В кінці літа у багатьох дачників і садівників з'являється величезна кількість яблук. Коли компоту і варення вже предостатньо, прийшов час задуматися про приготування алкогольних напоїв з решти плодів. Один з найпростіших і доступних варіантів в домашніх умовах – вино з яблук за рецептом, наведеним нижче.
При дотриманні технології виходить смачний і помірно корисний напій міцністю 10-12%. Але чекати доведеться довго, адже зріє воно тижнями. Поступово неприємний запах браги змінюється фруктовим ароматом, а колір стає золотистим. Головне-не переборщити з цукровим піском, щоб не зіпсувати смак домашнього напою.
Рецепт вина з яблук в домашніх умовах
Отже, розберемо простий рецепт приготування яблучного вина в домашніх умовах: від вибору матеріалу до розливу по пляшках. А також обговоримо більшість виникаючих питань при його приготуванні.
Вибір і підготовка яблук
Перш ніж робити вино з яблук, необхідно підготувати сировину. Це перший етап створення напою. Підійдуть як зірвані з гілок, так і впали на землю плоди. Не варто брати червиві, запліснявілі, підгнилі, а ось підморожені цілі яблука викидати не варто.
Зняті з гілки або дозріли в лежанні сорти гарні для приготування будь-яких видів домашнього вина. Падалиця і недозрілі плоди не мають аромату, тому придатні для міцних і сухих вин. З перезрілих, більш солодких і запашистих роблять сидр, кальвадос, солодкі кріплені вина. Для отримання цікавих композицій можна змішувати різні сорти.
Щоб приготувати гарне домашнє вино, яблука збирають в суху погоду, перебирають, залишаючи неушкоджені гусеницями плоди. Мити їх не рекомендується, щоб не втратити восковий наліт, який дає яскравий аромат, і зберегти мікроорганізми, що живуть на поверхні. Вони допоможуть зробити вино без додавання покупних дріжджів.
Отримання соку
Методика отримання соку в домашніх умовах залежить від оснащеності кухні побутовими приладами.
Якщо є соковижималка
Для переробки фруктів краще використовувати потужну соковижималку. З її допомогою легко отримати очищений від м'якоті, прозорий сік.
Якщо ні
Якщо соковижималки немає, яблука можна пропустити через м'ясорубку або натерти на тертці, а потім віджати сік за допомогою марлі і преса. Але це процес трудомісткий і тривалий. В цьому випадку єдиним виходом може стати простий рецепт приготування вина з яблук без віджиму.
Відстоювання соку
Третій етап приготування вина з яблук своїми руками – первинне відстоювання соку. Після віджиму його потрібно перелити в скляну. пластикову або емальовану ємність. Горловину закрити марлею, щоб в рідину не потрапили комахи.
Через 3 дні вміст розділиться на дві частини – мезга (м'якоть) і чистий яблучний сік. Щоб прискорити розшарування, рідина акуратно перемішують кілька разів на день. До кінця третьої доби основу для бродіння фільтрують. Зручно використовувати друшляк, сотейник. Якщо вино за рецептом готується без віджиму, процес дещо ускладниться — піде більше часу на відділення м'якоті.
Досвідчені винороби радять залишати поверх яблучного соку тонку плівку мезги — 3-5 мм.
Додавання цукру
Класичний рецепт вина з яблук в домашніх умовах має на увазі використання цукру. Від його кількості залежить градус напою, а норма внесення залежить від бажаної фортеці, сорту і зрілості яблук. Існують середні значення, які підходять для будь-якого випадку:
- Щоб зробити сухе вино, беруть 150-220 грам цукру на 1 літр соку;
- Для приготування десертних і солодких вин – 300-400 грам цукру на 1 літр сусла.
Цукор рекомендується вносити частинами. Першу партію засипають відразу після зняття мезги, другу — через 4-5 днів. Для цього знімають гідрозатвор, відливають трохи вина, розчиняють в ньому пісок і повертають в бродильну ємність.
Увага. Перевищення цукристості більше 20% призведе до уповільнення або повної зупинки процесу бродіння.
Чи можна і як зробити вино без цукру
Багато професіоналів стверджують, що найкраще вино з яблук готується без цукру. В цьому випадку виходить класичний сидр фортецею 5-7%, яким балували себе царствені особи. Щоб зробити такий напій в домашніх умовах, знадобляться повністю дозрілі солодкі зимові сорти яблук і соковижималка.
Рецепт приготування сидру не відрізняється від звичайного, але цукор не додається. Готове сусло відразу відправляють на бродіння.
Відео рецепт: як зробити швидке яблучне вино без цукру в домашніх умовах
Бродіння
Бродити домашнє вино з яблук повинно в закритій ємності, що виключає проникнення повітря. Можна використовувати скляні, пластикові бутлі, банки з щільними кришками, в яких встановлюється гідрозатвор або герметично надівається гумова рукавичка з декількома проколами.
Ємність заповнюють готовим суслом на три чверті. У вільній зоні буде збиратися вуглекислий газ, який не встигає вийти через гідрозатвор, утворюватися піна.
Оптимальний температурний режим для бродіння – від 20 до 25 °С.при таких умовах процес починається на наступну добу. Коли Рукавичка спаде, процес можна вважати закінченим.
Порада. Якщо бродіння триває занадто довго, на 50-55 добу рідина переливають в іншу бутель, прибирають осад і встановлюють гідрозатвор. Інакше готовий продукт буде гірчити.
Дозрівання
Після закінчення бродіння домашнє вино з яблук вже можна вживати. Але воно має важкий смак і різкий аромат. Щоб позбутися від таких особливостей, потрібно поставити виноматеріал на витримку в нову ємність.
Вино переливають в іншу пляшку через трубку з харчового силікону, залишивши осад в ємності для бродіння.
Щоб отримати домашнє вино з яблук високої якості, рекомендується не поспішати, витримувати його не менше 120 днів. Кожні 10-14 днів сусло знімають з осаду, поки він повністю не зникне. Після цього ароматний домашній напій готовий.
Останнім етапом вино розливають по пляшках, закупорюють і прибирають на зберігання в прохолодне, темне місце. Щоб отримати кріплене вино, на кожен літр готового продукту за рецептом додають 100-300 мл горілки або спирту. Через 1,5 місяці напій набуває потрібний градус і смак.
Автор: Павло Успенський,
спеціально для byhaem.in.ua
Питання-відповідь
Чому гірчить домашні вино з яблук
Проблема виникає, якщо яблука перед віджиманням соку не очищають від серцевини і насіння. Вони дробляться при подрібненні і виділяють велику кількість танінів і дубильних речовин.
Скільки зберігається яблучне вино
Максимальна тривалість зберігання будинку – 3 роки. Багато що залежить від температурних умов, рецепта, правильності приготування.
Чому яблучне вино каламутне, як зробити його прозорим
Каламуть утворюється від небажаних частинок в напої. Якщо вони не випали в осад після витримки, рекомендується провести примусове освітлення. Зробити це можна за допомогою бентоніту, яєчних жовтків, желатину, термічної обробки.
Яблучне вино пахне брагою
Вино перестояло на осілих дріжджах. Щоб позбутися від дефекту, рекомендується внести в сусло невелику кількість цукру, дати побродити ще. Якщо цей спосіб не допоміг, є інший варіант вирішення проблеми — фільтрація через Березове вугілля.
Як зробити закваску для вина з яблук
Закваска потрібна для гарантованого початку бродіння. Рецепт простий: потрібно змішати 200 мл яблучного соку, 15 грам цукру, 0,1 фосфату амонію (як підгодівля для дріжджів). Зберігати 2-5 днів в теплих умовах.
Що робити якщо яблучне вино не бродить
У нормальних умовах процес відбувається без участі людини. Якщо бродіння не починається, в сусло потрібно додати дріжджі для яблучного вина, закваску або переставити бутель в більш тепле місце.
Як зберігати яблучне вино
Столові вина зберігають в сухих, прохолодних підвалах, на стелажах, при температурі близько 8 °C. кріплені і десертні різновиди можна тримати в кімнатних умовах при температурі не вище 20 °C.
Вино вийшло слабким, як закріпити
Найпростіший спосіб – додати спирт або горілку, досягнувши бажаного ступеня. Ефективний, але складний метод – виморожування.
Коли знімати яблучне вино з осаду
Є одне правило – зливати вино з осаду потрібно, коли його шар перевищить 2-3 см.
Скільки має бродити яблучне вино
Не менше 30 і не більше 60 днів. Все залежить від рецепта, виду використовуваної сировини, внесення дріжджів, підгодівлі, температурних умов.
На вині з'являється плівка — чому і що робити
Поява плівки говорить про зараження вина пліснявими грибками. Найпростіший спосіб позбутися від них в домашніх умовах-пастеризація. Готовий продукт нагрівають на водяній бані до 70 градусів, витримують 10-15 хвилин і тут же закупорюють. Пробку заливають парафіном, воском.
Чи можна зробити вино із заморожених яблук
Можна. З них виходить м'який, кислуватий напій з освіжаючим смаком. Єдина умова-потрібно "запустити" бродіння. Існує кілька рецептів, як це зробити. Перший-використовувати винні дріжджі. Другий-покласти на 1 літр сусла 200 г немитого родзинок. Третє-додати домашню закваску з яблук.