Рецепт домашнього Лімончелло обов'язково повинен бути присутнім в колекції винороба. Походження лікеру оточене легендами. Згідно з одними, вважається, що його придумали ченці, інші свідчать, що історія лікеру йде в 8 століття і винайшли його селяни. Але існує офіційна версія появи "сонячного еліксиру". У 20 столітті одна з провінцій Італії зіткнулася з проблемою – занадто високим урожаєм лимонів. Спосіб зберегти фрукти придумала Марія Антонія Фераче. Жінка законсервувала їх у чистому спирті. Співвітчизники по достоїнству оцінили алкогольну продукцію. А в 88 році минулого століття рецепт напою офіційно запатентував правнук сеньйори Фераче.
Лимончелло своїми руками – це смачно і корисно, якщо в міру. Високий вміст вітаміну C сприяє зміцненню імунітету, а також покращує травлення.
Характеристики лікеру
Класикою лимонного лікеру прийнято вважати напій, приготований з цедри цитруса, настояної на чистому спирті. Після періоду настоювання до лікеру приєднують цукровий сироп. І знову відправляють напій на довід.
В Італії традиційний лимонний лікер називається Limoncello di Sorrento IGP. В основу напою беруть тільки лимони Сорренто – фрукти зі зморщеною, грубою цедрою. У ній багато ефірних масел, які роблять напій настільки ароматним і пахучим.
Міцність лимонного лікеру в домашніх умовах коливається від 20 до 37 оборотів. Залежить це від способу приготування і особистих переваг.
Як вибрати та підготувати інгредієнти
Основний компонент лікеру – лимон. Фрукти повинні бути свіжими, стиглими, не пошкодженими, без ГМО і пестицидів. Перед початком приготування потрібно добре вимити лимони щіткою і обдати їх окропом. Особливо якщо плоди з супермаркету.
Щоб смак лимона був яскравим, рекомендується класти 30 г тертої цедри на 100 мл спирту.
Класичний Лімончелло 35-38% отримують шляхом використання такого співвідношення спирту, води і цукру – 1 л:1,2 л:0,8 кг.
Приготувати Лімончелло будинку з різним градусом можна використовуючи формулу: (обсяг алкоголю/загальний обсяг напою)*фортеця алкоголю = загальна міцність лікеру. При підрахунках необхідно знати - 100 г цукру збільшують загальний обсяг лікеру на 60 мл.
Вода для лікеру необхідна бутильована, джерельна або очищена.
Рецепти
Єдиного варіанту приготування Лімончелло немає навіть на батьківщині напою. Звичайно ж, є певна послідовність виготовлення, але строгих принципів не існує – кожен готує його на свій смак.
Класичний
Цей варіант лимонного лікеру робиться за технологією справжнього класичного італійського рецепту Лімончелло ді Сорренто.
Склад:
- 10 великих лимонів з товстою шкіркою;
- 1 л чистого спирту 95 %;
- 0,7-0,8 кг цукру;
- 1,2 л води.
технологія:
- Фрукти ретельно помити, облити окропом, протерти.
- Цедру зняти будь – яким зручним способом, не зачіпаючи альбедо-білу прошарок.
- Терту шкірку скласти в ємність. Залити спиртом. Щільно накрити, відзначити дату і відправити в прохолодне місце без прямих сонячних променів.
- Етап настоювання (мацерації) триває не менше 3-х і не більше 20-ти днів. Щодня необхідно струшувати ємність.
- Як тільки цедра зблідне, а рідина забарвиться в яскраво-жовтий колір, спирт можна проціджувати.
- Для сиропу змішати цукор і воду, на невеликому вогні прогріти масу, щоб солодкі кристали розчинилися.
- Влити в прохолодний сироп лимонний настій. При змішуванні загальна маса стане каламутною. Це природний процес емульгування ефірних масел.
- Лимонний лікер розфасувати по пляшках з темного скла і відправити для настоювання ще на місяць в льох.
Це найкращий рецепт Лімончелло в домашніх умовах, максимально наближений до традиційної технології виготовлення. Зберігається лікер до 3-х років в щільно закупорених пляшках з темним склом в погребі.
На горілці
Смачний Лімончелло на горілці в домашніх умовах можна отримати з цедри і м'якоті лимонів. Цей варіант не трудомісткий і цілком підійде для перших проб приготування лимонного лікеру. Смак Лімончелло, приготованого за оригінальною рецептурою в домашніх умовах, солодко-гіркий через присутність білого прошарку цитруса.
Склад:
- 7 великих лимонів;
- 0,7 л горілки;
- 0,2 кг цукру;
- 150 мл води.
Технологія:
- З цукрового піску і води приготувати сироп. Масу проварювати на помірному вогні до розчинення крупинок цукру, але не доводити до кипіння.
- Лимони вимити, обсушити. Зняти цедру.
- Скласти м'якоть разом з цедрою в ємність, влити прохолодний сироп і перемолоти занурювальним блендером в однорідну кашку.
- Приєднати горілку. Добре збовтати.
- Вилити в скляну ємність (банку або пляшки). Закупорити і відправити настоюватися в льох на місяць.
- Рідина пропустити через ватний фільтр. Розлити по пляшечках.
Зберігати приготовлену наливку Лімончелло по швидкому рецептом рекомендується не більше 1 року.
На самогоні
При відсутності іншого алкоголю Лімончелло роблять з самогону. Домашній алкоголь в цьому випадку повинен бути якісним, без сторонніх запахів.
Склад:
- 1 кг лимонів;
- 250 мл води;
- 1 л самогону;
- 0,2-0,5 кг цукру (за смаком);
- Ванілін;
- Сік одного лайма;
- Шафран за смаком.
Технологія:
- Фрукти ретельно промити, зняти цедру зручним способом, виключаючи білу прошарок.
- Складіть сировину в банку. Налити самогон.
- У каструльці змішати цукор і воду. Поставити тару на вогонь і зварити сироп. Остудити його.
- З лимонної м'якоті віджати сік.
- До цедрі приєднати сироп і сік лимонів. Закрити банку і струсити.
- Прибрати на 14 днів в темне і прохолодне місце. Кожен день настій струшувати.
- Пролити через кілька шарів марлі настій з лимона.
- Додати в спиртову рідину ванілін на кінчику ножа, сік від лайма і трохи шафрану.
- Наполягайте ще 4 дні.
- Перед розлиттям по пляшках ще раз профільтрувати.
Лимонний лікер на самогоні зберігається до 12 місяців.
Більше рецептів самогону з лимоном для приготування вдома →
Кремовий
Правильно приготований Лімончелло в домашніх умовах за цим рецептом володіє більш солодким і м'яким смаком.
Склад:
- 0,5 л спирту;
- 1 л жирного молока;
- 7-8 лимонів;
- Ванілін;
- 350 г цукру.
Технологія:
- Лимонну цедру без білого прошарку скласти в банку. Налити алкоголь. Витримати тиждень. Профільтрувати спиртову рідину.
- Приготуйте молочний сироп. Змішати в каструльці цукор з молоком і ваніліном. Закип'ятити масу і проварити хвилин 5-6. Остудивши.
- Витримати лімончелло в холодильнику 24 години.
- Розфасувати. Зберігати в холодильнику.
Кремовий Лимончелло простий рецептури зберігається не більше півроку.
Як пити
Лімончелло вливають в десерти, випічку. Споживають чистим або комбінують різні коктейлі.
В чистому вигляді
Перед вживанням лимонний лікер сильно охолоджують. Найкраще витримати напій Лімончелло, приготований з будь-якого покрокового рецептом, кілька годин в морозилці. Наливають холодний лікер в охолоджені чарочки або невеликі склянки. За бажанням кидають ще й колотого льоду. Щоб випробувати всю силу смаку п'ють напій повільно, малими порціями.
Лімончелло відноситься до категорії дижестивов і подається після трапези. Скибочка лимона-це все, з чим п'ють лимонний лікер італійці. Проте, смак напою відмінно підкреслюється морозивом, шоколадом, солодким сиром або фруктами.
В коктейлях
З настоянки лімончелло будь-якої рецептури можна виготовити більше 50 різноманітних коктейлів . Вони послужать відмінним алкогольним десертом і побалують найвимогливіших гурманів.
Кремончелло
Основа коктейлю – два компоненти, які навіть не доведеться змішувати.
Склад:
- 40 мл вершків;
- 40 мл Лімончелло.
Технологія:
- В келих на ніжці влити потрібну кількість лікеру.
- Поверх влити охолоджені вершки.
- Декорувати листком свіжої м'яти.
- Вживати десертною ложкою.
Мандариновий Світанок
Ще один різновид легкого, але смачного коктейлю з лимонним лікером.
Склад:
- 30 мл Лімончелло;
- 20 мл білого вермуту;
- 50 мл мандаринового соку.
Технологія:
- Компоненти залити в шейкер.
- Гарненько потрясти протягом 4-5 хвилин.
- Розлити по келихах з льодом.
За відсутності шейкера коктейль можна збовтати в невеликій пластиковій пляшці або півлітровій банці.
Скітлс
Цей коктейль вражає оригінальністю подачі і дивним смаком.
Склад:
- 1 лимон;
- 4 полуниці;
- 50 мл лимонного лікеру;
- 20 мл медового сиропу.
Технологія:
- Лимон ретельно помити. Зрізати верхню частину і ложкою вибрати м'якоть, щоб не пошкодити шкірку цитруса. Знизу підрізати шкірку надання форми»склянки".
- Змішати в шейкері лікер, лід, сік з чверті м'якоті лимона, 3 злегка роздавлені полуниці.
- Потрясти майбутній коктейль.
- Через невелике сито перелити напій в стаканчик з лимона, декорувати ягідкою.
Приготований за типовими рецептами Лімончелло на горілці з лимоном вважається міцним чоловічим напоєм. Жіночій аудиторії сподобаються більш м'які варіації-кремовий лимонний лікер або коктейлі на базі Лімончелло. Для зниження оборотів можна розбавити напій апельсиновим фрешем в пропорції 1:1.
Домашнє Лимончелло легко приготувати. Досить підібрати якісні продукти, дотримати пропорції, технологію виготовлення і можна пригощати гостей приємним, «сонячним» італійським алкоголем власного виготовлення.