Для домашнього виноробства широко використовуються найрізноманітніші ягоди. Полуниця і смородина, вишня і слива. Практично все, що росте на городі, знайде своє застосування, навіть кавуни. Можна робити вино і з лісових ягід, а взимку можна освоїти виноробство з ягід заморожених. Не варто боятися труднощів, рецепт і технологія приготування ягідного алкогольного напою не так складний, як здається на перший погляд. Трохи плодів, води і цукру, додати бажання отримати хороший продукт ? і успіх гарантований.
nbsp;
Вино зі смородини
Чорна смородина дуже вдячний продукт для домашніх виноробів. Вона дає хороший урожай плодів, володіє великою кількістю корисних мінералів і вітамінів. Вино можна робити і зі свіжих ягід, і з заморожених. Недостатня цукристість і невисокий вміст соку вимагають додавання води і цукру, але на смак кінцевого продукту це не впливає. Рецепт не дуже складний, на 10 кг ягід береться близько 6 кг цукру і 15 літрів води:
- Оскільки на поверхні ягід живуть натуральні бактерії, то миття плодів слід виключити. Досить перебрати, видаливши зіпсовані.
- Ретельно розтерти. При цьому необхідно простежити за тим, щоб розчавити кожну смородинку. Роблять це звичайною дерев'яною качалкою.
- Половину цукру розчинити у воді. Воду бажано використовувати теплу, щоб цукор розчинився повністю.
- Змішати все, що у нас вийшло, і поставити в тепле місце, (20-24°з). Щоб уникнути скисання, кожен день, а краще кілька разів на день, ретельно все перемішувати. Через 3-4 дні ми отримаємо сік з плодів чорної смородини.
- Коли почнеться процес бродіння (а не помітити його буде неможливо за специфічним запахом і бурхливого виділення бульбашок повітря), отриману рідину потрібно злити в іншу ємність, попередньо відфільтрувавши мезгу через марлю.
- Додати 0,5 кг цукру, надіти гідрозатвор.
- Поставити бутель з Брагою в прохолодне приміщення (15-20°з). Якщо все зроблено правильно, то приблизно через 25 днів процес бродіння буде закінчено. Однак це не означає, що брагу можна залишати без нагляду.
- Кожні кілька днів необхідно контролювати кислоту сусла. Якщо воно здалося кислим, це означає, що весь цукор в ньому перебродив в спирт. Отже, потрібно підгодувати дріжджових бактерій, тобто додати приблизно 0,5 кг цукру. Рецепт не дарма передбачає велику його кількість.
- Коли через гідрозатвор вже не виходять бульбашки повітря, на дні утворився осад, і сусло посвітлішало, можна вважати процес бродіння закінченим.
- Акуратно, через трубочку, вино зливають в нову ємність. Головне в цьому процесі не збаламутити осад. Винороба можна привітати, вийшло приготувати ?молоде? вино. Однак ?старі? вина мають набагато кращий аромат і смак. Та й прозорість їх набагато вище. Так що не варто зупинятися на досягнутому.
- Молоде вино для дозрівання потрібно помістити в прохолодне місце. В таких умовах воно повинно зберігатися протягом двох місяців. Якщо ви впевнені, що процес бродіння закінчено, то ємність допустимо заткнути герметичною пробкою. Якщо залишилися сумніви, то можна обійтися рукавичкою або гідрозатворів. В іншому випадку триваюче бродіння може розірвати посудину. Не поспішайте, виноробство вимагає терпіння.
- Для поліпшення прозорості бажано кожні два тижні трубочкою знімати вино з осаду.
- Через два місяці воно розливається по пляшках, щільно закупорюється, і відправляється на зберігання в прохолодне місце. Весь. Процес закінчено.
Особливістю вина зі смородини є те, що багатим ароматом воно не володіє. Зате смак дуже приємний. І рецепт його приготування досить простий. Потрібно враховувати, що при виготовленні домашніх вин не прийнято додавати консерванти. Тому термін його придатності, навіть при зберіганні в прохолодному місці не перевищує одного року. Остаточно смак плодово — ягідне вино набирає три місяці після приготування, так що це саме той термін, коли його бажано вжити.
Детальніше про те, як приготувати вино зі смородини в домашніх умовах →
Полуничне вино
Полуниця у великій кількості зустрічається на присадибних ділянках. Плодів вона дає багато, і винороби обійти такий продукт своєю увагою не можуть. Насичена вітаміном з, чудово зміцнює стінки судин ягода і в алкогольному напої зберігає цілющі властивості. Рецепт полуничного вина майже нічим не відрізняється від рецепта вина зі смородинових ягід. Крім приготування сусла. Зробити його не складно. Нам буде потрібно:
- 10 кг полуниць
- 7 кг цукру
- 10 літрів води
- 0,5 кг родзинок
Полуниця ? це ягода, яку необхідно мити перед приготуванням. Зробити це необхідно, щоб полунична цвіль з плодів не зіпсувала напій. Для приготування полуничного вина можна взяти 10 кг свіжих або заморожених ягід. Оскільки живі бактерії обов'язкові для запуску процесу бродіння, то потрібно використовувати родзинки. Ось його мити ні в якому разі не можна. Виноробство без дріжджів неможливе.
Миту полуницю треба розім'яти. Додати цукровий сироп і родзинки. І далі можна згадати рецепт вина з ягід смородини, і чітко йому слідувати.
Вишневе вино з кісточками
Для того, щоб зробити вино з вишневих ягід , буде потрібно:
- 10 кг ягід вишні
- 10 літрів води
- 7 кг цукру
Вишня містить багато кальцію, фосфору, пектинів, вітамінів А і С.кумарини, що містяться в ній, допомагають нормалізувати згортання крові. Вино з ягід вишні не тільки дуже смачно, але і корисно. І рецепт його дуже простий:
- Ягоди перебрати, відокремити від кісточок. Половина кісточок викидається, інші необхідно роздрібнити. Їх ароматом вино буде радувати справжнього цінителя. Вишню теж бажано розім'яти;
- Приготувати сироп з розрахунку на 1 частину цукру 1,5 частин води;
- Змішати ягоди, сироп і кісточки. Ретельно перемішати і поставити в прохолодне місце (16-18°C) на 10 днів. Щоб уникнути утворення цвілі і щоб не допустити зростання оцтових бактерій, кілька разів на день сусло треба перемішувати;
- Отриманий напій процідити через марлю і поставити на бродіння при кімнатній температурі. Природно, надівши на ємність гідрозатвор або гумову рукавичку. В таких умовах процес бродіння йде 30-40 днів;
- Коли бродіння завершилося, вино акуратно зливається з осаду, розливається по пляшках, щільно запечатується.
Досить простий рецепт дозволяє вже через два місяці зробити домашнє вишневе вино, повністю готове до вживання. Як і кожне ягідне вино, зберігати його необхідно в прохолодному місці не більше одного року.
Загальні рекомендації при виготовленні ягідних вин
- При виготовленні домашніх вин обов'язкова наявність дріжджових культур. Найчастіше в умовах непромислового виробництва це ?дикі дріжджі?, які мешкають на шкірці. Тому мити виноматеріал для плодово-ягідних вин не варто. Якщо ж вона необхідна, наприклад, при виготовленні вина із заморожених ягід, то потрібно додати дріжджову культуру через родзинки або спеціальні винні дріжджі.
- При бродінні не допускати контакту браги з повітрям. В цьому випадку починається бурхливий розвиток оцтових бактерій, які, харчуючись киснем і спиртом, із задоволенням перетворять домашнє вино в оцет.
- Для зниження кислотності плодів додають воду. Для підвищення цукристості ? цукор. Кожен рецепт домашнього вина містить приблизну кількість інгредієнтів. Цукристість і кислотність ягід змінюються в залежності від погоди, часу збору врожаю, умов зберігання і багато іншого. Якість плодів навіть на одному городі може змінюватися від року до року.
- Для того щоб вино набуло хороший смак і володіло приємним ароматом, потрібно тривала, в кілька місяців витримка. Однак не варто зберігати його більше року.
Виноробство в домашніх умовах процес творчий. Підходити треба до нього треба з душею і інтересом, тоді результат буде радувати. Хоча заздалегідь передбачити результат неможливо, старанність і досвід гарантовано приведуть до успіху.