Домашнє вино з кишмишу не поступається алкогольним продуктам, зробленим з інших сортів цієї ягоди. Відмінним виходить і столовий, і десертний напій. І це незважаючи на те що кишмиш – сорт винограду, призначений для їжі. Промислове виробництво вина з кишмишу складне в технологічному плані, тому на полицях магазинів подібний напій не знайти.
Кишмиш – безнасінний сорт винограду з великими, важкими гронами. Ягоди невеликі і малосочні, хрусткі, з шкіркою середньої товщини. Розглянемо рецепти вина з винограду кишмиш, які нескладно приготувати в домашніх умовах.
Чи можна зробити вино з кишмишу
Солодкі ягідки без кісточок, та ще й з вираженим ароматом, у багатьох домашніх виноробів вважаються ідеальним варіантом сировини. Саме тому вино з винограду кишмиш в домашніх умовах виготовляють нітрохи не рідше, ніж з інших сортів, наприклад, Ізабелла .
Які різновиди кишмишу підходять для вина
Щоб отримати смачне і ароматне домашнє вино з винограду кишмиш, потрібно правильно підібрати сорт. Можна виділити 5
Різновидів, які оптимальні для виготовлення домашнього алкоголю:
- Флора має 20% цукристості і кислотністю 5 г/л.всередині ягоди кілька великих кісточок.
- Мускат Гамбурзький - сорт з цукристістю в 22% і кислотністю 6 г/л.
- Тимур - скоростиглий сорт з характеристиками, ідентичними Мускату Гамбурзькому.
- Кишмиш чорний має високий (27%) рівень цукристості і невелику кислотність (4 г/л).
- Султані н (білий кишмиш) – найсолодший сорт (30% цукристості). Кислотність ягід 6 г / л.
Деякі винороби задаються питанням: чи роблять вино з декількох сортів кишмишу, чи не зіпсує поєднання ягід напій? Об'єднання декількох різновидів піде навіть на користь – прискорить процес бродіння, поліпшить ароматичні і смакові якості.
Інгредієнти
Смак вина безпосередньо залежить від якості використовуваної сировини. Тому етапу підготовки компонентів слід приділити особливу увагу:
- Збір винограду не починають після дощу. Наситилися вологи ягоди втрачають солодкість і стають водянистими.
- Зібраний виноград очищають від дрібного сміття.
- Підготовлені ягоди не можна зберігати.
- Якщо рецептом передбачено використання браги (сусла), то процес підготовки слід починати з її виготовлення.
Виноград при обробці не варто мити. На шкірці ягід живуть "дикі" дріжджі, що сприяють бродінню.
З замороженого кишмишу вино роблять рідше. Мерзлі ягоди розморожують природним шляхом в холодильнику. Потім їх перебирають при необхідності. Готовий напій із замороженого кишмишу набуває густоту, нудотність і в'язкість.
Простий рецепт вина з кишмишу
Простий рецепт вина з кишмишу в домашніх умовах підійде і для досвідчених виноробів, і для новачків.
Компоненти :
- Кишмиш - 10 кг;
- Цукровий пісок – 3 кг.
Рецепт :
- Кишмиш перебрати.
- Ягоди засипати в глибоку ємність і гарненько розчавити руками.
- Масу накрити марлею, складеної в 2-3 шари. Залишити на пару днів в теплі для активізації процесу бродіння.
- Як тільки з'являться ознаки бродіння – запах дріжджів, шкурки від винограду піднімуться до поверхні, а сік почне шипіти – можна приступати до наступного етапу.
- Виноградний сік пролити через марлю і вилити в бродильну ємність, заповнивши її на 3/4 від загального обсягу.
- Залишилася мезгу (Макуха) гарненько віджати і вилити в ємність.
- Засипати в тару з виноградним соком цукор і ретельно розмішати, щоб він розчинився.
- Закупорити горловину гідрозатворів.
- Залиште сік бродити на 1,5-2 місяці.
- На завершення процесу бродіння вкаже відсутність бурління, здута Рукавичка, а також зміна кольору рідини на менш насичений.
- Вино перелити в іншу тару, використовуючи гумову трубку. Осад не повинен потрапити.
- Залишити вино з винограду кишмишу настоюватися на 3 дні. Потім перелити в пляшки.
Дотримання технології дозволить отримати вино з цукристістю від 20 до 40 г/л.
Рецепт сухого вина
Виготовити сухе вино можна з білого винограду кишмиш сорту «флора». Цей різновид має меншу кількість цукру.
Компоненти:
- Кишмиш-5 кг;
- Вода-5 л;
- Цукор кристалічний – 1 кг.
Рецепт:
- Ягоди перебрати, подрібнити в глибокій ємності.
- Перелити сік разом з макухою в бутель.
- Додати цукровий пісок і ретельно розмішати.
- Залишити на 2-3 дні для початку бродіння.
- Процідити сік в чисту тару, віджавши гарненько мезгу.
- Розбавити майбутнє вино водою кімнатної температури.
- Закрити бродильну ємність гідрозатворів.
- Витримати 21 день. До цього моменту шипіння припиняється і випадає осад.
- Перелити вино за допомогою гумового шланга в пляшки. Осад не повинен потрапити в тару.
- Прибрати в льох.
Якщо сухе вино з білого кишмишу в домашніх умовах занадто кисле, рекомендується підсолодити його фруктозою.
Рецепт напівсолодкого вина
Для цього рецепта піде будь-який сорт кишмишу. Солодкість напою буде залежати від кількості доданого цукру.
Компоненти:
- Виноград кишмиш-5 кг;
- Кристалічний цукор - 1,5 кг.
Рецепт:
- Очищені від сміття і гнилі ягоди розім'яти.
- Тару з виноградом накрити марлею і залишити на 5 днів в теплому місці, щодня перемішуючи вміст дерев'яною ложкою.
- Коли почнеться активний процес бурління, масу процідити, ретельно віджавши мезгу.
- Сік злити в ємність, додати в нього цукор і розмішувати до розчинення.
- Встановити на тарі гідрозатвор, залишити на місяць.
- Злити вино з осаду через гумову трубку, розфасувати по пляшках, прибрати в льох.
Дегустацію напівсолодкого вина слід проводити через 2 місяці після розфасовки.
Рецепт десертного вина
Солодке вино можна виготовити з чорного кишмишу, білого або суміші сортів. Важливо не переборщити з цукром, щоб напій не вийшов нудотним.
Компоненти:
- Кишмиш-5 кг;
- Кристалічний цукор - 2 кг.
Рецепт:
- Плоди перебрати, подрібнити.
- Наполягати в ємності, накритій марлею, 4 дні.
- Після початку бродіння масу процідити, віджавши Макуха.
- Перелити сік в ємність, приєднати цукор і розмішати.
- Закрити горло тари гідрозатворів.
- Залиште бродити на 30 днів.
- Перелити молоде вино в пляшки, уникаючи попадання осадової маси.
- Поставити напій в льох для дозрівання на 1-2 місяці.
При бажанні десертне вино можна закріпити. Роблять це за допомогою додавання цукру, спирту або методом пастеризації.
Рецепт з ягодами
Рецепт домашнього вина з винограду кишмиш з додаванням ягід мало відрізняється від інших по техніці виготовлення від попередніх. Цей напій має фруктовий аромат і смак.
Компоненти:
- Виноград – 10 кг;
- Смородина-0,5 кг;
- Малина-0,5 кг;
- Кристалічний цукор-3 кг;
- Вода – 10 л + 2 л.
Рецепт:
- Смородину і малину перебрати від сміття, недостиглих і зіпсованих ягід.
- Подрібнити дерев'яним товкачем або розім'яти руками.
- З'єднати з 1 кг цукрового піску, перемішати і залишити для запуску процесу бродіння на 4-5 днів під марлею.
- Виноград перебрати. Розім'яти і змішати з закваскою з ягід.
- Наполягати масу 4 дні, потім процідити, добре віджавши Макуха.
- Змішати ягідний сік з 1 кг цукрового піску, 10 л води. Закупорити гідрозатворів.
- Через 5 днів приготуйте сироп з 1 л цукру і 2 л води. Додати його до ягідного соку.
- Залиште бродити на 21 день. Після закінчення процесу бродіння молоде вино придбає світлий відтінок.
- Перелити напій в чисту тару і залишити ще на 21 день, кожні 7 днів зливаючи з утворюється осаду в чисту ємність.
- Розфасувати напій по пляшках. Прибрати в підвал.
Перед розфасовкою слід спробувати молоде вино, при необхідності підсолодити його цукром.
Як і з чим пити домашнє вино
Якщо правильно зробити вино з винограду кишмиш, воно стане відмінним доповненням на святковому столі. Кожен різновид вина підходить до певних страв:
- Червоне вино – буженина, шашлик, дичина, баранина, телятина, плов, сирні страви і фрукти.
- Біле сухе – сирні страви, риба і морепродукти, курка, кролик, індичка, а також паштети з печінки качки або гусака.
- Червоне напівсолодке – будь-яке м'ясо, сир, морепродукти, фрукти (не цитруси), бісквіти.
- Біле напівсолодке-овочі, морепродукти, нежирне м'ясо, десерти на основі бісквіта, фрукти.
- Десертне-сир із зеленою або блакитною пліснявою, червона риба або м'ясо під пряним соусом.
Якщо розібратися з тим, як приготувати вино з винограду кишмиш в домашніх умовах, дотримати всі нюанси і чітко слідувати технології, то можна отримати вишуканий, ароматний і смачний алкогольний напій.
Домашнє вино в помірних кількостях принесе користь організму. Зміцнити імунітет, прискорить метаболізм. Червоне вино корисно для серцево-судинної системи, позбавляє від шлаків і уповільнює процес старіння. Головне, не зловживайте.