Самбука (Sambuca) - лікер для любителів яскравих вражень і аромату анісу

Самбука (Sambuca) — міцний солодкий лікер родом з Італії. Виготовляється на основі пшеничного спирту з додаванням анісу, витяжки з квітів і плодів бузини, цукру. Ефірні олії, які містяться в травах і спеціях, надають самбуці характерний анісовий аромат і специфічний пряний смак, що робить його популярним вибором в якості аперитиву або дижестива в різних країнах. Для алкоголю характерна в'язка консистенція.

самбука что это

Незважаючи на те, що зараз купити цей напій можна вільно, для багатьох лікер залишається загадкою, занадто багато таємниць і міфів накопичилося навколо. Пора більш детально розповісти про самбуці — що це за алкоголь, як його виготовляють і вживають.

Історія появи самбуки і цікаві факти

Історія самбуки сягає своїм корінням у далеке минуле. В епоху Середньовіччя сарацини, араби-кочівники з Близького Сходу, привезли в Рим солодку настоянку на травах. Продукт призначався для використання в лікарських цілях, проте заможні римляни знайшли йому ще одне застосування, вживаючи після прийому їжі або просто для задоволення.

Сарацини називали лікарську рідину Zammut. Це арабське слово означає» зірчастий аніс " — рослина, з додаванням якого виготовлялася настоянка. Вважається, що від цього визначення і пішла назва знаменитого напою.

Сучасна  самбука  вперше була проведена італійцем Луїджі манці, які проживали в місті Чівітавеккья. Сталося це в середині XIX століття. Лікер називався Sambuca Manzi di Civitavecchia, його продовжують випускати і в наші дні.

Перша велика компанія з виробництва самбуки була заснована Анджело Молінарі в 1945 р італієць розробив унікальний рецепт лікеру шляхом змішування пряних трав зі спиртом і місцевими винами. Продукт, який отримав назву Molinari Sambuca Extra, швидко завоював загальне визнання. Зараз цей бренд займає перше місце з продажу самбуки в Італії.

Крім марки Molinari, виділяється ще кілька виробників. Це: Luxardo, Antica, Ramazzotti, Di Amore, Borghetti, Cesare, Cellini, Toschi, Isolabella, Lamonica, Vecchia Sarandela.

Про італійську анісову настоянку відомий ряд фактів, які зацікавлять багатьох:

  1. Незважаючи на досить високий вміст спирту, алкоголь майже не відчувається при вживанні.
  2. У складі містяться лише вуглеводи, інші макроелементи повністю відсутні.
  3. Оригінальний лікер самбука розливають тільки в прозорі скляні пляшки.
  4. Зародженням традиції вдихати через трубочку ароматні пари напою світ зобов'язаний кокаїновим оргіям, а зовсім не вечіркам в елітних закладах.

Особливості виробництва і склад самбуки

Точна технологія виробництва солодкого лікеру невідома, у кожного виробника є свої секрети. Однак по ряду відомих фактів можна позначити основні етапи цього процесу.

  1. Ароматні трави наполягають на спиртовій основі.
  2. Рідина піддається процесу потрійної дистиляції.
  3. Розбавляють чистою водою.
  4. Додають цукровий сироп і витяжки з рослин.
  5. Суміш витримують в темному місці протягом декількох тижнів.
  6. Настоянку піддають процесу фільтрації.
  7. Готовий продукт розливають у пляшки.

Самбуку іноді називають анісовою горілкою, однак це поєднання слів не можна назвати правильним. Фахівці виступають і проти офіційного визначення – анісовий лікер, стверджуючи, що за процесом приготування напій більше схожий на абсент.

Зберігається в секреті і склад самбуки. Відомо, що головними інгредієнтами є:

  • Зірочки анісу;
  • Цукор;
  • Пшеничний спирт.

Часто в складі присутні екстракти трав, квіток, витяжки з плодів рослин. При цьому кожен виробник використовує різні поєднання у відповідності зі своїм унікальним рецептом.

Дегустаційні характеристики

Самбука — спиртовмісний напій міцністю 38-42 градуси. Має в'язку консистенцію. Аромат легкий і приємний, з трав'яними, переважно анісовими, відтінками. Залежно від складу можуть проявлятися лимонні, апельсинові, ягідні або квіткові нотки.

Колір напою залежить від його різновиду. Найчастіше лікер прозорий, але можна знайти червоні або темні сорти.

За смаком самбука солодкувата, з відтінком гіркоти. Після вживання надовго зберігається приємний пряно-свіжий післясмак. Органолептичні якості змінюються в залежності від сорту напою: тут вплив роблять рослинні речовини, що входять до складу продукту.

Енергетична цінність самбуки — 240 ккал на 100 г.Продукт містить 40 г вуглеводів на той же обсяг рідини.

Види самбуки

У промислових масштабах анісова настоянка виробляється протягом багатьох десятиліть. За цей період часу з'явилося кілька різновидів продукту зі своїми, унікальними характеристиками.

Біла самбука

Класична різновид настоянки. Славиться приємним смаком з чіткими нотками анісу, відрізняється яскравим ароматом. Знавці стверджують, що за смаковими якостями цей вид сильно нагадує білі вина Італії з їх вишуканим букетом.

Подають напій з зернами кави, які додають в келих: це сприяє найбільш повному розкриттю аромату самбуки. Закускою найчастіше служать морепродукти і сири твердих сортів. Гармонійне поєднання-з фруктами і солодкими десертами на їх основі.

Червона самбука

Найрідкісніший сорт, який складно знайти в українських магазинах, навіть спеціалізованих. Відрізняється кисло-солодким фруктово-ягідним смаком, тягучою консистенцією. Характерний яскраво-рубіновий відтінок виходить завдяки включеним до складу плодам, які володіють фарбувальними властивостями.

Саме гармонійне поєднання — з фруктами, проте чудово підійдуть і м'ясні або рибні закуски.

Темна самбука

Головна відмінна характеристика цього різновиду — глибокий темний колір, який надає міститься в складі екстракт кореня солодки. У смаку самбуки темних сортів, крім анісових, відчуваються лакричні нотки з відтінком свіжості.

Настойку вживають в чистому вигляді як перед, так і після прийому їжі. Ідеальна закуска-темний шоколад і десерти всіх видів. Солоні продукти, страви з м'яса, риби, морепродуктів тут не підходять.

Як пити самбуку

Традиційно в італійських барах лікер самбуку подають в чистому вигляді. При цьому в келих додають три зернятка кави, які є символами щастя, багатства, здоров'я. Такий спосіб називається Sambuca con mosca, що в перекладі означає «самбука з мухами».

Інший варіант подачі — без кавових зерен. В цьому випадку напій повинен бути добре охолодженим, майже крижаним. Іноді лікер попередньо не охолоджують, а додають в келих лід або подають зі склянкою холодної води.

В Італії часто п'ють еспресо з самбукою: кілька крапель лікеру додають в каву. Це один з поширених варіантів подачі напою, що бадьорить, званий caffé corretto (»підкоригований " кави).

Існує досить ефектний спосіб вживання, який називається «вогняна самбука». Один келих наповнюють напоєм, підпалюють, відразу переливають вміст в інший стакан і залпом випивають. Потім через трубочку вдихають аромат, що залишився в першому келиху. Цей спосіб часто практикується в барах і нічних клубах.

Як пити і чим закушувати самбуку-8 звичайних і оригінальних способів подачі в домашніх умовах →

Для тих, хто не любить самбуку в чистому вигляді, але не знає, чим краще розбавити напій, знавці алкогольних коктейлів пропонують кілька варіантів. Лікер можна вживати з:

  • Текіла;
  • Шампанським;
  • Ромом.

Рекомендовані пропорції — 1:1 або 1:2 (1 частина анісової настоянки і 2 частини іншого алкоголю).

Деякі вважають за краще розбавляти самбуку фруктовими соками, такими як апельсиновий, яблучний або вишневий, щоб надати напою більш солодкий і фруктовий смак. Комбінація самбуки з соками може надати різноманітні смакові відтінки і зменшити міцність.

Кращі коктейлі з самбукою-20 простих рецептів в домашніх умовах →

Самбука стимулює роботу травної системи. Ароматний напій вживають як до, так і після прийому їжі. Поданий як аперитив, лікер викликає апетит, а після щільного обіду сприяє кращому переварюванню їжі.

При вживанні самбуки в чистому вигляді її рекомендують запивати міцним чаєм або чорною кавою. В якості закуски підійдуть:

  • Оливки;
  • Маслини;
  • Сир;
  • М'ясні нарізки;
  • Фрукти;
  • Шоколад;
  • Солодкі десерти;
  • Горіхи.

Міцний напій добре поєднується зі стравами азіатської кухні. Ідеальний дует анісова настоянка складе з італійськими кулінарними шедеврами.

Екзотична назва лікеру цілком відповідає його смаку — яскравому і терпкому, що викликає в уяві картини залитих сонцем просторів Апеннінського півострова. Цей напій підходить не тільки для вечірок. Як аперитив або дижестива, в супроводі традиційних для середземноморського регіону продуктів, самбука прекрасно доповнить сімейний обід або вечерю.

Автор: Анна
спеціально для byhaem.in.ua

Відео огляд: самбука-що це, з чого роблять італійський лікер