шоколадний коньяк своїми руками – гідна заміна елітним сортам міцного алкоголю.

Шоколадний коньяк має французьке коріння. Свою назву (від франц. Cognac) він отримав на честь міста, де вперше і був проведений. Через високу міцності і використання в чистому вигляді, напій вважається чоловічим. Але насолодитися елітним алкоголем з приємним шоколадним або мигдальним післясмаком, не проти і дами.

Коньяк з шоколадним смаком – рідкісний гість на полицях магазину. Приготувати напій французького походження можна самостійно вдома. Рецепти виробництва його прості. А зберігати готовий продукт можна довго.

Характеристики напою

Домашний шоколадный коньяк

У коньяку повна гармонія смаку і аромату. Запах незвичайний і збалансований. Він розкривається поступово і залежить від кількості додаткових компонентів. Перші нотки ароматичного букета-фрукти або Квіти. Потім чути акорд з шоколаду з вкрапленнями деревини і прянощів.

Смак міцного терпкого алкоголь пом'якшується приємними солодкими нотками шоколаду. Післясмак коньяку зі смаком шоколаду дегустатори порівнюють з «хвостом павича». Приємні відчуття від напою також розкішні і довгі.

Колір коньяку варіюється від бурштинового до темно-коричневого. І безпосередньо залежить від часу витримки.

Напій будь-якого віку прозорий, без суспензій і осаду.

Рецепти

В основі шоколадного коньяку в домашніх умовах виключно чистий алкоголь. Наявність смакових добавок або ароматизаторів зіпсують продукт. Базою для виготовлення виступають спирт, горілка або самогон високої якості.

Шоколад для напою рекомендується брати чорний гіркий з вмістом какао не менше 60%. Чим вище цей показник, тим смачнішим і ароматним вийде алкоголь.

Класичний

Для приготування коньяку з шоколадним присмаком за традиційним рецептом знадобиться горілка або розбавлений спирт. Останній-економічно вигідніше.

Чистий спирт попередньо розбавляють водою (бажано дистильованої) в пропорції 1:1,5. Тобто для приготування 1,5 л горілки потрібно взяти 900 мл води і 600 мл спирту. Важливе правило-при змішуванні спирт заливають у воду, а не навпаки.

Склад класичного шоколадного коньяку:

  • 150-200 г гіркого шоколаду;
  • 1,5 л розведеного спирту або горілки;
  • 200 г цукру;
  • 300 мл води;
  • 100 г дубової кори;
  • На кінчику ножа ваніль (або 1 пакетик ванільного цукру).

Порядок дій:Домашний шоколадный коньяк

  1. Шоколад потерти на тертці з дрібним перетином.
  2. Покладіть шоколадну стружку на парову баню.
  3. Приєднати ванілін. Ретельно перемішати.
  4. Як тільки шоколад розтане, залити алкоголь. Продукти не повинні закипіти.
  5. Ретельно все змішати і прибрати з парової лазні.
  6. Остудити до 35°C, залити в пляшку, прибрати в холодильник. Витримати 14 днів.
  7. Через 2 тижні приготувати цукровий сироп.
  8. З'єднати цукор і воду, закип'ятити, проварити хвилин 5. Утворену піну знімати.
  9. Змішайте охолоджений сироп, шоколадний настій і дубову кору.
  10. Перелити в підготовлену тару.
  11. Наполягати місяць в темному прохолодному місці.
  12. Перед подачею алкоголь процідити через марлю.

Коньяк зі смаком шоколаду в домашніх умовах за цим рецептом можна дегустувати вже через 3 дні після змішування продуктів. Однак тривала витримка допоможе зробити аромат і смак більш яскравим. Зберігати алкоголь домашнього виробництва рекомендується не більше 2 років.


кілька порад щодо приготування шоколадного коньяку:

  • За основу можна взяти магазинний коньяк. В цьому випадку кількість цукру і шоколаду рекомендується зменшити в 2 рази. І виключити зі списку компонентів дубову кору.
  • За смаком допустимо збільшити або зменшити кількість цукру.
  • Екстракт ванілі додавати потрібно з обережністю. Велика кількість переб'є аромат і смак шоколаду.

З самогоном

Це простий рецепт шоколадного коньяку. Процес приготування триває всього 6 днів. Після чого алкогольний напій сміливо можна розливати по склянках для дегустації. Домогтися відмінного смаку легко-необхідно ретельно дотримуватися технологію виготовлення.

Склад шоколадного коньяку на самогоні:

  • 2 л самогону (максимальна міцність - 50 оборотів);
  • 100 г гіркого шоколаду;
  • 8 г ванільного цукру;
  • 250 мл води;
  • 500 г цукрового піску.

Порядок дій:Домашний шоколадный коньяк

  1. Шоколадну плитку розділити на шматочки і укласти в каструльку.
  2. Розтопіть на паровій бані, додавши пакетик ванільного цукру.
  3. Рідкий шоколад залити в ємність з самогоном, ретельно перемішати.
  4. Прибрати на 3 дні в холодильник для настоювання.
  5. Через 3 дні з'єднати в каструльці цукор і воду. Зварити сироп стандартним чином.
  6. З'єднати шоколадну настоянку з охолодженим до 30°C сиропом, остудити і прибрати ще на 3 дні в холодильник.

Зберігати шоколадний коньяк допустимо до 2 років в прохолодному темному місці. Чим довше витримка, тим більш насиченим аромат і смак напою.


більше рецептів домашнього коньяку з самогону →

З молоком

Коньяк з запахом шоколаду за цим рецептом має короткий термін зберігання, тому що до складу входить молоко. Процес приготування займає близько 3 тижнів.

Склад шоколадного коньяку з молоком:

  • 200 мл молока;
  • 100 г гіркого шоколаду;
  • 1,5 л горілки;
  • 500 г цукру;
  • 1 пакет ванільного цукру.

Порядок дій:Домашний шоколадный коньяк

  1. Розламати шоколадку на шматочки і розтопити на водяній бані.
  2. В процесі розтоплення продукту засипати ванілін, ретельно перемішати.
  3. Залити алкоголь. Розмішавши. Маса не повинна кипіти.
  4. Остудити шоколадну заготовку, вилити в підготовлену ємність і прибрати в холодильник.
  5. Наполягати 7 днів, не забуваючи щодня струшувати ємність з вмістом.
  6. На 8 день зварити молочний сироп в сотейнику до розчинення кристалів цукру.
  7. Остудити сироп до 30°C і з'єднати з шоколадною настоянкою. Ретельно перемішати.
  8. Прибрати в прохолодне темне місце ще на 1,5–2 тижні.

Рецепт шоколадного коньяку в домашніх умовах можна зробити більш «дамським», якщо замінити гіркий шоколад молочним. Такий коньяк за смаковими якостями схожий на шоколадно-молочний лікер.

Як пити домашній шоколадний коньяк

Щоб насолодитися смаком коньяку, потрібно правильно його подавати і пити. З посуду для шоколадного напою ідеально підходить келих з завужені верхом - »сніфтер". Припустимо розлити коньяк по тюльпановідним келихах, які наповнюють на чверть.

Оптимальна температура алкоголю для дегустації-20-25°C.

Напій нагрівається від тепла руки і розкриває весь спектр ароматів коньяку.

Закушувати коньяк за правилами етикету не прийнято. Популярна закуска у вигляді лимона блокує смакові рецептори і не дозволяє отримати задоволення від напою.

Вдалою закускою вважається чорний шоколад, шматочок якого кладуть під язик.

На святковому столі хорошими варіантами закуски до шоколадного коньяку стануть:Домашний шоколадный коньяк

  • Великі маслини;
  • Морепродукти;
  • Тарталетки з паштетом;
  • Нежирне м'ясо;
  • Твердий сир без різкого запаху;
  • Підсушені горіхи;
  • Ягоди і фрукти – диня, груші, яблука, абрикос, виноград, полуниця.

Приготувати шоколадний коньяк нескладно і для цього не потрібні екзотичні інгредієнти. Єдина умова, яке строго потрібно дотримати – це термін витримки. Час робить напій насиченим і яскравим.

Домашній шоколадний коньяк, приготований за всіма правилами, не поступається магазинному алкоголю. Крім того, в невеликих дозах напій корисний для організму. Він нормалізує тиск, благотворно впливає на судинну систему і серце. Приготований власноруч коньяк стане відмінним доповненням дружньої посиденьки або урочистого заходу.