сухе шампанське брют (Brut) - найблагородніший напій у світі

Брют (Brut) — це ігристе вино з низьким вмістом цукру. Алкоголь виробляють за технологією шампенуаз з добірного винограду. Продукт, що славиться чудовими смакоароматичними якостями, користується заслуженою популярністю у знавців ігристого. Спиртне часто подають на святкових обідах і урочистих заходах, а ті, хто його віддає перевагу, вважаються володарями витонченого смаку.

брют

Детальніше розповімо, що таке брют і як його виготовляють, перерахуємо різновиди і популярні марки, а для організації успішної дегустації порадимо, з чим пити шампанське Брют, щоб смак і аромат максимально розкрилися.

Історична довідка

Шампанське брют з'явилося в другій половині XIX століття у французькій провінції Лангедок. Винахідником алкоголю називають Віктора Ламбера, який розробив нову технологію отримання сухого ігристого. Спосіб назвали»яблучно-молочної ферментацією". Цей процес, при якому яблучна кислота перетворюється в молочну, і ліг в основу виробництва сучасного брюта.

«Brut» перекладається з французької мови як «сухий». Це слово точно відображає суть напою.

Вишуканий алкоголь швидко отримав загальне визнання і став дуже популярним. Спочатку його оцінили англійці, а вже з Великобританії спиртне поширилося по всій Європі. З 1950-х рр.сухе ігристе стає незамінним учасником урочистих заходів.

Сьогодні виробництвом брюта займаються в багатьох країнах. Крім Франції, єдиного виробника класичного шампанського, це спиртне роблять в:

  • Німеччини;
  • Іспанії;
  • Італії;
  • США;
  • Великобританії;
  • Нової Зеландії;
  • Україні;
  • Ізраїлі;
  • Австралії.

Склад і особливості виробництва

Шампанське брют — це спиртний напій, що відрізняється зниженим вмістом цукру, для виробництва якого використовують виноград трьох сортів: Піно Меньє, Шардоне і Піно Нуар.

Ягоди винограду для виготовлення брюта не повинні бути занадто стиглими. Невелика незрілість дозволяє домогтися більш високої кислотності.

Основа спиртного — виноградний сік і дріжджі. Наявність або відсутність цукру, а також його кількість залежить від різновиду.

Виробничий процес брюта можна розділити на кілька етапів.

  1. Відібрану сировину пресують, відокремлюючи сік (сусло) від шкірки.
  2. Сусло поміщають у великі чани або дубові бочки, де відбувається первинна ферментація.
  3. Після необхідного терміну напівфабрикат фільтрують і купажують.
  4. Заготовку розливають в пляшки, приєднуючи дріжджі, потім знову залишають для бродіння. При вторинної ферментації тару розташовують під кутом. Нахил щодня змінюють, поступово повертаючи ємність догори дном (ремюаж) завдяки цьому дріжджі накопичуються у шийки.
  5. Заморозивши горлечко, пляшку відкорковують і видаляють накопичився осад (дегоржаж). При необхідності додають цукор і доливають нову порцію шампанського.
  6. Тару знову закривають і залишають продукт настоюватися. Час витримки-до 1 року.
  7. Промаркувавши пляшки, алкоголь поставляють у продаж.

Будь ігристе, в тому числі і Брют, закривають капроновими або зробленими з дубової кори пробками. Це дозволяє забезпечити більш щільну закупорку і сприяє кращому утриманню бульбашок вуглекислого газу. Пробки з натурального матеріалу краще, так як дерево віддає свій природний аромат, покращуючи смакові якості спиртного.

Дегустаційні особливості, міцність і калорійність напою

Благородне сухе відрізняється світлим жовто-солом'яним відтінком, що переливається красивими золотистими відблисками.

Смак брюта яскравий, злегка кислуватий, з фруктовою основою, в якій чітко помітні цитрусові тони. Легкість і свіжість букета доповнена ледь відчутними нюансами спецій. Це поєднання, розкриваючись, переходить в приємний післясмак, підкорює ніжними відтінками стиглих яблук.

Ароматичний супровід багатогранне і цікаве. В основі-фруктові тони, в які гармонійно вплітаються солодкі медові, ванільні і горіхові нюанси.

Шампанське Брют відрізняється середньою калорійністю — 55 ккал/100 мл продукту. З макроелементів в продукті присутні:

  • Вуглеводи (0,2 г);
  • Білки (0,1 г).

Вміст спирту в сухому ігристому — 9-13%.

Різновиди

Розрізняють кілька видів благородного сухого алкоголю. Відмінності полягають в процентному вмісті цукру. Це різновиди:

  • Brut Nature (Брют Натюр), до 3 г / л, або 0,3%
  • Extra Brut (Екстра Брют), до 6 г / л, або 0,3-0,6%;
  • Brut (Брют), 6-12 г/л, або 0,6-1,5%.

Brut Nature відомий і під іншою назвою — Dosage Zero (Дозаж Зеро). Це означає, що продукт виготовлений без дозажу (добавки після дегоржажу з метою компенсувати втрату рідини).

Перші два типи називають абсолютно сухим шампанським, і в продажу вони зустрічаються нечасто. Особливо це відноситься до різновиду Екстра Брют, яке через низький вміст солодкого компонента не дуже популярно у споживачів.

В залежності від використовуваного сорту сировини Брюти поділяють на білі і рожеві. Також напої бувають вінтажними (виготовленими з одного врожаю) або не вінтажними.

Правила вживання

Дегустувати брют прийнято перед прийомом їжі, вживаючи його в чистому вигляді в якості аперитиву. Алкоголь подають в класичних келихах для ігристого. Вважається, що в цьому посуді смакоароматичний букет розкривається максимально, до того ж піна і бульбашки зберігаються довше.

Перед подачею брют рекомендується охолодити до 8-12°С.для цього пляшку ставлять в спеціальне відерце, наповнене кубиками льоду, а під час дегустації цю ємність поміщають на стіл. За етикетом пити сухе слід повільно, невеликими ковтками, насолоджуючись розкриваються смаком і ароматом.

Ідеальною закускою до шампанського брют стануть морепродукти, проте чудово підійдуть і інші варіанти:

  • Легкі салати;
  • Нарізка копченого лосося;
  • М'ясо птиці;
  • Телятина;
  • Свинина;
  • Сирна нарізка;
  • Десерти з фруктів;
  • Торти;
  • Пудинги;
  • Морозиво.

На роль гастрономічної «пари» для брюта не підійдуть солодкі десерти, приготовані з додаванням шоколаду або цитрусових. Ці продукти можуть вплинути на сприйняття смакового букета, який при дегустації втратить свою чистоту.

Популярні марки

Великі виноробні компанії випускають різні види сухого брюта. Деякі марки не тільки стали знаменитими, але і особливо полюбилися споживачам.

Dom Perignon (Будинок Періньйон), 12,5%

Будинок Періньйон — це знаменита французька марка. Класичне сухе шампанське брют представлено в 2-х видах: біле і рожеве. Виробництвом займається розташований в провінції Шампань виноробний будинок Moet &#amp; Chandon (моет е Шандон). Бренд з'явився ще в XVIII столітті. Перший екземпляр сухого випущений в 1921 р.

Напій підкорює фруктовим смаком, в якому домінують ноти стиглого апельсина. Ароматичний супровід-ніжний, фруктово-квітковий, з грушевими і абрикосовими мотивами.

Миє &#amp; Chandon Brut Imperial (моет е Шандон Брют Імперіаль), 12%

Один з найзнаменитіших і популярних брют, який прикрашає урочисті заходи, що проводяться представниками аристократичних і монарших прізвищ.

Алкоголь виділяється м'якістю, гармонійністю і збалансованістю. У яскравому фруктовому смаку переплелися розкішні персикові, грушеві та яблучні нотки, доповнені оригінальною агрусово-цитрусовою свіжістю. Образ завершує приємний солодкуватий ягідно-фруктовий аромат.

Ruinart Rosé Brut (Рюінар Роз Брют), 12,5%

&#nbsp;

Шампанське, вироблене однойменною французькою виноробною компанією. Будинок заснований в Шампані в 1729 р, з цього ж часу і виготовляють благородний напій.

Рожевий брют відрізняється гармонійною свіжістю, складеної м'якими ягідними відтінками. Ароматичний букет-легкий і витончений, підкорює фруктово-горіховою вишуканістю.

Брют володіє бадьорить свіжістю, в якій чітко помітна фруктова основа. У букеті домінують яскраві нотки цитрусових і яблук, які, розкриваючись, переходять в легкий освіжаючий післясмак. Аромат-насичений, складний, складений теплими фруктовими гранями, доповненими нюансами свіжої випічки і топленого молока.

Детальніше про те, як правильно подавати і закушувати ігристе →

Випуск сухих ігристих вин ведуть багато великих алкогольні підприємства світу. Продукція різних марок володіє унікальними дегустаційними особливостями, і кожен споживач може вибрати напій до душі.

Благородний і витончений алкоголь вимагає відповідної подачі, яка має на увазі і ретельний вибір гастрономічного супроводу. При правильно підготовленої дегустації вживання брюта перетвориться в справжню насолоду, а смак і аромат спиртного повністю розкриються і заграють яскравими фарбами.

Відео огляд: як вибрати сухе шампанське брют

поширені запитання
чим відрізняється шампанське брют від напівсолодкого?
кількістю цукру. У брюте цукру не більше 12 г/л. у напівсолодкому (Demi-Sec) шампанському може бути до 50 г/л, в солодкому — більше 50 г/л.
чи можна заважати брют з соками?
справжній хороший брют заважати з соком не варто. Але якщо дуже хочеться або потрібно знизити міцність напою, краще використовувати ананасовий в співвідношенні 2:1 або 1:1.
скільки калорій у пляшці шампанського брют?
якщо в 100 мл шампанського 55 ккал, то в пляшці ємністю 0,75 л — 412 ккал.
з чим можна змішати шампанське брют?
Брют часто змішують з лікером, вином, коньяком, віскі, горілкою та фруктовим соком. Також в коктейлі додають фрукти, ягоди, прянощі, цукор або мед.
яке найкраще шампанське брют?
кращими серед брютов вважаються: Lanson Le Black Label Brut, Veuve Clicquot, Brut, Dom Perignon, Grand Rose Brut Grand Cru Bouzy, Paul Bara. Ціни на ці сорти брюта високі, але їх варто спробувати. З більш бюджетних рекомендуємо звернути увагу на білий брют Gancia Prosecco Dry doc.
як вибрати оригінальний брют?
на етикетці має бути написано слово brut, вино має бути ігристим, а не газованим. Пляшка навіть у недорогого шампанського високої якості, з дерев'яною пробкою, на дні не повинно бути осаду. Обов'язковим елементом є акцизна марка.

Автор: Анна Ковальова,
спеціально для byhaem.in.ua