Перші згадки про Амаретто – пряному лікері, виготовленому на основі мигдальних і абрикосових кісточок, – датовані 1525 роком. За легендою, цей солодкий напій з нотками гіркоти спробував і описав один з учнів Леонардо да Вінчі – Бернардо Луїні. Молодий художник пив напій, коли розмальовував стіни монастиря в Саронно. Лікером власного виготовлення його пригостила господиня заїжджого двору.
Сьогодні лікер знають у всіх країнах світу. Традиційно він продається в квадратних пляшках, які вже стали візитною карткою Амаретто . У лікеру середня міцність - в залежності від виробника вона варіюється в межах 21-37 градусів. У напою насичений, сильний смак. Тому його прийнято пити маленькими ковтками, іноді розбавляючи водою для пом'якшення смакових якостей. Лікер італійського виробництва коштує дорого. А вітчизняна версія Амаретто Браво відрізняється доступною ціною. Але смак її трохи відрізняється від оригіналу. Серед любителів легкого алкоголю особливою популярністю користуються коктейлі з Амаретто. Смак у цих напоїв виходить дуже цікавий.
Хрещений батько
Це найвідоміший рецепт коктейлів з Амаретто. Особливою популярністю напій користувався після виходу на великі екрани однойменного фільму з Аль Пачіно. "Хрещений батько" замовляють переважно чоловіки. Він відрізняється м'яким, збалансованим смаком і пристойною міцністю. Його легко повторити в домашніх умовах.
Для приготування коктейлю знадобиться:
шотландський віскі | 35 мл |
Амаретто | 35 мл |
На дно хайболу кладуть кілька кубиків льоду (2-3). Додають лікер і віскі. Перемішують прямо в склянці. Коктейль прийнято пити маленькими ковтками, насолоджуючись мигдальним післясмаком.
Більше коктейлів з лікером: цікаві рецепти для дому→
Хрещениця
Варіація на тему хрещеного батька. У цьому коктейлі градус алкоголю нижче. Смак більш приємний за рахунок додавання молока.
Амаретто | 20 мл |
горілка | 15 мл |
Молоко | 120 мл |
У шейкері з'єднують всі інгредієнти. Виливають в келих-бочонок. Подають з льодом, але без трубочки та інших прикрас.
Як зробити Амаретто в домашніх умовах →
Флірт
Прості в приготуванні коктейлі з лікером Амаретто і з шампанським здавна вважалися жіночими напоями. Напій, що отримав назву "флірт" ставитися до класики жанру. Його нескладно приготувати в домашніх умовах.
Знадобиться мінімальна кількість інгредієнтів:
Лікер Амаретто | 30 мл |
апельсиновий сік | 20 мл |
шампанське Брют (сухе) | приблизно 100 мл |
Лікер і сік перемішують. Виливають у високий вузький келих. До повного обсягу доливають шампанське. Келих прикрашають спіралькою цедри лимона.
Коктейль не прийнято доповнювати трубочкою. Його вживають невеликими ковтками, розтягуючи задоволення.
Віднесені вітром
Дуже ароматний, фруктово-молочний коктейль, в якому вловлюються алкогольні нотки. У цього напою не просто багатий смак. Він доповнюється не менш вишуканим видом.
вишневий лікер | 15 |
Амаретто | 30 |
полуничний лікер | 15 |
Молоко | 150 |
Алкогольні компоненти перемішують з молоком і льодів в шейкері до однорідної консистенції. Виливають в підготовлений хайбол. Коктейль прикрашають вишенькою. П'ють через трубочку.
Щоб зменшити градус напою, Амаретто Дісаронно змішують з полуничним і вишневим соком.
Амаретто Колада
Піна Колада вже давно визнаний як класичний жіночий коктейль. Через його популярність бармени почали створювати не менш цікаві варіації легендарного напою.
Амаретто | 30 мл |
ананасовий сік | 90 мл |
нежирні вершки (до 15%) | 30 мл |
У шейкері мигдальний лікер змішують з ананасовим соком і вершками (можна замінити на молоко). Келих наповнюють подрібненим льодом. Виливають на нього коктейль.
Прикрашають шматочком ананаса. За бажанням можна додати парасольку. Подають з трубочкою.
Блюз
Освіжаючий дамський коктейль з кокосовою ноткою і морозивом. Його можна приготувати, щоб урізноманітнити теплий літній вечір.
Амаретто | 20 мл |
горілка | 10 мл |
Малібу | 20 мл |
біле морозиво | 1 кулька |
У шейкері спочатку змішують мигдальний лікер з колотим льодом і горілкою. Суміш виливають в підготовлений келих. У шейкері змішують "Малібу" і м'яке морозиво. Акуратно виливають поверх алкогольної суміші.
Подають з трубочкою. Можна прикрасити вишенькою.
Гарячий Генрі
Коктейль цікавий не тільки назвою. У ньому мигдальна солодкість вдало поєднується з підпаленим віскі і вершковим лікером.
Амаретто | 15 мл |
Бейліз | 15 мл |
Бурбон (віскі) | 15 мл |
В стопку по черзі укладають шарами інгредієнти. Бурбон підпалюють. Коктейль випивають залпом. Не закушують, насолоджуючись незвичайним післясмаком. Оригінальна подача напою вимагає вправності.
Райські птахи
Коктейль привертає увагу не тільки цікавою назвою. Він має складний смак. Та й подача заслуговує на увагу.
Амаретто | 10 мл |
Текіла | 20 мл |
лікер Какао (прозорий) | 20 мл |
нежирні вершки | 15 мл |
Мигдальний лікер змішують у шейкері з вершками, какао-лікером та текілою. Виливають в мартинку.
Напій не вимагає додаткового прикраси – від чудово виглядає в келиху.
Більше коктейлів з текілою: Топ кращих рецептів для приготування вдома →
Кавова любов
Це не зовсім коктейль в звичному розумінні. Кавова любов-це чорна кава, в який додали алкоголь.
Амаретто | 30 мл |
Коньяк 5* | 30 мл |
Кава | 180 мл |
Подають каву з лікером і коньяком без цукру. Так можна відчути багатогранність смаку. При бажанні можна прикрасити збитими вершками і шоколадною стружкою.
Корисне відео те, як приготувати каву з Амаретто
https://www.youtube.com/watch?v=91KUwQLaM4oАмаретто-кола
Кращий коктейль для молодіжної вечірки. Мінімальна кількість продуктів забезпечує запаморочливий результат.
Кока-кола | 100 мл |
Амаретто | 30 мл |
У склянці мигдальний лікер перемішують з льодом і колою. Прикрашають часточкою лимона. Подають з трубочкою. Але можна пити і без неї.
Мигдальна Ром-кола
Це більш міцна варіація попереднього коктейлю. У ньому Амаретто змішується в склянці з колою, льодом і ромом. Краще брати Темний піратський алкоголь (30 мл) – у нього більш насичений, багатогранний смак.
Інесс
Цікаве поєднання солодко-солоних інгредієнтів викликає захоплення у людей, які вперше спробували напій. Є легенда про те, щоб досягти повного блаженства, треба випити п'ять келихів «Інесс».
Амаретто | 10 мл |
Вермут сухий і червоний десерт | по 20 мл |
Джин | 20 мл |
Вермути змішують в шейкері з лікером і джином. Виливають в підготовлений келих. Прикрашають напій зеленою оливкою-вона надає йому особливої пікантності.
Куртизанка
Міцний коктейль з неймовірним фруктово-тропічним смаком не дарма отримав таку назву. Він легко п'ється, але швидко дурманить голову.
Амаретто | 20 мл |
горілка преміум сегменту | 30 мл |
Сироп цукровий | 15 мл |
сік лимона | 15 мл |
перепелине яйце (білок) | 1 шт. |
Полуниця, м'ята | -4 шт. |
Лід |
Готують коньячний келих – формують на бортах цукровий іній. Полуницю розтирають в пюре, змішують в шейкері з іншими інгредієнтами. Переливають в заповнений льодом келих, проціджуючи через ситечко.
Зверху прикрашають полуничними скибочками і гілочкою м'яти.
АВС
Щоб приготувати багатошарові коктейлі потрібна вправність. Але результат того вартий. Випивають їх залпом, насолоджуючись складним смаком і цікавим післясмаком.
Амаретто | 20 мл |
Айріш Крем | 20 мл |
Коньяк 5* | 20 мл |
Інгредієнти по черзі укладають в стопку шарами (використовуючи ложку). Насолоджуються красивим видом, а потім ще й складним смаком напою.
На сьогоднішній день було придумано безліч коктейлів на основі мигдального лікеру Амаретто. Вони відрізняються приємним ароматом, гармонійним смаком. Через нудотно солодощі лікер складно пити в чистому вигляді. Але він став відмінним доповненням до інших алкогольним і безалкогольним складовим шотів і лонгдрінков.
Автор: Іванна Вус,
спеціально для byhaem.in.ua