Вишневий Ель (Cherry Ale) — рідкісний гість на прилавках магазинів. У чому причина якоїсь "ексклюзивності" напою? Адже крафтове пиво Зараз на піку затребуваності і покупець постійно знаходиться в пошуку нових унікальних смаків.
Можливо, причиною є непроста технологія приготування, оскільки вторинне бродіння в пляшці вимагає спеціальної підготовки як виробничої, так і пляшкової лінії.
Історія бренду
Вишневий Ель виробляють на одному з найстаріших пивоварних підприємств Санкт-Петербурга — Василеостровской пивоварні. Діяльність компанії почалася в 2002 році з варіння однієї партії нефільтрованого лагера для ресторану, що на початку нульових було дивиною. Пінне припало до смаку і стало популярним, продажі почали зростати. Все це поклало початок підприємницької діяльності. Незабаром пивоварня випустила ще кілька сортів темного і переїхала в нову будівлю в Адміралтейському районі міста.
З 2007 року бренд розширив географію. Асортимент, крім постійних сортів, щороку надає сезонні види (спеціалітети).
Вишневий Ель Чехов був презентований пивоварнею в 2013 році. Неозброєним оком видно зв'язок пінного з найвідомішим твором «Вишневий сад» А.П. Чехова, досить поглянути на оформлення пляшки. Сам напій витончений, пронизаний духом новаторства і володіє яскравим іміджем, як і сам великий письменник.
Василеостровскіе умільці вже варили фруктове пиво раніше — Weizenfeld Kirsch. Воно навіть удостоїлося престижної нагороди на фестивалі «День пивовара», проте масовості не отримало. Ймовірно, через невелику міцності і легкості смаку. "Чехов" став роботою над помилками, яка завершилася успішно.
Склад і особливості виробництва
Вишневий Ель Чехов — фруктове пиво в бельгійському стилі, зварене за технологією верхового бродіння. У складі тільки натуральні інгредієнти:
- Очищена і підготовлена вода;
- Ячмінний солод;
- Вишневий сік;
- Глюкозно-фруктозний сироп;
- Хміль;
- Дріжджі.
Радує натуральний вишневий сік в складі і ніяких ароматизаторів. Кілька псує картину глюкозний сироп, який використовують замість цукру. Через нього Ель Чехов відносять до пивних напоїв.
Дегустаційні характеристики, міцність і калорійність
Вишневий ель з " Василівки — - так його називають у вузьких колах-володіє характерними для фруктового пива органолептичними особливостями:
- Колір напою рубіново-червоний, іноді каштаново-рубіновий або гранатовий залежно від Партії. Присутня невелика каламутність через використання натурального соку;
- Піна світла, рожево-вершкова, рясна, але не стійка. Осідає в келиху паутинообразно з піками і провалами, швидко розсіюється на поверхні.
- Аромат сильний, солодкий з тонами вишні, морозива та паленого цукру.
- Смак солодкий з невеликою кислинкою, гіркотою вишневої кісточки, трав'яним під тоном. Гіркота яскраво проявляється в кінці ковтка нарівні з солодової складової.
За запевненням споживачів, вишневий Ель нагадує слабо охмелений компот. Міцність напою Вище середньої-6,3%, хоча за смаком не скажеш. Калорійність 66 Ккал на 100 г. щільність початкового сусла — 16%
Вишневий Ель Чехов — один з рідкісних сортів пива з доброджуванням в пляшці. Ознакою технології служить осад в пляшці. Щоб викликати вторинне бродіння і надати пінному шипучість, безпосередньо перед самим розливом в пляшки додають сироп. В результаті дріжджі прокидаються, карбонізують пиво і доводять його до потрібної кондиції.
Вартість
Пляшка вишневого Елю чехів об'ємом 0,75 л нагадує тару для шампанського за формою і особливістю пробки — вона коркова, утримується мюзле. Вартість варіюється від 105 до 145 грн залежно від магазину і знижки в період акцій.
Правила вживання
Смак Чехова далекий від звичного пива. А тому пити його потрібно трохи інакше.
Основні правила подачі:
- Вишневий Ель п'ють охолодженим до 8-10 ° C;
- Розливають в пивний келих на тонкій ніжці. Можна додати в напій ягоди і лід;
- П'ють фруктове пиво через трубочку як коктейль або ковтками, як пиво;
- Для пікантності можна підсипати в напій щіпку кориці, сухої м'яти або інших прянощів;
- В якості супроводу підійде будь-який солодкий десерт.
Вишневий Ель Чехов — це спроба російських пивоварів адаптувати бельгійські традиції. Спроба вдалася, хоча і вважається що фруктове пиво — це переважно напій для жінок. Проте з'являється все більше небайдужих до Вишневого Елю представників сильної статі.
Автор: Валентина
спеціально для byhaem.in.ua