Самбука — відома італійська анісова настоянка. Існує більше десяти способів її вживання, кожен з яких розкриває незвичайний смак напою по-своєму. Серед них є видовищні і феєричні, які підходять для молодіжної вечірки, а є прості, які можна сміливо практикувати в домашніх умовах.
Як п'ють самбуку, ніж закушують, варіанти приготування цікавих коктейлів, а також традиційні і незвичайні способи її подачі ви дізнаєтеся з цієї статті.
Що таке самбука
Самбуку придумали в Італії. Перший анісовий лікер, що поліпшує травлення, був створений ще в 1851 році італійським підприємцем Луїджі манці. Але справжню популярність напій придбав в середині XX століття, після того, як Анжело Молінарі, змішуючи спирт з різними травами, розробив рецепт анісової настоянки. Він заснував компанію Molinari Sambuca Extra в невеликому містечку Чівітавеккья недалеко від Риму, яка сьогодні є лідером з виробництва самбуки в Італії.
Настоянка має виражений анісовий аромат з пряними нотками трав і терпкий, солодкий смак. Консистенція в'язка. Міцність - близько 40%. Традиційний анісовий лікер безбарвний, але є різновиди червоного і коричневого кольору.
Склад у різних виробників трохи відрізняється, але основні інгредієнти однакові:
- Пшеничний спирт;
- Аніс (звичайний або зірчастий);
- Витяжки з квітів бузини, ягід, трав;
- Цукор.
Самбуку п'ють як самостійний напій, так і в розбавленому вигляді.
Детальніше про історію, особливості виробництва, видах і складі самбуки
Правила подачі
Існує багато способів подачі самбуки . Вибір келихів залежить від того, чи буде напій підпалюватися.
У чистому вигляді настоянку п'ють з витончених чарочок на невеликій ніжці або високих стопок. Шаруваті коктейлі подають в стаканчиках-шотах з потовщеним дном. Для палаючих варіантів вибирають товстостінні склянки: сніфтери або Рокси.
Детальніше про келихах-назви і призначення фужерів, як їх правильно використовувати →
Як споживати самбуку
Серед барменів і цінителів алкоголю донині точаться суперечки, як правильно пити самбуку. Адже за час існування анісової настойки з'явилося безліч різноманітних варіантів вживання. В Італії, наприклад, люблять пити самбуку з кавовими зернами, в Україні настойку підпалюють в стопці, американці розбавляють лікер мінералкою або запивають молоком, французи вважають за краще анісову горілку з льодом.
Нижче розглянемо кілька найбільш популярних способів пити самбуку.
В чистому вигляді
Анісовий лікер позитивно впливає на травлення і підвищує апетит, тому його подають в чистому вигляді в якості аперитиву або дижестива.
Перед дегустацією самбуку слід сильно охолодити, помістивши пляшку в морозильну камеру на 15 хвилин. Потім 50-70 мл охолодженої настоянки наливають в стопку і п'ють залпом.
З мушками
Класичний спосіб подачі самбуки в Італії. Це своєрідний ритуал, при якому настоянка подається з трьома зернами кави (мушками). Вони символізують здоров'я, багатство і щастя.
Кавові зерна максимально розкривають анісовий смак настоянки і залишають пікантний післясмак. При дегустації на дно стопки кладуть три зернятка кави, наливають охолоджену самбуку, п'ють залпом і розжовують зерна.
З молоком
Кілька екзотичний варіант для любителів незвичайних смакових поєднань. Змішувати самбуку з молоком не потрібно. Охолоджений лікер п'ють одним ковтком і запивають молоком.
Цікавий смак вийде, якщо замінити молоко на густі вершки і додати в них трохи цукру.
Палаюча стопка
Палаючу самбуку часто п'ють в клубах, барах, на веселих молодіжних вечірках.
Стопку наповнюють лікером і підпалюють. Завдяки рослинним оліям напій горить красивим синім полум'ям. Через 5-7 секунд вогонь слід задути і випити напій одним ковтком.
Екстремальне підпалювання
Підпалювати самбуку можна не тільки в стопці, але і в роті. Це вимагає певних навичок, тому краще проробляти подібний фокус під контролем професіонала.
Лікер набирають в рот, насухо витирають губи і злегка закидають голову. Бармен підпалює напій. Відчувши невеликий жар, слід відразу закрити рот. Після цього рідину можна проковтнути.
Дві склянки
Непростий, але дуже ефектний спосіб пити самбуку. Практикується в основному в барах, але при бажанні його можна повторити в домашніх умовах.
- Приготуйте дві склянки. В один налити 50 мл настоянки.
- В середину паперової серветки вставити короткий кінець трубочки для коктейлів.
- Підпалити самбуку. Через 5-7 секунд перелити її в іншу склянку і накрити зверху перевернутим першим склянкою.
- Після того як вогонь в келиху згасне, перенести верхній стакан на серветку з трубочкою.
- Випити лікер і вдихнути через трубочку ароматні пари.
Можна додати в напій три обсмажених кавових зерна, як в класичному способі «з мушками».
З водою (льодом)
Часто самбуку розбавляють звичайною або мінеральною водою і додають лід. Як правило, настоянка і вода змішуються в пропорціях 2:1 або 3:1. Такий напій відмінно освіжає і втамовує спрагу.
При додаванні води самбука біліє і набуває каламутну консистенцію. Це відбувається через високу концентрацію нерозчинених у воді ефірних рослинних масел. Смак настоянки від цього не страждає, а, навпаки, стає м'якше і вишуканіше.
З чаєм, кавою, соком
Італійці люблять пити самбуку з кавою. Лікер додають в еспресо в довільній пропорції (зазвичай 1:4) або просто запивають міцною кавою.
Таким же чином самбуку п'ють з чорним чаєм. Вдале поєднання виходить при додаванні настоянки в ароматний «Ерл грей». Зігріваючий напій відмінно тонізує і додає сили в холодну погоду.
Анісовий смак самбуки прекрасно гармонує з цитрусовими соками, посилюючи їх смак і роблячи його більш терпким і насиченим. Так само настоянку п'ють з ягідними морсами, вишневим або гранатовим сиропом.
З чим поєднують самбуку в коктейлях
Самбуку не тільки розбавляють безалкогольними напоями для зниження градуса, але і використовують для приготування міцних алкогольних коктейлів. Для цього анісовий лікер змішують з міцним алкоголем: горілкою, віскі, коньяком або додають в шампанське, абсент, текілу. кращі коктейлі з самбукою-20 простих рецептів в домашніх умовах →
Самбуку небажано поєднувати з червоним вином або пивом.
Через високу щільність і прозорість самбука часто використовується для створення ефектних шаруватих коктейлів, наприклад, Хіросіма і Казантип.
Хіросіма
Для приготування коктейлю Хіросіма буде потрібно:
- Самбука, лікер Бейліс і абсент - (кожен по 20 мл);
- Гранатовий сироп( гренадин) - половина чайної ложки.
Важливо не допустити змішування шарів в шот-коктейлі, тому інгредієнти акуратно укладаються за допомогою спеціальної коктейльної ложки.
Етапи приготування:
- Першим шаром налити самбуку.
- Додати Бейліс.
- Ложечкою укласти абсент.
- Набрати в коктейльну трубочку гранатовий сироп і додати його в центр шару з абсентом.
У сиропу щільність вище, ніж у лікерів, тому він прінікнет через всі шари і створить візуальний ефект, схожий на грибоподібний вибух.
Більше коктейлів з абсентом-Топ-15 рецептів для приготування вдома, палаючі коктейлі →
Казантип
Склад у коктейлю КаZантип такий же, як у попереднього: самбука, абсент, Бейліс і гранатовий сироп (по 15 мл). Різниця полягає в порядку укладання шарів:
- Перший шар-гренадин.
- Другий – самбука.
- Третій – Бейліс.
- Четвертий – абсент.
В разом виходить коктейль з 4-х різнокольорових шарів, який п'ють через трубочку, починаючи знизу.
Детальніше про коктейлі з Бейлісом-хіт-лист чудових рецептів для домашньої вечірки →
Кокон
Один з безлічі варіантів кисло-солодких міксів з газованою водою.
- Самбука-50 мл;
- Кока-кола – 150 мл;
- Лимонний сік – 20 мл;
- Лід.
Наповніть склянку кубиками льоду, додайте лимонний сік і анісовий лікер. Долити до країв газовану воду. Перемішати коктейль ложкою і вставити трубочку. П'ють такий коктейль повільно, насолоджуючись кожним ковтком.
Фредді Крюгер
Незвичайний молочно-ягідний коктейль з самбукою особливо популярний у жіночої аудиторії.
Для приготування знадобляться:
- Самбука і молоко-по 60 мл;
- Горілка і вишневий сироп-по 30 мл;
Змішати всі інгредієнти, розлити коктейль в келихи для мартіні і прикрасити вишенькою або цедрою лимона. Пити через трубочку.
Більше коктейлів з горілкою, класичних і незвичайних →
Закуска до самбуці
Самбука — досить міцний напій, тому варто подбати про закуску. До лікеру подають:
- Морепродукти та страви з риби;
- Сир, нежирне м'ясо;
- Оливки, горіхове асорті;
- Шоколад, фрукти.
В Україні самбуку люблять закуска рулетики або канапе з шинки з сиром і шматочком грейпфрута.
Самбуку запивають водою (звичайної або мінеральної), морсами, соками.
Завдяки безлічі варіантів вживання анісовий лікер користується популярністю як у любителів клубних тусовок, так і у цінителів елітного алкоголю. Незвичайний смак італійського алкоголю і ефектні ритуали подачі внесуть нотку новизни і різноманітності в будь-яку вечірку.
Автор: Тетяна
спеціально для byhaem.in.ua