Коли більшість рецептів самогону і різноманітна брага для пиття вже перепробувані, то виникає бажання покуштувати чогось такого. Наприклад, алкоголь і брага з кавуна або дині. Самі по собі плоди смачні, ароматні, так чому б і ні? Тим більше ? знайти рецепти не так вже й складно. Важливіше знати деякі тонкощі.
Начебто чого простіше ? подрібнити, змішати, дати вибродити, потім пробувати або виганяти. Ан ні. Незважаючи на те, що сам по собі кавун солодкий, сік його бродити не буде. У ньому немає диких дріжджів, тому закисне на другий-третій день. Те ж саме стосується дині.
Чи буває питний кавун?
Щоб вийшла повноцінна, ароматна, корисна брага, існує рецепт спиртного з кавунів для пиття:
- 12 кг м'якоті
- 1 кг цукру
- 400 мл води
- 1 кг пресованих дріжджів.
Кавун подрібнити, додати теплий цукровий сироп з дріжджами, потім поставити вибродити на 7 днів. Після рідина потрібно процідити, охолодити і насолоджуватися. Цілком доречно додати в готову брагу перед вживанням гілочку м'яти або меліси. Правда, це на любителя.
А може чого міцніше?
Для отримання самогону з кавуна рецепт кілька складніше:
- 13 л соку
- 1 кг цукру
- 10 г сухих дріжджів
Уварюють чистий сік кавуна протягом 2-х годин (приблизно на третину), розчиняють в ньому цукор, остуджують до 30°З, після додавання дріжджів ставлять бродити. Готова для перегонки рідина прозора, гірко-кислого смаку. Виганяється самогон самим звичним способом, при дотриманні елементарної технології.
Важливо! Вихід готового продукту виходить вкрай маленьким ? близько 1 літра. Вживати отриманий самогон краще відразу. Після 3-5 днів зберігання аромат кавуна зникає, з'являється нестерпний поганий запах, який не прибирається ніякої очищенням. Якщо пригощатися цим алкоголем в перші три дні ? залишається непоганий м'який післясмак.
Динне хмільне
Питна брага з дині ? напій трохи примхливий. Трохи що не так ? норовить скиснути. Але, аромат і смак у неї досить непогані.
Склад:
- М'якоть дині 10 кг
- Цукор 500 г
- Сухі дріжджі 15 г
Диню подрібнити, підігріти до 27°з, додати інші складові, грунтовно розмішати, залишити бродити на 5 днів. Процідити, охолодити і куштувати домашній слабоалкогольний напій.
Динне гарячливе
Самогон з дині отримують за класичним принципом приготування:
- 30 кг м'якоті
- 2 кг цукру
- 50 г сухих дріжджів
З плодів дині витягують сік, підігрівають до 30-32°C, висипають сухі інгредієнти, ретельно розмішують і ставлять на бродіння. Далі фільтрують (проціджують) брагу і переганяють.
Порада. Сам по собі даний самогон не має вираженого аромату дині. Щоб підсилити його, слід додати в брагу трохи фруктів ? яблук, бананів, груш, абрикосів. Ягоди ж, навпаки, додавати не рекомендується.
Загальні принципи
Зрозуміло, при приготуванні браги, для пиття або для подальшої перегонки, є загальні правила дотримання технології:
- Обов'язково слід видаляти шкірку і насіння;
- Не варто брати перезрілі, підгнилі, зіпсовані плоди;
- На тару під час бродіння ставити гідрозатвор або надягати рукавичку;
- Перед використанням проціджувати або фільтрувати.
При бажанні, рецепти можна варіювати, підлаштовувати під себе, експериментувати. Адже виробництво домашніх алкогольних напоїв ? це не тільки облік всіх нюансів, культура пиття і захоплююче заняття. Це ще й величезний потенціал для творчості і для винаходу своїх власних ексклюзивних рецептів.