Лимончелло на самогоні в домашніх умовах

2739Лімончелло – неймовірно популярний, досить міцний (35-40%), ароматний і смачний лимонний лікер, придуманий багато років тому в Італії. Рецепт його отримання криється в наполяганні лимонної шкірки на спирті, за рахунок чого він дуже багатий вітаміном С.у складі напій містить спирт, цедру лимона, воду і цукор. Будь-які інші інгредієнти технологією його виробництва не передбачаються. Готується такий лікер в домашніх умовах неймовірно просто, потрібно всього лише мати хороший самогон і правильно настояти лимони.

Батьківщина та історія створення Лімончелло

Багато італійських провінцій змагаються за право називатися першовідкривачами лікеру під назвою Лімончелло. Претендують на це і острів Капрі, і міста Сорренто і Амальфі. Жителі кожної з цих областей пишаються тим, що саме вони вперше винайшли рецепт цього унікального напою. Достеменно відомо, що лікер цей з'явився на півдні сонячної Італії.

1437484643_limonchelloЄ цікава легенда, що вперше винайшла лимонну настоянку звичайна жінка-селянка, яка проживала в той далекий час на маленькому шматочку суші – острові Капрі в неаполітанській затоці. Щороку в її саду визрівав щедрий урожай апельсинів і лимонів, вона ніяк не могла знайти гідного застосування цим фруктам.

У 1888 році Марія Антонія Фараче вперше спробувала приготувати суміш зі спирту, лимонної цедри і цукрового сиропу в домашніх умовах. Пригостивши напоєм спочатку своїх домочадців, потім сусідів і друзів, вона зрозуміла, що рецепт її винаходу припав до душі всім, хто його спробував. Через кілька років сім'я оформила і отримала патент на виробництво Лімончелло. Уже в 1900 році онук Марії відкрив власний ресторанчик і подавав в ньому відвідувачам смачний лимонний лікер. Відкривши свій бізнес, сім'я стала казково багата.

Жителі Амальфі та Сорренто зберігають свої історії створення жовтого лікеру. Кажуть, що у великих сім'ях Сорренто ще на початку 19 століття подавали своїм гостям до обіду стаканчик лимонного напою, який виготовляли, застосовуючи стандартний рецепт. А корінні мешканці Амальфі стверджують, що як тільки в їхньому місті стали вирощувати лимонні сади, так і з'явився на їх столах Лімончелло.

Limoncello1_istock_273102bІталійські бідні рибалки собі приписують рецепт створення даної настоянки. Кажуть, що готували його в домашніх умовах, щоб взяти з собою на риболовлю морозним ранком і зігрітися.

Навряд чи тепер можна докопатися до правди і дізнатися, хто ж все-таки був першим у відкритті сонячного напою. Та може це і не настільки важливо? Головне, що він підкорив весь світ і настоянку Лімончелло можна покуштувати зараз в будь-яких барах по всьому світу — будь Це Азія або Австралія, Європа або Америка.

Як правильно пити лікер Лімончелло?

Раз вже італійці придумали рецепт цього лікеру, їм і правила встановлювати по культурі його пиття.

Одним з найбільш важливих факторів вживання лимонного напою, є його температура .

Лікер п'ється максимально охолодженим в силу специфіки свого смаку. Але і перестаратися тут не бажано – кристалізація принесе тільки шкоду напою. За 15-20 хвилин до вживання, потрібно помістити напій в морозильну камеру.

Для більшого ефекту рекомендують охолодити і лікерні келихи, з яких буде вживатися напій. Головне при цьому, щоб на келихах не було ні грама вологи, інакше на внутрішніх стінках сформується Крижана скоринка, за рахунок неї оригінальний смак Лімончелло буде вже трохи спотвореним.

recept-limonnogo-likera-v-domashnix-usloviyaxНаступне важливе правило – це дотримання темпу пиття.

П'ють Лімончелло маленькими порціями, по 1-2 ковточка. Лікер рекомендується трохи затримати в роті, а потім тільки ковтати не поспішаючи. Після цього робиться видих через ніс. Так виходить унікальне післясмак від вживання.

Треба пам'ятати, що Лімончелло підступний за рахунок легкого споживання. Лимонні кірки і досить великий обсяг цукру як би приглушують спиртовий смак, можна дуже швидко сп'яніти. Краще робити перерви між келихами по 15-20 хвилин. Так можна контролювати свій стан і відчути непередаваний смак лікеру.


Лімончелло ніколи не подають як аперитив. Велика кількість цукру в ньому може погіршити апетит. Дуже цікаво поєднується лікер з десертними стравами – морозивом або фруктовими закусками. З шоколадом краще не подавати – це вже буде надто в плані вмісту цукру і в одному, і в другому компоненті.

Наливати Лімончелло треба порціями, які вживаються за один прийом. Він п'ється, поки не нагріється келих. В іншому випадку, якщо упустити цей момент, загубиться вся унікальність смаку.

dessert3Дуже просто і оригінально в Італії вважають за краще урізноманітнити десертне блюдо у вигляді морозива. У креманку або блюдце накладають холодні ласощі і поливають зверху лимонною настоянкою.

Лікер Лімончелло також можна вживати не тільки в чистому вигляді, але і готувати з нього масу всіляких смачних коктейлів.

Більше коктейлів з Лимончелло, які ви можете приготувати вдома →

Як вибрати інгредієнти для лимонного лікеру?

Лимонна настоянка може виготовлятися на спирті, горілці або самогоні. Розглянемо докладніше останній варіант.

Для приготування лікеру Лімончелло на домашньому самогоні виберіть найкращі лимони, вони повинні бути стиглими, ароматними, яскраво-жовтого кольору. Перш за все, їх треба дуже ретельно промити. Буде навіть краще ошпарити лимони окропом кілька разів, це допоможе позбутися від воску, яким їх покривають. Після того як обдасте фрукти окропом, промийте їх в прохолодній воді і витріть насухо.

18Якщо ви беретеся за приготування Лимончелло на домашньому самогоні, значить, у вас є досвід в самогоноварінні. Використовуйте найкращий і якісний самогон. Бажано, щоб він був подвійний перегонки і по міцності наближався до горілки (можна трохи міцніше).

Рецепт приготування Лимончелло на домашньому самогоні

Навіть якщо вам ніколи не довелося побувати в сонячній Італії, ви можете наблизитися до цього відчуття, приготувавши в домашніх умовах лікер Лімончелло на самогоні. Рецепт досить простий.

Інгредієнти:

очищений самогон 1 л
Лимони 9-10 шт.
Питна вода 250 мл
цукор пісок 300-500 г

За допомогою овочевого ножа з лимонів зріжте саму верхню жовту цедру (постарайтеся не прихоплювати білу оболонку, вона може надати лікеру непотрібну гіркоту), складіть її в скляну ємність і залийте самогоном. Закрийте скляну ємність кришкою і поставте на 5-6 днів в приміщення, де буде плюсова температура і повна відсутність попадання сонячних променів. Не забувайте про готується Лімончелло, періодично струшуйте вміст ємності. За цей час самогон витягне з лимонної цедри всі дорогоцінні аромати.

5daf25ac409bКоли пройде зазначений час, потрібно виконати наступний етап в приготуванні Лімончелло на домашньому самогоні. На вогні доведіть воду до кипіння, всипте цукор і ретельно все перемішайте, постарайтеся досягти повного розчинення цукрового піску. Одержаний сироп остудіть і влийте в нього свіжовіджатий сік від 1-2 лимонів. Тепер влийте отриману цукрово-лимонну суміш в ємність з шкіркою і самогоном. Залиште напій ще на кілька днів для настоювання. Якщо часу немає, можете використовувати його відразу.

Готовий настояний напій процідіть через кілька шарів чистої медичної марлевої тканини.

Рецепт можна трошки урізноманітнити. На свій розсуд можете додати для смаку сік лайма, ваніль або корицю, кардамон або шафран. Це допоможе ще більше забити присмак домашнього самогону. У зимовий час багато хто воліє додати в Лімончелло дрібно порізаний імбирний корінь.

Лимончелло із зелених лимонів

Цей рецепт походить з Італії. Для приготування Лімончелло на самогоні в домашніх умовах знадобляться лимони сорту Верделлі. Вони мають виражений цитрусовий аромат і мають яскравий зелений колір шкірки, яка не змінює колір навіть після повного дозрівання плоду.

Якщо не вдалося знайти сицилійські лимони, то можна використовувати і цедру з звичайних жовтих цитрусів. Напій від цього не стане менш смачним.

Інгредієнти:

очищений самогон 500 мл
Лимони зелені 600г
Питна вода 700 мл
цукор пісок 250г

Рецепт:

  1. Помити фрукти і насухо витерти.
  2. Акуратно зчистити цедру, не зачіпаючи мезокарп (білу прошарок) і дрібно нарізати.
  3. У ємність покласти подрібнену цедру і залити самогоном.
  4. Наполягати в темному місці 21 добу.
  5. Приготувати сироп стандартним способом і остудити його.
  6. Влити охолоджений сироп в настоянку, збовтати і залишити ще на 2 тижні в темному місці.
  7. Після витримки напій профільтрувати і розбавити до міцності близько 40%.

Більше рецептів Лимончелло на горілці, спирті та самогоні

Швидкий рецепт

Швидко-не означає Погано. І цей рецепт Лимончелло своїми руками від британського кухаря Джеймса Мартіна тому доказ. Всього за 20 хвилин виходить відмінний лікер. Напій готується на самогоні, розбавленому до 40 градусів.

Інгредієнти:

очищений самогон, 40% 700 мл
Лимони великі 8 шт.
цукор пісок 200г

Рецепт:

  1. З вимитих і обсушених лимонів зняти цедру за допомогою терки, не зачіпаючи білої прошарку. Вона може зіпсувати смак напою, зробивши його гірким.
  2. З очищених лимонів зробити сік зручним способом. Процідити його від кісточок при необхідності.
  3. 350 мл горілки влити в каструлю і поставити прогріватися на вогонь.
  4. Додати цукровий пісок в алкоголь і дочекатися, поки крупинки розчиняться. Горілка не повинна закипіти, інакше випарується весь спирт.
  5. Додайте лимонний сік, натерту цедру і горілку. Прогріти ще пару хвилин і зняти з вогню.
  6. Дати лимонному лікеру на самогоні охолонути і, процідивши, розлити в пляшки.

Подають домашню Лимончелу на самогоні з льодом або в заморожених чарках.

Кремовий Лімончелло

Це найкращий рецепт приготування лимончелло з самогону для любителів м'яких напоїв. Готується лікер з додаванням вершків і молока, що робить його м'яким і вишуканим. Він п'ється легше, ніж класичний варіант, має більш щільну консистенцію і оригінальне післясмак.

Інгредієнти:

очищений самогон, 40% 1 л
Лимони 15 шт.
цукор пісок 2 кг
жирні вершки, 30% 1 л
Молоко, 3,5% 600 мл
ванільний цукор 1 пакетик

Щоб смак напою став ще легше і вишуканіше, ванільний цукор можна замінити паличкою свіжої ванілі.

коктейль с лимончелло кремовыйРецепт:

  1. З підготовлених лимонів зчистити цедру за допомогою терки, залишаючи білу прошарок на фрукті.
  2. Цедру скласти в ємність для настоювання, залити самогонкою і прибрати на 14 днів в прохолодне і темне місце.
  3. Щодня струшувати вміст ємності.
  4. Після настоювання напій процідити.
  5. Потім необхідно приготувати сироп. З'єднати цукор, молоко, ванілін і вершки.
  6. Прогріти суміш протягом 5 хвилин на маленькому вогні.
  7. Додайте молочний сироп до лимонної настоянки. Ретельно розмішати до однорідності.
  8. Прибрати Лімончелло з самогонки ще на 2 тижні в прохолодне місце (можна в холодильник) для дозрівання.

Український аналог

Цей рецепт лимончелло на самогоні відрізняється від класичного лікеру тим, що в ньому використовується не тільки цедра цитрусів, але і сік. Напій відноситься до аперитивів і використовується для підвищення апетиту. Для настоянки рекомендується використовувати алкоголь, розведений до 40%. Однак допустимо зробити Лімончелло з самогону з міцністю 60 градусів. Після витримки такий напій потрібно буде розбавити водою до 35-40%.

Інгредієнти:

очищений самогон 1 л
Лимони 10 шт.
цукор пісок 500г
Питна вода 500 мл

Рецепт:

  1. Зняти цедру з лимонів, не зачіпаючи білу прошарок.
  2. У каструлю вичавити сік з цитрусових, видаливши кісточки. Додати зчищену цедру, цукор і воду.
  3. Всі інгредієнти змішати і поставити на середній вогонь. Скип'ятивши.
  4. Прогріти після закипання напій ще хвилин 5, постійно перемішуючи вміст, і зняти з вогню. Остудивши.
  5. У банку або іншу ємність для приготування Лимончелло з самогону нарізати залишилася від вичавлених лимонів м'якоть.
  6. Приєднати до лимонів остиглий сироп і алкогольну основу. Гарненько перемішати продукти.
  7. Прибрати на 7 днів напій в прохолодне місце.
  8. Готовий лікер процідити і перелити в чисту тару.

Ось так легко і просто отримати в домашніх умовах напій з яскравими фарбами і непередаваним смаком, який допоможе відчути себе під теплими сонячними променями Середземноморського узбережжя. Його м'яке тепло, схоже на морський бриз, здатне закрутити голову, навіть без прийняття алкоголю. Додайте рецепт в свою кулінарну скарбничку, готуйте лікер і насолоджуйтеся самі, а також пригощайте своїх гостей.

Рецепт Лимончелло, итальянский лимонный ликер. рецепт Лимончелло, італійський лимонний лікер.