Коньяк (Cognac) — французький міцний алкоголь, вироблений шляхом перегонки вина з певних сортів винограду з подальшим дозріванням в бочках не менше двох років. Не всі напої мають право носити цю благородну назву, а лише ті, що зроблені в Департаменті Шаранта і там же дистильовані.
Спиртне «витонченого походження» слід пити відповідно до традиційно сформованими правилами. У наші дні етикет практично не дотримується, благородний алкоголь часто стає учасником гучних застіль, і його вживання не можна назвати правильним. Настав час розібратися, з чим п'ють коньяк, а також з'ясувати, чи можна розбавляти Французьке бренді, і як це правильно робити.
- Історія коньяку
- Правила подачі коньяку по етикету
- Обстановка
- Температура напою
- Подача коньяку на стіл
- Келихи
- Дегустація
- Як пити коньяк в чистому вигляді
- Чим розбавити коньяк
- Гарячі напої
- Сік
- Кола
- З чим пити коньяк в складі коктейлів
- Alba( Світанок)
- Royal Manhattan (Королівський Манхеттен)
- Honeymoon( медовий місяць)
- Чим закушувати коньяк
- Відео огляд: Як правильно пити коньяк і чим закушувати
Історія коньяку
Місцем народження коньяку називають однойменне місто-порт, розташований на річці Шаранта у французькій нової Аквітанії. У середні віки його жителі торгували сіллю і місцевим вином, поставляючи товари в інші європейські країни. Якість спиртного залишало бажати кращого, а після тривалого транспортування ще більше погіршувалося.
На початку XVI століття за допомогою голландських апаратів і технологій продукт почали дистилювати. Отриманий в результаті винний спирт володів більш насиченим ароматом і зберігав свої якості навіть після перевезення. Доставка стала більш простою і менш витратною.
Освоївши технологію перегонки, французи вирішили вдосконалити її, зробивши подвійну дистиляцію вина. Отриманий продукт зберігали в дубових бочках і незабаром помітили, що смакові якості покращилися. Спиртне стало придатним для вживання в чистому вигляді. Коньяк почали прямо з бочок розливати в пляшки, вказуючи час витримки в деревині. Від цього залежав смак і аромат напою.
За прийнятими ЄС нормативами визначення «коньяк» відноситься до продукції, виробленої тільки в аквітанському департаменті Шаранта. Спиртне, виготовлене в інших областях Франції або за її межами, коньяком іменувати не можна.
Правила подачі коньяку по етикету
Коньяк вимагає грамотного поводження. У процесі підготовки та проведення дегустації важливо дотримуватися традиційного підходу, приділяючи увагу кожній деталі.
Обстановка
З етикету дегустація повинна проходити в просторій кімнаті, яку попередньо провітрюють. Добре, якщо в приміщення багато природного світла. Якщо захід планується на вечірній час, варто подбати про хороше штучне освітлення.
У кімнаті не повинно бути занадто жарко. Рекомендований температурний показник-18 ° С.
Температура напою
Алкоголь не можна пити охолодженим: в цьому випадку сповільнюється розкриття смакового і ароматичного букетів. Французьке спиртне повинно бути злегка теплим, ідеальною вважається кімнатна температура — 22-25 °С.
Подача коньяку на стіл
Згідно етикету, коньяк подають за правилом трьох з — до напою пропонують каву і сигару. Молодий алкоголь допустимо супроводити шоколадом або паштетом. В Україні коньяк вважають за краще закушувати часточкою лимона, простого або зацукрованого.
Французькі сомельє-новатори пропонують пити благородний алкоголь з льодом або в замороженому вигляді. Охолоджена рідина стає густою і в'язкою, проявляє нові смаки, аромат розкривається довше. Супровід до такого напою не потрібно.
Келихи
Особливу увагу при подачі приділяють посуд . Традиційно коньяк розливали в сніфтери або кулясті келихи на короткій ніжці. Широку чашу тримали в руках, зігріваючи напій теплом долонь і насолоджувалися ароматом. Але часи змінюються.
В наші дні більш підходящим келихом для французького алкоголю вважають Tulip на високій ніжці з чашею у формі розкритого бутона ємністю 140 мл.тримати такий келих з коньяком правильно за ніжку, обертаючи рідина по стінках чаші і допомагаючи напою «роздихатися».
Дегустація
Перед дегустацією знавці рекомендують оцінити візуальні якості коньяку, насолодитися ароматом, відчувши всі відтінки букета. Вважається, що під час процесу можна вловити 3 " хвилі»:
- Легку квіткову з нотками фруктів (верхню);
- Ванільну (серединну);
- Насичену і терпку фруктову (глибинну).
Правильно пити коньяк без поспіху, маленькими ковтками. Тоді рідина добре розтікається по язику і піднебінню, залишаючи м'який післясмак без спиртових ноток. Чим довше післясмак — тим якісніше напій.
Після слід трохи погріти келих в долонях і продовжити дегустацію.
Як пити коньяк в чистому вигляді
Спиртне французького походження прийнято пити без добавок, в чистому вигляді. Келих не потрібно наповнювати до країв, максимум на¼. Рідина рекомендується підігріти в долонях або омити нею стінки судини для насичення киснем. У першому випадку досвідчені дегустатори поміщають ніжку келиха між середнім і безіменним пальцями так, щоб підстава ємності стосувалося долоні. Однак тут важливо не перестаратися: зайвий перегрів сприяє більш яскравому прояву спиртової основи, що не найкращим чином відбивається на смаку.
Якщо хочеться більш глибоко відчути сутність благородного алкоголю, можна взяти Wobble glass — сніфтер без ніжки. Ємність лежить на боці, обертаючись навколо осі, що допомагає повніше розкритися аромату. Такий келих може замінити і сніфтер, і тюльпан.
Запивати коньяк не прийнято. Під час дегустації дозволяється пити мінеральну воду без газу або сік, але робити це слід тільки в перервах між подачами.
Чим розбавити коньяк
Не всі люблять пити коньяк в чистому вигляді, занадто міцний. У поєднанні з безалкогольними компонентами алкогольний аристократ стає м'якше і здатний підкорити серця навіть стійких супротивників спиртного.
Гарячі напої
Французьке спиртне часто п'ють з кавою або чаєм, в першому випадку поєднання вважається ідеальним. Гурмани радять додавати в чашку 1-2 ч.л. алкоголю і цукор за смаком. При бажанні можна доповнити трохи остиглий кави коньяком і молоком в пропорції 8:1:1.
Сік
Змішувати коньяк з соком — зовсім не блюзнірство, як вважають багато хто. Відомі сомельє запевняють, що сік робить французький алкоголь м'якше і вишуканіше, відкриває нові смаки.
Добре поєднуються з бренді соки без м'якоті:
- Апельсиновий;
- Яблучний;
- Виноградний;
- Вишневий;
- Гранатовий.
Найправильніше співвідношення — 1:3 (1 частина спиртного і 3 частини розчинника). Для більшого зниження градуса дотримуються пропорції 1:4.
П'ють такі мікси з високих склянок, званих «хайболами», проте допускається використання будь-яких келихів.
Кола
Коньяк нерідко п'ють в поєднанні з солодкою колою, яка зовсім не псує його смак. Такий спосіб вживання вважається коктейльним.
Рекомендоване співвідношення — 1:1. Якщо мікс здасться занадто міцним, то можна використовувати 2 частини коли.
Багато п'ють французький алкоголь з мінеральною водою, тоніком або содовою з метою зменшити його міцність. Прихильники стандартного підходу виступають проти цього способу вживання: такі компаньйони «вбивають» смакові якості коньяку, і дегустація не приносить ніякої насолоди.
Детальніше про те, як пити коньяк з колою: Як правильно змішувати, популярні рецепти →
З чим пити коньяк у складі коктейлів
Коньяк можна пити не тільки в чистому вигляді або з розріджувачами, а й включати до складу коктейлів. В цьому випадку мікси набувають багатогранний смак і цікаве звучання, а головне — їх нескладно приготувати самостійно.
Alba (Світанок)
Терпкий насичений смак алкоголю доповнюється фруктово-ягідними нюансами.
Коньяк | 25 мл |
сік апельсиновий | 25 мл |
Апельсин | 1 часточка |
Малина | 6-7 шт. |
Рецепт:
- Ягоди розім'яти ложкою до стану пюре.
- В шейкер помістити рідкі компоненти.
- Додати малину, кілька разів струсити.
- Перелити суміш в келих.
- Прикрасьте апельсиновим клином.
Royal Manhattan( Королівський Манхеттен)
Популярний мікс з коньяком в якості головного інгредієнта набуває оригінальне звучання. Додавання біттера і вермуту надають солодкуваті фруктово-трав'яні нотки з відтінком легкої гіркоти.
Коньяк | 50 мл |
червоний вермут | 20 мл |
Гіркий Ангостура | 1-2 краплі |
Лід | 2-3 кубики |
Вишня | 1 шт. |
Рецепт:
- Рідкі компоненти помістити в шейкер, додавши кубики льоду.
- Все добре перемішати.
- Перелити в попередньо охолоджений келих, прикрасивши мікс вишнею.
Більше коктейлів з вермутом: 25 смачних рецептів для приготування в домашніх умовах →
Honeymoon( медовий місяць)
Яскравий цитрусовий смак надає міксу апельсиновий Куантро. Коктейль з насиченим ароматом-відмінний варіант для дружньої вечірки.
Коньяк | 45 мл |
біле вино | 15 мл |
Лікер Cointreau | 15 мл |
Рецепт:
- Помістіть компоненти в шейкер.
- Енергійно струсіть кілька разів.
- Наповнити вийшла сумішшю келихи.
Коктейль п'ють охолодженим. Для цього можна додати в келих кубики льоду. При їх відсутності переливати мікс слід в холодну посуд.
Більше рецептів коктейлів з коньяком для домашнього приготування →
Чим закушувати коньяк
Французи закушують коньяк, дотримуючись правила 3-х з: Café, Cognac, Cigar (кава, коньяк, сигара). Причому компоненти повинні вживатися в суворій послідовності-спочатку гаряча кава, потім бренді і, нарешті, сигара.
Стиль витончених жителів Франції не всім підходить, українці вважають за краще вибирати до спиртного гастрономічний супровід.
Закушувати коньяк найкраще:
- Холодна телятина;
- М'ясом птиці;
- Паштетом;
- Креветками;
- Сьомгою;
- Маслинами;
- Горіхами.
Гармонійний дует з благородним аристократом складе сир з цвіллю, проте допускається вживання і інших сортів.
Чудовою закускою до коньяку стануть фрукти і ягоди:
- Персики;
- Груші;
- Виноград;
- Яблука;
- Вишня;
- Слива;
- Гранат;
- Полуниця;
- Цитрусові.
В якості гастрономічного супроводу не варто вибирати нудотно-солодкі страви і продукти. Найкращі варіанти-темний шоколад та італійський десерт Тірамісу.
Не можна закушувати коньяк гострими, пряними і солоними продуктами. До цієї категорії відноситься мариновані огірка і помідори, квашена капуста, корейська морква, страви, присмачені прянощами і спеціями. Через їх специфічного смаку рецептори на мові блокуються, що заважає повному сприйняттю букета.
Традиція закушувати коньяк лимоном поширене тільки в Україні. Європейці вважають цитрусові невідповідним компаньйоном для аристократичного напою.
Коньяк — благородний алкоголь, пити який слід за стандартами етикету. Перед подачею важливо приділити увагу всім підготовчим етапам і не забути про підходящої закусці. Дегустація, проведена за правилами, дозволить глибоко відчути смак і аромат напою і принесе тільки позитивні емоції.
Автор: Анна
спеціально для byhaem.in.ua