Приготування браги для самогону з варення в домашніх умовах, і вживання без перегонки, можна здійснювати з якого завгодно сировини, головне, щоб цукристість фруктів, з яких зварений домашній джем, була висока. Також можна приготувати самогон зі старого варення. За своєю технологією самогон з варення нескладний, досить дотримуватися рецепти, за якими буде проводитися напій. Якщо в точності виконувати рецепт, то можна поекспериментувати, змішуючи різні сорти. Коли в варення недостатньо цукру, цей момент компенсується шляхом додавання даного інгредієнта, дотримуючись пропорції в точності, як вимагає той чи інший рецепт. Багато майстрів самогоноваріння, роблять самогон з варення без додавання дріжджів. Такий підхід ? це ризик, оскільки бродіння може протікати мляво або зовсім не початися, що в кінцевому підсумку обіцяє втратою сировини. Тому краще вибрати рецепт самогону з варення, в якому передбачено застосування дріжджів.
Особливості приготування: рецепт і технологія
Перше, що необхідно зробити, використовуючи даний рецепт в домашніх умовах, так це розрахувати кількість інгредієнтів, щоб приготувати самогон на варення. На 6 л домашнього джему необхідно взяти 30 л води. Дотримуючись пропорції 1 до 5, де на 1 л варення йде 5 л води, можна брати меншу кількість основної сировини. Також на 1 л варення йде 1 кг цукру і 50 г дріжджів. Перед додаванням цукру і дріжджів слід позбутися від сторонніх мікроорганізмів шляхом кип'ятіння джему. Після того, як варення прокипить, його слід остудити до 30°C для подальшого додавання дріжджів, які попередньо розводяться в теплій воді до пінистого стану. Цукор же найкраще додавати невеликими порціями, ретельно вимішуючи.
Якщо для того, щоб зробити самогон на варення в домашніх умовах, ви вибрали сировину, яке містить в собі великі шматочки плодів, наприклад яблучне, абрикосове або грушеве варення, то їх необхідно розтовкти будь-яким доступним способом: товкучкой або в блендері. Визначившись з інгредієнтами і розібравшись з пропорціями, можна сміливо приступати готувати самогон з варення.
Попередня підготовка
Перед тим, як готувати самогон з варення, необхідно заздалегідь підготувати все необхідне. Насамперед слід обзавестися стерильною і чистою ємністю на 40 л.у обрану, для самогону на варення, ємність необхідно налити підігріту воду (максимум до 30°з) і невеликими порціями додавати в неї цукор, розмішуючи до повного розчинення. Наступним кроком буде активація дріжджів. Процес цей нескладний, досить в невеликий посуд, наприклад стакан або миску, налити підігріту до 30°З воду, висипати в неї дріжджі і дати відстоятися протягом півгодини. Бурхливе утворення піни послужить орієнтиром на готовність дріжджів до додавання в ємність з водою і цукром для подальшого відстоювання.
Приготування сусла
Брага відстоюється протягом 10 днів в теплому і темному місці, при цьому, щоб домогтися максимального результату, ємність з суслом можна укутати в ковдру або старе пальто, головне ? це дотримуватися температурного режиму, який не повинен перевищувати 30°С.основним критерієм хорошою браги є відсутність в ній цукру, в іншому випадку самогон на варення в домашніх умовах вийде неякісним або зовсім не вийде.
Спочатку процес бродіння відстежується неозброєним оком? сусло активно пузириться, але через кілька днів виділення газу зменшується або зовсім затихає. Дізнатися коли ж можна приступати до перегонки самогону з варення, можна шляхом звичайної дегустації. Спробувавши на смак можна визначити готовність браги. Якщо вміст має солодкий присмак і абсолютно відсутня гіркота, то брага не готова до того, щоб з неї робити самогон на варення. Крім дегустаційного методу, також можна наочно визначити готовність сусла до перегонки, за такими ознаками:
- Бульбашки не виділяються, і шипіння припиняється;
- Випав осад на дно;
- Освітлений відтінок браги;
- Запалений сірник, при піднесенні до сусла, продовжує Gorenje.
Перегонка браги в самогон
Після приготування сусла в домашніх умовах, можна приступати до перегону самогону на варення. спочатку брагу слід злити з осаду і процідити, хоча ця процедура не обов'язкова. Потім сусло необхідно перелити в дистиляційну ємність і можна починати перегонку самогону з варення, в кращих традиціях цієї справи. Важливо розуміти, що якщо не полінуватися і перегнати самогон на варення кілька разів, два і більше, то кінцевий результат вас приємно здивує. Невеликим секретом є той факт, що під час першої перегонки самогону з варення, можна не відокремлювати фракції, а гнати, так як є, друга і наступні перегонки вимагають ретельного відбору фракцій. При відборі ?голів? основним орієнтиром на якість може послужити ваше нюх, якщо вироблений самогон на варення погано пахне, то ?голови? слід відбирати далі. Ідеальним показником фортеці ?тіла? вважається напій в 40°. Пробуйте, експериментуйте, знаходить рецепти або створюйте свої і у вас обов'язково вийде створити неперевершений напій, який не знайдеш на прилавку магазину.