Класифікація коньяків в Україні - марочні, ординарні, колекційні

Українська система класифікації коньячної продукції відрізняється від міжнародної. Випускаються в нашій країні види коньяку мають мало відношення до французького оригіналу, проте не поступаються йому за якістю.

классификация коньяков

Розберемо класифікацію міцного алкоголю, прийняту Україні, розповімо про її історії і перерахуємо найбільш поширені вітчизняні марки.

Історія класифікації коньяку в Україні

В Україні коньяк почали випускати в 1890-х рр.Виробництво швидко набирало обертів, напій набував популярності, і вже в 1909 році був прийнятий закон, в якому чітко визначалася технологія, вказувалися регіони-виробники, перераховувалися використовувані при виготовленні сорти винограду. У цьому ж нормативному акті була закріплена і класифікація коньяків.

коньяк

Найбільшим виробником міцного алкоголю в царські часи було підприємство «Шустов і сини». Випускаються на заводі коньяки різних видів відрізнялися відмінною якістю і отримували визнання не тільки в рідній країні, але і в Європі, кілька разів удостоївшись почесних нагород на паризьких конкурсах.

У 1914 р був прийнятий сухий закон, який не кращим чином позначився на розвитку коньячного виробництва, а наступна незабаром революція і зовсім зупинила процес. Однак вже через 7 років, в 1924 р, знаменитий в царські часи коньячний завод відновили, і зростання виробництва почався знову.

В середині XX століття новим законом остаточно затверджено метод коньячного виробництва, а також зазначено поділ коньяку на види. Згідно з новим актом, кожна різновид повинна мати відповідні даній групі показник вмісту цукру і міності.

За чинною в Україні класифікації коньяки діляться на:

  • Ординарні;
  • Марочні;
  • Колекційні.

Цей спосіб використовується виробниками міцного спиртного. Однак українське "коньячне" законодавство не передбачає поділу марочного і ординарного алкоголю.

Міцне спиртне за коньячною технологією виготовляють у багатьох куточках колишнього Радянського Союзу. Поширена класифікація коньячної продукції по країнах-виробниках.

Розрізняють напої:

  • Вірменські;
  • Азербайджанські;
  • Грузинські;
  • Українські;
  • Молдавські.


Спиртне з Азербайджану і Вірменії — саме насичене, з міцним смаком. Вироблені в Молдові продукти володіють легким ароматом і менш яскравим, в порівнянні з кавказьким алкоголем, смаковим букетом. Коньяки, виготовлені в нашій країні, відрізняються легкістю, свіжістю, багатогранним смаком, яскравим ароматичним букетом з присутністю рослинно-квіткових нюансів.

Рейтинг Вірменських коньяків-13 найкращих, які варто спробувати →

На території України продукт виготовляють в Одесі, Ужгороді, Новій Каховці. Найвідоміший виробник-коньячне підприємство, розташоване в Новій Каховці.

Класифікація ординарних коньяків

Ординарний коньяк — алкогольний напій, витриманий протягом 3-5 років. Головна відмінна риса такого виду спиртного-світло-бурштиновий відтінок. Після розробки рецептури вона оцінюється комісією з дегустації, і тільки після цього починається виготовлення продукту.

Детальніше про те, з чим і як правильно пити коньяк — прості правила від фахівця →

За терміном витримки алкоголь цього виду ділиться на три групи. Вік вказується на етикетці і позначається зірками. Ординарна продукція може виготовлятися на базі коньячних основ з різним терміном витримки. Кількість зірок відповідає віку наймолодшого спирту.

Трирічний (3 зірки)

Основу складають витримані протягом 36 місяців спирти. Продукт пізнаваний за характерним кольором рідини, що нагадує відтінок свіжої соломи. Міцність - 40 градусів.


На етикетці можна побачити маркування у вигляді 3 зірок. Такі сорти вважаються найбільш недорогими.

Чотирирічний (4 зірки)

Алкоголь виготовляють з винних дистилятів з 4-х річним терміном витримки. Відрізняються світло-бурштиновим кольором, насиченістю і міцністю 41%.

Продукція маркується чотирма зірками і коштує трохи дорожче трирічної.

П'ять років( 5 зірок)

Спиртні напої, при виробництві яких використовувалися коньячні спирти з періодом дозрівання 5 років. Темно-бурштиновий напій виділяється яскравим багатогранним смаком. Міцність - 42 градуси.

Коньяки «5 зірок» вважаються найкращими і Є найдорожчими з усіх ординарних.

Марочний коньяк

марочный коньяк

Марочні коньяки виробляють з витриманих 6 років дистилятів. Напої, що дозрівають в дубових бочках, мають міцність від 40 до 57 градусів. Вміст цукру становить 7,0-25,0 г / дм 3 .

Коктейлі з коньяком: 15 рецептів для домашнього виготовлення →

В даний час ведеться випуск декількох підвидів марочної групи. Кожен виготовляється за унікальною рецептурою, яка затверджена нормативами компанії-виробника. При виготовленні конкретної одиниці продукту не допускається змішування винних дистилятів, за основу завжди береться тільки один.

За часом витримки Марочні види поділяються на 4 групи.

КВ

Екземпляри 6 - і 7-річної витримки. Вміст спирту становить 40-42%.

Абревіатура КВ означає «коньяк витриманий».

KBBЯ

Алкоголь, що дозріває від 8 до 10 років. Міцність становить 43-45 градусів.

Скорочення КВВК означає «коньяк витриманий вищої якості».

КС

Вид марочного спиртного, витриманого протягом 10-річного періоду. Цей термін вважається мінімальним і може досягати 15-18 років. Залежно від часу дозрівання показник міцності коливається між 40% і 57%.

КС — скорочення від словосполучення «Коньяк Старий».

ОС

Напій, приготований зі спиртів, що дозрівали протягом мінімум 12 років. У складі можуть бути присутніми основи віком 20 і більше років. Відрізняється насиченістю, яскравим смаком і складним ароматом. Показник міцності - в таких же межах, як у КС.

Значення абревіатури ДС — «дуже старий».

Колекційний коньяк

коллекционный коньяк

Колекційними називають види, виготовлені на основі марочного спиртного. Дозрівав протягом мінімум 6-ти років коньяк проходить додаткову витримку, яка триває 36 місяців. В результаті виходить міцний напій з винятковими дегустаційними характеристиками.

Колекційні види виробляють в обмеженій кількості, часто їх випуск приурочений до будь-якої урочистої дати. Такі види алкоголю вважаються елітними і коштують досить дорого. Ексклюзивним екземплярам присвоюється індивідуальний номер, який вказується на етикетці.

Мінімальний вік колекційного коньяку — 8-10 років.

Лімітовані види спиртного упаковують в красиві коробки. Елегантні зразки нерідко прикрашають колекції справжніх цінителів коньячної продукції. Ексклюзивний алкоголь часто підносяться в якості подарунка з урочистої нагоди людям, що займають високі пости: політиками, великим керівникам, бізнесменам і т. д.

Популярні вітчизняні марки витриманих і колекційних коньяків

Види коньячної продукції, що випускаються українською алкогольною промисловістю, користуються заслуженою популярністю у шанувальників якісного міцного спиртного. Представляємо найбільш відомі марки, які незмінно удостоюються найвищих оцінок.

Серед ординарних коньяків уваги заслуговують:

  • Koblevo 5*;
  • Шабо 5*;
  • Shustoff 5;
  • 3х річний Довбуш;
  • Aznauri V.V.S.O.P. 5 річний.

Шанувальники витриманих марочних коньяків виділяють:

  • Коньяк Одеський Коньячний Завод Ювілейний 10 років витримки
  • Коньяк Tavria XO 7 років витримки;
  • Коньяк Tavria Oriana 8 років витримки;
  • Коньяк КАРПАТИ марочний 8 років;
  • Коньяк Одеса 11 років витримки;
  • Коньяк Tavria XO 9 років витримки;
  • Коньяк УЖГОРОД марочний 10 років;

З колекційних зразків найвідомішим є «Tavria Херсон XO 15 років» — коньяк, витриманий протягом 15 років. Цей екземпляр часто подають на урочистих заходах.

На території України виробляють коньяки різних видів, кожен з яких славиться високою якістю і чудовими смако-ароматичними показниками.

Випускаються в країні ординарні, марочні і колекційні алкогольні напої не поступаються французьким і цінуються знавцями високоякісного міцного спиртного. Стали популярними марки користуються незмінним попитом: продукти набувають по урочистих випадках, а справжні цінителі прагнуть додати в свої колекції не тільки витримані, але і ексклюзивні зразки.

Автор: Анна
спеціально для byhaem.in.ua

Відео огляд: види коньяку, що означають коньячні зірочки і букви