Існують різні види декоративних рослин з їстівними плодами. Деякі з них використовуються не тільки в кулінарії, але і служать цінною сировиною для приготування лікарських препаратів. До останніх відноситься шипшина, хімічний склад якого рясніє вітамінами, потрібними для організму людини мікроелементами, органічними, водорозчинними і жирними кислотами, корисними мінералами. Настої, відвари і навіть вино з шипшини, приготовані в домашніх умовах, вбирають в себе компоненти, що містяться в ягодах, перетворюючись тим самим в цілющий напій.
Найчастіше відвари шипшини рекомендують застосовувати для профілактики і лікування хвороб сечовивідної системи, ниркових захворювань. Обумовлено це тим фактом, що такі напої мають виражену сечогінну дію. Але це лише одна з багатьох корисних властивостей.
Настої, вино, відвари з шипшини в залежності від технології приготування і використаних в рецепті інгредієнтів мають тонізуючу, заспокійливу, протизапальну, імуномодулюючу дію. Вони сприяють налагодженню процесу травлення, нормалізують роботу нервової, серцево-судинної системи, допомагають відновити порушений метаболізм, зміцнюють імунітет.
Мати вдома в запасі плоди шипшини бажано завжди, щоб при першій необхідності приготувати з них цілющий відвар. А рецепти ароматного вина бурштинового кольору з незвичайним терпким смаком корисно знати для того, щоб зробити в домашніх умовах напій, який просто приємно пити в колі домашніх і друзів.
Збір і підготовка шипшини
Використовувати в кулінарії, виноробстві, в медичних цілях плоди першого-ліпшого куща шипшини не рекомендується. По-перше, потрібно дізнатися, до якого виду він відноситься. Різновидів шипшини багато, склад має деякі відмінності. У деяких концентрація вітамінів, особливо аскорбінової кислоти, дуже високий, інші мають набагато менше.
Краще вибирати сорти, у яких квітколожа на ягодах стоять сторчма. У таких плодах вітаміну З найбільше. У звичайного декоративного шипшини квітколожа мають вигляд розкритого засохлого пятілістніка. Вітамінний склад у них мізерніше. Робити вдома вино з них можна, але цілющі властивості такого напою будуть менш виражені.
По-друге, якщо кущ шипшини потрібного виду росте на узбіччі дороги або в курному місці, використовувати його в їжу не можна.
По-третє, збирати шипшина найкраще на початку осені. До вересня ягода дозріває повністю, а склад цінних компонентів в ній в цей період найбільш високий. Заготівлю сировини слід проводити до настання морозів, так як підморожені плоди втрачають частину корисних речовин. Ягоди, призначені для зберігання і використання в рецептах алкогольних напоїв, повинні бути стиглими, великими, твердими, з темно-червоною шкіркою.
Зберігати шипшина будинку найзручніше в сушеному вигляді. Причому сушити ягоди потрібно правильно. Під впливом ультрафіолету частина корисних речовин знищується, тому шипшина потрібно сушити в захищеному від сонячного світла, прохолодному, добре провітрюваному місці. Термічний вплив також забирає частину корисних властивостей, в зв'язку з чим не рекомендується сушити ягоди будинку в духовці.
Сухі плоди найкраще зберігати вдома в полотняних мішках, щільно закриваються скляних ємностях. Целофанові пакети підходять для зберігання ягід виключно в морозильній камері.
Шипшина, відібраний для виготовлення вина в домашніх умовах, потрібно перебрати, ретельно помити, обсушити. Щоб зробити вино терпким, в сусло можна додати жменьку свіжого листя.
Сушені ягоди перед закладкою в бродильну ємність промивають під проточною прохолодною водою і пропускають через м'ясорубку. Подрібнювати сушений шипшина до стану порошку не можна.
Класичне вино з шипшини
Щоб зробити вдома якісне вино з шипшини можна використовувати свіжі, сушені або морожені ягоди. Сировина повинна бути добірною. У класичному рецепті краще використовувати сорти: голчастий, травневий, даурский, Федченко і т.п. посуд, задіяна в процесі, повинна бути стерильно чистою, сухою, щоб винне сусло не було заражене патогенними мікроорганізмами і не запліснявіло.
Рецепт класичного вина з шипшини включає такі інгредієнти:
- Ягоди шипшини свіжі ? 3 кг (сухі ? 2 кг).
- Цукор ? 3 кг.
- Родзинки чи свіжий виноград ? 100 г.
- Вода ? 10 л.
Технологія приготування:
- Свіжі плоди розчавити товкачем або качалкою. Сухі ? пропустити через м'ясорубку. Кісточки не видаляти.
- З 2 кг цукру і 2 л води зварити сироп. Розчин з моменту закипання варити 5 хвилин, знімаючи з поверхні піну. Охолодити до 25°C.
- В емальовану каструлю висипати шипшина, влити теплий сироп і залишилися 8 л води, додати роздавлений виноград або родзинки (не мити!). Перемішавши.
- Накрити ємність марлею, поставити в затемнене приміщення з кімнатною температурою на 3-4 дні. Кожен день суміш перемішувати.
- Коли сусло заграє, перелити його в ємність для бродіння, встановити водяний затвор. Бутель залишити в темному приміщенні на тиждень. Температура в кімнаті в цей період повинна бути стабільною, в межах 18-27°C.
- Профільтрувати напій, відокремити рідку складову від ягідної мезги. Ввести цукор, що залишився, перемішати. Встановити на бутель водяний затвор.
- Період активного бродіння триває 4-6 тижнів. Коли осад випаде на дно, в гідрозатворі перестануть з'являтися бульбашки вуглекислого газу, а сусло посвітлішає, вино потрібно декантувати.
- Якщо напій вийшов недостатньо солодким, в нього додають цукор. Молоде вино з шипшини переливають в чисту суху ємність, закупорюють і витримують в прохолодному темному місці (не більше 16°C) 2-3 місяці.
- Готове вино знову зливають з осаду, заповнюють їм чисті пляшки, закривають щільними пробками.
Із запропонованого в рецепті кількості інгредієнтів виходить близько 8 л вина міцністю 11-14%. Зберігати напій слід в холодному місці. Термін зберігання ? до 2 років.
Вино з шипшини ?Дамський каприз?
Коли потрібно зробити вино швидше, до складу сусла вводять дріжджі. Рецепт вина, яке називається ?Дамський каприз?, запам'ятати неважко.
Інгредієнти:
- Шипшина ? 1 кг.
- Ізюм ? 100 г.
- Цукор ? 800 г.
- Лимонна кислота ? 1 ч .л. (за бажанням).
- Вода ? 3 л.
- Дріжджі ? 10 г.
Технологія приготування:
- Ягоди роздавлюють в кашку, викладають в емальовану каструлю.
- Ізюм заливають 1,5 води і проварюють 2-3 хвилини. Остуджувати.
- З цукру і 1,5 води варять сироп (5 хв.). Остуджувати.
- Бланшований родзинки разом з відваром і цукровий сироп вливають в ягідну масу. Перемішувати.
- Розводять за інструкцією пекарські дріжджі, вводять їх у винне сусло.
- Ємність накривають марлею і залишають для бродіння на 1,5 місяці будинку, в темному місці.
Готовий напій проціджують, розливають по пляшках.
Винний бальзам з шипшини на червоному вині
- Ягоди шипшини ? 1 ст.
- Мед ? 0,5 ст.
- Червоне сухе вино ? 1 л.
За рецептом всі компоненти складу змішують в каструлі, ставлять на вогонь. Доводять до кипіння, вогонь зменшують і уварюють 15 хвилин, весь час помішуючи. Утворюється на поверхні піну видаляють.
Напій остуджують, накривають каструлю кришкою і залишають вдома для настоювання на 15 днів. Потім бальзам ще раз проварюють, знімаючи пінку.
Після охолодження проціджують, фільтрують, розливають по пляшках. Зберігають винний бальзам в щільно закритій тарі в холодильнику. Приймають як ліки при простудних, вірусних захворюваннях, ангіні по 1 ст.л. до їди 3 рази на день.