- Натертий імбирний корінь – 3 ст. л.;
- Мед – 5 ч. л.;
- Горілка-0,5 л.
Рецепт:
- Розім'яти ягоди, змішати з імбиром.
- Залити спиртним.
- Щільно закрити банку, добре струсити.
- Прибрати в темне приміщення на 14 діб.
- Віджати м'якоть і процідити рідину через марлю. Можна відфільтрувати через вату.
Більше рецептів домашніх настоянок →
Правила вживання імбирної настоянки
Імбирну настоянку не пропонують гостям на вечірці. Це лікувальний напій, який приймають строго по нормі і після консультації з лікарем.
У загальному випадку настоянку п'ють двічі на день, вранці і ввечері. Чайну ложку розводять в 100 мл чистої води і вживають за півгодини до їди. Якщо в шлунку відчувається дискомфорт і печіння, краще приймати засіб після прийому їжі.
Тим, хто хоче схуднути, рекомендується пити по 1 ст.л. настоянки перед сніданком і обідом. Щоб зменшити шкідливий вплив на шлунково-кишкового тракту, засіб запивають молоком.
Імбирну настоянку з успіхом застосовують для підтримки здоров'я і в якості компонента домашніх коктейлів. Але робити це слід з оглядкою, прислухаючись до організму і порад лікарів. Інакше замість користі можна завдати відчутної шкоди організму.
Автор: Дмитро Жаров,
спеціально для byhaem.in.ua