Рецепт Лімончелло: як зробити італійський лікер своїми руками вдома

Рецепт домашнього Лімончелло обов'язково повинен бути присутнім в колекції винороба. Походження лікеру оточене легендами. Згідно з одними, вважається, що його придумали ченці, інші свідчать, що історія лікеру йде в 8 століття і винайшли його селяни. Але існує офіційна версія появи "сонячного еліксиру". У 20 столітті одна з провінцій Італії зіткнулася з проблемою – занадто високим урожаєм лимонів. Спосіб зберегти фрукти придумала Марія Антонія Фераче. Жінка законсервувала їх у чистому спирті. Співвітчизники по достоїнству оцінили алкогольну продукцію. А в 88 році минулого століття рецепт напою офіційно запатентував правнук сеньйори Фераче.

Лимончелло своїми руками – це смачно і корисно, якщо в міру. Високий вміст вітаміну C сприяє зміцненню імунітету, а також покращує травлення.

Характеристики лікеру

Класикою лимонного лікеру прийнято вважати напій, приготований з цедри цитруса, настояної на чистому спирті. Після періоду настоювання до лікеру приєднують цукровий сироп. І знову відправляють напій на довід.

В Італії традиційний лимонний лікер називається Limoncello di Sorrento IGP. В основу напою беруть тільки лимони Сорренто – фрукти зі зморщеною, грубою цедрою. У ній багато ефірних масел, які роблять напій настільки ароматним і пахучим.

Міцність лимонного лікеру в домашніх умовах коливається від 20 до 37 оборотів. Залежить це від способу приготування і особистих переваг.

Як вибрати та підготувати інгредієнти

Основний компонент лікеру – лимон. Фрукти повинні бути свіжими, стиглими, не пошкодженими, без ГМО і пестицидів. Перед початком приготування потрібно добре вимити лимони щіткою і обдати їх окропом. Особливо якщо плоди з супермаркету.

Щоб смак лимона був яскравим, рекомендується класти 30 г тертої цедри на 100 мл спирту.

Класичний Лімончелло 35-38% отримують шляхом використання такого співвідношення спирту, води і цукру – 1 л:1,2 л:0,8 кг.

Приготувати Лімончелло будинку з різним градусом можна використовуючи формулу: (обсяг алкоголю/загальний обсяг напою)*фортеця алкоголю = загальна міцність лікеру. При підрахунках необхідно знати - 100 г цукру збільшують загальний обсяг лікеру на 60 мл.

Вода для лікеру необхідна бутильована, джерельна або очищена.

Рецепти

Єдиного варіанту приготування Лімончелло немає навіть на батьківщині напою. Звичайно ж, є певна послідовність виготовлення, але строгих принципів не існує – кожен готує його на свій смак.

Класичний

Цей варіант лимонного лікеру робиться за технологією справжнього класичного італійського рецепту Лімончелло ді Сорренто.

Склад:

  • 10 великих лимонів з товстою шкіркою;
  • 1 л чистого спирту 95 %;
  • 0,7-0,8 кг цукру;
  • 1,2 л води.


технологія:

  1. Фрукти ретельно помити, облити окропом, протерти.
  2. Цедру зняти будь – яким зручним способом, не зачіпаючи альбедо-білу прошарок.
  3. Терту шкірку скласти в ємність. Залити спиртом. Щільно накрити, відзначити дату і відправити в прохолодне місце без прямих сонячних променів.
  4. Етап настоювання (мацерації) триває не менше 3-х і не більше 20-ти днів. Щодня необхідно струшувати ємність.
  5. Як тільки цедра зблідне, а рідина забарвиться в яскраво-жовтий колір, спирт можна проціджувати.
  6. Для сиропу змішати цукор і воду, на невеликому вогні прогріти масу, щоб солодкі кристали розчинилися.
  7. Влити в прохолодний сироп лимонний настій. При змішуванні загальна маса стане каламутною. Це природний процес емульгування ефірних масел.
  8. Лимонний лікер розфасувати по пляшках з темного скла і відправити для настоювання ще на місяць в льох.

Це найкращий рецепт Лімончелло в домашніх умовах, максимально наближений до традиційної технології виготовлення. Зберігається лікер до 3-х років в щільно закупорених пляшках з темним склом в погребі.

На горілці

Смачний Лімончелло на горілці в домашніх умовах можна отримати з цедри і м'якоті лимонів. Цей варіант не трудомісткий і цілком підійде для перших проб приготування лимонного лікеру. Смак Лімончелло, приготованого за оригінальною рецептурою в домашніх умовах, солодко-гіркий через присутність білого прошарку цитруса.

Склад:

  • 7 великих лимонів;
  • 0,7 л горілки;
  • 0,2 кг цукру;
  • 150 мл води.

Технологія:

  1. З цукрового піску і води приготувати сироп. Масу проварювати на помірному вогні до розчинення крупинок цукру, але не доводити до кипіння.
  2. Лимони вимити, обсушити. Зняти цедру.
  3. Скласти м'якоть разом з цедрою в ємність, влити прохолодний сироп і перемолоти занурювальним блендером в однорідну кашку.
  4. Приєднати горілку. Добре збовтати.
  5. Вилити в скляну ємність (банку або пляшки). Закупорити і відправити настоюватися в льох на місяць.
  6. Рідина пропустити через ватний фільтр. Розлити по пляшечках.

Зберігати приготовлену наливку Лімончелло по швидкому рецептом рекомендується не більше 1 року.

На самогоні

При відсутності іншого алкоголю Лімончелло роблять з самогону. Домашній алкоголь в цьому випадку повинен бути якісним, без сторонніх запахів.

Склад:

  • 1 кг лимонів;
  • 250 мл води;
  • 1 л самогону;
  • 0,2-0,5 кг цукру (за смаком);
  • Ванілін;
  • Сік одного лайма;
  • Шафран за смаком.

Технологія:

  1. Фрукти ретельно промити, зняти цедру зручним способом, виключаючи білу прошарок.
  2. Складіть сировину в банку. Налити самогон.
  3. У каструльці змішати цукор і воду. Поставити тару на вогонь і зварити сироп. Остудити його.
  4. З лимонної м'якоті віджати сік.
  5. До цедрі приєднати сироп і сік лимонів. Закрити банку і струсити.
  6. Прибрати на 14 днів в темне і прохолодне місце. Кожен день настій струшувати.
  7. Пролити через кілька шарів марлі настій з лимона.
  8. Додати в спиртову рідину ванілін на кінчику ножа, сік від лайма і трохи шафрану.
  9. Наполягайте ще 4 дні.
  10. Перед розлиттям по пляшках ще раз профільтрувати.

Лимонний лікер на самогоні зберігається до 12 місяців.

Більше рецептів самогону з лимоном для приготування вдома →

Кремовий

Правильно приготований Лімончелло в домашніх умовах за цим рецептом володіє більш солодким і м'яким смаком.

Склад:

  • 0,5 л спирту;
  • 1 л жирного молока;
  • 7-8 лимонів;
  • Ванілін;
  • 350 г цукру.

Технологія:

  1. Лимонну цедру без білого прошарку скласти в банку. Налити алкоголь. Витримати тиждень. Профільтрувати спиртову рідину.
  2. Приготуйте молочний сироп. Змішати в каструльці цукор з молоком і ваніліном. Закип'ятити масу і проварити хвилин 5-6. Остудивши.
  3. Витримати лімончелло в холодильнику 24 години.
  4. Розфасувати. Зберігати в холодильнику.

Кремовий Лимончелло простий рецептури зберігається не більше півроку.

Як пити

Лімончелло вливають в десерти, випічку. Споживають чистим або комбінують різні коктейлі.

В чистому вигляді

Перед вживанням лимонний лікер сильно охолоджують. Найкраще витримати напій Лімончелло, приготований з будь-якого покрокового рецептом, кілька годин в морозилці. Наливають холодний лікер в охолоджені чарочки або невеликі склянки. За бажанням кидають ще й колотого льоду. Щоб випробувати всю силу смаку п'ють напій повільно, малими порціями.

Лімончелло відноситься до категорії дижестивов і подається після трапези. Скибочка лимона-це все, з чим п'ють лимонний лікер італійці. Проте, смак напою відмінно підкреслюється морозивом, шоколадом, солодким сиром або фруктами.

В коктейлях

З настоянки лімончелло будь-якої рецептури можна виготовити більше 50 різноманітних коктейлів . Вони послужать відмінним алкогольним десертом і побалують найвимогливіших гурманів.

Кремончелло

Основа коктейлю – два компоненти, які навіть не доведеться змішувати.

Склад:

  • 40 мл вершків;
  • 40 мл Лімончелло.

Технологія:

  1. В келих на ніжці влити потрібну кількість лікеру.
  2. Поверх влити охолоджені вершки.
  3. Декорувати листком свіжої м'яти.
  4. Вживати десертною ложкою.

Мандариновий Світанок

Ще один різновид легкого, але смачного коктейлю з лимонним лікером.

Склад:

  • 30 мл Лімончелло;
  • 20 мл білого вермуту;
  • 50 мл мандаринового соку.

Технологія:

  1. Компоненти залити в шейкер.
  2. Гарненько потрясти протягом 4-5 хвилин.
  3. Розлити по келихах з льодом.

За відсутності шейкера коктейль можна збовтати в невеликій пластиковій пляшці або півлітровій банці.

Скітлс

Цей коктейль вражає оригінальністю подачі і дивним смаком.

Склад:

  • 1 лимон;
  • 4 полуниці;
  • 50 мл лимонного лікеру;
  • 20 мл медового сиропу.

Технологія:

  1. Лимон ретельно помити. Зрізати верхню частину і ложкою вибрати м'якоть, щоб не пошкодити шкірку цитруса. Знизу підрізати шкірку надання форми»склянки".
  2. Змішати в шейкері лікер, лід, сік з чверті м'якоті лимона, 3 злегка роздавлені полуниці.
  3. Потрясти майбутній коктейль.
  4. Через невелике сито перелити напій в стаканчик з лимона, декорувати ягідкою.

Приготований за типовими рецептами Лімончелло на горілці з лимоном вважається міцним чоловічим напоєм. Жіночій аудиторії сподобаються більш м'які варіації-кремовий лимонний лікер або коктейлі на базі Лімончелло. Для зниження оборотів можна розбавити напій апельсиновим фрешем в пропорції 1:1.

Домашнє Лимончелло легко приготувати. Досить підібрати якісні продукти, дотримати пропорції, технологію виготовлення і можна пригощати гостей приємним, «сонячним» італійським алкоголем власного виготовлення.