Лімончелло – це традиційний міцний італійський лікер. Вміст спирту в ньому становить 30-45%. Готується він просто-спирт (горілку преміум класу) наполягають на лимонній шкірці. Після настоювання напій розбавляють охолодженим сиропом, доводячи фортеця до бажаного рівня. Особливою популярністю Лімончелло користується як один з інгредієнтів коктейлів – лонг дрінков.
У «чистому вигляді» Лімончелло п'ють сильно охолодженим, практично замороженим. Цей прийом необхідний, щоб прибрати характерну для лимонних кірок гіркоту. Лікер, який пробув в морозилці близько доби, приємний на смак, він легко п'ється. Але у нього не такий виражений аромат і післясмак, як у сильно охолодженого напою.
- Особливості коктейлів на основі лимонного лікеру
- Ігристий Лімончелло
- Жовта троянда (лимонна троянда)
- Морозний полудень
- Лемонт
- Бурбон з Лімончелло
- Червоний граф
- Чорний базилік
- Черлідер
- Диявольський Пунш
- Кремовий Лімончелло
- Корисне відео про те, як зробити Кремовий Лимончелло:
- Мандариновий Світанок
- Лимончелло з вершками (Кремончелло)
- Сицилієць
- Вогненний холод
- Чікі-Пукі
- Скітлс
- Зігріваючий імбирний чай
- Корисне відео: як приготувати простий коктейль з Лимончелло в домашніх умовах
Особливості коктейлів на основі лимонного лікеру
Італійці вважають за краще пити лікер, який встиг стати національним надбанням, в «чистому вигляді». Його подають в сильно охолоджених чарках. Без закуски. Іноді роблять виняток-закушують напій часточкою лимона. Вони переконані, що саме так Лімончелло розкриває весь букет свого смаку.
Хмільний напій швидко став популярним за межами Італії. Але жителі інших країн вирішили, що солодкувато-освіжаючий смак лікеру відмінно доповнює десерти, екзотичні фрукти. Неймовірний смак Лімончелло відмінно поєднується з іншими алкогольними напоями. Тому бармени швидко винайшли кілька десятків коктейлів на його основі. Освіжаючі, слабоалкогольні лонг дрінкі швидко стали популярними серед відвідувачів барів. Більшість рецептів коктейлів з Лимончелло прості і доступні для приготування в домашніх умовах.
Ігристий Лімончелло
Коктейль швидко завоював популярність серед жінок. У нього приємний, освіжаючий, смак з яскраво вираженими цитрусовими нотками. Для приготування напою буде потрібно:
ігристе шампанське (напівсолодке) | 30 мл |
Лімончелло | 30 мл |
апельсиновий лікер | 20 мл |
Лід | 2-3 кубики |
У шейкері добре змішують апельсиновий і лимонний лікери з льодом. Виливають у високий келих, попередньо декорований цукровим інеєм. Прикрашають завитком з апельсинової цедри. Коктейль не доповнюють трубочкою. Максимум - можна прикрасити напій парасолькою.
Щоб зробити Мороз, змочіть край склянки скибочкою цитруса і занурте в блюдце, наповнене цукровим піском.
Жовта троянда (лимонна троянда)
Напій подається в тумлері – важкому келиху з товстим дном. Він надає коктейлю солідності. Гірко-солодкий смак напою доповнюється складним, приємним ароматом.
Лімончелло | 20 мл |
Джин | 30 мл |
Кампарі( гіркий лікер) | 20 мл |
Ангостура( гіркий лікер) | 2-3 краплі |
Всі компоненти змішують в склянці з льодом. Проціджують в тумблер. Подають без додаткових прикрас.
Морозний полудень
Міцний, освіжаючий коктейль. Він відомий своєю підступністю-легко п'ється, але швидко дурманить голову.
горілка | 50 мл |
Лімончелло | 30 мл |
М'ята | 2-3 гілочки |
Лід | 2-3 кубики |
Всі компоненти (включаючи лід і м'яту) ретельно з'єднують в шейкері. Подають у високому келиху. Прикрашають скибочкою лайма. Трубочкою доповнюють за бажанням.
Лемонт
Ще одна незвичайна варіація суміші лимонного лікеру та горілки. Простий рецепт для швидкого приготування. Лімончелло тут більше використовується для запаху. Напій готується прямо в келиху для мартіні.
горілка | 90 мл |
Лімончелло | 2 столові ложки |
Лід | 4-5 кубиків |
В мартінку виливають лимонний лікер. Обертаючи келих, покривають його стінки Лімончелло. Якщо лікеру занадто багато-його залишки зливають. У шейкері добре збивають горілку з льодом. Проціджують в підготовлений келих. Прикрашають скибочкою лимона.
У приготуванні коктейлю важливо використовувати густий солодкий Лімончелло, який добре тримається на стінках келиха. Горілка також повинна бути якісною – м'якою на смак, без сторонніх домішок.
Бурбон з Лімончелло
Цей напій складно назвати коктейлем. Це, скоріше, освіжаючий холодний чай з алкогольно-цитрусової ноткою.
кукурудзяний віскі (бурбон) | 50 мл |
Лімончелло | 15 мл |
міцний чорний чай | 120 мл |
Всі компоненти змішують у високій склянці. Додають 3-4 кубики льоду. Подають з трубочкою. Прикрашають часточкою лимона (її іноді опускають безпосередньо в напій).
Червоний граф
Коктейль підкорює складним смаком і красивим, насиченим кольором. Основний компонент, завдяки якому досягається потрібний відтінок напою – малина. У рецепті можна використовувати як свіжі, так і заморожені ягоди. Для однієї порції, крім 4-5 малинок, потрібно:
горілка | 60 мл |
Лімончелло | 30 мл |
цукровий сироп | 30 мл |
Лід | 3-4 кубики |
Всі інгредієнти, включаючи малину, з'єднують в шейкері і перемішують приблизно 10 секунд. Проціджують в келих-мартинку. Прикрашають цілими ягодами малини. Додатково лід не кладуть.
Чорний базилік
Коктейль відрізняється освіжаючим смаком. Він є ідеальним варіантом, щоб втамувати спрагу в спекотний полудень. Напій легкий у приготуванні, а в списку інгредієнтів доступні компоненти.
горілка | 100 мл |
лимонний лікер | 60 мл |
сік лимона | 30 мл |
цукровий сироп | 30 мл |
Спрайт | До повного обсягу склянки |
Всі компоненти добре перемішують в шейкері з 4-5 кубиками льоду. Переливають в попередньо охолоджений високий келих (хайбол). Доливають Спрайт. Зверху суміш прикрашають листочками свіжого базиліка. Подають з трубочкою. За бажанням в келих додають 1-2 кубика льоду.
Черлідер
Коктейль з цікавим, збалансованим, смаком. При правильному приготуванні з цієї кількості інгредієнтів виходить 175 мл напою міцністю 12%.
Ром (білий) | 20 мл |
Бейліз | 40 мл |
Лімончелло | 20 мл |
ананасовий сік | 50 мл |
Всі компоненти виливають у шейкер. Додають 3-4 кубики льоду. Ретельно перемішують (10-15 секунд). Виливають суміш в підготовлений стакан-Коллінз. До повного обсягу доливають Спрайт (приблизно 40 мл). Прикрашають коктейль часточкою ананаса і коктейльної вишенькою.
Детальніше про інші коктейлі з білим ромом →
Диявольський Удар
Смачний і міцний коктейль. Вельми підступний-алкоголь швидко дурманить голову.
Обов'язкова умова – напій подають або на льоду, або дуже охолодженим. Так можна оцінити всю повноту складного смаку.
Текіла | 60 мл |
апельсиновий лікер | 30 мл |
лимонний лікер | 30 мл |
апельсиновий сік | 10 мл |
Всі компоненти змішують в шейкері з додаванням 4-5 кубиків льоду. Проціджують суміш в попередньо охолоджений хайбол. Келих можна наповнити льодом. Подають з трубочкою. Прикрашають апельсиновою цедрою.
Кремовий Лімончелло
Солодша і приємніша на смак варіація лікеру. Він готується не як звичайний коктейль, а ставитися до розряду самостійних напоїв. Весь секрет кремового Лімончелло - в приготуванні. Після настоювання на лимонних кірках, проціджену спиртову основу змішують з молочно-вершкової складової. Фортеця кремового Лімончелло - в межах 30%. Його рідко використовують для приготування коктейлів.
Корисне відео про те, як зробити Кремовий Лимончелло:
Для Експрес-варіанту кремового лікеру потрібно:
Лімончелло | 100 мл |
цукор | 50 гр |
вершки та молоко | по 25 мл |
З цукру, вершків і молока варять сироп. Після охолодження його змішують з лимонним лікером у блендері. Для більш насиченого смаку і аромату додають ванілін. Подають Лікер у високих келихах. Можна додати колотий лід.
Мандариновий Світанок
Смак коктейлю свіжий, солодкувато-пряний.
Лімончелло | 30 мл |
мандариновий сік | 50 мл |
Вермут (білий) | 20 мл |
Шейкер наповнюють колотим льодом. Додають інші компоненти. Струшують 10 секунд. Проціджують і подають в коктейльній чарці без прикрас.
Лимончелло з вершками (Кремончелло)
Простий у приготуванні жіночий коктейль.
Лімончелло | 30 мл |
збиті вершки | 30 мл |
Напій готується прямо в коктейльній чарці. Спочатку в склянку вливають сильно охолоджений лимонний лікер. Потім зверху додають холодні збиті вершки. Подають з трубочкою і паличкою для перемішування компонентів.
Сицилієць
Ще одна цікава варіація поєднання лимонного лікеру та збитих вершків в одному підбадьорливому напої. Особливо популярний цей коктейль серед любителів кави.
міцна кава (експресо) | 40 мл |
Коньяк | 15 мл |
лимонний лікер | 15 мл |
кавовий лікер | 10 мл |
збиті вершки | приблизно 1 столова ложка (для прикраси) |
Всі компоненти крім вершків змішують в шейкері разом з колотим льодом. Проціджують в келих. Прикрашають збитими вершками. Подають з трубочкою.
Вогненний холод
Дивовижне поєднання охолодженого лимонного лікеру і палаючого джина в одній чарці. Готується коктейль шарами.
Лімончелло (сильно охолоджений) | 20 мл |
Лікер Єгермайстер | 20 мл |
Джин | 10 мл |
Особливо ефектно коктейль виглядає, якщо подавати його в келиху-маргаритці. У нього по черзі укладають шарами Лімончелло, трав'яний лікер і джин. Останній шар підпалюють. П'ють лікер швидко, через трубочку.
Чікі-Пукі
Коктейль з цікавою назвою відмінно зарекомендував себе як доповнення до солодких десертів – морозива, кремових тортів. У напої незвично все-від поєднання непоєднуваних інгредієнтів, до неймовірно красивою подачі.
Лімончелло | 20 мл |
лікер з чорної смородини | 10 мл |
Джин | 10 мл |
Лікер з чорної смородини і джин змішують в окремому посуді. В охолоджену стопку на високій ніжці наливають Лімончелло. Зверху по ножу укладають суміш лікеру і Джину. Присипають меленим перцем. Подають стопку на блюдечку, прикрашеному часточкою лимона і гілочкою чорної смородини.
Скітлс
Шалено смачний, ароматний літній коктейль. Він готується з мінімального набору компонентів.
лимонний сік | з ½ лимона |
Лімончелло | 20 мл |
медовий сироп | 10 мл |
подрібнений лід |
З лимонної шкірки акуратно виймають м'якоть формуючи стаканчик. Всі інгредієнти змішують в шейкері. Виливають в стаканчик. Прикрашають полуницею.
Зігріваючий імбирний чай
Гарячий напій з алкогольними нотками зігріє морозним зимовим вечором. Готується він просто-в ситечко для заварки кладуть 2 ч.л. чорного чаю, шматочок свіжого імбиру. У кухоль наливають 2 ст.л. Лімончелло. Кладуть скибочку лимона і ситечко-заварник. Заливають окропом. Дають настоятися 5-7 хвилин. За смаком додають цукор або мед. П'ють гарячим.
Лімончелло-італійський коктейль, який став улюбленцем барменів по всьому світу. Його яскравий лимонний смак відмінно розкривається в складі різних коктейлів, гармонійно доповнюючи інші алкогольні напої.
Автор: Іванна Вус,
спеціально для byhaem.in.ua