Вино з терну — рецепт приготування терносливогого вина в домашніх умовах

Вино з терносливи (терну) володіє чудовими смаковими даними з яскраво вираженим запахом свіжих слив. Приготований в домашніх умовах спиртний напій не поступається за якістю кращим виноградним винам.

Поширені рецепти домашнього вина з терносливи

Ягоди, зібрані після перших заморозків, багаті цукрами і фруктозою, вітамінами групи P і B. Вітамін C також присутній в досить великих кількостях. Якщо правильно приготуватитерн Тернове вино, то всі корисні речовини в ньому зберігаються.

Рецепти приготування домашнього вина відрізняються видом дріжджів, які використовуються для його бродіння:

  • Дикі дріжджі ягід терну;
  • Закваска на ягодах малини або родзинок;
  • Винні дріжджі, придбані в торговій мережі.

Також розрізняють рецепти відділення соку гарячим або холодним способом.

Порада: підморожений тернослив втрачає притаманну йому терпкість, стає кисло-солодким на смак, м'якуватим на дотик.

Щоб отримане вино з терносливи мало приємний смак, додають цукор:

  • Слабоалкогольне вино — 200 г жовтого цукрового піску на кожен 1 літр готового соку;
  • Міцний напій вимагає 300-350 г солодкого продукту з розрахунку на 1 літр тернового соку.

Холодний спосіб приготування алкогольного напою

Свіжозібрані ягоди необхідно підв'ялити в прохолодному провітрюваному приміщенні протягом 2-4 днів. Рвати ягоди рекомендується після перших заморозків в суху погоду, щоб на поверхні плодів збереглися колонії природних дріжджових грибків. Мити тернослив не потрібно. За кілька днів дикі дріжджі зміцніють і можна приступати до приготування корисного домашнього напою:

  1. Ягоди терносливи ретельно розчавити руками або дерев'яним товкачем, щоб кожна ягідка була розім'ята до стану пюре. Кісточки не викидати — вони надають вину оригінальний присмак.
  2. Залити суміш холодної не кип'яченою водою в рівних частках, зберігаючи пропорцію 1:1.
  3. Помістити ягідне пюре в ємність з широкою шийкою, накривши її декількома шарами марлі,вино терносливовое щоб в рідину не потрапляли мухи і сміття. Якщо погода тепла, залишити тару на вулиці ,якщо прохолодна — занести в тепле приміщення, забезпечивши середню температуру 18-20°С.
  4. Сусло рекомендується кілька разів за день помішувати, щоб процес бродіння почався швидше.
  5. Коли з'являться бульбашки газу на поверхні, суміш треба помістити в бутель під гідрозатвор. Можна закріпити на шийці гумову медичну рукавичку. Заповнювати ємність в домашніх умовах рекомендується на три чверті обсягу, щоб залишити достатньо місця для утворення піни.
  6. Через 3-4 дні після початку бурхливого процесу бродіння, мезга терносливи починає легко відділятися від соку. Заготівлю потрібно процідити через сито, ягідну суміш можна віджати через марлю. Гущу бажано залити водою ще раз, взявши рідини знову в тій же пропорції. Надалі обидва настою потрібно об'єднати. Кісточки і шкурки плодів викинути, а вино злити в чисту пляшку, яку поставити в прохолодне місце для продовження бродіння.

Порцію цукрового піску, необхідну додати в вино, розділити на 3 частини і на 4, 7 і 10 день необхідно додавати його прямо в ємність з соком, ретельно перемішавши рідина до повного розчинення солодкого продукту.

Домашнє вино повинно визрівати протягом 1-2 місяців, після чого рекомендується акуратно злити його з осаду.

Освітлення напою

Частіше напій з терносливи виходить каламутним, тому при бажанні його можна освітлити. На смакові якості каламутність не впливає, освітлюють вино в домашніх умовах з естетичних міркувань.

Рецепти для освітлення прості:

  • Білки 2-х курячих сирих яєць ретельно відокремити від жовтків і збити до однорідного стану з невеликою кількістю вина. Залити суміш в 10 літрів напою. Очищення від каламуті відбувається протягом тижня. Потім рідину слід акуратно злити з осаду;
  • виноПоловину столової ложки желатину необхідно замочити в половині склянки холодної води на 24 години. Кілька разів рідина рекомендується зливати, замінюючи її новою порцією. Потім залити набряклий желатин 100 мл теплого вина, попередньо підігрітого. Помішувати до повного розчинення і в охолодженому стані вилити желатинову суміш в 10 л вина. Після випадання осаду, продукт слід процідити.

Дозрівання вина з терносливу триває ще близько 4-6 місяців, за які повністю проявляється властивий йому смаковий букет. Для більшої оригінальності можна поліпшити смак і аромат додаванням прянощів, купажування з іншими винами. Кожен може проявити фантазію, придумавши рецепт приготування принципово нового спиртного напою.

Гарячий метод виготовлення напою з додаванням дріжджів або закваски

У домашніх умовах можна приготувати смачне вино з терносливи з додаванням винних дріжджів або спеціально приготовленої закваски на родзинках або Малині. Ягідну закваску слід зробити попередньо за 2-3 дні до початку процесу виноробства. Технологія наступна:

  • 1 склянку немитих подрібнених плодів малини або родзинок залити 100 мл теплої води, додавши половину склянки цукру піску, бажано жовтого кольору;
  • Поставте суміш у тепле місце для заквашування, накривши ємність чистою тканиною або марлею;
  • Закваска вважається готовою, якщо на поверхні активно утворюються бульбашки, а суміш збільшилася в об'ємі, з'явився винний запах.

Приготованого обсягу закваски досить для зброджування 5 літрів соку терносливи.

Винні дріжджі слід вживати, дотримуючись рецепт на упаковці.

Ягоди слід помити і залити гарячою водою,брожение вина використовуючи пропорцію: на 5 кг плодів взяти 2 літри води. Нагрівати на повільному вогні до тих пір, поки почне лопатися шкірка, але до кипіння доводити суміш не бажано.

Поки склад остигає, рекомендується зварити сироп, використовуючи рецепт: 1,5 кг цукрового піску і 1 літра води.

З'єднати сироп, розварені ягоди і закваску після досягнення температури 18-20°С.залити суміш в бутель, не доливаючи до верху шийки на третину обсягу.

Далі рецепти приготування тернового вина в домашніх умовах ідентичні.