Як пити і чим закушувати самбуку-8 звичайних і оригінальних способів подачі в домашніх умовах

Самбука — відома італійська анісова настоянка. Існує більше десяти способів її вживання, кожен з яких розкриває незвичайний смак напою по-своєму. Серед них є видовищні і феєричні, які підходять для молодіжної вечірки, а є прості, які можна сміливо практикувати в домашніх умовах.

как пьют самбуку

Як п'ють самбуку, ніж закушують, варіанти приготування цікавих коктейлів, а також традиційні і незвичайні способи її подачі ви дізнаєтеся з цієї статті.

Що таке самбука

Самбуку придумали в Італії. Перший анісовий лікер, що поліпшує травлення, був створений ще в 1851 році італійським підприємцем Луїджі манці. Але справжню популярність напій придбав в середині XX століття, після того, як Анжело Молінарі, змішуючи спирт з різними травами, розробив рецепт анісової настоянки. Він заснував компанію Molinari Sambuca Extra в невеликому містечку Чівітавеккья недалеко від Риму, яка сьогодні є лідером з виробництва самбуки в Італії.

Настоянка має виражений анісовий аромат з пряними нотками трав і терпкий, солодкий смак. Консистенція в'язка. Міцність - близько 40%. Традиційний анісовий лікер безбарвний, але є різновиди червоного і коричневого кольору.

Склад у різних виробників трохи відрізняється, але основні інгредієнти однакові:

  • Пшеничний спирт;
  • Аніс (звичайний або зірчастий);
  • Витяжки з квітів бузини, ягід, трав;
  • Цукор.

Самбуку п'ють як самостійний напій, так і в розбавленому вигляді.

Детальніше про історію, особливості виробництва, видах і складі самбуки

Правила подачі

Існує багато способів подачі самбуки . Вибір келихів залежить від того, чи буде напій підпалюватися.

У чистому вигляді настоянку п'ють з витончених чарочок на невеликій ніжці або високих стопок. Шаруваті коктейлі подають в стаканчиках-шотах з потовщеним дном. Для палаючих варіантів вибирають товстостінні склянки: сніфтери або Рокси.

Детальніше про келихах-назви і призначення фужерів, як їх правильно використовувати →

Як споживати самбуку

Серед барменів і цінителів алкоголю донині точаться суперечки, як правильно пити самбуку. Адже за час існування анісової настойки з'явилося безліч різноманітних варіантів вживання. В Італії, наприклад, люблять пити самбуку з кавовими зернами, в Україні настойку підпалюють в стопці, американці розбавляють лікер мінералкою або запивають молоком, французи вважають за краще анісову горілку з льодом.

Нижче розглянемо кілька найбільш популярних способів пити самбуку.

В чистому вигляді

Анісовий лікер позитивно впливає на травлення і підвищує апетит, тому його подають в чистому вигляді в якості аперитиву або дижестива.

Перед дегустацією самбуку слід сильно охолодити, помістивши пляшку в морозильну камеру на 15 хвилин. Потім 50-70 мл охолодженої настоянки наливають в стопку і п'ють залпом.

З мушками

Класичний спосіб подачі самбуки в Італії. Це своєрідний ритуал, при якому настоянка подається з трьома зернами кави (мушками). Вони символізують здоров'я, багатство і щастя.

Кавові зерна максимально розкривають анісовий смак настоянки і залишають пікантний післясмак. При дегустації на дно стопки кладуть три зернятка кави, наливають охолоджену самбуку, п'ють залпом і розжовують зерна.

З молоком


Кілька екзотичний варіант для любителів незвичайних смакових поєднань. Змішувати самбуку з молоком не потрібно. Охолоджений лікер п'ють одним ковтком і запивають молоком.

Цікавий смак вийде, якщо замінити молоко на густі вершки і додати в них трохи цукру.

Палаюча стопка

Палаючу самбуку часто п'ють в клубах, барах, на веселих молодіжних вечірках.

Стопку наповнюють лікером і підпалюють. Завдяки рослинним оліям напій горить красивим синім полум'ям. Через 5-7 секунд вогонь слід задути і випити напій одним ковтком.

Екстремальне підпалювання

Підпалювати самбуку можна не тільки в стопці, але і в роті. Це вимагає певних навичок, тому краще проробляти подібний фокус під контролем професіонала.

Лікер набирають в рот, насухо витирають губи і злегка закидають голову. Бармен підпалює напій. Відчувши невеликий жар, слід відразу закрити рот. Після цього рідину можна проковтнути.

Дві склянки

Непростий, але дуже ефектний спосіб пити самбуку. Практикується в основному в барах, але при бажанні його можна повторити в домашніх умовах.

  1. Приготуйте дві склянки. В один налити 50 мл настоянки.
  2. В середину паперової серветки вставити короткий кінець трубочки для коктейлів.
  3. Підпалити самбуку. Через 5-7 секунд перелити її в іншу склянку і накрити зверху перевернутим першим склянкою.
  4. Після того як вогонь в келиху згасне, перенести верхній стакан на серветку з трубочкою.
  5. Випити лікер і вдихнути через трубочку ароматні пари.

Можна додати в напій три обсмажених кавових зерна, як в класичному способі «з мушками».

З водою (льодом)

Часто самбуку розбавляють звичайною або мінеральною водою і додають лід. Як правило, настоянка і вода змішуються в пропорціях 2:1 або 3:1. Такий напій відмінно освіжає і втамовує спрагу.

При додаванні води самбука біліє і набуває каламутну консистенцію. Це відбувається через високу концентрацію нерозчинених у воді ефірних рослинних масел. Смак настоянки від цього не страждає, а, навпаки, стає м'якше і вишуканіше.

З чаєм, кавою, соком

Італійці люблять пити самбуку з кавою. Лікер додають в еспресо в довільній пропорції (зазвичай 1:4) або просто запивають міцною кавою.

Таким же чином самбуку п'ють з чорним чаєм. Вдале поєднання виходить при додаванні настоянки в ароматний «Ерл грей». Зігріваючий напій відмінно тонізує і додає сили в холодну погоду.

Анісовий смак самбуки прекрасно гармонує з цитрусовими соками, посилюючи їх смак і роблячи його більш терпким і насиченим. Так само настоянку п'ють з ягідними морсами, вишневим або гранатовим сиропом.

З чим поєднують самбуку в коктейлях

Самбуку не тільки розбавляють безалкогольними напоями для зниження градуса, але і використовують для приготування міцних алкогольних коктейлів. Для цього анісовий лікер змішують з міцним алкоголем: горілкою, віскі, коньяком або додають в шампанське, абсент, текілу. кращі коктейлі з самбукою-20 простих рецептів в домашніх умовах →

Самбуку небажано поєднувати з червоним вином або пивом.

Через високу щільність і прозорість самбука часто використовується для створення ефектних шаруватих коктейлів, наприклад, Хіросіма і Казантип.

Хіросіма

Для приготування коктейлю Хіросіма буде потрібно:

Важливо не допустити змішування шарів в шот-коктейлі, тому інгредієнти акуратно укладаються за допомогою спеціальної коктейльної ложки.

Етапи приготування:

  1. Першим шаром налити самбуку.
  2. Додати Бейліс.
  3. Ложечкою укласти абсент.
  4. Набрати в коктейльну трубочку гранатовий сироп і додати його в центр шару з абсентом.

У сиропу щільність вище, ніж у лікерів, тому він прінікнет через всі шари і створить візуальний ефект, схожий на грибоподібний вибух.

Більше коктейлів з абсентом-Топ-15 рецептів для приготування вдома, палаючі коктейлі →

Казантип

Склад у коктейлю КаZантип такий же, як у попереднього: самбука, абсент, Бейліс і гранатовий сироп (по 15 мл). Різниця полягає в порядку укладання шарів:

  1. Перший шар-гренадин.
  2. Другий – самбука.
  3. Третій – Бейліс.
  4. Четвертий – абсент.

В разом виходить коктейль з 4-х різнокольорових шарів, який п'ють через трубочку, починаючи знизу.

Детальніше про коктейлі з Бейлісом-хіт-лист чудових рецептів для домашньої вечірки →

Кокон

Один з безлічі варіантів кисло-солодких міксів з газованою водою.

  • Самбука-50 мл;
  • Кока-кола – 150 мл;
  • Лимонний сік – 20 мл;
  • Лід.

Наповніть склянку кубиками льоду, додайте лимонний сік і анісовий лікер. Долити до країв газовану воду. Перемішати коктейль ложкою і вставити трубочку. П'ють такий коктейль повільно, насолоджуючись кожним ковтком.

Фредді Крюгер

Незвичайний молочно-ягідний коктейль з самбукою особливо популярний у жіночої аудиторії.

Для приготування знадобляться:

  • Самбука і молоко-по 60 мл;
  • Горілка і вишневий сироп-по 30 мл;

Змішати всі інгредієнти, розлити коктейль в келихи для мартіні і прикрасити вишенькою або цедрою лимона. Пити через трубочку.

Більше коктейлів з горілкою, класичних і незвичайних →

Закуска до самбуці

Самбука — досить міцний напій, тому варто подбати про закуску. До лікеру подають:

  • Морепродукти та страви з риби;
  • Сир, нежирне м'ясо;
  • Оливки, горіхове асорті;
  • Шоколад, фрукти.

В Україні  самбуку люблять  закуска рулетики або канапе з шинки з сиром і шматочком грейпфрута.

Самбуку запивають водою (звичайної або мінеральної), морсами, соками.

Завдяки безлічі варіантів вживання анісовий лікер користується популярністю як у любителів клубних тусовок, так і у цінителів елітного алкоголю. Незвичайний смак італійського алкоголю і ефектні ритуали подачі внесуть нотку новизни і різноманітності в будь-яку вечірку.

Автор: Тетяна
спеціально для byhaem.in.ua

Відео огляд: як п'ють самбуку