особливості приготування цукрової браги: як прискорити бродіння

Цукор застосовується майже у всіх рецептах браги для самогону. Існує також безліч варіантів приготування браги, де цукор є базовою сировиною. На жаль, не всі вони і не завжди гарантують хороший результат. Помилки в пропорціях інгредієнтів, невірні дії в спробах прискорити процес бродіння цукрової браги, недотримання температурних умов — все це веде до того, що замість якісного дистиляту на виході виходить нестравний напій.

Щоб правильно зробити цукрову брагу, а потім приготувати з неї самогон, який буде краще магазинної горілки, потрібно враховувати безліч важливих моментів. Починаючи з вибору вихідного матеріалу для бражного сусла.

Який цукор вибрати для браги?

Види і сорти цукру бувають різними, як і сировина для його виробництва. На прилавках магазинів найчастішесахар можна побачити цукор, отриманий з буряка або тростини. Який з них краще використовувати для браги?

Однозначної відповіді на це питання немає. Деякі вважають, що брагу краще робити з бурякового цукру. Особливо якщо він має кремовий відтінок. Нібито в такому продукті відсоток цукристості вище, а, отже бродіння сусла буде протікати інтенсивніше і швидше.

Є також думка, що робити брагу краще з тростинного цукру. Нібито в порівнянні з буряковим аналогом цукристість у нього більше. Плюс, якщо переганяти дистилят правильно, неприємний запах напою практично відсутній.

Може бути це і так, але тільки відсоток сахарози в буряку і цукровій тростині однаковий — 16%. Отже, не має значення, який вид цукру використовувати, щоб поставити брагу для самогону. Набагато важливіше звертати увагу на якість продукту, адже приготувати відмінний міцний самогон з мінімальною кількістю сторонніх домішок вийде тільки з хорошого сировини.

Ще краще ставити брагу на суміші цукрів або взяти за основу фруктове сировину і для активного бродіння додати в неї цукор. Тут потрібно бути уважним, тому як в занадто солодкої середовищі дріжджі швидко гинуть, не встигнувши переробити сахарозу в спирт. Якщо відсоток спиртових сполук в суслі перевищить показник 12 одиниць, бродіння припиниться, а готове сусло матиме солодкуватий присмак. Переганяти такий продукт небажано.

Співвідношення інгредієнтів

Правильний розрахунок кількісного співвідношення компонентів браги залежить від бажаного обсягу готового самогону. В середньому з 1 кг цукру після подвійної перегонки виходить 1100-1200 мл 40° дистиляту. Це в теорії. На практиці вихід самогону завжди виходить трохи меншим. Отже, цукру повинно бути на 10-15% більше від зазначеної кількості.

Пропорції інших компонентів: 3 л води і 20 г сухихдрожжевая закваска для браги дріжджів. Якщо робити брагу планується з живих пресованих дріжджів, слід зважити 100 г на 1 кг базової сировини.

Наведемо приклад. Щоб отримати на виході 5 л самогону міцністю 40°, ставити брагу необхідно з наступного кількості інгредієнтів:

  • Цукор — 6 кг.
  • Дріжджі — 600 г пресованих або 120 г сухих.
  • Вода — 18 л.

Іноді до основних компонентів сусла додають лимонну кислоту. Робити це необов'язково, але якщо додавати лимонну кислоту в бражне сусло, її кількість повинна бути рівним 25 г на 6 кг цукру.

Детальніше про те, який вихід самогону з 1 кг цукру →

Бродіння

В принципі, технологія приготування цукрової браги нескладна, але дуже важливо робити все правильно, не упускаючи жодного моменту.

Перед тим як ставити брагу, цукор потрібно розчинити в теплій воді. Перелити в бродильну ємність і відразу ж влити холодну воду (18 л).

Пресовані дріжджі можна просто розкришити в руках і висипати безпосередньо в сусло. Але правильніше буде спочатку розчинити їх в невеликій кількості теплого цукрового сиропу, почекати утворення піни (10-15 хвилин) і тільки потім влити в ємність.

Активізація сухих дріжджів займає трохи більше часу — 25-40 хвилин. Щоб зробити розбрід сухих дріжджів правильно, рекомендується точно слідувати інструкції на упаковці продукту.

Якщо брагу ставити на хлібопекарських дріжджах, потрібно враховувати, що піноутворення може бути дуже інтенсивним. Щоб сусло не перелилося через край, бродильну ємність необхідно заповнювати не більше ніж на ? загального обсягу.


Зменшити кількість піни можна за допомогою так званих піногасників, в ролі яких виступає шматочок чорного хліба або магазинне пісочне печиво. Додавати піногасники в бражне сусло можнаинвертированный сахарный сироп сміливо — на смакових характеристиках самогону це ніяк не відіб'ється.

Щоб бродіння протікало нормально, ємність з Брагою необхідно поставити в тепле приміщення без протягів. Температура протягом усього періоду повинна бути стабільною, в межах 25-30°C. горлечко бродильної ємності герметично закрито кришкою з гідрозатворів.

Якщо зробити все в точності за технологією, брага буде готова до перегонки на 5-6 добу.

Методи прискорення процесу бродіння

Існують різні способи, за допомогою яких бродіння цукрового сусла можна прискорити. Найефективніший — інвертування цукру. Тобто, перед тим як ставити брагу, цукор не просто розчиняють у воді, а варять цукровий сироп.

Виконується наступним чином:

  • У каструлі воду (3 л) нагрівають до 80°C.
  • Всипають 6 кг цукру і перемішують до повного розчинення кристалів.
  • Дайте цукровому сиропу закипіти. Варять протягом 10 хвилин.
  • Вводять в сироп 25 г лимонної кислоти, перемішують.
  • Каструлю накривають кришкою, зменшують вогонь до мінімуму.
  • В такому стані залишають сироп на 1 годину.

Перш ніж робити сусло і вносити разброжженние дріжджі, інвертований цукор потрібно остудити до 30°C.

Крім такого способу прискорити процес бродіння можна шляхом підгодівлі дріжджів. В якості натуральної підгодівлі використовують готовий житній, ячмінний або пшеничний солод, чорний хліб (0,5 буханки на 15 л сусла), будь-який фруктовий або ягідний сік (50 мл на 10 л браги). Для хімічної підгодівлі застосовують нашатирний спирт (5 г на 10 л сусла), суперфосфат (3 г на 1 кг цукру), сульфат (2 г на 1 кг цукру).

Підготовка до перегонки

Щоб отримати якісний самогон, важливо не тільки правильно поставити брагу і забезпечитиперегон браги оптимальні умови бродіння, а й грамотно підготувати відіграв сусло до перегонки. В першу чергу це стосується дегазації і освітлення готової браги.

Дегазація проводиться нагріванням. Брагу зливають через шланг у велику каструлю і повільно прогрівають до 50°C. При підвищенні температури загинуть залишки дріжджів, з рідини вийде весь вуглекислий газ.

Після дегазації брагу піддають очищенню, освітленню. Для цього в теплу рідину додають білу глину (бетоніт) в пропорції 2-3 ст.л. на 20 л браги. Бетоніт попередньо розчиняють в 250 мл теплої води, перемішують, акуратно вливають в сусло.

Брагу протягом 5-7 хвилин інтенсивно перемішують, потім залишають для осаджування на 15-30 годин. Зливають з утворився на дні щільного осаду, проціджують через марлю. Тепер можна ставити самогонний апарат на плиту і починати дистиляцію.

Перегонка цукрової браги

Повністю підготовлену до перегонки брагу виливають в перегінний куб.дистиляцію виконують на повільному вогні. На виході самогон ділять на фракції — головну, основну («тіло»), хвостову.

Перші 50 мл самогону в перерахунку на кожен кілограм використаного цукру відбирають в окрему ємність. До вживання ця рідина непридатна, так як концентрація шкідливих домішок в ній дуже висока. « Первак » — це технічний спирт, небезпечний для здоров'я.

Середня фракція дистиляту — шуканий спирт-сирець. Відбір тіла триває до тих пір, поки фортеця самогону на виході не знизиться до 38-40 градусів. Вимірювати фортеця рідини найзручніше спиртометром.

У третій фракції дистиляту багато сивушних масел. До пиття продукт непридатний. « хвости » можна не збирати або використовувати їх для підвищення міцності чергової порції браги.

Для поліпшення якості готового самогону рекомендується перегнати його вдруге, виконавши проміжну очистку і сортування. Як і при першому перегоні необхідно відокремлювати фракції. Відбір основного дистиляту триває до тих пір, поки його фортеця не знизиться до 40 градусів.

Рецепт быстрой сахарной браги рецепт швидкої цукрової браги