гід по односолодовим віскі: як правильно пити, топ - 12 кращих брендів, недорогі марки шотландського віскі

Односолодовий віскі (Single malt) – алкогольний напій, виготовлений з солодженого зерна, зазвичай ячменю. Виробляють його по – старому-за допомогою подвійної перегонки в декількох мідних кубах виключно на території однієї винокурні. Далі алкоголь наполягають мінімум 3 роки в дубових бочках.

односолодовый виски

Напій вважається еталоном смаку і аромату. Той, хто хоч раз спробував односолодовий віскі, на інші скотчі буде дивитися з легкою зневагою. Виробником справжнього Single Malt є Шотландія. На її території знаходяться приблизно 90 віскікурених заводів. А ось найактивнішим споживачем алкоголю вважається Франція. У чому ж чари односолодового віскі, за що його вибирають знавці елітного алкоголю.

Що собою являє односолодовий віскі

Односолодовий віскі — це значить віскі, в складі якого присутні тільки ячмінь, дріжджі і вода. Весь технологічний процес виготовлення проходить в одній винокурні, але сировина може бути привізною.

Шотландський односолодовий віскі активно копіюють інші країни. Найбільш близький йому за складом і якістю Ірландський алкоголь. Американський віскі, що позиціонується як» односолодовий", роблять з осоложенной жита, а не з ячменю. Японія, Канада і деякі інші країни використовують в якості сировини пшеницю, іноді з додаванням карамельного барвника.

Технологія виготовлення і смакові особливості

Цілі ячмінні зерна майже не ферментуються, тому їх спершу пророщують. Потім сушать нагрітим повітрям або в диму палаючого торфу. В останньому випадку скотч виходить з присмаком диму.

Осолодження

При осоложении крохмаль переходить в цукру, що покращує бродіння. Подальше нагрівання зупиняє бродильні процеси і вберігає зерно від псування. Димні сингл молти містять деяку кількість фенолів. Некопчений шотландський віскі в наші дні випускають тільки на віскікурні Glengoyne Distillery.

Затирання

Після солодування переходять до затирання. Для цього зерно подрібнюють в дрібну крупку, заливають гарячою водою і настоюють. В цей час крохмалисті речовини перетворюються в цукру. Потім в сусло додають дріжджі, починається ферментація.

Процес може зайняти 2-3 дні, отриманий в результаті алкоголь досягає міцності 5-7 градусів і нагадує пиво. Його заливають в перегінний куб і приступають до виготовлення віскі.

Дистиляція

Перегонка відбувається в мідних дистиляторах, підвищуючи міцність напою до 60-70%. Перевага мідних баків в тому, що вони зберігають характерний присмак початкового затору. Віскі, отриманий в колоні, більше нагадує чистий спирт.

Витримка

Більшість шотландських односолодових віскі перед витримкою розбавляють водою. Потім їх поміщають для дозрівання в бочки і витримують три роки. Готовий спирт знову доводять до питної міцності (40-50°).

Постачальникам шотландського віскі дозволено застосовувати для витримки будь — які дубові бочки-як нові, так і б/у. Перш в них міг зберігатися будь-який інший алкоголь.

Велика частина односолодового віскі, реалізованого в світі, витримується в бочках, раніше застосовуваних для зберігання бурбона. Використання таких бочок змінює кінцевий смак напою. Наприклад, після хересу віскі додатково отримує квіткові і горіхові нотки.

Крім бочок, на смак скотча можуть вплинути:

  • Тривалість ферментації;
  • Способи виготовлення ячменю;
  • Марка дріжджів;
  • Габарити і вид перегінних кубів;
  • Термін витримки.

Популярні сорти односолодового шотландського віскі практично завжди змішуються з різних бочок в один напій. У той час як віскі з однієї бочки або партії часто зарезервовані для спеціальних видань обмеженим тиражем.

Той факт, що односолодовий скотч майже завжди є сумішшю, викликає подив. Наприклад, кращий односолодовий шотландський віскі The Glenlivet 18-Year-Old містить в собі кілька сингл молтів, які перебували в різних бочках 18 років. Але такий скотч не вважається купажованим, якщо він зроблений і розлитий на одній віскікурні.

Який віскі краще — односолодовий або купажований


Купажованим прийнято вважати віскі, дистильований і розлитий на більш ніж одній винокурні. Оскільки в інших країнах для виробництва скотчу дозволяється брати жито, пшеницю або кукурудзу, односолодовий спирт може бути змішаний із зерновим. В результаті виходить ватований напій. Щоб скласти такий купаж, винокури можуть змішати в одній ємності до 20 сортів алкоголю різного терміну витримки.

Вважається, що односолодовий віскі краще купажованого. Останній відноситься до сегменту мас-маркету, коштує значно дешевше і тому користується великим попитом.

Відрізняються ці види скотча і за смаком. Односолодовий густий, терпкий, з димним, в'язким післясмаком і строгим квітково-фруктовим ароматом. Купажовані сорти більш м'які і теплі, з багатим смакоароматичним букетом.

Види односолодових віскі

Односолодовий шотландський віскі, вироблений в одному місці, має на пляшці маркування Single malt. Це найбільш популярний вид міцного алкоголю. Але в процесі розливу можуть бути змішані односолоди, взяті з різних бочок. Тоді на пляшках з'являться інші маркування:

  • Single cask. ця марка односолодового віскі розливається з однієї великої ємності без змішування спиртів різної витримки. Може бути доповнений водою;
  • Quarter cask. Продукт з маленької дубової бочки, відноситься до елітних сортів односолодового віскі. Міцний (55%), водою не розбавляється.
  • Pure malt. робиться виключно з ячмінного солоду, але можливе змішування продукції різних заводів і різних років виготовлення.

Вік односолодового віскі визначається за часом витримки наймолодшого солоду. Якщо на пляшці вказано конкретний рік, значить, весь вміст вироблено і перегнано в зазначеному році.

Класифікація віскі по країні-виробнику

Дивлячись на прилавок з широким асортиментом односолодового віскі, легко розгубитися. Різні країни-виробники, численні бренди. Що вибрати?

Найбільш відомі виробники, що поставляють скотч на світовий ринок:

  • Шотландія-Glenlivet (Гленлівет), Highland Park (Хайленд Парк,) The Macallan (Макаллан);
  • Ірландія — The Irishman (Ірландець), Bushmills Malt(Бушміллс Молт);
  • Японія — Nikka Yoichi, Yamazaki;
  • Америка-Balcones (Балконес);
  • Австралія — Sullivans Cove (Салліванс Коув);
  • ПАР — Three Ships (Три кораблі).

Шотландські та ірландські односолодові віскі демонструє регіональні особливості і мають унікальний смаковий профіль завдяки місцевому клімату і методам дистиляції. Наприклад, віскі з Хайленду легший, а віскі з Спейсайду вважається елегантним. Алкоголь, зроблений на островах, буває злегка солонуватим через морського повітря.

З шотландськими сортами змагаються Японські, тому що винокури з Країни висхідного сонця вивчали шотландський стиль виробництва і смакові особливості класичних single malt.

Американські та канадські односолодові скотчі мають оригінальний смак, так як деякі винокурні експериментують з різними зерновими і технологіями, намагаючись надати своїм віскі особливий стиль.

ТОП кращих брендів односолодових віскі

Кожна марка скотча хороша по-своєму, але все-таки є молти, вигідно відрізняються від інших за смаковими і ароматичними якостями. Пропонуємо топ-12 односолодових віскі в різних категоріях.

Macallan, Triple Cask Matured 12 Years Old

Найкращий смак. Віскі середнього цінового сегмента, демонструє багатий букет з нотками солодкої ванілі і оксамиту через довгої витримки в бочках після бурбона і хересу.

Auchentoshan American Oak

Найкращий односолодовий віскі для коктейлів. Чудово підходить для змішування Manhattan, Old Fashioned, Boulevardier. Добре п'ється в чистому вигляді. Недорогий і з гідною витримкою.

Highland Park, Viking Pride

Найкращий 18-річний односолодовий віскі. Відрізняється збалансованим, довгим фруктово-димним смаком з нотками кави, іриски і шкіри. Відноситься до середнього цінового сегменту.

The Dalmore, Dalmore 12 years

Шотландський односолодовий віскі зі смаком ванілі і кави, нотками апельсина. Неймовірне поєднання. Ідеальний для жінок, які поважають міцні напої.

Whyte &#amp; Mackay, Tamnavulin Sherry Cask

Недорогий шотландський молт з божественним ароматом. Кращий у своїй ціновій категорії. Відрізняється м'яким, тривалим смаком екзотичних фруктів, карамелі, горіхів і випічки.

The Glenlivet 12 Year Old

Найкращий шотландський односолодовий віскі до 100 доларів. Яскравий односолодовий віскі з освіжаючим смаком. Наповнений нотами цитрусових, солодкого ячмінного солоду, ванілі і меду.

The GlenDronach Original 12 years old

Найкращий 12-річний скотч без диму з Шотландії. Витримка в бочках з хересу Педро Хіменес надає йому складний смак темних фруктів, шоколаду, вишні, спецій для випічки і апельсинової цедри.

Ardbeg Uigeadail

Кращий димний односолодовий віскі в середній ціновій категорії. Насичені копчений і солоний аромати витончено переплітаються з м'якими нотами цукеркової солодощі, бананів, родзинок і ванілі. Відчутні кавові вкраплення.

Bushmills Malt 10 Years Old

Кращий недорогий односолодовий віскі до 50 доларів з Ірландії Хороший напій для тих, хто не хоче витрачати занадто багато грошей, але шукає алкоголь зі складним смаком.

The Sexton Single Malt

Найгармонійніший односолодовий ірландський віскі. Відрізняється не дражливим рецептори смаком сухофруктів з відтінками меду і абрикоса.

That Boutique-y Whisky Company, Balcones 2 Years

Один кращих димних молтів з США. Витриманий в бочках з американського дуба, віскі характеризується приголомшливим балансом смаків з нотками вишні, какао і перцю. Ціна не перевищує 100 доларів.

Suntory, Yamazaki Distiller’s Reserve

Кращий японський односолодовий молт. Тонкий, тривалий смак ванілі, малини, персика, кокоса і цукатів робить його фаворитом серед легкого і м'якого односолодового віскі. Краще пити в чистому вигляді.

Як відрізнити оригінал від підробки

З популярністю односолодового віскі зростає і кількість підробок. Причому висока ціна не завжди є гарантією якості.

Щоб не купити фальсифікат, потрібно звернути увагу на такі моменти:

  • Пляшка. Тара з мутного скла без засобів захисту з криво наклеєною етикеткою говорить про підробку;
  • Прозорість і відтінок. Справжній напій за кольором від янтарно-коричневого до солом'яного. Прозорість обов'язкова, вона говорить про якість води;
  • Консистенція. Якісний віскі має маслянисту структуру, її після збовтування можна виявити по великим бульбашок. Якщо з'явиться багато дрібних-варто задуматися;
  • Смак і аромат. Оригінальний шотландський напій має аромат з відтінками дуба і солоду з тривалим післясмаком.

Купувати алкоголь потрібно тільки в супермаркетах і спеціалізованих торгових точках. Там менше шансів придбати підробку. Варто поглянути і на ціну. Занадто низька ціна = гарантія фальсифікату.

Правила вживання односолодового віскі

Шотландський односолодовий віскі вважається елітним напоєм. Щоб не спотворювати складний аромат, цінителі міцного алкоголю п'ють його в чистому вигляді. Але далеко на кожен здатний на таке, багатьом доводиться скотч розбавляти. Фахівці радять використовувати для цього чисту воду без газу. Її можна додати до половини обсягу, витримуючи температуру в межах 20 °С. коктейлі з віскі, які можна приготувати вдома — Топ-20 простих рецептів → 

Вливати воду в келих потрібно повільно, по колу, намагаючись не змішувати компоненти занадто активно. Досить легко збовтати напій.

Не можна захоплюватися і льодом. При швидкому охолодженні зникне більше половини смакоароматичних ноток, за які цінується односолодовий віскі. Лід та інші добавки можуть бути корисними для різкого та дешевого бурбону з меленої кукурудзи або недорогих змішаних сортів. Для елітних шотландських Single malt краще вибрати спеціальні камені.

Абсолютно неприпустимо змішувати якісний скотч з лимонадом, колою і соками. Вони просто знищать те, над чим довгі роки працювали майстри.

Односолодовий віскі — міцний і строгий напій для поважаючих себе чоловіків. Як і будь-який якісний алкоголь, Single malt вимагає до себе правильного ставлення. Тільки в цьому випадку вдасться повністю розкрити унікальний букет і отримати максимальну насолоду.

Автор: Євген Граматикаті,
спеціально для byhaem.in.ua