Ром з'явився як продукт перегонки ферментованої тростинної патоки. Спочатку це був напій брутальних чоловіків. Його вживали Пірати, шукачі пригод, люди, які подорожують по морю в жаркі тропічні країни. Тоді питання, з чим пити ром, не виникало. Міцний алкогольний напій допомагав пережити качку і впоратися з хворобами.
Нова ера рому почалася, коли навчилися його очищати і купажувати. З'явилося багато різновидів напою. Вони відрізняються за кольором, ароматом, витримки і міцності. Але буває, що не відчуєш різниці між кубинським і Домініканським або ще якимось видом, тому що вони схожі. Особливо це стосується недорогих марок. Адже всі вони виробляються за схожою технологією.
Які види рому бувають і для чого підходять
Кращий ром виробляють в тропічних країнах – Ямайка (Мезан, Капітан Морган), Пуерто-Ріко (Ранкадо), Домінікана (Барсело), Куба (Гавана Клаб, Каней, Сантьяго-де-Куба, Бакарді), Барбадос (Маунт Гай, Дурліс). Там ростуть очерет і розташовуються найбільші підприємства з переробки. Є компанії і в інших частинах світу. Кожна з них пропонує свої рецепти.
Наприклад, в'єтнамський ром ISC Rum підходить переважно для коктейлів. Є у В'єтнамі кокосовий і какао-ром, який наполягають відповідно на кокосах і какао-бобах. В останні роки набирає популярність Філіппінський ром. Він вважається недорогим, є марки прийнятної якості.
в Індії також виробляють ром. Індійський напій Old Monk темного, насиченого кольору, ванільно-шоколадного запаху і смаку, міцність 42,8%. Він вважається досить дорогим. Його змішують з лаймом, колою, п'ють в чистому вигляді. А розведений водою, він вважається хорошим засобом від застуди.
Серед величезного розмаїття напоїв можна виділити 3 великі категорії рому:
- Білий (світлий). Він прозорий і солодкуватий. Часто застосовується в коктейлях, можна пити сам по собі, з льодом.
- Золотий (голд). Колір набувається в результаті витримки в дубових бочках. Також для отримання бурштинового, золотисто-жовтого відтінку деякі виробники додають барвники, спеції. Його п'ють окремо або разом з фруктовим соком.
- Чорний (темний). Має насичений коричнево-червоний колір, яскраво виражений смак. Витримується в обпалених зсередини бочках. Підходить для додавання в каву, шоколад, Інші страви, а також для коктейлів. Особливо часто в кулінарії використовують пряні види з яскравими нотками спецій.
Міцність різних видів рому зазвичай коливається в межах 35-75 %. Найпоширеніша-40%. Витримка може досягати 10 і більше років.
Як пити ром в чистому вигляді
Щоб оцінити оригінальний смак напою і відчути його запах, п'ють ром в чистому вигляді (соло) з горілчаних чарок або келихів для коньяку. Наповнюють на третину, прогріваючи до 20 °C – в цьому випадку напій більше розкриває свій аромат. Роблять невеликі глотки.
Світлі сорти підходять для аперитиву (перед їжею), золотисті, такі як Абуело, Бакарді Оро – для дижестива (після їжі).
З льодом
Ром – міцний напій, і післясмак у нього пекуче. Щоб зробити його більш м'яким, в стакан додають лід. Чим більше будуть кубики, тим повільніше вони розтануть і менше вплинуть на смак. Найкраще пити ром з льодом в другій половині дня, ввечері, щоб розслабитися після трудового дня.
Розведення соком і водою
Запивати ром можна фруктовим соком, газованою водою або звичайною. На Кубі його п'ють з вичавленим лаймом і льодом. З усього розмаїття соків найбільше підходять кислуваті:
- Лаймовий;
- Ананас;
- Апельсиновий;
- Вишневий.
Пропорції такі: 2 частини соку плюс одна частина алкоголю. Прийнято також розбавляти ром содової (солодкувата газована вода) і колою. Види з кавовим присмаком можна злегка розбавити чистою прохолодною водою.
5 рецептів коктейлів з ромом
Є кілька найбільш відомих рецептів коктейлів, що включають в свій склад білий або золотий ром.
" Куба-Лібре»
Цей коктейль легко приготувати в домашніх умовах:
- Візьміть 1/8 лайма і видавіть у склянку.
- Покладіть на дно пару кубиків льоду.
- Налийте 50 мл золотого рому.
- Додайте 100-150 мл Кока-Коли.
Мохіто
Рецепт:
- Розтерти в склянці шматочок лайма з 2 чайними ложками цукру.
- Додати натуральної м'яти і теж розтерти.
- Влити 60 мл прозорого Рому Ангостура або іншого і стільки ж содової.
- Додати лід.
Більше коктейлів Мохіто: ТОП-13 рецептів для домуrarr;
Піна-Колада
Для приготування порції на 2 келихи знадобляться:
- Півтори склянки нарубаного льоду;
- Півсклянки замороженого і подрібненого ананасового соку;
- По 60 мл ананасового соку і кокосових вершків;
- 45 мл світлого і 30 мл темного рому;
- Пара шматочків ананаса.
Все помістити в одну ємність, збити блендером. Розлити по келихах.
Дайкірі
Інгредієнти:
- 50 мл світлого рому;
- 25 мл соку лайма;
- 15 мл звичайного цукрового сиропу.
Все це заважають, збивають в шейкері і проціджують. Подають без льоду в коктейльній чарці.
Рожевий ром
Для коктейлю потрібні:
Висипати лід в хайбол (високий стакан), налити ананасовий сік, потім ром і журавлинний сік. Розмішати, прикрасити малиною.
Якщо треба отримати двошаровий коктейль, то першим наливають більш солодкий напій (він важче), наприклад, ром з лікером, а другим менш солодкий (горілку, лимонний сік). Є рецепти, в яких застосовують кокосове молоко.
Дуже смачний гарячий ром з корицею, цукром і вершковим маслом.
Закуски
Оскільки види рому відрізняються за смаком і ароматом, для кожного з них існують свої закуски:
- Світлий ром, що подається перед обідом або вечерею, закушують шматочком лимона, мандарина. Поступово переходять до нежирних м'ясних або рибних страв.
- Хорошою закускою до чистого рому стануть оливки, фаршировані сиром.
- Золотий і темний ром, що подається після обіду або вечері, поєднують з десертами. Можна додати його в гарячий шоколад, кава, закусити шматочком апельсина, сиром.
- Ром аньехо витримки 8-12 років (anejo – витримка) краще нічим не закушувати, насолоджуючись багатством його смаку. Це ж відноситься до таких вишуканих напоїв як Закапа (Zacapa), які настоюються майже 20 років.
- Не сильно витриманий ром закушують черешнею, динею, ананасом або часточкою апельсина трохи присипаної корицею.
Отже, ром – універсальний міцний напій, який вживають в чистому і розбавленому вигляді. Після нього залишається приємний солодкувато-гіркий післясмак, присутні нотки карамелі і дуба. У більш витриманих напоїв смак і аромат багатше.
Щоб зрозуміти, як краще пити ром, треба спочатку спробувати його в чистому вигляді, а після в поєднанні з іншими напоями. Оптимальний варіант-додавання великих кубиків льоду, які будуть охолоджувати алкоголь і поступово розбавляти. Любителям коктейлів можна експериментувати, брати перевірені рецепти, міняти пропорції, додавати соки і сиропи .
Автор: Катерина Листопадова,
спеціально для byhaem.in.ua