Поліпшенню якості виробленого в домашніх умовах самогону приділяється багато уваги. Перший етап очищення майбутнього напою від шкідливих домішок і сивушних масел виконується ще перед перегонкою. Як очистити брагу, прибравши з неї частину непотрібних, небезпечних речовин і навіщо це робити?
Методів освітлення браги безліч. Найпопулярніші — очищення білою глиною (бентонітом), харчовим желатином, відваром пелюсток суданської троянди, молоком. Способи підходять для очищення як продукту, що готується до перегонки в сам вогняному апараті або ректифікаційної колоні, так і браги, призначеної для пиття. Менш поширені, але теж досить ефективні методи, — заморозка і фільтрація через прес-фільтр.
Навіщо це потрібно? Освітлення браги перед перегонкою допомагає позбутися від щільної суспензії, «мертвих» дріжджів, які в процесі термічної обробки прикипають до стінок перегінного куба. Крім того, при нагріванні дріжджовий осад починає розкладатися, утворюючи сполуки з малоприємним смаком і запахом. Якість самогону, відповідно, при цьому залишає бажати кращого.
Дегазація
Необов'язковий, але бажаний етап попередньої обробки браги перед очищенням в домашніх умовах — дегазація. Він потрібен для того, щоб остаточно вивести зі складу сусла вуглекислий газ і «вбити» продовжують бродити дріжджі.
Найпростіший спосіб дегазації — інтенсивне перемішування отбродившего напою. Найзручніше виконувати маніпуляції за допомогою міксера або віночка, закріпленого в насадці ручного дриля.
Перемішувати сусло необхідно протягом 5-7 хвилин без перерви. Після такої обробки осаджування суспензій і очищення браги проходить швидше і якісніше.
Є й інший, менш трудомісткий, але більш тривалий за часом метод дегазації. Полягає він у створенні температурного режиму, при якому дріжджі гинуть.
Перший варіант — нагрівання. Визріли сусло прогрівають при постійному помішуванні до температури 50-60с. Охолодження Повітряне, триває кілька годин. В таких екстремальних умовах всі дріжджові культури загинуть, брага буде готова до очищення.
Другий варіант ще простіший. Ємність виносять на холод (0-12с). Залишають на кілька годин. При низькій температурі дріжджі перестають працювати. Залишається тільки перемішати напій і перейти до наступного етапу — освітленню браги перед перегонкою в самогонному апараті.
Детальніше про перегонці браги в самогон з сухопутником →
Очищення браги бентонітом
Бентоніт — природний мінерал, що володіє стійкістю до агресивного кислому середовищі. Не токсичний, хімічно стійкий, при гідратації (розведенні у воді) має властивість розбухати в 15 разів. Прекрасно пов'язує елементи сивушних масел, щільних суспензій, побічних продуктів життєдіяльності дріжджових грибків.
Щоб виконати освітлення (очищення) бражного сусла, призначеного для пиття, або перед перегонкою його в самогон, в домашніх умовах можна скористатися бентонітом, що випускається спеціально для виноробної промисловості. Більш доступний варіант — купити не ароматизований наповнювач з бентоніту для котячого туалету.
Технологія очищення:
- Підготувати Бентоніт з розрахунку 1 ст.л. на 10 л. сусла.
- Подрібнити в порошок без грудочок. Можна зробити це за допомогою кавомолки, в керамічній ступці або просто ретельно розім'яти м'який мінерал ложкою.
- Розвести у воді. Пропорції — 1 ст.л. на 500 мл рідини. Розмішати до отримання однорідної субстанції.
- Залишити розчин набухати протягом 3-4 годин.
- Готовий глиняний розчин збовтати, влити акуратно в ємність з Брагою.
- Перемішати, залишити на кілька годин у спокої.
Процес осаджування починається практично відразу, але для ефективного очищення від сивушних масел, щільних суспензій рекомендується відстоювати розчин добу. Коли на дні посуду утворюється щільний білий осад, брагу потрібно злити через шланг. Можна приступати до перегонки.
Освітлення браги каркаде
Чай з пелюсток гібіскуса, більше відомий як каркаде володіє підвищеною кислотністю. Відвар суданської троянди — ідеальний засіб для очищення браги, призначеної для пиття. Можна використовувати метод освітлення сусла каркаде і перед перегонкою.
Технологія очищення:
- На кожні 10 л браги відміряють 70 г сухих пелюсток каркаде.
- Відвар готують з розрахунку 10 г чаю на 100 мл води. Чай кип'ятять 3-5 хвилин, постійно помішуючи.
- Остуджують каркаде до температури 20-30С, вливають в ємність з Брагою.
- Перемішують ретельно, залишають на добу відстоюватися.
Під дією каркаде на дно ємності випаде щільний осад. Його потрібно відокремити від верхніх шарів сусла шляхом зціджування через силіконову трубку. Напій готовий до пиття або перегонки в більш міцний продукт самогоноваріння.
Очищення желатином
Бентоніт і каркаде добре підходять для очищення цукрової або овочевої браги. Для фруктових, ягідних і ЗЕРНОВИХ видів краще скористатися іншими методами. Наприклад, виконати освітлення желатином або молоком. Обидва методи досить ефективні, нешкідливі, зручні для застосування в домашніх умовах. Перевага їх полягає в тому, що молоко і желатин не вбивають специфічний аромат і смак, властивий зерновим і фруктовим розчинів.
Технологія очищення перебродившего сусла від сивушних масел желатином:
- Виходячи з обсягу розчину відміряють потрібну кількість харчового желатину — на 10 л рідини 2 грами.
- Сухий желатин заливають водою (200 мл на 1 г).
- Настоюють протягом 24 годин.
- На наступний день в розчин додають воду в первісному обсязі. Перемішують масу.
- Вливають келоїдний розчин в брагу.
Процес осаджування шкідливих ферментів, суспензій, ефірних масел триває 2-3 дні. Як тільки на дні ємності утворюється густий осад, бражное сусло зціджують і переганяють.
Молоко для очищення питної браги
Освітлення браги і очищення самогону молоком — один з найстаріших, перевірених багатовіковою практикою, екологічно чистих і повністю безпечних методів облагороджування спиртних напоїв. Суть методики полягає в тому, що в молоці містяться особливі білки — казеїн і альбумін, які коагулюють (склеюють) шкідливі домішки, не даючи їм розчинятися в рідині. Однак хороших результатів можна домогтися тільки в тому випадку, якщо буде застосовано відповідне молоко і за умови дотримання правильних пропорцій.
Так, освітлення молоком виконується за 2 години до дистиляції перебродившего сусла. Жирність молока в цьому випадку не має значення. Якщо ж проводиться очищення питної браги, яка не буде переганятися в самогон, молоко слід використовувати знежирене або з низьким відсотком жирності.
Можна застосовувати для осадження сухе молоко. В цьому випадку за 2-3 години до застосування його розводять в теплій воді, дають настоятися і охолонути. Вливають в напій і відстоюють кілька годин. За цей час на дні ємності утворюється осад з білих пластівців.
Такий метод очищення обов'язково поєднується в фільтрацією, так як звичайної декантації буває недостатньо. Фільтрацію рекомендується виконати двічі: спочатку пропустити напій через кілька шарів марлі, а потім процідити її через щільний бавовняний матеріал.