Своєї популярності виноград Лідія зобов'язаний широкому ареалу поширення, морозостійкості, невибагливості у догляді. Вирощування даного сорту на присадибній ділянці або дачі дає подвійну вигоду ? створення пергол і декорування садових альтанок, отримання стабільно високого врожаю. З смачних корисних ягід в домашніх умовах можна зробити безліч різної смакоти, включаючи варення, желе, компоти, маринади, соки. Вино з Лідії теж виходить дуже навіть непогане, якщо знати, як правильно його приготувати.
Чому таке застереження? Справа в тому, що для виготовлення домашнього вина підходять далеко не всі сорти винограду. Недолік одних ? малий вихід кінцевого продукту, з інших вино виходить несмачним, треті, до яких відноситься Лідія, можуть завдати шкоди організму людини. Як слово ?шкода? може співвідноситися з якостями окультуреного виду винограду і що потрібно зробити, щоб винний напій з Лідії не був небезпечний для здоров'я, розглянемо докладно.
Особливості приготування вина з сорту винограду Лідія
Сезон збору врожаю винограду сорту Лідія випадає на середину осені. Знімати грона ягід з лози потрібно тільки в суху погоду, щоб плоди були чистими, без крапельок води на поверхні. З цієї ж причини не рекомендується збирати виноград рано вранці, по росі.
Для приготування якісного домашнього вина підходять тільки стиглі соковиті ягоди. Тому перед обробкою виноград ретельно перебирають, відразу викидаючи зіпсовані, гнилі, зеленуваті, зсохлі плоди. Відсортоване сировину тиснуть будь-яким зручним способом: руками, товкачем для картопляного пюре, пресом і т. д.
Тиснути можна як разом з гребенями, так і тільки з ягоди. У першому випадку вино вийде злегка терпким на смак, у другому вийде більш м'яким, ніжним. Оскільки з Лідії зазвичай готують рожеве вино, мезга для бродіння не потрібна. Її відразу ж відокремлюють, намагаючись вичавити з ягідної маси якомога більше соку.
Важливий момент! Концентрація цукрів в плодах винограду Лідія недостатньо висока, щоб забезпечити досить високу спиртуозность винного напою. Цей же фактор підвищує ризик зараження сусла пліснявим грибком. Тому сусло зазвичай підсолоджують.
Норма для сухого вина ? 200 г цукру, для десертних ? від 300 г на 1 л рідкої складової сусла. Винне сусло без додавання цукру після бродіння перетворюється в натуральне сухе вино з мінімальною міцністю.
Бродіння повинно проходить в умовах стабільної температури (18-27?Со). Щоб кількість осаду на дні було меншим, а напій на виході вийшов прозорим, світло не повинен потрапляти на ємність з майбутнім вином.
Пити вино з Лідії рекомендується не раніше ніж через півроку з моменту закінчення бродіння сусла. У молодому, з малим терміном витримки напої багато міститься багато сторонніх домішок, які можуть завдати шкоди організму. До того ж вистоялося вино з цього винограду володіє оригінальним сунично-малиновим смаком і тонким ароматом.
Класичний рецепт вина з Лідії
- Ягоди ? 8 кг.
- Цукор ? 2 кг.
Рецепт приготування:
- Виноград розчавити руками або дерев'яним товкачем.
- Мезгу разом з соком вилити в чистий скляний бутель з широким горлом.
- Додати трохи цукрового піску, перемішати. Накрити ємність марлею, поставити на 2-3 дні в тепло, щоб запустити процес бродіння.
- Коли мезга підніметься на поверхню і з'являться характерні ознаки бродіння, сусло необхідно процідити.
- Чистий виноградний сік перелити в бродильну ємність, встановити гідрозатвор. Перенести в тепле приміщення, захистить сусло від контакту з джерелами світла.
- Цукор розділити на 3 рівні частини. Ввести в винне сусло в три прийоми з проміжком в 5 днів. Кожен раз розчин перемішувати.
- Дочекатися закінчення активного бродіння, декантувати напій за допомогою сифона в чисту пляшку. Залишити для тихого бродіння в тих же умовах на 2-3 місяці.
Молоде домашнє вино з Лідії злити з осаду ще раз, процідити через марлю (2-4 шари) 2-3 рази. Розлити по пляшках з темного скла, щільно закупорити корковими пробками. Перенести на дозрівання в підвал або льох.
Якщо цукристість отриманого напою здасться недостатньою, можна трохи підсолодити його. Дегустувати вино без шкоди для здоров'я рекомендується не раніше, ніж через 2 місяці.
Десертне вино з сухого винограду
Сухі ягоди, які залишаються на лозі після збору основного врожаю, можна обірвати і зробити з них дуже смачне десертне вино. Для приготування напою знадобиться:
- Сухі ягоди Лідії ? 0,5 кг.
- Цукор ? 1 кг.
- Вода ? 3,5 л.
Для закваски:
- Ізюм ? 0,5 ст.
- Цукор ? 1 ст. л.
- Вода кип'ячена тепла ? 125 мл.
Родзинки перекручують на м'ясорубці або ріжуть на кілька частин кожну ягоду. Змішують з цукром і заливають водою. Закваску добре перемішують і залишають в теплі на кілька днів, поки розчин не заграє.
Сухий виноград перебирають і змішують з цукром. Засипають в бродильно ємність. Заливають сировину теплою водою, додають закваску. Перемішувати.
На горлечко бутлі натягують гумову рукавичку або встановлюють водяний затвор. Переносять сусло в темне приміщення зі стабільно рівною кімнатною температурою для бродіння. Приблизно через місяць сусло відбродить. Його потрібно буде акуратно злити з осаду за допомогою сифона, процідити через марлю і розлити в чисті пляшки.
Молоде домашнє вино з сухих ягід Лідії закупорюють пробками, переносять в прохолодне темне приміщення для визрівання. Через 2 місяці можна буде пробувати. Але краще залишити його визрівати ще на 4-6 місяців ? чим довше напій буде залишатися недоторканим, тим смачніше і ароматні вийде.
Небезпека вина з Лідії ? міф чи реальність?
Під час процесу бродіння у виноградному суслі утворюється метиловий спирт. Це характерно для всіх різновидів винограду, однак, при бродінні гібридних сортів, до яких відноситься Лідія, концентрація метилового спирту в перебродившем розчині підвищена в 2-4 рази. Потрапляючи в організм людини, це з'єднання завдає істотної шкоди внутрішнім органам. В першу чергу страждають нирки, печінку, шлунково-кишкового тракту, нервова система.
У зв'язку з підвищеним вмістом метанолу, винні напої з гібридних сортів винограду були заборонені до виробництва в декількох європейських країнах і США. Але чи так велика шкода, що наноситься вином з Лідії?
Звичайно, якщо пити приготоване в домашніх умовах вино без міри, підірвати здоров'я можна дуже швидко. Але те ж саме можна сказати і про зловживання іншими алкогольними напоями. В обмежених обсягах виноградне вино ніякої шкоди здоров'ю не заподіє.
Проявити обережність при вживанні вина з Лідії або Ізабелли рекомендується людям, що страждають діабетом, ожирінням, захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Не рекомендується пити подібний алкоголь при діареї. Крім того, в молодому вині багато небезпечних домішок, тому вживати його небажано взагалі. В іншому ніяких заборон немає.