Переробка врожаю в плодово-ягідне вино, заняття не просте, відповідальне, але дуже вдячне. Адже приклавши деякі зусилля, ви отримаєте зразок прекрасно хмільного напою, що не йде ні в яке порівняння з магазинним. Надлишок агрусу, перероблений у легкий алкогольний напій — хороша інвестиція часу.
Для домашніх вин дуже важливо правильно відібрати сировину. Ягоди агрусу слід вибирати оптимальної стиглості. У недостиглих плодах багато кислоти і мало цукру — вони не дадуть потрібного бродіння. Переспілі, мляві і зіпсовані — краще не вживати в їжу.
Важливо якомога швидше переробити знятий урожай, максимум протягом доби. Потім в ягодах агрусу починаються процеси гниття — легкий алкоголь буде зіпсований. Переберіть зібрані плоди, але не мийте їх. На поверхні шкірки живуть мікроорганізми — винні дріжджі, саме вони запускають бродіння.
Основний рецепт більшості домашніх вин передбачає наступні кроки:
- Приготування сусла;
- Приготування закваски (в домашніх умовах пропускається);
- Контроль бродіння;
- Зняття з осаду;
- Освітлення або кріплення (необов'язковий етап).
Простий варіант приготування винного напою
Зазвичай домашнє вино готується з цукровим сиропом. Можна спростити рецепт, взяти сухий цукровий пісок або навіть мед.
Для приготування вина знадобляться:
- Ягоди агрусу свіжі — 1,5 кг;
- Цукор-пісок білий — 1 кг:
- Вода для приготування сусла — 1,5 л.
Приступаємо до приготування:
- Переберіть агрус, потрібні тільки стиглі плоди, без ознак псування, мити їх не треба;
- Розімніть ягоди за допомогою толкушки;
- Перекладіть ягідне пюре у відповідну ємність, вона повинна бути досить глибокою, цей рецепт передбачає розклад не менше ніж на 5 літрів;
- Засипте ягоди половиною цукру і залиште на кілька годин в теплому приміщенні, потім залийте водою;
- Тепер суслу необхідно відстоятися 4-7 днів, на поверхні буде утворюватися шапка з мезги, її треба розмішувати;
- Через тиждень процідіть рідину в іншу ємність;
- Тепер необхідно виключити потрапляння кисню в бродить напій, і при цьому забезпечити вихід вуглекислого газу. Можна скористатися звичайною медичною рукавичкою з маленькою дірочкою, але краще зробити водяний затвор;
- Помістіть тару в темне місце, важливо щоб температура була не нижче 16 ° з, але і не більше 25 ° з, в домашніх умовах це може бути льох або прохолодна комора;
- Через тиждень треба акуратно підмішати в рідину залишки цукру, таким чином, вино вийде з більш яскравим смаком;
- Припинення виходу газу і випадання осаду говорить про те, що молоде вино готове, тепер його треба акуратно зняти з осаду;
- Пляшки з готовим алкоголем закупорити і прибрати на зберігання.
Це рецепт неміцного, десертного вина. Завдяки поступовому додаванню цукру, його смак виходить дуже насиченим. При необхідності зберігання цього напою довше року, його слід закріпити горілкою або спиртом.
Кріплення домашнього агрусового вина
Вміст алкоголю в домашніх винах зазвичай невеликий, в середньому 8-12°. Для підвищення градуса природним чином, потрібно створювати особливі умови, таке можливо, при промисловому виробництві.
Для тривалого зберігання домашнє вино треба закріпити, підвищити відсоток вмісту спирту. Зазвичай для цього застосовують введення спирту або горілки, допустимо додавання інших міцних алкогольних напоїв: коньяку, віскі, бренді, рому.
Додавання горілки або спирту зупиняє процес бродіння. Це заключний, але необов'язковий етап виноробства. З таким природним консервантом, при певних умовах, агрусовий кріплений алкогольний напій може спокійно простояти кілька років, не втративши смакових якостей.
Технологія кріплення нескладна. Треба розрахувати потрібну кількість вводиться міцного алкоголю, розвести його в частині вина, а потім змішати з основною масою. Якщо домашнє виробництво вина стало вашим хобі — придбайте спиртометр. Тоді ви точно не помилитеся в пропорціях.
Для отримання кріпленого алкоголю з агрусу приготуйте базовий напій, можна використовувати будь-який рецепт. Коли закінчиться процес бродіння, можна відразу приступати до заключного етапу:
- Виміряйте градус напою, якщо спиртометра немає, то будемо умовно вважати його рівним 10°;
- Смак вина з агрусу дуже насичений не варто його перебивати коньяком або бренді, візьміть горілку хорошої якості або спирт;
- Тепер треба розрахувати кількість вводиться міцного алкоголю — щоб довести літр вина до 20° треба ввести в нього приблизно 500 мл горілки;
- Розведіть міцний алкоголь в невеликій частині вина, а потім акуратно змішайте з основним напоєм;
- Тепер кріпленому напою треба вистоятися пару днів, потім можна дегустувати і закупорювати на тривале зберігання.
Агрус і червона смородина для домашнього виноробства
Домашнє ароматне вино можна отримати з будь-яких плодів, а також з їх поєднань. Виходить неповторний букет смаків. Приготуйте легкий алкогольний напій з агрусу і червоної смородини. Вони відмінно поєднуються і підкреслюють смак один одного.
Вино з червоної смородини в чистому вигляді, виходить з досить слабким, не вираженим букетом. Зазвичай його об'єднують з іншими плодами. Агрус підходить ідеально, адже час дозрівання цих ягід приблизно однакове.
Для приготування знадобиться:
- Червона смородина — 1 кг;
- Агрус (червоного або різкового сорту) — 3 кг;
- Сироп з 2 кг цукру і 3 л води.
Приступаємо до приготування:
- Зберіть з кущів ягоди, бажано це робити в сухий день, відберіть тільки стиглі плоди без ознак псування;
- Зваріть цукровий сироп — розчиніть цукор в киплячій воді і нагрівайте при низькій температурі 5-7 хвилин;
- Подрібніть агрус і смородину будь-яким доступним способом;
- Всипте ягоди в досить велику ємність і залийте їх остиглим сиропом;
- Поставте бродити сусло в темне прохолодне приміщення приблизно на тиждень, щодня розмішуйте його, щоб рідина не закисала;
- Через 7 днів процідіть те, що вийшло в іншу ємність, стежте, щоб вона була заповнена не більше ніж на третину;
- Встановіть водяний затвор і приберіть тару в темне прохолодне приміщення, вино буде настоюватися приблизно 2 місяці;
- Через 50-60 днів рідина помітно посвітлішає, це означає, що настав час переливати її в пляшки;
- Акуратно зніміть вино з осаду, зніміть пробу, розлийте по пляшках і закупорте їх.
Після переливання в пляшки, процес бродіння не зупиняється, і через деякий час вино стане дещо іншого смаку. Однак не варто його зберігати більше року. Якщо необхідно — закріпіть горілкою.
Цей рецепт передбачає використовувати з агрусом червону смородину, але можна застосувати і інші ягоди з м'яким смаком.
Агрус і лимони — смачне поєднання для домашнього вина
Домашнє виноробство має багато позитивних моментів. Одне з них — неймовірне багатство варіацій. Ви можете взяти будь-який рецепт як базовий і доповнити його різними компонентами — фруктами, прянощами, спеціями, міцним алкоголем.
Агрусове вино досить м'яке на смак, його можна зробити більш терпким за допомогою лимонного соку і шкірки. Зверніть увагу, щоб уникнути гіркоти, знімайте цедру дуже тонко. Її можна заготовити заздалегідь в досить великій кількості.
Інгредієнти:
- Ягоди агрусу — 3 кг;
- Цедра і сік 2 лимонів;
- Цукор — 2 кг;
- Кип'ячена вода — 5 л.
Приготування:
- Переберіть свіжі ягоди, подрібніть їх і засипте половиною цукру, дайте постояти пару годин;
- Залийте ягоди з цукром водою і поставте в прохолодне темне місце на тиждень, щодня розмішуйте сусло;
- Через 7 днів процідіть сусло, додайте в нього сік і цедру лимонів, і залишки цукру, встановіть Водний затвор;
- Залиште рідину бродити на 2 місяці;
- Після закінчення виходу вуглекислого газу, вино треба зняти з осаду, а потім розлити по пляшках.
Це досить простий рецепт купажного вина, крім лимонів, можна додати Лайми або апельсини — вийде смачно.
Домашнє виноробство — захоплююче і корисне хобі. Вибирайте будь-який рецепт, збирайте урожай агрусу і радуйте близьких не тільки смачними, але і корисними напоями.