Пиво Бланш (Blanche) – нефільтрований пшенично-хмільний напій з 4,5-5,5% алкоголю родом з Бельгії. Французькою назва означає "Білий". Бланш часто плутають з іншими сортами світлого пива. Вони мають схожі риси, але завдяки смаковим характеристикам і особливостям виробництва бельгійське пиво виділяють в окремий вид.
Друга назва пінного — «вітбір», так його називають в Голландії. Через дріжджового осаду напій виглядає каламутним. а при низьких температурах набуває білястий відтінок. Розповімо, чим пиво Бланш завоювало світову популярність і як його правильно пити.
Історична довідка
Перший рецепт пива Бланш з'явився в XIV столітті в поселенні Брабант на території графства Фландрія. Спочатку пінне варилося тільки на основі обсмажених пшеничних зерен з додаванням деревію і розмарину. Напій вважався цілющим за рахунок додавання трав, що використовувалися при лікуванні холери. У XVI столітті пивовари почали переходити на хміль і склад вітбіра змінився.
Пиво Blanche стало втрачати затребуваність з XVIII століття, коли на ринку алкогольної продукції з'явилися нові сорти хмільного.
Головним конкурентом був лагер – його виробництво обходилося дешевше, а термін виготовлення був коротшим. Ще через два століття, в 1956 році закрився останній завод з виробництва бельгійського пива і Бланш остаточно зникло з продажу.
Через дев'ять років пивовар Пер Селіс заснував в Хугардені маленьку солодовню під назвою Brouwerij Celis і незабаром запустив традиційний бельгійський Ель Бланш. Напій припав до душі цінителям вітбіра, виробництво довелося спішно розширювати. Через кілька років пивоварня Селіса постачала Бланшем не тільки Європу, а й США. У наші дні «біле пиво " як і раніше популярно, його варять як великі заводи, так і крафтові умільці по всьому світу.
Особливості виробництва, склад, відмінності
Пиво Бланш за складом і технологією виготовлення є різновидом Елю верхового бродіння з властивими йому органолептичними властивостями. Варять хмільне на слабо просмаженої пшениці за участю ячмінного солоду, на весь процес йти 1,5 місяці.
Склад пива Бланш:
- Вода;
- Несолоджена пшениця;
- Ячмінь;
- Хміль;
- Дріжджі;
- Ароматні трави (коріандр. цедра кюрасао і шкірка солодких апельсинів.
Етапи виробництва:
- Рівні частки пшениця і ячмінного солоду зброджують, наполягають в бочках 2-3 тижні в темному приміщенні, щоб всі компоненти змішалися і запустилося первинне бродіння. Апельсинову цедру і спеції додають відразу.
- Отриманий пряний напій розливають в пляшки;
- Пиво залишають на 1 тиждень у теплому місці. Там починається вторинне бродіння, завдяки якому світле пиво має підвищений рівень газів, тобто сильно піниться;
- Потім Бланш відправляють у холодне місце на 14 днів.
Чотирьохетапний процес приготування з подвійною ферментацією надає світлого Елю насичений, трохи солодкуватий смак.
Бельгійське пиво Бланш часто плутають з іншими сортами: блондом і лагером. Але у вітбіра є вельми помітні відмінності:
- Пивовари додають спеції та трави до напою;
- Хміль, незважаючи на активне використання в минулі роки, зараз застосовують рідко;
- Мутнувато-білястий колір — напій не фільтрують.
Виготовлення Бланшу вимагає терпіння і суворого дотримання умов витримки. Їх порушення позбавляє пінне смакових особливостей вітбіра-замість солодощі з'являється кислинка і гіркота.
Дегустаційні характеристики, міцність і калорійність
Завдяки несоложеной пшениці в складі, в напої чітко помітні нотки свіжого хліба і солоду. Спеції відчуваються мотивами різнотрав'я і цитрусів, ячмінь дає присмак солоду. Букет вітбіра може давати квіткові і пряно-землисті відтінки, але вони завжди на другому плані. Фініш сухий.
Колір Елю дуже світлий, майже білий, з невеликою желтинкой. Утворює високу, міцну піну. Аромат солодовий, з нотами меду і ванілі. За фортеці Бланш відноситься до класичного стилю – від 4,5% до 5,5% спирту. П'ється легко, немає відчуття сп'яніння.
Середня калорійність напою – 45 Ккал на 100 гр. У стандартній пляшці 0,33 літра міститься 120 Ккал, а в півлітрової – 190 Ккал. Щоб позбутися від них, досить півгодинної активної прогулянки.
Різновиди
За чотири століття пивовари створили чимало різновидів світлого Елю, до нас дійшли лише деякі.
Сорти пива Бланш:
- Blanche de Bruxelles - класичний вигляд без додаткових інгредієнтів, 4,5% спирту. Володіє яскраво вираженим апельсиновим ароматом і кислуватим, освіжаючим смаком;
- Blanche de Bruxelles Rosee - кисло-солодкий вид з додаванням вишні, персика, грейпфрута, полуниці, банана або яблука, що дають фруктові відтінки і яскравий аромат. Вміст спирту-4,4%. Таке пиво припаде до смаку жінкам;
- Blanche De Fleur - нефільтроване пшеничне пиво Бланш 4,5% фортеці з насиченим смаком і запахом прянощів. У складі унікальні сорти хмелю і пшениці.
Всі різновиди Бланшу володіють характерними рисами стилю вітбір – м'якістю, ароматністю і легкістю. З цієї причини більшою частиною аудиторії є жінки або чоловіки, які не люблять хмільну гіркоту.
Правила вживання
Пити бельгійське пиво Бланш потрібно охолодженим до 3-6 °С.для дегустації вибирають стандартні високі келихи з тонкого скла або ємності тюльпаноподібної форми. Підійдуть пінти,» пузаті " келихи на короткій ніжці і колись популярні French Jelly. У посуд додають кубики льоду. Через високий рівень газів Бланш наливають повільно, тримаючи пляшку під нахилом 45°, щоб піна не пішла через край.
Бланш п'ють за обідом або вечерею. Пиво добре поєднується з салатами, м'ясом, рибою, шашликами. Також популярні грінки, чіпси і снеки. Апельсин, грейпфрут і лимон не рекомендуються – цитрусова кислота перебиває смак пшеничного Елю.
Бельгійське пиво Бланш – вибір тих, хто не любить хмільні види цього напою. У ньому відсутня гіркота, а запах наповнений нотками цитрусів і трав. Blanche відноситься до дорогих представників елю і вважається зразком символом Бельгії. Цей напій вартий того, щоб його спробувати.
Автор: Тетяна
спеціально для byhaem.in.ua