Пиво Козел з Вельке-Поповіце (Velkopopovický Kozel) — відомий чеський продукт, улюблений українськими споживачами. У бренду, як у багатьох європейських спиртних марок, багата і давня історія. Його варять в регіоні Богемія, знаменитому, крім пивного виробництва, ще й приголомшливими скляними виробами.
Давайте дізнаємося, чим відрізняється Козел з України і Чехії, і як правильно «різати» пиво. Так, так, саме різати.
- Історія та нагороди бренду
- Особливості виробництва та склад
- Дегустаційні характеристики, міцність і калорійність
- Різновиди пива Велкопоповицький Козел
- Velkopopovický Kozel Černý, 3,8%
- Velkopopovický Kozel Světlý, 4%
- Kozel Mistrův ležák, 4,6%
- Velkopopovický Kozel, 11 4,6%
- Velkopopovický Kozel Řezaný, 11 4,8%
- Kozel Florián, 4,8%
- Як «різати» пиво Велкопоповицький Козел
- Як правильно подавати пиво Велкопоповицький Козел
- Як відрізнити оригінальне пиво від підробки
- Відео огляд на пиво Велкопоповицький козел світле, темне, різане
Історія та нагороди бренду
У 1870 році в селі Вельке-Поповіце поблизу Праги місцевий мер Франциском Рінгхоффер купив за безцінь стару пивоварню без назви. Власник закупив нове обладнання, найняв працівників і відремонтував будівлю. Саме цей рік вважається офіційною датою народження пива Велкопоповицький Козел.
За деякими джерелами пиво в Вельке-Поповіце варили ще з XIV століття і воно завжди користувалося популярністю, а пивовари повагою. Правда, вкоренитися на ринку збуту напій так і не зміг через постійну зміну власників бізнесу.
Першу партію пива під відомою нині маркою завод випустив в 1874 році. Символом його став чорний козел з пивною пінтою в копитах. Звідки взялася така емблема? За легендою в село забрів бродячий французький художник. Його тепло зустріли, нагодували і пригостили місцевим пивом. Чоловік був так вражений, що в подяку подарував жителям села полотно із зображенням рогатого копитного.
Однак офіційно назва була зареєстрована лише через півстоліття в 1922 році. Тоді-то на етикетках вже цілком законно з'явився пивний козеня.
Керівництво пивоварні настільки надихнулося, що вирішило завести на підприємстві живого чорного козла. Першим талісманом компанії в 1938 році став козеня Олда, якому згодом навіть поставили пам'ятник на вході. Пам'ятник стоїть там донині, і під ним традиційно збираються місцеві шанувальники пінного. З тих пір на пивоварні жило чимало тварин.
Виробництво швидко розвивалося. Частину пива постачали на експорт. У 1960-х був налагоджений випуск танкового пива, що розвозилося прямо в цистерні. Сьогодні пінне випускають на декількох пивоварнях, що належать компанії Plzensky Prazdroj. З 2016 року права на бренд належать японському виробнику Asahi Breweries.
У пива Козел чимало нагород внутрішніх та міжнародних фестивалів:
- 1999 рік – золота медаль на світовій виставці пива в Чикаго;
- 2004 рік-золота і срібна медалі на конкурсі пива в США;
- 2010 рік-бронзова медаль на виставці в США;
- 2014 рік-срібна медаль на міжнародному конкурсі у Фінляндії;
- 2005 рік-ще одна золота медаль;
- 2010 рік-золота та срібна медалі;
- 2012 рік-золота медаль в тій же країні;
- 2017 рік — приз Trophy і звання «Краще пиво» в Австралії
Особливості виробництва та склад
Велкопоповицький Козел — пиво низового бродіння. Для його виробництва використовують:
- Очищену воду з власних свердловин;
- Ячмінний солод;
- Жатецький хміль;
- Пивоварні дріжджі.
Чеське пиво варять за ліцензією і в інших місцевостях: в Угорщині, Польщі, Словаччині, Молдові, Казахстані. Судячи з відгуків, в кожній країні пиво дещо відрізняється від оригінального чеського.
Щоб спробувати справжній смак з Вельке-Поповіце, потрібно шукати в магазинах імпортне пиво, виготовлене на історичній батьківщині поблизу Праги. Приємних вражень від дегустації буде набагато більше.
Дегустаційні характеристики, міцність і калорійність
Чеський бренд обзавівся широкою лінійкою напоїв. І кожен по своєму цікавий. Пивоварня випускає пінне фортецею від 3,8 до 5,0%. Калорійність стандартна для пива-40-55 ккал на 100 г продукту в залежності від марки.
Всі сорти Велкопоповицького Козела відрізняються повнотою смаку, міцною піною і яскравою ароматикою.
Різновиди пива Велкопоповицький Козел
В даний момент компанії в Чехії випускає 6 сортів, але далеко не всі вони доступні українському покупцеві.
Velkopopovický Kozel Černý, 3,8%
Темне пиво Козел з чотирьох сортів солоду з насиченим каштановим рубіновим кольором. Піна мереживна, вершкова. Смак солодкий горіховий з вишневими і шоколадними відтінками, закінчується яскравим солодовим післясмаком. Аромат складається від кави, карамелі, хлібної скоринки і в'ялених ягід. Гідний зимовий сорт.
Добре поєднується з грудинкою, стейком, шоколадним бісквітом, бараниною на грилі та зайчатиною.
Velkopopovický Kozel Světlý, 4%
Найпопулярніший продукт у лінійці. Світлий преміум лагер золотистого відтінку. Смак строгий, сухий, гладкий, з тонами солоду і трав, з міцною гіркуватістю. Аромат Хлібний повний. Післясмак довгий, приємний, м'який.
Поєднується з пряною куркою, м'якими сирами, овочевими салатами, запеченим лососем.
Kozel Mistrův ležák, 4,6%
Пиво з карамельних солодів, легке, насичене та ароматне. Має колір темного золота і насичений солодовий запах. Піна помірна, не стійка. Смак твердий, з характерною гіркуватістю.
Пиво на любителя. Добре підійде до курячим нагетсів, креветок, раків, шпику, ароматним сирів.
Velkopopovický Kozel, 11 4,6%
Світлий лагер з гармонійним, чистим смаком з трьох видів світлого солоду. Піна осідає швидко, нещільна. Смак солодовий, трав'яний, з гіркуватістю. Напій легкий, питкий, добре втамовує спрагу в жаркий день.
В якості закуски варто вибрати піцу, паштет з дичини, сирну тарілку, холодець з курки.
Velkopopovický Kozel Řezaný, 11 4,8%
Унікальний лагер, що поєднує смак світлого і темного солоду. Виник як данина поваги традиції "різаного пива" — фірмовий чеський спосіб подачі напою.
Кращі закуски — томлена свинина з травами, фарширована щука, сирні конвертики, картопля по-селянськи.
Kozel Florián, 4,8%
Лімітований сезонний вид, який продається далеко не скрізь. Напівтемне пиво насиченого червоного відтінку і складного смаку. Аромат поєднує солод, хмільну терпкість, трави, кору і навіть легкий тон копчення.
Гастрономічна пара — грибний жульєн, індичка з гарбузом, дорадо гриль.
Українська лінійка розширена місцевими видами темного і світлого пива: Козел: Premium (4,6 %), Bohaty chmel (4,7 %), нефільтроване (4,9%) безалкогольне (0,5%).
Як "різати" пиво Велкопоповицький Козел
«різане» пиво — традиційний чеський спосіб подачі пінного напою. Пивовари і дегустатори довго думали, як поєднати смаки чорного і світлого пива так, щоб вони залишалися збалансованими і відокремленими? Рішення прийшло під впливом американських «смугастих» коктейлів.
У келих по черзі наливають два сорти пива Велкопоповицький Козел так, щоб вони не змішувалися. Для цього використовують спеціальну плоску ложку, яка дозволяє напою стікати по стінках дуже плавно. Крім того, напої повинні бути добре охолодженими.
Вища майстерність — налити пиво так, щоб воно залишалося чітко розмежованим за кольором, «різаним».
Як правильно подавати пиво Велкопоповицький Козел
Чеське пінне подають і вживають згідно з класичними канонами. Напій потрібно охолодити до 4-8 °C і розлити у високих келихах з прозорими стінками або пінтах.
Базова закуска до фільтрованого світлого — біле м'ясо і риба, до темного — яловичина і баранина, до нефільтрованого світлого — морепродукти, піца, до нефільтрованого темного — копченості та десерти.
Як відрізнити оригінальне пиво від підробки
Пиво рідко підробляють. Це невигідно, та й не завжди виходить створити такий фальсифікат, який за зовнішнім виглядом мало відрізняється від оригінального продукту. Однак це не гарантія, що в руки до вас не потрапить фейковий Велкопоповицький Козел.
На що варто звернути увагу:
- Пляшка та етикетка. оригінальний Velkopopovický Kozel продається в темних скляних пляшках 0,5 л і жерстяних банках. Банки повинні бути без вм'ятин та інших пошкоджень. Етикетка рівна, добре пропечатана;
- Колір . Пиво повинно відповідати заявленому на етикетці за кольором. Можна просвітити пляшку ліхтариком;
- Штрих-код . Будь-який оригінальний продукт можна перевірити сканером - програмою для смартфона. У разі оригіналу інформація в програмі і на пляшці/банку буде збігатися. У підробки може бути все що завгодно: від неіснуючої партії до абсолютно іншого продукту по штрих-коду.
Якщо покупка вже відбулася:
- Запах . Пиво повинно пахнути пивом. Кислота в запаху, спирт, сторонні аромати вказують на підробку або прострочення.
- Піна . На оригінальному Козелі піна повинна утримувати на поверхні монетку в 50 копійок, не здуватися і не зникати, якщо на неї подути і стояти до чотирьох хвилин.
- Смак . Справжнє пиво грає відтінками смаку. Підробка в цьому відношенні стабільна.
Увага! При найменших сумнівах в справжності пива краще утриматися від його вживання!
Незважаючи на чеське походження, Велкопоповицький Козел залишається доступним для українського покупця. Низька ціна і гідна якість роблять його одним з улюблених напоїв співвітчизників. Пінне легко п'ється і не б'є в голову. Одним словом, відмінний вибір для дружніх посиденьок або пікніка на природі.
Автор: Валентина
спеціально для byhaem.in.ua