хімічна формула самогону

Фразу «самогон» сміливо можна віднести до Міжнародного терміну, який на всіх мовах позначає приготований самостійно на дому алкогольний міцний напій.

Цей гарячий напій відомий далеко за межами нашої великої країни.  У будь-якого народу є подоба самогону. Наприклад, грузинська чача — це виноградний самогон, а шотландський віскі — самогон солодовий. У період« сухого закону »американці гнали« муншайн », А Болгарія знаменита ракією.

Формула самогону

Самогон являє собою бродіння — розщеплення цукру під впливом дріжджів на етиловий спирт, а також воду і вуглекислий газ. Здійснюється хімічна реакція, у якій є своя формула, і виглядає0e9793002988ca1eaa7a221f884a1e45_i-6001 Вона так:

C 12 H 22 O 11 =  C 2 H 5 OH + H 2 O + CO 2

  • З 2 Н 5 він — спирт етиловий;
  • З 2 — вуглекислий газ;
  • Н 2 О — вода.

Формула для визначення об'єму води для самогону дуже проста:

(А/В) * з — з = кількість потрібної води. Виходячи з цієї формули:

  • A — означає міцність продукту;
  • В — показує бажану міцність продукту на виході;
  • З — означає обсягу продукту.

За визначенням Вікіпедії, хімічна формула — це абревіатура хімічного складу і будови сполук за допомогою знаків хімічних елементів, числових і допоміжних знаків (двокрапка, дужок, тире і т.п).

Розрізняють наступні різновиди хімічних формул:

  • Найпростіша формула — така формула витягується, через визначення пропорції хімічних елементів в конкретному речовині з вживанням атомної маси.
  • Справжня формула — може бути отримана, тільки якщо відома молекулярна маса речовини.
  • Раціональна формула — з її допомогою можна виділити групи атомів.

Всі ці види формул частково беруть участь у створенні самогону.

У цьому ж джерелі дається визначення пекучого напою. Самогон — це міцний спиртний напій, одержуваний в домашніх умовах шляхом перегонки спиртовмісної маси (браги), одержуваної в результаті бродіння цукрового сиропу, зацукрованих зернових культур, картоплі, буряка, фруктів або інших продуктів, що містять цукор і крохмаль.

ГОСТ забороняє додавати що-небудь в напій, крім натуральної сировини. Більш того стандартом прописана концентрація компонентів самогону. Завдяки ГОСТу ми маємо можливість споживати якісний продукт, тому потрібно підходити до справи відповідально!

Хто першим створив « Воду Життя »?

Історія первача тягнеться далеко з минулого. Виникає питання: Хто придумав цей напій і чому він отримав таку популярність? Свою популярність самогон отримав завдяки алхімікам, які1309035417_1_34 виробляли досліди з різними мінералами і хімічними сполуками, а також додавали продукти харчування. В кінцевому підсумку, алхіміки зрозуміли, що чудова сила, яка їх веселила — живе в спирті, якщо мати до нього правильний і помірний підхід. Далі спирт використовували для різних настоянок трави, навіть називали «водою життя».

Проте, його шанувальники запевняють, що самогон – одне з гідних спадщин наших предків, які здавна вміли готувати «підбадьорливий» напій. Він веде свою історію ще з часів Трипільської культури. Вчені припускають, що трипільці, які жили 5-6 тис.років тому в межах нинішньої України, такий виготовляли. Приклад тому-в селі Трипілля (Київщина), в місцевому музеї, окремі експонати виглядають у вигляді характерно вигнутих керамічних трубок, що нагадують «змійовики» для самогонних апаратів. І виглядають вони дуже переконливо для такого призначення. Слід сказати про те, що зараз у багатьох країнах теж є свої національні алкогольні напої. Угорці, наприклад, славляться своєю палинкою, чехи – сливовицею, грузини – чачею. Частіше допускалися в розважальні заклади виключно багаті і знатні люди. Спочатку, самогон вважався не алкогольним, а цілющим нектаром.

Монастирі поступово стали епіцентром самогоноваріння, а самими питущими вважалися північні міста.

Поділяли алкоголь на чотири види: просте вино, боярське, подвійне і добре. Міцніше інших міцним вважалося — подвійне, а дорогим — боярське.

Популярність самогонного напою пояснюється ще тим, що власники шинків часто відпускали його в борг, таким чином, поневолюючи «зеленим змієм» простий народ.

Український самогон 19 століття на свій смак утер ніс навіть знатному французькому коньяку. Гнали цей напій повільно, заради якості пропадало близько 95% сировини. З 1200 літрів затору (350 кг. зерна і солоду, 20 кг. дріжджів) виходило приблизно 40 л. «хлібного вина». Тому такий п'янкий напій вважався на вагу золота!

Женемо самі!

Історія виникнення самогону яскраво свідчить про те, що цей напій отримували з чого завгодно. Але ми поговоримо про класичний рецепт. Основою такого самогону є — брага. В її структуру входить:

  • Звичайна, проточна вода;
  • Цукор;
  • Дріжджі, які можна купити в продуктовому магазині.

Всі ці компоненти ферментуються в правильних пропорціях. Ферментація — це дивовижна хімічна реакція розщеплення цукру через вплив дріжджів на етиловий спирт, воду та вуглекислий газ. При цьому строго повинна дотримуватися температура. Найкомфортніша температура для дії процесу зброджування по ГОСТу, становить — 18-24 о С.

20150508150907Розглянемо складові браги окремо:

  • Дріжджі — це першооснова процесу зброджування. Мають унікальну здатність перетворювати цукор за рахунок впливу ферментів в етиловий спирт і вуглекислий газ. В даному випадку краще буде застосувати спиртові дріжджі.
  • Вода — має вагоме значення в створенні різних напоїв, і самогон не є винятком. Від якості води на 60% залежить рівень якість самого самогону. Тому вода повинна відповідати всім гігієнічним вимогам, які зазвичай пред'являються до питної води. Використовувати потрібно сиру воду, так як кип'ячена не містить потрібного дріжджів розчиненого повітря.

Один з найпростіших і найпоширеніших рецептів браги — це брага з цукру. Отже, чого і скільки нам знадобиться:

  • 1 кг. цукру
  • 4-5 л. води
  • 100 г. дріжджів

І як було сказано вище, кожен компонент має свою дію.

Дистиляція браги — це пріоритетний етап в самогоноварінні. Чому? Від нього безпосередньо залежить смак продукту в готовому вигляді. Цей процес можна розділити на етапи:

Просіювання летких фракцій

При температурі 65 о з брага випаровує шкідливі фракції (метиловий спирт, оцтовий альдегід і т.д.). Після чого проявляється запах спирту і сконденсована рідина. Це фракція в дистиляції отримала назву « голова », яку треба« відрубувати » — відбирають в окрему ємність для подальшого використання в технічних потребах.

Поки температура не досягла 63 о з, брагу гранично нагрівають, після чого швидкість нагріву різко зменшують, і розмірено виходять на 65-68 о С.якщо упустити цей етап, то можна заморозити апарат. big внаслідок чого, принижується якість продукту. Але поправити положення може подальша перегонка. Вихід готового продукту становить приблизно третину від усього обсягу браги.

Друга перегонка або вихід готового продукту

Після виходу «голів», потрібно підставити тару для збору самогону і доводити швидкість нагріву приблизно до 78 о с.вихід продукту Почнеться через якийсь час.  При температурі 85 о з — збір самогону припиняють.

Висновок останньої фракції

При температурі нагріву 85 о з дистилят відбирають в окрему тару. Ця відібрана фракція йде в наступну порцію браги, для підняття градуса фортеці.  На виході самогон повинен бути по ГОСТу фортецею 35-50% оборотів. Також ГОСТ визначає зовнішній вигляд самогону — прозорий або злегка мутний, але при цьому не повинен містити сивушних масел. А смак за стандартом, повинен бути чітко виражений.

Виморожування

Цим способом можна цілком замінити другу перегонку. Для цього потрібно самогон фортецею 40-45 о з помістити в тару і поставити в морозильну камеру. Потім спирт злити, а лід викинути. Чистий спирт, звичайно, не вийде, але зате буде самогон високого очищення і сильним фортеці. Недоліки цього методу: трудомісткість і тривалий термін отримання готового продукту. Чому б тоді не скористатися іншими методами?

Ще один з найпоширеніших способів вигонки самогону — за допомогою ЗЕРНОВИХ культур. Самогон з пшениці (підходять практично всі сорти) виходить в готовому вигляді більш якісний і смачний, ніж інші варіанти перегонки (особливо за участю цукру). Правда процес сам по собі копіткий і вимагає технологічності. Етапи приготування браги полягають в пророщуванні пшениці з подальшим настоюванням на воді з додаванням цукру. Потім, коли брага буде готова, пшеницю знову заливають водою і присипають цукор. Цю процедуру повторюють 4-5 разів. В результаті ваш продукт на виході буде не тільки смачний, але витриманий по ГОСТу. Наполягати і надалі зберігати слід в теплому місці.

Інші сорти самогону

Не менш популярний Хлібний самогон , який виготовляється з таких сортів зернових, як:

  • file1405675542Пшениці;
  • Ячменю;
  • Жита;
  • Вівса.

По мінімуму міцність самогону з різних сортів зернових культур приблизно 32 о .

Також непоганий самогон виходить з яблук різних сортів. Здавалося б, очевидно, що для такої справи підуть солодкі сорти. Але як випливає з практики, ефективна наступна формула:

Солодкий сорт + кислий сорт = ароматна яблучна брага.

Такий самогон з різних сортів яблук, в результаті буде не тільки смачний, але і дуже ароматний.

Машина для дистиляції

Не останнє місце в цій справі займає самогонний апарат. Такий апарат, являє собою конструкцію в основі який лежить скороварка. Але за останні роки стали з'являтися більш сучасні конструкції апаратів, відповідні ГОСТу. Такі апарати дозволяють отримати більше обсягу якісного готового продукту, при цьому витративши набагато менше часу.

Трапляється так, що відсутня вода (з яких-небудь причин), для охолодження парів в самогонному апараті, тоді можна скористатися апаратом автономного охолодження. Цей апарат складається з: ємності для води 30л, дивертера, шланга ПВХ і помпи. Також існує апарат повітряного охолодження. Але автономне охолодження за допомогою води, є більш ефективним, так як вода довше нагрівається і не випаровується.

Умови зберігання і термін придатності напою

ГОСТ на термін придатності цього продукту становить 2 роки, але при правильному зберіганні може збільшитися. Залежить це безпосередньо від умов зберігання. Температура, в якій знаходиться рідина, не повинна бути нижче 5 о з градусів і перевищувати 20 о з, вологість приблизно 80% (вимоги ГОСТу). Не забуваємо і про kalambur_derevnja_durakov_remix руйнівному властивості сонячних променів: тримайте самогон в темному місці.

Якщо ж в самогон були додані фрукти або ягоди, то термін придатності значно скорочується до декількох місяців. А термін придатності настоянки самогону на травах становить приблизно 1 рік.

Також важлива тара — зберігати або провозити (якщо знадобиться) краще в склі. Так як самогон — це дуже активна речовина, він може вступати в реакцію з іншими матеріалами. Тому не потрібно зберігати, наприклад, в пластиковій пляшці. Якщо додавали фрукти або трави для різних настоянок — тоді краще вжити напій протягом півроку. І ще один важливий момент — кришка повинна герметично закриватися, щоб спирт не випаровувався.

Самогоноваріння — форма бізнесу!

За часів Радянського Союзу о самогоноваріння знали майже все і робили майже все. Самогонка йшла в хід, наприклад, як оплата за виконану роботу, та й без участі цього міцного напою не обходилося не одне свято. Часто варили самогон на весілля, якщо раптом горілка закінчиться — буде, чим продовжити веселощі.

В даний час самогоноваріння трохи зменшило хід, але не припинилося. Народ гнав, і буде гнати настільки міцний напій. Тим більше, що зараз можна зробити: хорошу високоякісну очистку і додати різні ароматизатори, для поліпшення смаку і запаху готового продукту.

Бізнес сам по собі — це діяльність, спрямована на отримання прибутку. Бізнес-схема виробництва і продажу самогону вкрай проста: зробив — продав. Як би блюзнірство не звучало, але заробіток на чужих слабкостях завжди приносив хороші гроші.

Важливо пам'ятати, що кожен бізнес-проект починається з добре продуманого плану дій. Не менш важливі: особисті якості підприємця і його фінансове благополуччя. Ці ж правила діють і щодо самогоноваріння, якщо робити з цього прибутковий бізнес.

Торгівля алкогольною продукцією — це високо ліквідний бізнес в усі часи, який приносив колосальний прибуток, як виробникам, так і її реалізаторам. Тільки потрібно, щоб був відповідний документ — патент. За підприємницьку діяльність без нього, загрожує штраф з повною конфіскацією продукції.

Як правило, такий бізнес починають з самогону, який легко робиться і відрізняється дешевим сировиною. На сьогоднішній день за допомогою такого міцного напою, можна непогано заробити. Вся справа в тому, за що видавати цей продукт. Ось, наприклад: можна продавати як дезінфікуючий засіб для настінної плитки або для кахлю, або для протирання рук і т.д. загалом, скільки ви будете заробляти, залежить тільки від вас.

Ваш бізнес у ваших руках!

Юридичні аспекти «пального» бізнесу

Якщо все ж Ви вирішили зайнятися таким видом бізнесу, то не зайвим було б ознайомитися з чинним1320002699_whiskey-03 законодавством.

Необхідно зробити документи, які дозволяли б виробляти і реалізовувати продукцію в рамках закону ( Ліцензія , патент тощо).  Патент дає право займатися діяльністю, зазначеною в ньому. Цей самий патент ви можете отримати в ліцензують органах. Також важливо, щоб продукт відповідав вимогам ДСТУ 4222:2003, який звучить так: «Українські традиційні напої з натуральної сировини. Технічні умови », відноситься, в тому числі і до самогону.

Уряд України дав відмову на законопроект - Про заборону збуту і виготовлення з метою збуту міцних спиртних напоїв домашньої вироблення;. Отже, чинне законодавство України не проти виробництва самогону, так само як і інших видів алкогольних напоїв, для особистого споживання. Зі списку адміністративних правопорушень виробництво самогону в домашніх умовах було виключено в 2002 році. Крім того, самогонні апарати не тільки виробляються для потреб народу у великих масштабах, а й надходять цілком законний продаж.

Правила вивезення та ввезення міцного напою

Тепер, що стосується правил вивезення та ввезення самогону через митний кордон. Взагалі перевозити можна, але перевозити — правильно, за законом. Без сплати митного податку можна провезти через кордон 3 літри алкоголю. Зі сплатою митного платежу можна провезти — від 3 до 5 літрів. А більше 5 літрів провозити — фізичній особі не дозволяється.

Але що робити, якщо ви летите на літаку? Для початку потрібно визначитися, як ви збираєтеся провозити самогон: в багажі або на борту літака. Провозити спиртні напої в багажі літака на всередині рейса можна при дотриманні деяких правил:

  • Провезти алкоголь міцністю до 24%, можуть пасажири старше 21 року.
  • Фортецею 24-70% вправі провозити пасажири, які досягли повноліття, але не більше 5 літрів на 1 людину.

Якщо ж ви вирішили провозити на борту, то потрібно врахувати наступне: згідно з правилами ви маєте право провозити 100г алкогольного напою в заводській тарі і в неушкодженому стані. І ще — те, що провозити спиртне можна на борту літака, це не означає, що його можна там розпивати. Це питання потрібно уточнювати заздалегідь у авіакомпанії, якою ви полетите.

Скільки і яким способом провозити самогон або інший алкогольний напій, вирішувати вам — тільки робіть це правильно!

Самогон из сахара с сухарями. Тест дистиллятора Медиум СС PRO-2. Самогон з цукру з сухарями. Тест дистилятора Медіум СС PRO-2.