Вино з кишмишу: прості рецепти вишуканого напою

Домашнє вино з кишмишу не поступається алкогольним продуктам, зробленим з інших сортів цієї ягоди. Відмінним виходить і столовий, і десертний напій. І це незважаючи на те що кишмиш – сорт винограду, призначений для їжі. Промислове виробництво вина з кишмишу складне в технологічному плані, тому на полицях магазинів подібний напій не знайти.

Вино из винограда кишмиш

Кишмиш – безнасінний сорт винограду з великими, важкими гронами. Ягоди невеликі і малосочні, хрусткі, з шкіркою середньої товщини. Розглянемо рецепти вина з винограду кишмиш, які нескладно приготувати в домашніх умовах.

Чи можна зробити вино з кишмишу

Солодкі ягідки без кісточок, та ще й з вираженим ароматом, у багатьох домашніх виноробів вважаються ідеальним варіантом сировини. Саме тому вино з винограду кишмиш в домашніх умовах виготовляють нітрохи не рідше, ніж з інших сортів, наприклад, Ізабелла .

Які різновиди кишмишу підходять для вина

Щоб отримати смачне і ароматне домашнє вино з винограду кишмиш, потрібно правильно підібрати сорт. Можна виділити 5

Виноград кишмиш
Сорт винограду кишмиш " Рожевий Тимур»

Різновидів, які оптимальні для виготовлення домашнього алкоголю:

  • Флора  має 20% цукристості і кислотністю 5 г/л.всередині ягоди кілька великих кісточок.
  • Мускат Гамбурзький - сорт з цукристістю в 22% і кислотністю 6 г/л.
  • Тимур - скоростиглий сорт з характеристиками, ідентичними Мускату Гамбурзькому.
  • Кишмиш чорний має високий (27%) рівень цукристості і невелику кислотність (4 г/л).
  • Султані н  (білий кишмиш) – найсолодший сорт (30% цукристості). Кислотність ягід 6 г / л.

Деякі винороби задаються питанням: чи роблять вино з декількох сортів кишмишу, чи не зіпсує поєднання ягід напій? Об'єднання декількох різновидів піде навіть на користь – прискорить процес бродіння, поліпшить ароматичні і смакові якості.

Інгредієнти

Смак вина безпосередньо залежить від якості використовуваної сировини. Тому етапу підготовки компонентів слід приділити особливу увагу:

  • Збір винограду не починають після дощу. Наситилися вологи ягоди втрачають солодкість і стають водянистими.
  • Зібраний виноград очищають від дрібного сміття.
  • Підготовлені ягоди не можна зберігати.
  • Якщо рецептом передбачено використання браги (сусла), то процес підготовки слід починати з її виготовлення.

Виноград при обробці не варто мити. На шкірці ягід живуть "дикі" дріжджі, що сприяють бродінню.

З замороженого кишмишу вино роблять рідше. Мерзлі ягоди розморожують природним шляхом в холодильнику. Потім їх перебирають при необхідності. Готовий напій із замороженого кишмишу набуває густоту, нудотність і в'язкість.

Простий рецепт вина з кишмишу

Вино из винограда кишмишПростий рецепт вина з кишмишу в домашніх умовах підійде і для досвідчених виноробів, і для новачків.

Компоненти :

  • Кишмиш - 10 кг;
  • Цукровий пісок – 3 кг.

Рецепт :

  1. Кишмиш перебрати.
  2. Ягоди засипати в глибоку ємність і гарненько розчавити руками.
  3. Масу накрити марлею, складеної в 2-3 шари. Залишити на пару днів в теплі для активізації процесу бродіння.
  4. Як тільки з'являться ознаки бродіння – запах дріжджів, шкурки від винограду піднімуться до поверхні, а сік почне шипіти – можна приступати до наступного етапу.
  5. Виноградний сік пролити через марлю і вилити в бродильну ємність, заповнивши її на 3/4 від загального обсягу.
  6. Залишилася мезгу (Макуха) гарненько віджати і вилити в ємність.
  7. Засипати в тару з виноградним соком цукор і ретельно розмішати, щоб він розчинився.
  8. Закупорити горловину гідрозатворів.
  9. Залиште сік бродити на 1,5-2 місяці.
  10. На завершення процесу бродіння вкаже відсутність бурління, здута Рукавичка, а також зміна кольору рідини на менш насичений.
  11. Вино перелити в іншу тару, використовуючи гумову трубку. Осад не повинен потрапити.
  12. Залишити вино з винограду кишмишу настоюватися на 3 дні. Потім перелити в пляшки.

Дотримання технології дозволить отримати вино з цукристістю від 20 до 40 г/л.

Рецепт сухого вина

Вино из винограда кишмишВиготовити сухе вино можна з білого винограду кишмиш сорту «флора». Цей різновид має меншу кількість цукру.

Компоненти:

  • Кишмиш-5 кг;
  • Вода-5 л;
  • Цукор кристалічний – 1 кг.

Рецепт:

  1. Ягоди перебрати, подрібнити в глибокій ємності.
  2. Перелити сік разом з макухою в бутель.
  3. Додати цукровий пісок і ретельно розмішати.
  4. Залишити на 2-3 дні для початку бродіння.
  5. Процідити сік в чисту тару, віджавши гарненько мезгу.
  6. Розбавити майбутнє вино водою кімнатної температури.
  7. Закрити бродильну ємність гідрозатворів.
  8. Витримати 21 день. До цього моменту шипіння припиняється і випадає осад.
  9. Перелити вино за допомогою гумового шланга в пляшки. Осад не повинен потрапити в тару.
  10. Прибрати в льох.

Якщо сухе вино з білого кишмишу в домашніх умовах занадто кисле, рекомендується підсолодити його фруктозою.

Рецепт напівсолодкого вина

Вино из винограда кишмишДля цього рецепта піде будь-який сорт кишмишу. Солодкість напою буде залежати від кількості доданого цукру.

Компоненти:

  • Виноград кишмиш-5 кг;
  • Кристалічний цукор - 1,5 кг.

Рецепт:

  1. Очищені від сміття і гнилі ягоди розім'яти.
  2. Тару з виноградом накрити марлею і залишити на 5 днів в теплому місці, щодня перемішуючи вміст дерев'яною ложкою.
  3. Коли почнеться активний процес бурління, масу процідити, ретельно віджавши мезгу.
  4. Сік злити в ємність, додати в нього цукор і розмішувати до розчинення.
  5. Встановити на тарі гідрозатвор, залишити на місяць.
  6. Злити вино з осаду через гумову трубку, розфасувати по пляшках, прибрати в льох.

Дегустацію напівсолодкого вина слід проводити через 2 місяці після розфасовки.

Рецепт десертного вина

Вино из винограда кишмишСолодке вино можна виготовити з чорного кишмишу, білого або суміші сортів. Важливо не переборщити з цукром, щоб напій не вийшов нудотним.

Компоненти:

  • Кишмиш-5 кг;
  • Кристалічний цукор - 2 кг.

Рецепт:

  1. Плоди перебрати, подрібнити.
  2. Наполягати в ємності, накритій марлею, 4 дні.
  3. Після початку бродіння масу процідити, віджавши Макуха.
  4. Перелити сік в ємність, приєднати цукор і розмішати.
  5. Закрити горло тари гідрозатворів.
  6. Залиште бродити на 30 днів.
  7. Перелити молоде вино в пляшки, уникаючи попадання осадової маси.
  8. Поставити напій в льох для дозрівання на 1-2 місяці.

При бажанні десертне вино можна закріпити. Роблять це за допомогою додавання цукру, спирту або методом пастеризації.

Рецепт з ягодами

Вино из винограда кишмишРецепт домашнього вина з винограду кишмиш з додаванням ягід мало відрізняється від інших по техніці виготовлення від попередніх. Цей напій має фруктовий аромат і смак.

Компоненти:

  • Виноград – 10 кг;
  • Смородина-0,5 кг;
  • Малина-0,5 кг;
  • Кристалічний цукор-3 кг;
  • Вода – 10 л + 2 л.

Рецепт:

  1. Смородину і малину перебрати від сміття, недостиглих і зіпсованих ягід.
  2. Подрібнити дерев'яним товкачем або розім'яти руками.
  3. З'єднати з 1 кг цукрового піску, перемішати і залишити для запуску процесу бродіння на 4-5 днів під марлею.
  4. Виноград перебрати. Розім'яти і змішати з закваскою з ягід.
  5. Наполягати масу 4 дні, потім процідити, добре віджавши Макуха.
  6. Змішати ягідний сік з 1 кг цукрового піску, 10 л води. Закупорити гідрозатворів.
  7. Через 5 днів приготуйте сироп з 1 л цукру і 2 л води. Додати його до ягідного соку.
  8. Залиште бродити на 21 день. Після закінчення процесу бродіння молоде вино придбає світлий відтінок.
  9. Перелити напій в чисту тару і залишити ще на 21 день, кожні 7 днів зливаючи з утворюється осаду в чисту ємність.
  10. Розфасувати напій по пляшках. Прибрати в підвал.

Перед розфасовкою слід спробувати молоде вино, при необхідності підсолодити його цукром.

Як і з чим пити домашнє вино

Вино из винограда кишмиш

Якщо правильно зробити вино з винограду кишмиш, воно стане відмінним доповненням на святковому столі. Кожен різновид вина підходить до певних страв:

  • Червоне вино – буженина, шашлик, дичина, баранина, телятина, плов, сирні страви і фрукти.
  • Біле сухе – сирні страви, риба і морепродукти, курка, кролик, індичка, а також паштети з печінки качки або гусака.
  • Червоне напівсолодке – будь-яке м'ясо, сир, морепродукти, фрукти (не цитруси), бісквіти.
  • Біле напівсолодке-овочі, морепродукти, нежирне м'ясо, десерти на основі бісквіта, фрукти.
  • Десертне-сир із зеленою або блакитною пліснявою, червона риба або м'ясо під пряним соусом.

Якщо розібратися з тим, як приготувати вино з винограду кишмиш в домашніх умовах, дотримати всі нюанси і чітко слідувати технології, то можна отримати вишуканий, ароматний і смачний алкогольний напій.

Домашнє вино в помірних кількостях принесе користь організму. Зміцнити імунітет, прискорить метаболізм. Червоне вино корисно для серцево-судинної системи, позбавляє від шлаків і уповільнює процес старіння. Головне, не зловживайте.