Дотримання температурного режиму відіграє важливу роль у приготуванні вин. Треба знати, при якій температурі відбувається бродіння соку, в яких умовах зберігати пляшки з вином, коли воно замерзає або починає скисати. Для північних регіонів питання замерзання особливо актуальне.
Умови бродіння
Один з етапів приготування вина ? бродіння. Винні дріжджі найкраще розвиваються при температурі 22?28 °C. якщо нагрів продовжувати, то бродіння сповільниться, а при 40° і вище сік вже не грає, тому що дріжджі гинуть.
Люди, які роблять домашнє вино , часто цікавляться, якою має бути температура сусла, щоб воно добре бродило. Фахівці рекомендують проводити повільне бродіння з підвищенням температури від +15 до +22°. Це дає найякісніший напій. Але тут треба враховувати вміст цукру, кислот, і інші особливості продукту, з якого роблять домашнє вино.
У будь-якому випадку оптимальна температура становить +22°. При занадто слабкому бродінні можна її підняти на 1?2 градуси. Чим холодніше буде в приміщенні, де стоять ємності з виноматеріалом, тим більше часу займе процес. При + 10° і нижче бродіння практично припиняється.
Оптимальний температурний режим для зберігання
Навіть в готовому до вживання напої тривають процеси ферментації, перетворення одних речовин в інші. Вино дихає, живе своїм життям. Опишемо умови, при яких воно повинно зберігатися:
- Темне місце без яскравого підсвічування;
- Вологість становить близько 75%;
- Температура повинна бути близько +8?12 °C;
- Сторонні запахи відсутні.
Якщо мова йде про сорти високої якості, то пляшки неодмінно треба зберігати на боці, щоб пробка змочувалася. Ординарне домашнє вино часто залишають в вертикально стоять бутлях і банках, наливаючи до самого верху.
Вивчивши умови, можна зрозуміти, що сухий підвал підходить для зберігання якнайкраще. Але підвал є не у всіх людей, тому температурний режим часто порушується. На щастя, домашні і недорогі столові вина можна зберігати, не дотримуючись витончених рекомендацій.
Загальне правило все ще існує. Не можна допускати сильного нагрівання і охолодження, причому більш прохолодні умови краще, ніж теплі. Якщо зберігати домашнє вино в теплому місці, то це може привести до закисання і появи цвілі. Для створення оптимальних умов можна виділити полку в коморі або купити винний кліматичний шафа невеликого розміру.
Не рекомендується зберігати вино в холодильнику, тому що там багато сторонніх запахів і низька вологість. Але на короткий час можна залишити пляшку в холодильнику, щоб вона охолола перед подачею до столу.
Температура подачі вина
Прийнято вважати, що вино злегка нагрівають, перш ніж пити, але це відноситься не до всіх сортів. Деякі напої, навпаки, охолоджують. Ось рекомендації щодо подачі різних типів вин:
- Червоне високоякісне витримане можна пити при 15?19 °C;
- Біле високоякісне п'ють при 14?16 °C
- Червоний молодий і легкий на 12?14 °C;
- Рожевий і молодий білий 8?12 °C;
- Ігристе і шампанське треба пити охолодженим до 5?8 °C;
- Солодке, насичене лікерне охолоджують до 6 °C.
Легкий Підігрів витриманих напоїв сприяє розкриттю їх букета. Ви відчуваєте всі нюанси смаку і запаху. Ігристі і молоді вина слід пити в охолодженому вигляді. Якщо їх нагріти, то смак буде водянистим, нецікавим. Солодкі і міцні вина теж бажано охолоджувати, щоб добре скуштувати їх смак. Шампанське п'ють, попередньо помістивши в лід з водою і залишивши так на 20 хвилин.
Якщо пити Рислінг або Совіньон Блан занадто теплим, то воно буде здаватися кислим, а при правильній температурі (+7?8°) ви насолодитеся ним в повній мірі. Навіть червоне домашнє вино краще пити прохолодне, адже в такому стані ховаються його недоліки і проявляються кращі якості.
Відкриту і не до кінця випиту пляшку треба щільно закупорити і зберігати в холодильнику або погребі 2-3 дня. Можна придбати вакуумну помпу, щоб викачувати зайве повітря з пляшки. Недопите вино також використовують в кулінарії для приготування соусу або десерту.
Наслідки замерзання
При якій же температурі алкогольний напій починає замерзати? Щоб відповісти на це питання, треба знати фортеця, тобто вміст спирту. Сухе вино міцністю до 14% об. замерзає при ?5??6°, а кріплене замерзає при ?8??10°.
Особливе значення має вміст солей, мікроелементів, мінеральних кислот, дубильних і фарбувальних речовин. Чим екстрактивний, більш насичений напій, тим більше його треба охолодити, щоб він замерз. Вина з високим вмістом спирту і цукру замерзають при більш низьких температурах. Чим солодший напій, тим нижча температура замерзання. Так, лікерні десертні сорти міцністю 17% об. замерзають при ?16??17°, а меншої фортеці ? при 12?14 ° морозу.
Точку замерзання Треба знати, щоб правильно проводити обробку холодом. При охолодженні випадає винний камінь, осідають деякі дубильні речовини і солі, коагулюють (згортаються) білки і пектини. В цілому охолодження сприятливо впливає на домашнє вино, сприяє його оздоровленню, знижує ризик розвитку хвороб, покращує смак.
Не рекомендується заморожувати червоне вино, тому що фарбувальні речовини випадають в осад, в результаті змінюється колір напою. Немає необхідності в заморожуванні дорогих марочних сортів, а ось, Домашнє напівсухе можна виморожувати, тільки перед цим треба обов'язково злити з осаду.
Замерзання рідини може привести до виштовхування пробки, розтріскування пляшки, тому якщо ви хочете отримати виморожування, наповнюйте ємності на 2/3. Спочатку замерзає вода, утворюються крижані кристали. Лід дістають і викидають, а вино зберігають місяць при температурі близько 0°, потім розливають по пляшках і поміщають в підвал або шафу. Воно стає міцним і концентрованим, оскільки втрачає більшу частину води.