Можна нескінченно говорити про користь чорноплідної горобини, не дарма господині роблять з неї заготовки на зиму, найпопулярніша з яких наливка. Вона сприяє зниженню артеріального тиску, зміцненню імунітету, а морозними зимовими вечорами нагадує про тепле сонячне літо.
Наливки з черноплодки виходять густими, смачними і ароматними, з легкої пікантністю і терпкістю. Рецептів безліч, розповімо про найпоширеніші.
- Вибір та підготовка інгредієнтів
- Рецепти наливок
- Класичний
- Без горілки-безалкогольна наливка
- На коньяку
- З листя вишні та чорноплідної горобини
- З яблук і чорноплідної горобини
- Наливка " 100 листків»
- Корисне відео з рецептом настоянки приготування наливки з чорноплідної горобини « 100 листя »
- З лимоном на спирту
- З прянощами
- На самогоні
- З малиною
- Як зберігати і пити наливку
- Корисне відео про те, як приготувати наливку з чорноплідної горобини в домашніх умовах
Вибір та підготовка інгредієнтів
Для приготування домашніх наливок з чорноплідної горобини беруть саме ягоди, що володіють масою корисних якостей. Вони в повній мірі розкривають в напоях свої смакові характеристики.
Плоди відбирайте великі і соковиті, рекомендується збирати їх після перших ранкових заморозків. Можна робити напої і з сушеної горобини. Але тоді обсяг плодів, зазначений в рецептах приготування наливок, необхідно зменшити в 2 рази, ягоди попередньо подрібнити, а тривалість настоювання збільшити до 5-6 місяців.
Обов'язково сировинний матеріал повинен бути якісним, очищеним від плодоніжок, гілочок і листя. Відразу ж відкидайте ягоди зіпсовані і надто дрібні (тому що вони не дадуть багато соку).
Не рекомендується мити ягоди перед тим, як засипати в ємність, тому що на їх поверхні містяться природні дріжджі, що сприяють процесу бродіння.
Детальніше про те, як приготувати горобинову наливку →
Рецепти наливок
Головна відмінність наливок з чорноплідної горобини від настоянок в фортеці готового напою. У перших вміст алкоголю 18-20 градусів, по – друге-близько 40). Також наливки готують тільки з ягід, а в настоянки додають насіння, корінці, травички.
Класичний
Чорноплідна наливка з горілкою має міцність близько 20 градусів. Зберігатися вона може довго – до 2 років.
- Горобинові ягоди - 1,5 кг;
- Цукор – 2,5 склянки;
- Горілка-0,75 л.
Приготування:
- У банку ємністю 3 л шарами насипте ягоди і цукор. закріпіть на шийці ємності 2-3-шарову марлю і приберіть на 5-6 днів в тепле сонячне містечко, наприклад, на підвіконня.
- Коли побачите, що ягоди почали бродити, закріпіть на шийку банки гідрозатвор. Це може бути медична рукавичка з виконаною в пальці діркою.
- Протягом 30-40 днів періодично струшуйте ємність. Коли Рукавичка здувається-процес бродіння завершено. Процідіть крізь марлю, додайте алкоголь і перемішайте.
- Отриману наливку перелийте по пляшках, міцно закупорте пробками і відправте в підвал або холодильник на 40-50 днів.
Без горілки-безалкогольна наливка
Якщо смачний і легкий напій потрібен до свята і немає часу чекати, то приготуйте чорноплідну наливку без горілки. Вже через 2 тижні її можна буде дегустувати.
Інгредієнти:
- Горобинові ягоди - 2 л;
- Вода – 200 мл;
- Цукор – 600 г.
Приготування:
- Ягоди перекладіть в миску і подрібніть до стану пюре, використовуючи блендер або кухонну толкушку.
- Насипте цукровий пісок і влийте воду, гарненько все перемішайте до однорідності.
- Отриману масу помістіть в ємність зі скла. Накрийте марлею і поставте в темному місці на 6 діб.
- Щодня помішуйте дерев'яною ложкою.
- Після 6 днів марлю приберіть і надіньте на верх банки гідрозатвор (в якості нього підійде гумова рукавичка з маленьким отвором в одному пальці). У тому ж місці залиште ємність ще на 8 діб.
- Готовий напій відфільтруйте за допомогою марлі, налийте по пляшках і зберігайте в холодильнику.
На коньяку
Можете бути впевнені, що ваші гості по достоїнству оцінять коньячну наливку з чорноплідної горобини.
Їй характерний деревно-гіркуватий легкий присмак.
- Горобинові ягоди - 1 кг;
- Мед (краще рідкий) – 150-160 г;
- Коньяк - 1 л.
Приготування:
- Ягоди помістіть в ємність і трохи пам'ятайте.
- Додайте мед і коньяк. Акуратно перемішайте, надіньте на ємність міцну кришку і відправте на 80-90 днів в темне місце.
- Періодично збовтуйте вміст ємності. Після напій профільтруйте. Чим довше він настоюється, тим більш насиченим виходить смак.
З листя вишні та чорноплідної горобини
Наливка з листя вишні і чорноплідної горобини – напій воістину дамський – цукру багато, градусів мало.
Інгредієнти:
- Плоди горобинові-500 г;
- Листочки вишневі – 100 г;
- Лимонна кислота – 1 ч. л.;
- Цукровий пісок - 1,5 кг;
- Горілка і вода – по 1,5 л.
Приготування:
- В емальовану каструлю влийте воду, помістіть туди ж ягоди з листочками, встановіть на плиту і дайте закипіти. млоїте на маленькому вогні 8-12 хвилин.
- Тепер насипте цукровий пісок з лимонною кислотою. Продовжуйте варити на маленькому вогні ще хвилин 20-25, при цьому постійно помішуйте, щоб крупинки цукру повністю розчинилися.
- Отриманому сиропу дайте охолонути. Процідіть його за допомогою сита і з'єднайте з алкоголем. Розлийте в пляшки і відправте темне прохолодне місце на пару тижнів.
З яблук і чорноплідної горобини
Наливка з чорноплідної горобини з яблуками вийде смачніше, якщо брати фрукти кисло-солодких зимових сортів.
Яблучка додадуть напою оригінальну кислинку.
- Ягоди горобини-800 г;
- Яблука-800 г;
- Горілка-0,8 л;
- Цукор – 160 г.
Приготування:
- Яблука ретельно помийте, видаліть серединки з насінням і наріжте тонкими слайсами (товщина не більше 0,5 мм).
- У скляну ємність викладайте рівномірними шарами: яблука – горобину – цукор. Повторіть по 3-4 шари.
- Налийте алкоголь, закріпіть на шийку міцну кришку і відправте в темне місце на 20 діб. Струшуйте періодично.
- Після відцідити напій через друшляк.
Наливка " 100 листя»
У наливці з чорноплідної горобини, яку назвали «100 листків», вся складність не в приготуванні, а в тому, щоб знайти необхідні складові.
Інгредієнти:
- Листочки чорної смородини, малини і вишні - по 33 шт.;
- Горобинові плоди-300 г;
- Цукор-220-230 г;
- Лимон – 1 шт. (буде потрібно його сік);
- Горілка і вода-по 0,75 л.
Приготування:
- Плоди з листочками помістіть в емальовану каструлю і влийте воду. Встановіть на плиту, дайте закипіти, 30 хвилин млоїте на невеликому вогні.
- Сировину відкиньте на друшляк і викиньте. В отриманий відвар насипте цукор, відіжміть лимонний сік і знову відправте на слабкий вогонь. Варіть сироп, постійно помішуючи, поки цукор повністю не розчиниться.
- Сиропу дайте охолонути. З'єднайте його з горілкою, перемішайте і перелийте в ємність зі скла, яку помістіть в темному місці на пару тижнів.
- Після профільтруйте напій за допомогою марлі і розлийте в пляшки.
Корисне відео з рецептом настоянки приготування наливки з чорноплідної горобини « 100 листя »
З лимоном на спирту
Якщо ви не довіряєте магазинної горілці, то скористайтеся рецептом наливки з чорноплідної горобини, приготовленої на спирту. Але щоб його розбавити, буде потрібно якісна вода.
- Горобинові ягоди-0,5 кг;
- Спирт – 0,750 л;
- Дистильована вода-0,750 л;
- Цукор – 160 г;
- Середній лимон – 1шт. (знадобиться цедра).
Приготування:
- Заздалегідь з'єднайте спирт з водою.
- Плоди перекладіть в ємність зі скла, насипте цукор і додайте потерту або дрібно нарізану лимонну цедру. Струсіть, щоб рівномірно розподілився цукор.
- Залийте підготовленим розведеним спиртом, надіньте на ємність міцну кришку і залиште в темному місці на 80-90 діб.
- Періодично струшуйте ємність. Коли пройде зазначений час, відфільтруйте напій.
З прянощами
Наливка на основі чорноплідної горобини буде володіти більш насиченим смаком і глибоким ароматом, якщо додати в неї спеції.
Інгредієнти:
- Горобинові плоди - 1 кг;
- Горілка - 1 л;
- Цукор – 160 г;
- Кардамон-3 зернятка;
- Гвоздика - 4 шт.;
- Корінь імбиру - 10-15 г;
- Запашний перчик-2 горошини;
- Кориця – ¼ ч. л.
Приготування:
- Плоди пересипте в банку, додайте цукор і трохи потовчіть дерев'яним товкачем, щоб горобина пустила сік.
- Всипте в банку прянощі і залийте горілкою. Одягніть на ємність міцну кришку, струсіть.
- Поставте в темне місце на пару місяців, періодично струшуйте.
- Готовий напій відфільтруйте через друшляк.
На самогоні
Якщо у вас є домашній самогон, то можете приготувати смачну наливку з черноплодки і на ньому.
Зробити напій більш ароматним допоможуть листочки м'яти.
- Горобинові плоди - 1,5 кг;
- Листочки м'яти-50 г;
- Самогон - 1,5 л;
- Цукор – 1,5 склянки.
Приготування:
- Помістіть плоди з м'ятним листям у скляну ємність, насипте цукор і злегка струсіть, щоб крупинки рівномірно розподілилися.
- Влийте самогон, надіньте на ємність міцну кришку і збовтайте.
- Поставте ємність в темному місці на пару місяців. Періодично струшуйте.
- Після злийте наливку через друшляк.
Детальніше про приготування настоянки чорноплідної горобини на самогоні →
З малиною
Для приготування цього напою можете використовувати як свіжу малину, так і заморожені ягоди. В крайньому випадку, візьміть малинове варення, але тоді зменшіть наполовину кількість цукру в рецепті.
Інгредієнти:
- Горобинові плоди-500 г;
- Малина-500 г;
- Цукор – 160 г;
- Горілка-0,5 л.
Приготування:
- Ягоди подрібніть за допомогою толкушки або блендера. Додайте цукор і перемішайте.
- Масу перекладіть в скляну ємність, влийте горілку, акуратно перемішайте.
- Надіньте міцну кришку і залиште в прохолодному темному місці на пару місяців. Періодично струшуйте.
- Готову наливку профільтруйте і розлийте по пляшках.
Як зберігати і пити наливку
Зберігати наливку з чорноплідної горобини можна в домашніх умовах – для цього не обов'язковий льох. Необхідно розлити її по чистим і сухим скляним ємностей, міцно закупорити і відправити в прохолодне місце, куди немає доступу сонячного світла, наприклад, в щільний ящик на балконі. Важливо під час переливання не допустити потрапляння осаду.
Наливки можна пити як в чистому вигляді, так і з додаванням інших алкогольних напоїв (наприклад, сухого вермуту, мартіні або джина).
Незважаючи на те що в чистому вигляді наливка – це досить солодкий напій, рекомендується подавати її з тістечками, шоколадом та іншими солодощами. Чорноплідна наливка відмінно підійде і до м'ясних страв, особливо до дичини і шашлику.
У кулінарії можна використовувати наливки для просочення коржів тортів.
Всі описані рецепти наливки прості, не вимагають особливих дій і компонентів. Сподіваємося, ви підберете для себе відповідний рецепт, а ваші гості, спробувавши смачний напій, не раз попросять поділитися секретом.
Автор: Оксана Рольянова,
спеціально для byhaem.in.ua