Сьогодні мідний самогонний апарат – річ дорога, доступна небагатьом. Мідь замінюють нержавіючими сплавами. Якщо вона і залишається десь, то переважно в невеликих деталях, що призначаються для відводу тепла і очищення.
Примітно, що цей метал застосовувався для перегонки першим в історії. Чиста мідь пластична, легка в обробці, не іржавіє, тільки поверхня мідних виробів покривається темним оксидом. Старовинні мідні самогонні апарати мали форму цибулини. Їх називають аламбікамі . Перші апарати застосовували для отримання ароматних масел, лікарських засобів і спирту.
- Особливості мідних апаратів
- Плюси і мінуси мідного обладнання
- Рейтинг кращих моделей
- Cuprum amp; Steel Galaxy
- Алковар мідний здоровань
- Колона добрий Жар Абсолют ПРО
- Мідний вершник
- Алковар, аламбік з колоною
- Старий мідник
- Des Хобі
- Як вибрати мідний апарат
- Корисне відео про мідних комплектуючих до самогонних апаратів
Особливості мідних апаратів
У міді висока теплопровідність (вище тільки у срібла). Це допомагає швидко остуджувати пари, що містять спирт. Ще одна важлива особливість-мідь приєднує сірку і її оксиди, що робить кінцевий продукт більш приємним по запаху.
Мідь є каталізатором деяких хімічних процесів. Вона сприяє утворенню складних ефірів. З'являються різноманітні запахи. Можна відчути ваніль, карамель, особливо після перегону фруктових браг.
З негативних сторін виділяють наступне. Якщо переганяти брагу на самогонному апараті з міді, то можуть утворюватися солі цього металу. Вони токсичні, проте їх кількість мізерна. Хімічний аналіз продукту показує, що вміст міді в дистилляте не перевищує допустимий безпечний рівень. Взагалі, в мідній нелуженой посуді можна готувати навіть їжу. Важливо лише, щоб метал не контактував з кислотою.
Мідний дистилятор ідеально підійде, якщо треба отримати:
- Виноградний коньяк (коньяк, арманьяк, Шеррі, метаксу);
- Солодовий віскі, бурбон;
- Кальвадос, сливовицю, фрамбуаз;
- Граппу, ракію, чачу.
В принципі, мідні дистилятори підходять для отримання будь-якого виду самогону, але ароматні напої виходять найбільш приємними і якісними.
Рейтинг кращих самогонних апаратів для віскі і бурбона →
Плюси і мінуси мідного обладнання
Між винокурами іноді виникають суперечки, чи доцільно застосовувати мідні дистилятори, або при цьому розвитку металургії в них немає необхідності. Харчова нержавіюча сталь виробляється настільки високої якості, що з неї роблять міцні і довговічні Куби, колони та інші вузли.
Якщо хтось сумнівається, що ж йому придбати-самогонний апарат з нержавіючої сталі або міді – то необхідно зважити плюси і мінуси мідного обладнання.
До їх достоїнств можна віднести:
- Довговічність. Мідь стійка до корозії, служить десятки і навіть сотні років. Якщо шов в апараті розійдеться, його можна запаяти.
- Високу теплопровідність. Мідь швидко нагрівається і відводить тепло. Це дозволяє економити воду та енергоресурси.
- Здатність адсорбувати оксиди сірки і робити напій більш ароматним, приємним на смак.
- Естетичність. Для багатьох людей це вагома перевага. Мідь виглядає красиво, дорого і в той же час витончено, робить схожим будь-яке приміщення на алхімічну лабораторію.
З недоліків:
- Доведеться іноді чистити мідний апарат лимонною кислотою.
- Висока ціна. Це може стати вирішальним фактором при виборі апарату.
Тим, кому дистилятор повністю з міді не по кишені, можуть зупинитися на варіанті, коли використовуються лише окремі вузли з кольорового металу. Часто мідними роблять царгу і шолом-кришку, тобто зону інтенсивного утворення пара, а також змійовики. Іноді застосовують тільки мідні насадки, що збільшують конденсацію пари, а матеріалом для інших деталей служить нержавіюча сталь.
Рейтинг кращих моделей
Повністю мідні апарати виробляють небагато компаній. До рейтингу увійдуть вироби найбільш відомих торгових марок, про які найчастіше зустрічаються відгуки. Але при бажанні, завжди можна знайти невелике підприємство або окремого майстра, який зробить повноцінний самогонний апарат з міді.
Cuprum amp; Steel Galaxy
Переваги:
- Використовуються безшовні трубки німецького виробництва;
- Конічна кришка;
- Дистилятор добре очищає пар від сивушних масел;
- В комплекті кран і електронний термометр.
Недоліки:
- Діаметр колони 28 мм-це менше, ніж 1,5 дюйма.
Алковар мідний здоровань
Переваги:
- Відносно невелика ціна;
- Міцна і зрозуміла конструкція;
- Хороша якість продукту на виході.
Недоліки:
- Щоб процес самогоноваріння став більш безпечним, на бак краще встановити клапан скидання надлишкового тиску;
- Немає зливного крана на ємності.
Колона добрий Жар Абсолют ПРО
Переваги:
- В комплекті насадка Панченкова;
- Дозволяє отримати спирт високої міцності (до 96 %).
Недоліки:
- Завищена зазначена швидкість перегонки, реальна нижче;
- За відгуками, зустрічається шлюб.
Мідний вершник
Переваги:
- Є вихід під Тен, так що при бажанні можна безпосередньо гріти електрикою;
- Передбачена зіговка під фальшдно і зливний кран.
Недоліки:
- Високий, не на кожній кухні поміститься.
Алковар, аламбік з колоною
Переваги:
- Чудово підходить для перегонки фруктових, ягідних і ЗЕРНОВИХ браг;
- Герметичний, шви зроблені аргонно-дугового зварювання.
Недоліки:
- Висока ціна;
- Потрібно чистити зовні і всередині.
Старий мідник
Переваги:
- Якісна збірка;
- Можливість доповнювати іншими вузлами, вдосконалювати;
- Справляється з поставленим завданням на 100%
- Дуже стильно виглядає.
Недоліки:
- Висока ціна.
Des Хобі
Переваги:
- Зроблено акуратно, добросовісно;
- Легкий, просто збирається;
- Можна використовувати в умовах відсутності електрики;
- Працює на твердому паливі і газу;
- Охолоджується проточною водою або заливкою в накопичувальний бак.
Недоліки:
- Дуже тонкі стінки, тому при необережному поводженні бак можна пом'яти.
Більше моделей Сербських самогонних апаратів →
Як вибрати мідний апарат
Якщо ви не можете вирішити, який вибрати самогонний апарат , з міді або нержавіючої сталі, то подумайте, для яких цілей будете його використовувати. Отримувати звичайний самогон високої якості можна на обладнанні з нержавіючої сталі. Якщо ж є бажання випробувати особливі рецепти елітних напоїв, приділяти увагу їх аромату і смаку, варто задумати про придбання апаратів з мідними вузлами.
Для початку можна використовувати сталевий куб з мідним шоломом або царгою, як у моделей від Мідного вершника або Доброго спека. Можливо, з часом вийде придбати мідний куб, розщедритися на такий виріб як Medium Max Cuprum або DESSTILL. Якщо якість перегону буде задовольняти, то можна зупинитися і на менш дорогих моделях.
Мідні дистилятори застосовували протягом століть. Вони не втрачають актуальності, здатні очищати напій від шкідливих сірчистих сполук і робити його більш приємним за смаком і запахом. У той же час на якість готового продукту впливає вихідна сировина, дотримання технології приготування. У домашніх умовах цілком можна обійтися обладнанням їх нержавійки. Мідні ж вироби підійдуть для тих, хто прагне до досконалості.
Автор: Катерина Листопадова,
спеціально для byhaem.in.ua