інвентар бармена-основні інструменти для приготування коктейлів в барі і домашніх умовах

Набір бармена для коктейлів – необхідний інвентар, який вважається візитною карткою ресторану. З його допомогою можна приготувати прохолодні напої, коктейлі, чай, кава. Це основний інструмент, що дозволяє не тільки виконати замовлення, але також імпровізувати.

Набор бармена для коктейлей

Барний посуд допомагає точно дотримати пропорції, технологію змішування. Чим більше її різноманітність, тим вище можливості з буденного процесу зробити шоу.

Що таке Барний інвентар і для чого він потрібен

Барний інвентар-посуд, необхідний для виготовлення напоїв, в тому числі і алкогольних. Щоб якісно і красиво змішати коктейлі, вона повинна бути в достатній кількості.

Саме завдяки вмінню бармена і набору інструментів створюється особлива атмосфера, збільшується швидкість обслуговування клієнтів. Висококласний інвентар піднімає імідж закладу.

Необхідний мінімум: основний інвентар бармена

Інвентар бармена можна розділити на 2 види: допоміжний і основний. Хоча цей розподіл умовний, адже без різноманітного інструменту неможливо досягти видовищності.

Розглянемо основний барний мінімум.

Шейкер

Шейкер вважається важливою зброєю бармена, символом його мистецтва. Це посуд, яка дозволяє приготувати коктейлі методом струшування для змішування інгредієнтів з різною щільністю.

Різновиди шейкера:

  • Класичний, відрізняється простотою конструкції. Складається з ковпака, склянки, фільтрів. Всі компоненти зроблені з металу, який при взаємодії з льодом скоро охолоджуються. Тому необхідно інші компоненти наливати поверх льоду. Якщо бармен не розрахує час струшування, то коктейлі виходять водянистими.
  • Американський, до складу якого входить 2 склянки: скляний і металевий. При певному вмінні приготувати коктейль таким видом шейкера вийде швидше. При тривалому струшуванні поява водянистості неможливо. Американський шейкер вимагає одночасної присутності барної ложки і стрейнера.

Джиггер

Джиггер – інструмент бармена, необхідний для контролю обсягу доданих компонентів. Його ще називають мірним стаканчиком. Він дозволяє точно дотримуватися пропорції, додавати інгредієнти з точністю до міліметра. Виконаний джиггер з нержавіючої сталі у формі пісочного годинника.

Найбільш зручним вважається інструмент з двома стаканчиками різного обсягу, з'єднаними денцями один з одним. Об'ємну частину називають "джиггером«, найменшу —»поні". Позначення нанесені в певному кроці, 5 або 10 мл, в метричній або імперської одиниці.

Досвідчений бармен може визначати обсяг інгредієнтів «на око», він здатний обходитися без джиггера.

Склянки та келихи

Келихи і келихи – різні інструменти з набору бармена.

  • Склянки використовують для змішування компонентів однакової щільності, які добре гармонують один з одним. Тому потреба в шейкері відпадає. Також вони призначені для охолодження приготованого коктейлю.
  • Келихи застосовують для подачі напою. Для кожної групи коктейлю використовують свій фужер з унікальним обсягом і формою. Келихи допомагають спиртному розкритися в повній мірі.

Цікаво: келихи називають також «коктейльної чаркою». З'явилася вона завдяки компанії Martini з її однойменним напоєм.

Барна ложка

Ще один необхідний інструмент з набору бармена. Її застосовують не тільки для перемішування інгредієнтів, але і прикраси напоїв, додавання аксесуарів.


Барна ложка оснащена довгою ручкою. Її обсяг 5 мл або 5 г, що дуже зручно для додавання декількох крапель сиропу або меду. На іншому кінці розташовується "товкач» або "вилочка", необхідна для декорування, додавання в коктейль ягід і фруктів.

На замітку: найбільш зручною вважається барна ложка з кручений ручкою у вигляді «п'яти». Вона дозволяє укладати шаруваті коктейлі.

Додаткові інструменти бармена

Допоміжний інвентар бармена – умовна назва, так як без більшості предметів просто не обійтися. Розглянемо необов'язковий, але важливий інструмент.

Стрейнер

Стрейнер по-іншому називають барним ситечком. Він має вигляд круглої пластини зі спіраллю, виконаний з нержавіючої сталі. Використовують стрейнер для відділення шматочків фруктів, льоду, переливання коктейлю зі склянки в келих.

Важливо: Стрейнер використовують в якості додаткового компонента до американського шейкеру, оскільки він позбавлений фільтра.

Дозатор

Дозатор або гейзер – своєрідна насадка на горлечко пляшки. Інструмент, необхідний для точного і рівномірного наливу напоїв. Його основа підходить для всіх стандартних пляшок.

У дозатора різна ширина отвору. Чим густіше рідина, тим воно ширше. Деякі моделі з набору оснащені отвором для виходу повітря. Це дозволяє отримати тонку і рівну струмінь.

Порада: Гейзер можна використовувати не тільки в домашньому наборі бармена, але і для кухонних потреб. Це зручне пристосування для наливу оцту або рослинного масла.

Мадлер

Мадлер – своєрідна толкушка, за допомогою якої відбувається видавлювання ягід, фруктів. Прилад буває дерев'яним, пластиковим і металевим.

Використовують мадлер для виготовлення коктейлів. Не обійдеться без цього інвентарю створення відомого всім «Мохіто».

Штопор

Штопор – інструмент, без якого неможливо відкоркувати пляшку. Предмет з домашнього і ресторанного набору бармена.

Виділяють наступні види цього пристосування:

  • Важільні — дозволяють відкрити пляшку, при цьому не пошкодивши пробку;
  • Обертальні-завдають шкоди пробці, і її частинки потрапляють в напій;
  • Нарзаннік — вид важільного штопора, який володіє ножем для зрізання капсули і гвинтом.

Основна якість штопора – міцність. Найкращими будуть моделі, виконані з нержавіючої сталі.

Ніж

Ніж бармена можна віднести до важливих інструментів. Саме з його допомогою виходять майстерно нарізані ягоди, фрукти, трави для напоїв. За допомогою цього пристосування можна перемішати прикраси в коктейлі, підхопити їх.

Важливо: ніж в наборі повинен бути полегшеної конструкції, з роздвоєним і злегка зігнутим в передній частині лезом.

Риммер

Ріммер – пристосування, за допомогою якого бармен має можливість витончено оформити келих. Це своєрідний контейнер, оснащений декількома округлими ємностями, скріпленими між собою віссю.

Риммери в наборах відрізняються між собою кількістю відділів. Найбільш оптимальна варіація-три ємності в формі диска.

Сквізер

Сквізер – своєрідна соковижималка для цитрусових. З її допомогою виходить також свіжий сік з ягід. Сквізер можна включити в домашній набір для коктейлів. Він в рази спрощує процес готування.

Найбільш кращий матеріал для цього пристосування – нержавіюча сталь. Такий предмет служить в рази довше.

Диспенсер

Диспенсер працює за принципом кулера. Він значно полегшує роботу бармена при великих обсягах напоїв. Деякі моделі в наборах оснащені охолоджуючим компресором. Також є Диспенсери з внутрішнім нагрівачем і обертовими лопатями.

Для барних наборів набувають пристосування великого обсягу.

Відро / совок і щипці для льоду

Відерце/совок і щипці – інвентар для льоду, який також називають айс-бакети. Робота відерця схожа з термосом. Завдяки йому лід не тане навіть якщо розташовується поза холодильником.

Совком з набору користуються для наповнення келиха великими частинками льоду. Якщо шматочки дрібні, то краще взяти щипцями.

Пристосування для колки льоду

Пристосування для колки льоду – Ручний інструмент. В результаті виходять частинки химерної форми, які оригінально виглядають в келиху з коктейлем.

Цей інвентар з набору бармена нагадує невеликі Вила, має 6 зубів.

Барний килимок

Барний килимок — бармат (барпад) — дозволяє утримувати в чистоті стійку. Він оснащений поверхнею, завдяки якій зайва рідина стікає, посуд сушиться дуже швидко. Найчастіше бармати для наборів бармена виготовляють з полівінілхлориду або гуми.

При бажанні на килимок можна нанести розклад або рекламу закладу, віддрукувати афоризми, крилаті фрази, присвячені алкоголю. Такі речі працюють на престиж бару.

Якісний набір бармена для коктейлів служить багато років. Саме він додає родзинку закладу. Різноманітний інвентар додає впевненості бармену, дозволяє йому не тільки змішати коктейлі, але і зробити з цього процесу шоу.

Автор: Світлана
спеціально для byhaem.in.ua

Відео огляд набору бармена для коктейлів